VDSL-yhteyden nopeus

  • 11 June 2018
  • 3 kommenttia
  • 113 katselukertaa

Hei!

 

Kyseessä on Telia Yhteys kotiin L (100 Mbit/s) VDSL-yhteys, jonka nopeudeksi Inteno DG301AL-modeemi ilmoittaa 69,99/6,98. Käytännössä latausnopeuden maksimi on sekä Ethernet-kaapelilla että erillisen reitittimen WLAN-yhteyden välityksellä noin 66 Mbps. Ymmärtäkseeni nopeus osuu annetulle vaihteluvälille ja käyttöön se riittää hyvin, mutta kiinnostaisi tietää, miksi se kuitenkin jää näin alas maksimista. Puhelinkaapeloinnit tosin ovat käsittääkseni peräisin talon rakennusvuodelta 1950-luvulta, mikä varmasti vaikuttaa asiaan. Käsittääkseni vaimennukset ovat kuitenkin suhteellisen pienet ja "maximum line rate" vaikuttaa varsin suurelta verrattuna todelliseen nopeuteen. Onkohan mitään tehtävissä nopeuden nostamiseksi vai onko kyse vain talon puhelinlinjojen kunnosta? Alla modeemin antamat linja-arvot.

 

DSL TypeVDSL2
DSL ModeInterleaved
Maximum Line rateUp: 14,59 MbpsDown: 144,55 Mbps
Line RateUp: 6,98 MbpsDown: 69,99 Mbps
Output PowerUp: 4,2 dBmDown: 14,2 dBm
Line AttenuationUp: N/A, 2,5, 2,7 dBDown: 1,2, 2,4, 4,2 dB
Noise MarginUp: 20,1 dBDown: 21,3 dB

 

Lisäksi modeemin mukaan FEC-virheitä (downstream ja upstream yhteensä) tulee vuorokaudessa noin 1000.


3 kommenttia

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

Lisäksi modeemin mukaan FEC-virheitä (downstream ja upstream yhteensä) tulee vuorokaudessa noin 1000.


1950-luvun kaapelit ja etenkin kaikki ristikytkennät on tarkoitettu puhekäyttöön (300 Hz...3300 Hz). Kun näin matalia taajuuksia siirretään, ei ole isosti väliä miten ristikytkennät on tehty yms. riittää että siellä on varma DC yhteys niin lankapuhelin toimii.

 

VDSL on taas ihan eri maailmaa. Ensinnäkää DC virtasilmukkaa ei ole, vaan linjalla kulkee pelkästään suurehkoja taajuuksia, esim. 17 MHz asti. Se on yli 5000 kertaa korkeampi taajuus, kuin mille 1950 luvun verkko on suunniteltu ja rakennettu. Näin korkeilla taajuuksilla DC maailmasta tutut virran käyttäytymismallit eivät enää päde, vaan mukaan astuu RF teoria, joka mutkistaa asioita todella paljon. Esikmerkiksi muinaiset ristikytkentäpaneelit olivat isoilla ruuveilla toteutettuja, eivätkä ne olleet hermeettisesti suljettuja. Kun ruuvien materiaali on eriä kuin johtimien materiaali ja myös korroosio on mukana kuvioissa hermeettisen suojan puuttuessa, muodostuu puolijohtavia pintoja. Tällaiset puolijohtavat pinnat vääristävät VDSL:n käyttämää modulaatiota ja heikentävät siten signaalia. Lisäksi tuon ajan kaapeleita ei ole suojattu ulkoisia häiriöitä vastaan mitenkään. Jopa seinissä olevat vanhat 3-napaiset puhelinpistokkeet ovat huonoja datakäytössä samasta syystä. Niissäkin syntyy puolijohtavia pintoja ja signaali voi vääristyä.

Monissa asunnoissa on myös puhelinrasiat haaroitettu useampaan huoneeseen. Tyhjäksi jäävä haara sotkee koko linjan impedanssin suurilla taajuuksilla. Sopivan mittainen haara, jonka rasiaan ei ole liitetty mitään laitetta, voi muodostaa täyden oikosulun T-pisteessä tietyllä pistetaajuudella. Tämä tarkoittaa, että kyseisellä taajuudella oleva signaali suodattuu kokonaan pois. Siten haaroja ei saisi olla VDSL:n kanssa lainkaan. Jos haaroja voi poistaa, niin niiden poisto voi olla helpoin tie parempaan yhteyteen. Muut tavat ovat sitten koko sisäverkon uusiksirakentaminen siten, että käytetään nykyaikaisia komponentteja. Rasiat pitää olla RJ11/RJ45-tyyppisiä, joihin kaapelit liitetään krone-tyyppisillä liittimillä. Sama juttu ristikytkentöjen kanssa. Ja mahdollismman vähän liitoksia VDSL-yhteyden päätelaitteiden väliin.

 

Hyvällä kaapelilla VDSL2-modeemit muodostavat välilleen 100/100 Mbit yhteyden. Tekniikasta siis ei ole kiinni.

Moro pake10

 

SINAD tuossa antoikin tiukkaa faktaa liittyen kaapelointiin ja tekniikkaan :smileyhappy:

 

Tuota kättelyä kun katsoo niin herää epäilys että onko liittymän nopeutta rajattu profiililla 70M, tämä on voitu tehdä vikailmoituksella esimerkiksi linjan virheilyn takia. 

Onko sinulla ollut vikailmoitusta liittymästä pätkimisen takia?

 

Tästä suosittelen olemaan yhteydessä niin tarkistetaan liittymä. Line Raten mukaan pitäisi pystyä parempiin nopeuksiin mutta jos tosiaan nopeutta on rajattua niin sitä voi kokeilla ilman rajoitusta mutta jos yhteys alkaa pätkimään sen myötä niin rajoitus voi olla tarpeen. 

 

Puhelinkaapeloinnista ja pistokkeista vastaa taloyhtiö kun ne ovat sisäverkkoa. 

Kiitos, pitääpä tutustua tarkemmin myös taajuusasioihin. :smileyhappy: Asunnossa on ainoastaan yksi puhelinpistoke, joten sen ei pitäisi aiheuttaa ongelmia.

 

Joitakin vuosia sitten liittymässä esiintyi pätkimistä, josta muistaakseni tehtiin vikailmoitus. Vika kuitenkin rajautui omien kokeilujen perusteella Inteno-reitittimen liian heikkoon WLAN-yhteyteen ja ruuhkaisen 2,4 GHz-taajuuden ongelmiin, ja ongelma ratkesi käyttämällä erillistä reititintä. Ilmeisesti asiakaspalveluun soitettaessa oli selvinnyt, että myös itse linjassa esiintyi "pätkimistä" ja on hyvinkin mahdollista, että tässä yhteydessä nopeutta rajoitettiin. Liittymään kuuluu myös Telia TV, mutta ilmeisesti siinä ei juuri havaittu yhteyden pätkimistä. Pitänee siis pyytää liittymän haltijaa ottamaan yhteyttä, jos nopeutta on rajoitettu ja on halua kokeilla parempaa nopeutta.

Vastaa