Valokuidun jakaminen langattomaksi? Laitesuosituksia?

  • 27 March 2020
  • 1 kommentti
  • 368 katselukertaa

Hei,

meillä on melko tuore 1GT valokuitu.

Sen jatkeeksi on kytketty ainoastaan Telewell TW-EAV510AC.

 

Kaikki tähän piuhalla kytketyt laitteet toimivat hienosti, nopeutta riittää.

Mutta ongelma on kodin langattomat yhteydet. Telewellin jakama langatonverkko pätkii ihan luokattoman paljon. 

 

Suurin ongelma tässä lienee se, ettei itsellä osaaminen ja ymmärrys riitä. Osaisiko siis joku kertoa, että pitäisikö tuo laite vaihtaa, vai sen kylkeen hommata jotain lisälaitteita, joilla langattomasta verkosta saisi parhaat mahdolliset tehot irti. Lisäplussaa tietysti olisi, jos saisi useamman laitteen piuhalla kiinni, tuohon Telewelliin kun saa vain neljä.

 

Kiitos ja kumarrus kaikille, jotka viitsivät vinkkejä antaa!!!


1 kommentti

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

Hanki haluamasi kokoinen gigabit-kytkin, sillä saat lisää langallisen verkon portteja. Kytkimiä voi olla myös useita, esimerkiksi yksi per kerros tai alue/huone, jossa on useampia koneita verkkoon liiettäväksi. Kustakin kytkimestä vedetään yksi johto siihen Telewelliin tai jos tämä on hankala toteuttaa, niin lähimpään kytkimeen, josta on jotain kautta (joko suoraan tai kytkimen/kytkinten läpi) yhteys Telewelliin. Eli voit suunnitella ja rakentaa sisäverkon siten kun haluat, itse olen toteuttanut sitten että johdotusta on mahdollisimman vähän, eli mulla on huonekohtaisia kytkimiä ja näistä menee sitten yhteys keskuskytkimeen, josta on edelleen yhteys toiseen keskuskytkimeen toisessa kerroksessa jne. Gigabit-kytkimillä ei synny merkittäviä viiveitä vaikka tieto kulkisi useammankin kytkimen läpi, enemmän tästä voi olla haittaa jos sisäverkko on todella ruuhkainen, jota se ei kotikäytössä ole juuri koskaan.

 

Vähintään yhdestä kytkimestä pitää olla yhteys reitittimeen eli teidän tapauksessa siihen TeleWelliin. Ja se pitää muistaa verkkoa rakentaessa, että silmukoita ei saa tavallisilla ei-hallittavilla kytkimillä tehdä, vaan verkon tulee aina alkaa jostain ja päättyä jonnekin tai mieluiten olla tähtimäinen. Lähiverkon ei-hallittavat kytkimet eivät maksa mahdottomia, esimerkiksi halvimmat 8-porttiset gigabit-kytkimet lähtevät 20-30 eurosta.

 

Kun olet ensin suunitellut kiinteän verkon, niin sitten voit lisätä haluamasi paikkaan langattoman tukiaseman - tai tukiasemia. Nämä tulsi sijoitella siten, että niistä on mahdollisimman lyhyt ja esteetön yhteys paikkoihin, joissa langattomia laitteita halutaan käyttää. Eli esimerkiksi raskata teräsbetoniseiniä tai metallirakenteita ei saisi olla välillä, koska ne vaimentavat signaalia. Hyvä sijoitus on kiinnittää tukiasema esimerkiksi kattoon tai muualle korkeaan paikkaan. Itselläni se on piilossa komeron katossa. Pöydälle sijoitettavat toimivat usein huonosti - kuten olet ehkä itse havainnutkin. Matalan sijainnin ansiosta jopa lähistöllä olevat ihmiset voivat häiritä signaalia. Siksi suosittelen mallia, jonka saa kiinni kattoon tai seinään. Wifi-tukiasema kytketään lähimpään kytkimeen tukiasemassa olevan LAN-portin kautta (näitä voi olla useita, koska monesti laitteessa on myös reititin integroituna). Tällöin langaton verkko muodostuu suoraan kiinteän verkon jatkeeksi ja - eli langattomat laitteet toimivat samassa lähiverkossa missä langallisetkin ja verkko on kokonaisuutena helpompi hallittava.

 

Jos haluat laittaa useamman wifi-tukiaseman siten, että ne kaikki välittävät samaa verkkoa ja laitteet voivat sitten vapaasti "roamata" tukiasemalta toiselle ilman että yhteys katkeaa, on valittava sellainen tukiasema joka tukee tätä. Itse käytän Ubiquitin UniFi-sarjan laitteita, nämä ovat varmatoimisimpia mitä löytyy, mutta valitettavati eivät ole ihan helpoimpia asennettavia eli järjestelmän pystytyksessä saatat tarvita apua. Toisaalta sitten kun se on laitettu, niin voin taata että toimii 24/7 katkotta jopa vuosia ilman että mihinkään tarvitsee kajota. Jos tiedonkeruu ei huoleta, niin Googlella on myös helposti pystytettäviä monen tukiaseman järjestelmiä.

 

Mutta yhden tukiaseman tapauksessa riittää joku helpompi kuluttajamallikin, tällöin sseinä/kattokiinnitettävyys on ehkä se tärkein pointti hankittaessa.

Vastaa