VDSL2 upstream laskenut, SNR / Cross talk?

  • 18 September 2016
  • 14 kommenttia
  • 39 katselukertaa

Moro,

 

Nopeudet on tippunut aika paljon tässä viimeisen vuoden sisällä. Tiedä sitten kuuluuko tämä siihen klassiseen xDSL ylikuulumis-ongelmaan. Joku ehkä osaa sanoa juuta tai jaata, jolla on Telco taustaa.

Eli vuosi sitten samoilla roippeilla ja pihoilla vauhti oli about 12000+ Kbps -> 14MB/s tasoa ja nykyjään on enää 8000+ Kbps -> 10 MB/s tasoa. Vai onko Sonera laittanut jonkun jarrun tuohon upstreamiin? Jotenkin epäilen että niitä ei kiinnosta. Ensimmäinen selitys mikä mulle tulee mieleen on se, että tosissaan ylikuuluminen on rakennuksessa lisääntynyt jos asiakkaita on tullut lisää ja nopeudet tippuu sitä myötä.

Yhdessä taloyhtiössä toteutettiin taloverkkoa ja kun kysyin mikseivät laita VDSL2 vehkeitä, niin sanoivat että ei tule toimimaan, koska kulkisi kymmeniä yhteyksiä ~300 metriä samassa Cat-3 piuhanipussa.

Kenelläkään valistunutta arvausta / näkemystä asiaan?

 

Dataa Upstream:

SNR: 7.8

Attenuation: 2.4

 

Downstream:

SNR: 16.7

Attenuation: 2.4

 

SNR ei ole mitenkään järjettömän hyvä, joten ilmeisesti tuota cross talkkia on? Attenuation taas ei ole korkea, joten piuhojen pituudet ei ole kyllä mihinkään muuttunut, eikä vaimennuskertoimet kasvaneet mm. huonojen kontaktien tms takia. Jostain syystä siis tuo Upstreamin SNR sukkaa pahan päiväisesti.

 

Päällä on myös Bit Swap ja SRA, mutta noilla ei pitäisi olla mitään käytännönmerkitystä tässä tilanteessa. Bit Swapista on vaan hyötyä silloin kun jää marginaalia huippunopeuden ja käytetyn kaistan välillä ja SRA ehkäisee vaan pätkimistä muuttamalla linjanopeutta ennen kuin tulee fail ja retrain. - AFAIK.

 

 - Kiitos

 

Joskus noiden arvojen kanssa tullut tunkattua, mutta mitään hyvää käytännön otetta ja näkemystä ei enää ole asiaan. Pitäisi olla päivittäistä kokemusta, että hommat sujuu hyvin ja tiedolla. Jos aspan mielestä tuossa on vaikaa, niin viestiä vaan ja annan kyllä mielelläni tarkemmat arvot vilkaistavaksi.

 

Terveisin,

Sami Lehtinen

 


14 kommenttia

Näin liittymää näkemättä on aika paha suoraan arvioida, että mistä tuo nopeuden lasku johtuu. Yhteydessä voi olla virheilyä ja se vaikuttaa toimivuuteen. Nyt kun noin huomattavasta nopeuden laskusta on kyse, niin suosittelisin kyllä tekemään liittymästä vikailmoituksen. Saadaan sitten vikaa täälläkin päässä tarkemmin selvitettyä, että jääkö ongelma esimerkiksi kiinteistön sisäverkkoon tai vaikka johonkin laitepaikkaan. Jos itseltä sattuu löytymään toista modeemia ja puhelinjohtoa, niin kannattaa niitäkin vielä varmuuden vuoksi testata liittymässä.

Tein nyt siitä vikailmoituksen että ihmettelevät asiaa. Jäi kuitenkin mietityttämään se, että miksi nopeudenlasku koskee vain upstreamia.

 

Tein testejä, mm. käyttämällä yhtä puhelinrasiaa, joka on aikaisemmin tässä "polussa", mutta sen kautta tulokset vasta surkeat olikin koska ilmeisesti piuha normaaliin käyttöpisteeseen jää häiritsemään yhteyttä. Uppi putosi 2 megaan ja attenuation nousi 2.6:sta 9.5. Downstream nopeudet huiteli edelleen yli sadassa megassa Max Rate:n osalta vaikka SNR tipahti 15.8 tasoon ja attenuation nousi 3.6:n.

 

Hieman hämmentävää, mutta kuten sanoin, en näiden kanssa päivittäin puljaa. Jonkun pitäisi saada tuosta aika selkeä indikaatio mikä mättää ihan gut feelingillä, kun on kuitenkin tän verran dataa. Kaikesta on myös olemassa screenshotit modeemin omasta diagnostiikasta, jos joku propellihattu haluaa tsiigata. 😉 Toisaalta, eipä niissä oikeastaan tässä ilmoitettua ihmeellisempää lisätietoa ole.

 

Nauratti kyllä noi taloyhtiön piuhat, ne on jotain alumiininväristä roskapiuhaa jollain 8 säikellä. Kun mulla on omat kytkennät 20+ säikeistä kuparinväristä kaijutinpiuhaa. Kylläpä jotkut käyttää surkeita johtoja. Eivät sentään olleet sitä yksisäikeistä sinipunaista paukkulankaa.

 

Kunniamerkki +10

Jaaha.. ymmärsinkö oikein.

Onko kytkentöjä/kaapelointia kiinteistössä tehty "lapamato" kaapelilla? Näin tulkitsin tuosta "kaijutinkaapeli" kommentista.

 

Nämä kytkennät ja kaapeloinnit on syytä tehdä kierretyllä parilla. Niin myös nk. ristikytkennät, joissa käytetään juuri tuota sini-puna kierrettyä piuhaa. Se on ainoa "oikea" tähän tarkoitukseen. Toisin sanoen, kiinteät kytkennät kytkentäpisteestä toiseen. Eipä kannata nauraa, jos ei oikeasti asiasta tiedä!

Ja toisekseen, kiinteitä asennuksia ja kytkentöjä ei tehdä monisäikeisellä, kuten noista jutuista tulkitsin. Kiinteät kytkennät tehdään aina "lankaisella" piuhalla. Vain liitäntäkaapelit ovat monisäikeisiä, koska niiden kuulu olla notkeita ja taipuisia liikuteltavuuden vuoksi.

 

Se on täyttä puppua, ettei cat3-kaapeli: sisäasennuksessa MHS ja ulko (maa/ilma) asennuksissa VMOHBU, muka toimi VDSL-yhteyksillä. Juuri niihin se soveltuukin aina jopa 500m etäisyyksille asti. Matka vaan vaikuttaa nopeuteen. Ethernetille se ei tietenkään käy vaan pitää olla cat5 eteenpäin.

 

Ikivanhat parikaapelit, jotka eivät ole tuota cat3, sitävastoin saattavat olla vaikeimpia tapauksia. Todella vanhoissa kohteissa jopa paperieristeisiä parikaapeleita. Kuitenkin, mikäli nämä xDSL-yhteydet ovat saatavilla kohtuullisella nopeudella eli kaapelointi on sikäli ok, useimmiten syynä alkaneisiin ongelmiin on jokin pikkuhiljaa esille tuleva vaurio kaapeloinnissa tai sitten tuo käyttäjien määrän/nopeuksien kasvu, joka johtaa kokonaistehojen/ylärajataajuuksien kasvuun kaapeloinnissa. Sitä kautta ylikuulumisongelmiin.

 

ps. suurin syy tuohon "jonkun" heittämään kommentiin cat3 heikkoudesta VDSL käyttöön, johtuu "laiskuudesta". Ongelmat eivät todellisuudessa johdu tästä kaapelista vaan huonosti ja roiskimalla tehdyistä jakamoiden ristikytkennöistä. Niitä jouduttaisiin mitä ilmeisemmin perkaamaan parempaan kuntoon, mutta ei ole kiinnostusta tai aikaa.

Sini-puna paukkulanka-pihoilla tehtiin yhteen tilapäiseen tilaan Ethernet kaapelointi ja se oli kieltämättä aika viihdyttävää. Kaikki toimi hyvin, mutta jos valot sammutti ja pisti takaisin päälle, niin verkko kuoli kokonaan 5 sekunniksi koska loisteputkien sytyttäminen tuotti aivan liikaa häiriötä. - Reippaat nuoret nörtit tietysti ratkaisi tämän olemalla käyttämättä valoja.

Noita yhdestä tangosta tehtyjä johtoja on tullut lukemattomia kertoja korjailtua siellä täällä, kun ne on ollut poikki. Pienikin liike saa ne väsymään ja murtumaan vuosikymmenien saatossa. mm. Kynnyksien aliviennit jne. Se on yksi kohta mistä kävin juuri tutkimassa onko piuhat poikki vai ei. Mutta ei, mitään mistä vedän, painan, puristan, ravistan, asunnossa noita piuhoja ei valitettavasti vaikuta nopeuteen. Btw. Tuohon ensimmäiseen kiinteään puhelinrasiaan joka on myös ainoa, niin tulee säikeiset johdot. Niihin ei ole kukaan taatusti vuosikymmeniin koskenut.

Kun nyt asiasta oli epäselvää, niin otin tuon rasian vielä auki sekä tarkistin kontaktit. Hypistelin kaikki liitännät läpi samalla kun oli kännyssä DSL-mittarit auki ja sain mä 0.1Mbps upstreamia nousemaan sillä että tiputin tuon vanhan rasian kokonaan pois välistä ja jätin johdot ilman rasiakytkentää. Attenuation ja SNR tipahti myös 0.1 dB upstreamin osalta. Noilla ei kuitenkaan ollut olennaista merkitystä. Seinän sisällä olevat kiinteästi asennetut piuhat ovat monisäikeisiä? Ne on noi hopeanväriset lakut, jos et usko. - http://aijaa.com/tve1sP

No näillä cat3 piuhoilla tulee aina noita nopeus ja luotettavuus ongelmia. Yksimuotokuitua on myös tarjolla ja se toimisi paljon paremmin jos sitä käytettäisiin. Tavoitteena tietysti on täysi nopeus eli esim VDSL2:n tapauksessa ideaalia olisi 100 / 100. Tässäkin tapauksessa tuo cat3 aiheuttaa aivan turhaa hidastelua. Kuidulla hoituisi vaikka 10G ilman mitään ongelmia. - Jos ongelmia ei olisi, ei tarvitsisi lukea joka päiväistä kitinää ADSL ja VDSL ongelmista kaikissa mahdollisissa foorumeissa. 😉 Hetken jo luulin kuuluvani siihen joukkoon, jolla ongelmia ei olisi, kun piuhan pituus on korkeintaan 20 metriä, josta kymmenen asunnossa ja sitten siitä suoraan alas yhden kerroksen läpi talojakamoon, joka on suoraan tuossa nousun alla. Mutta 20 metriäkin on liikaa näköjään, että päästäisiin 100/10 vauhtiin.

No nämä johdot jotka tuolta rasiasta löytyy on todennäköisesti 1961 vuodelta. Rinnalla on kyllä uudet cat6 piuhat ja yksimuoto-kuidut. Mutta niitäpä ei ole haluttu käyttää, koska tämä VDSL2 tekniikka on ylivoimaita.

Nuo piuhat mistä sanoivat, että tulee sadoilla metreillä ongelmaa VDSL2 tekniikan kanssa ovat myös 60 luvun alusta. Tämä siis eri keissi, kuin mistä nyt kitisen.

On nää VDSL2 jutut vähän samanlaisia kuin PoE adapterit, voi olla että toimii, voi olla että on täysin epätoivoista. Menee siis WiFi:n kanssa samaan kategoriaan. Luotettavuus on mitä on. Nimimerkillä kerran PoE verkkoa Belgiassa 150 vuotta vanhassa talossa säätänyt urakalla, johon sähköt oli asennettu joskus 100 vuotta sitten ja toimi ihan sähkömielessäkin ihan miten sattuu. Kumma kyllä PoE vermeet eivät toimineet kovinkaan hyvin tuossa muutaman sadan neliön rakennuksessa. - Syy oli taas kerran sama kuin VDSL kuran kanssa, no kun ei kukaan jaksaisi laittaa kunnollista kaapelointia. - Tosin se kunnollinen kaapelointi asennettuna ja käytössä säästäisi ah, niin monelta tuskailulta.

Sain tietää vikailmoituksenyhteydessä että nopeus oli laskenut 4.9.2016 tuon ~30%. Mielenkiintoista kyllä, olin kirjannut ylös itselleni, että taistelin 3.9.2016 verkkoyhteyden ongelmien kanssa aamulla. Silloin epäilin kyllä DNS palvelimien ongelmia, mutta verkkoyhteyden ongelmat voivat helposti ilman kunnollista analyysiä vaikuttaa ja näyttää DNS ongelmilta, koska se on usein ensimmäinen steppi verkkoyhteyden avaamisessa mm. sivustolle. - Joskin epäilyttää suuresti että kukaan olisi talojakamossa käynyt 3-4.9.2016 kun ne on kerran viikonloppua.

No, ehkä se pitää vaan hyväksyä, että kämäsellä tekniikalla tulee kämäsiä tuloksia eikä sitä sen enempiä kannata ihmetellä. - Tietysti joskus modeemien piirit on myös varsin kämäsiä. Joskus en meinannut uskoa, että modeemit voi hajota pikkuhiljaa mutta olin todistamassa sellaista keissiä Tampereella kun asiakas valitti, ettei verkkoyhteydet toimi. Moni juttu tuntuu epäuskottavalta, ennen kuin sen kokee.

Valitettavaa monessa keississä on just tuo mitä sanoit viestisi lopussa. Tehdään jotain epämääräisiä toimenpiteitä ja toivotaan että ne korjaa ongelman, sen sijaan, että ihan oikeasti lähdettäisiin hakemaan sitä juurisyytä, analysoitaisiin kaikki kunnolla ja selvitettäisiin mistä vika ihan oikeasti johtuu. - Joskin tämä tuntuu olevan joka paikassa se valitettava normi.

Loppukommentit on siis ne, että testaan toisella modeemilla joskus kun sellainen sattuu käsiin ja katson vaikuttaako se yhtään mihinkään. Tietty jos joku tuolla kellarissa käy möyrimässä, niin olisihan toi kykentä hyvä tsekata. Mä olen sen joskus valokuvannutkin kun kävin siellä. Silloin kaikki oli kyllä erinomaisen siististi kytkettynä.

Welholta sais tietty kaapelimodeemia, jolla toimii yhteydet myös down stream suuntaan rivakammin. Aikaisemmin sellainen olikin käytössä, mutta siinä takkusi silloin vanhalla tekniikalla upstream liikaa ja muutenkin suorituskyky oli aika randomi. Mutta kuulemma nykyjään pelaa paremmin. Saisi muuten näköjään samalla rahalla tuplasti nopeamman yhteydet. Pistetäänkin harkintaan, näitä asioita on ihan hyvä tarkistella silloin tällöin. - Turha säätäminen toimimattoman tekniikan kanssa on luonnollisesti aivan raivostuttavan turhaa.

Kunniamerkki +10

Sieltä 60-luvun alkupuolelta olevat puhelinkaapelit ovat niitä ikivanhoja, joista mainitsin, ja niiden kanssa ongelmia onkin odotettavissa. Samoin on tämän ikäisen verkon jakamoiden kytkentöjen kanssa.

 

Sitten muutama kommentti vielä...

Se "sinipunapaukkulanka" ei ole tarkoitettu ethernet-kytkentöjä tai kaapelointina varten. Se on nk. puhelinkaapelointiin, jota sitten nykyään xDSL yhteydet käyttävät, kun "suora" ethernet ei mene.

 

Ne "yhdestä tangosta" tehdyt kaapelit on tarkoitettu KIINTEÄÄN asennukseen, joten ne eivät LIIKU. Aivan kuten kerroin aiemmin. Liikuteltavat piuhat ovat monisäikeisiä ja ne eivät taas ole tarkoitettu ns. kiinteään asennukseen. Eikä ihme, jos johtimia on poikki, kun ne viedään kynnyksen ali. Ei ne ole tarkoitettu kaapelireiteiksi! Kaapeleita varten tehdään sitten LÄPIVIENTI.

Joku idiootti on tehnyt kaapelointeja, jos kiinteät kaapeloinnit on säikeisillä ja siten vielä kaiken maailma alivientejä.

 

Nyt ilmeisesti olet sekoittanut sähköverkkoadapterit ja ethernet-kaapeloinnin tehonsyötön.

PoE tarkoittaa power over ethernet eli parikaapelissa syötetään käyttöjännite kaukopään laitteelle. Jännite on tyypillisesti 48Vdc. Sitten taas powerline adapter on sähköverkkoadapteri, joka siirtää ethernet yhteyden verkkosähkökaapeloinnissa. Kirjoituksestasi tuli se käsitys että tätä jälkimmäistä tarkoitit. PoE ei ole missään tekemisissä verkkosähkön kanssa. No, tosin saahan se sieltä sähkönsä  tuohon 48V virtalähteeseen.

 

Mutta tämä riitti minulle tästä.

Lopuksi. Amatöörit jättäköön "kovat" sähköhommat niille, jotka osaa ja tietää.

Sähkö-, antenni- ja tele-puolelle koskekoon vain alan pätevyyden omaavat.


@Sami_Lehtinen kirjoitti:

Tein nyt siitä vikailmoituksen että ihmettelevät asiaa. Jäi kuitenkin mietityttämään se, että miksi nopeudenlasku koskee vain upstreamia.

 

Tein testejä, mm. käyttämällä yhtä puhelinrasiaa, joka on aikaisemmin tässä "polussa", mutta sen kautta tulokset vasta surkeat olikin koska ilmeisesti piuha normaaliin käyttöpisteeseen jää häiritsemään yhteyttä. Uppi putosi 2 megaan ja attenuation nousi 2.6:sta 9.5. Downstream nopeudet huiteli edelleen yli sadassa megassa Max Rate:n osalta vaikka SNR tipahti 15.8 tasoon ja attenuation nousi 3.6:n.

 

Hieman hämmentävää, mutta kuten sanoin, en näiden kanssa päivittäin puljaa. Jonkun pitäisi saada tuosta aika selkeä indikaatio mikä mättää ihan gut feelingillä, kun on kuitenkin tän verran dataa. Kaikesta on myös olemassa screenshotit modeemin omasta diagnostiikasta, jos joku propellihattu haluaa tsiigata. 😉 Toisaalta, eipä niissä oikeastaan tässä ilmoitettua ihmeellisempää lisätietoa ole.

 

Nauratti kyllä noi taloyhtiön piuhat, ne on jotain alumiininväristä roskapiuhaa jollain 8 säikellä. Kun mulla on omat kytkennät 20+ säikeistä kuparinväristä kaijutinpiuhaa. Kylläpä jotkut käyttää surkeita johtoja. Eivät sentään olleet sitä yksisäikeistä sinipunaista paukkulankaa.

 


Taitaa ongelmat johtua siitä että noissa "alumiinisissä" on vastus paljon suurempi kuin niissä kuparisissa "paukkolangoissa" eli vaimennus on paljon suurempi mitä pidempi se johto on.Ne "alumiiniset" on jäykkiä ja saat tehtyä sellaisella reiän sormeen jos tökkäiset?. :)

Tuo ensimmäisen rasian kytkentä kyllä ainakin minun silmään näyttää vähän epäilyttävältä. Onko kokeiltu että kytkisi nuo punaisen ja mustan johtimen jotka ilmeisesti tulevat talojakamolta tuohon rasiaan ja kokeilisi modeemia suoraan siitä? Niin, että nuo paksut kuparijohdot jotka ilmeisesti menee seuraavalle rasialle, jäisi irti kokonaan testin ajaksi.

Tuota on kokeiltu, saavuttaa marginaaisen parannuksen, kun ottaa tuosta pisteestä. Tongin myös samalla vielä lisää noita johdotuksia ja näyttää siltä että osa noista kiinteistön johdotuksista on selvästi sähkärin tekemiä? Ai miksi? No kun sen puhelinpiuha paukkulankaparin tilalla on ihan normaalia sähköjohtoa. Joskin sekin siis säikeillä, eikä yhtenä pötkönä kuten noissa kaikkein vanhimmissa rasioissa on, joissa taas on ne 60 luvun johdot.

 

No joo, vanhoihin johdotuksiin mahtuu monta mielenkiintoista juttua ja historian painolastia. Toisaalta, mitä niistä välittämään kun uuttakin on tarjolla (?).

 

Sinänsä hyvä, että en ymmärrä näistä asioista mitään, niin voin kysyä ihan tyhmää juttua. Mikä muuten estää käyttämästä sitä legendaarista ja täysin ylivertaista VDSL2 verkkoteknologiaa tuon CAT6 kaapeloinnin yli? - Onko jotain teknisiä rajoitteita? Voisin kuvitella että ei ole, mutta toki on mahdollista että on.

 

Jos ymmärsin oikein, niin noilla hyvin asennetuilla ja suhteellisen uusilla CAT6 lakuilla pitäisi onnistua muuten 10 Gbit/s (10GE) tällä etäisyydellä joka tässä on. Eli valokuitua tarvitaan vasta suuremmilla nopeuksilla. Muistelin aikaisemmin että 10 gigaselle suositellaan 6a lakuja, mutta joo, kyllä se kutosella toimii ilmankin, ilmeisesti ainakin rajallisilla matkoilla. - Tietysti nämä on monesta asiasta kiinni. Jos välissä on näitä viimeviikon aikana muissa kohteissa nähtyjä johdotuksia, niin voi olla että ei toimi. ;)

 

Sitten ne päivänpiristykset:

Kuulemma netti toimi huonosti. - I wonder why. - Näitäkin näkee yllättävän usein. Vuosikymmeniä vanhoja kaapeleita, joiden yli on ajeltu vaikka toimiston rullatuolilla viimeiset 10 vuotta jne. Tai johtoja jotka on vedetty vaikka varaston lattianpoikki, jeesusteippiä vähän päälle ja sitten trukilla siitä vaan. - Ei ole eka, eikä vika kerta.

 

Perus liitäntöjä, ei mitään uutta. Vähän karvat karkailee vaan. Testattu ja mitattu, kaikesta huolimatta toimii ihan hyvin 10 gigana ainakin 10 metrin matkan.

 

Olisin kovasit halunnut faktaa tuon cross talkin suhteen, mutta ehkä mä saan sen vielä jossain vaiheessa selvitettyä. Kuten kaikki ongelmat, pitää olla tilannekohtaista faktaa, eikä yleisestä spekuloinnista usein ole sen kummempaa hyötyä.

 

Itsehän kerkesin jo heittämään kaikki adsl tavarat/johdot roskiin/annoin pois kun oli kaapelimodeemi ja ajatus oli etten enää ikinä joudu noita puhelinlaitteita säätämään.Noh,taloyhtiön hallitus meni sitten viisaudessaan vaihtamaan dna->sonera joten 100/10 kaapelimotu(nykyään kai 200/20 samaan hintaan) lähti jonka nyt saisi siihen 1G/100 nopeuteen ja tilalle tuli 50/10 vdsl2 ja oikeasti 100M latausnopeudesta tai nopeammasta kiinteästä yhteydestä saa vain haaveilla täällä nykyään.. :D

 

/edit

Täällä on siis todennäköisesti ne alkuperäiset puhelinpiuhat käytössä joten nopeudet on sen mukaiset ja jos haluaa paremmat nopeudet niin johdot pitäisi uusia(dna->sonera vaihtoa perusteltiin "liian kallilla" kaapelitv maksulla :)).Ironisesti noi oli uusinut tv-verkon 2009.:D

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

@arapahoe kirjoitti:

Itsehän kerkesin jo heittämään kaikki adsl tavarat/johdot roskiin/annoin pois kun oli kaapelimodeemi ja ajatus oli etten enää ikinä joudu noita puhelinlaitteita säätämään.Noh,taloyhtiön hallitus meni sitten viisaudessaan vaihtamaan dna->sonera joten 100/10 kaapelimotu(nykyään kai 200/20 samaan hintaan) lähti jonka nyt saisi siihen 1G/100 nopeuteen ja tilalle tuli 50/10 vdsl2 ja oikeasti 100M latausnopeudesta tai nopeammasta kiinteästä yhteydestä saa vain haaveilla täällä nykyään.. :D


 


/edit


Täällä on siis todennäköisesti ne alkuperäiset puhelinpiuhat käytössä joten nopeudet on sen mukaiset ja jos haluaa paremmat nopeudet niin johdot pitäisi uusia(dna->sonera vaihtoa perusteltiin "liian kallilla" kaapelitv maksulla :)).Ironisesti noi oli uusinut tv-verkon 2009.:D




Ja talonyhtiössä päätöksiä tekemässä tekniikasta tietämättömät? Onnetonta...

Itse ihmettelin miksi lähetysnopeus oli pudonnut tasolle 3 Mbps vaikka aikanaan kun hankin liittymän se oli 10 Mbps. En vieläkään tiedä tarkkaa syytä, mutta ongelma korjaantui kun poistin välistä ylimääräisen jatko-johdon. Thomson TG789vn näyttää nyt seuraavia tilastoja (Kodin Netti L, VDSL2):

 

DSL Connection 

Link Information
    
Uptime:0 days, 18:21:35
DSL Type:ITU-T G.993.2 (VDSL2)
Bandwidth (Up/Down) [kbps/kbps]:12.789 / 103.874
Data Transferred (Sent/Received) [B/B]:0 / 0
Output Power (Up/Down) [dBm]:-23,1 / 13,2
Line Attenuation (Up/Down) [dB]:0,6 / 0,6
SN Margin (Up/Down) [dB]:12,9 / 17,7
System Vendor ID (Local/Remote):TMMB / ----
Chipset Vendor ID (Local/Remote):BDCM / IKNS
Loss of Framing (Local/Remote):0 / 0
Loss of Signal (Local/Remote):0 / 0
Loss of Power (Local/Remote):0 / 0
Loss of Link (Remote):-
Error Seconds (Local/Remote):0 / 0
FEC Errors (Up/Down):5.961 / 32
CRC Errors (Up/Down):21 / 0
HEC Errors (Up/Down):0 / 0

 

Mittasin lähetysnopeuden Debianin ipref-ohjelmalla:

 

$ iperf -c iperf.funet.fi
------------------------------------------------------------
Client connecting to iperf.funet.fi, TCP port 5001
TCP window size: 16.0 KByte (default)
------------------------------------------------------------
[  3] local 192.168.1.64 port 35989 connected with 193.166.255.193 port 5001
[ ID] Interval       Transfer     Bandwidth
[  3]  0.0-10.1 sec  14.9 MBytes  12.4 Mbits/sec

 

ja vastaanottonopeuden wget-ohjelmalla:

 

$ wget -O /dev/null ftp://ftp.funet.fi/pub/mirrors/cdimage.debian.org/8.6.0/amd64/iso-cd/debian-8.6.0-amd64-CD-1.iso
--2016-11-03 14:37:31--  ftp://ftp.funet.fi/pub/mirrors/cdimage.debian.org/8.6.0/amd64/iso-cd/debian-8.6.0-amd64-CD-1.iso
           => `/dev/null'
Resolving ftp.funet.fi... 193.166.3.2, 2001:708:10:9::20:2
Connecting to ftp.funet.fi|193.166.3.2|:21... connected.
Logging in as anonymous ... Logged in!
==> SYST ... done.    ==> PWD ... done.
==> TYPE I ... done.  ==> CWD (1) /pub/mirrors/cdimage.debian.org/8.6.0/amd64/iso-cd ... done.
==> SIZE debian-8.6.0-amd64-CD-1.iso ... 659554304
==> PASV ... done.    ==> RETR debian-8.6.0-amd64-CD-1.iso ... done.

2016-11-03 14:38:38 (9.46 MB/s) - `/dev/null' saved [659554304]

 

Tässä kävi väistämättä mielessä, että voisiko tilannetta parantaa entisestään jos myös tuon lyhyen paketin mukana tulleen puhelinkaapelin vaihtaisi parempaan?

Tässä juuri viimeviikolla tein taas kaikkien softanvääntäjien suosikkiratkaisun ja totesin saman tien, että tämähän ratkaisisi tämän VDSL2 nopeusongelmakin aika pitkälle. Mitäpäs muut ICT alan asiantuntijat sanoo tähän.

 

1) Malli on ongelmallinen
  A) Kuten VDSL2 pitkällä lakulla
  😎 REST service joka bugailee tietyissä olosuhteissa, eikä kukaan halua korjata sitä.

 

2) Tehdään päälle ratkaisu joka ratkaisee ongelman

  A) Eli koska VDSL2 on pitkällä johdolla ongelmallinen, niin miksei viedä VDSL2 modeemeita talojakamoon, jolloin ne voisi kytkeä tyyliin 20 cm kunnolla suojatulla johdolla VDSL2 DSLAM:iin, ja siitä eteenpäin voisi jatkaa hyvin gigasella eetterillä (CAT6).

  😎 Tai tiedetään, että REST servicessä on vika, kirjoitetaan palvelun eteen ylimääräinen proxy service, joka uudeleen kirjoittaa virheelliset kyselyt / vastaukset ja homma on korjattu.

 

Näin päästiin siihen, että samat ratkaisumallit toimii melkein alalla kuin alalla. ;)

 

Aina välillä jotkut nauraa kun on tehty 100% jugaad tyylillä, mutta totuus on se, että ratkaisu toimi. - Varsinkin joissain ammattiryhmissä näistä on mielenkiintoisia keskusteluita, mutta kun totuus on se, että purkkaliima toimii ja järkyttävän hyvin, niin miksi ottaa vaikeampia vaihtoehtoja? - Jotkut sankarit paheksui sitä, että toimitiloissa ethernet kaapelointi oli tehty katonrajaan virittämällä eetterijohdot kiviseinänaulojen päälle. - Mitä vikaa? Äärimmäisen toimiva ratkaisu ja toimii vuosi kymmeniä, jos kukaan ei koske niihin. - Niin tässähän päästään vähän samaan kategoriaan. 😉 - Myös pois purkaminen on helppoa, koska kiviseinänauloista jää vain pienet jäljet. - Pysyvä tilapäisratkaisu on yksi suosikeistani. - Kiviseinä naulat katonrajassa on myös paljon parempi ratkaisu, kuin vetää johdot keskeltä lattiaa ja vetää vähän jeesusteippiä päälle, koska se ei välttämättä ole oikeasti pitkään toimiva ratkaisu.

 

Kun nyt jaksoin tarkistaa asian, niin meinasi leuka pudota. Kun aikaisemmin oli kauheat kitinät ja haukuttiin jatkojohtoja ja kytkentöjä ja kaikkea mahdollista tuossa väissä. Nyt on tilanne tämä, ja kuten sanottua, asialle ei ole "tehty yhtään mitään", sen jälkeen kun todettiin että yhteys oli huono. Mistähän tämäkin sitten johtuu. - Tai ehkäpä talojakamossa OLI tehty jotain, joka oli sössinyt homman ja sitten se on hiljaa ja salaa korjattu.

 

 

Eli nyt tuo Upstream Max Rate on mukavasti 10k+ korkeampi, kuin mitä se oli aikaisemmin ja current rate on siinä mitä raportoin sen ensimmäisessä viestissä olleen aikaisemmin. Ehkä Soneralla oli jotain firmis tms juttua? Koska fyysinen polku on edelleen ihan sama, tietääkseni. Eikä interleavingin tms määrää ole muutettu, koska lantessi yhteydellä ei ole muuttunut.

 

Btw. Niin monta kertaa mm. operaattorien ja muidenkin palveluiden helppareihin totaalisesti kyrsiintynyt, kun niissä ei koskaan osata tomittaa asianmukaista tietoa mm. tehdyistä toimenpiteistä, ei etukäteen, eikä edes jälkikäteen. Kaikki vastaukseton lähinnä über-bs tasoa. - No joo, ei Sontera ole ainoa firma jolla on sama ongelma. - Kysymys onkin usein muota lähinnä, että onko ne oikeasti niin tyhmiä, vai onko niillä vaan trollataan urakalla ihan huvikseen vaihde päällä. - Mm. OVH, Sonera, DNA, Elisa, jne firmat harrastaa just tätä. Ainoa putka joka loistaa erinomaisuudellaan on ollut UpCloud, en muista että olisin saanut sieltä koskaan über-BS vastauksia, vaan aina ollaan oltu asianytimessä, myös silloin, kun olen itse ollut väärässä.

 

Btw. Kun vielä jatkoi noiden johtojen tutkimista aikaisemmin, niin näyttää että tuohon puhelinrasiaan CAT3 kaapelointi on oikeasti sähkärin vetämä, koska ne johdot on ihan asiallista 16A sähköjohtoa. 😉 En sitten tiedä onko se uusittu milloin, mutta vaikutti siltä, että ne on putkiremontin yhteydessä vaihdettu. Ehkä se joka veti johdot, ei tiennyt mihin käyttöön ne tulee ja iski sähköojohdot seinärasiaan ja myöhemmin ne sitten kytkettiin puhelimeksi tms. Ei voi todellakaan tietää. Johdot eivät vaan näyttäneet niin vanhoilta kuin olisi niiden voinut kuvitella olevan. - Ei mitään uutta. Eiköhän ne jotka tekee näitä hommia duunikseen tiedä, että ihan mitä vaan voi tulla vastaan.

 

Asia josta aloin siis valittamaan on korjautunut yhtä mystisesti kuin se alkoikin, vailla mitään selitystä. Tietysti talvella ilmankosteuden puute voi vaikuttaa moneen juttuun, mutta ei sen nyt pitäisi näin paljon vaikuttaa.

 

Summary: Evt, evvk, nyt toimii. Mutta olisihan se silti fiksumpaan käyttää ihan puhdasta eetteriä kuin VDSL:ää.

Täällä taas max rate tippuu.Nyt on enää 70M kun aikaisemmin oli 72M. :)

Vastaa