Valokuituun liittyminen kun kaivuu on meneillään vieressä eikä Sonera anna saatavuustietoa?

  • 17 August 2015
  • 8 kommenttia
  • 21 katselukertaa

Kotikuitu kiinnostanut itseä ja useita muita lähinaapureita.

Edellisen kuidun ja ADSL:n Sonera ehti purkaa juuri 1/2014 ja vetämässä uutta tilalle.

Nyt Sonera/Emppower tuonut kaluston sekä kelat 900 metrin päähän ja aloittaa vetoa huomenna 18.8.2015.

Eli siis noin kuukausi sitten Sonera ei tiennyt tai myynyt millään rahalla kuituliittymää vaikka ainakin omassa

tiedossa oli tuleva kaivuureitti noin sadan metrin etäisyydellä omasta kiinteistöstä.

Vaikka teknisesti siis valokuitu saatavilla niin ei ehkä haluta tarjota? Entä jos omakustanteella omaomisteinen kuitu tuonne 900m päähän samalla aurauskerralla? Eli paikkaan jossa kuitupääte jo valmiina? Ei paljon maksaisi??

Eipä myöskään 3G/4G parannusta luvattu vaikka samalle paikalle tulossa 30m korkea rakennelma ja oiva paikka lähettimille... ja vielä Soneran kuitukin kohteelle siis juuri tulossa. Aika kummallista.

Pyytäisin suunnittelijaa tai teknistä henkilö vääntämään rautalankaa kanssani puhelimitse jotta turha ihmettely saadaan loppumaan ja säännöllinen yhteydenotto asiakastukeen.. ;)

Säästöä kaikille.

Yhteystiedot varmaan löytyvät profiilin alta.. 0405.. ja

osoite 419xx


8 kommenttia

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

Todella erikoista ettei edes tarjota... Tulisi ainakin operaattorille halvemmaksi vetää kokonaan kuitu valmiiksi. 


 


Hyvä että olet liikkeellä ja tulit tänne kirjoittamaan asiasta. 


 


Kuidun asennus maksasii yleensä 900€ alkaen sinne pariin tonniin. Oikeastaan se kaivaus maksaa eniten. Itsestään kuitu aika halpa ja päätelaite jos on niin ei se paljon maksa. Ongelmana myös se että operaattorin oma asentaja toki tekee sen työn eli itse ei voi tehdä vaikka osaisikin. 

Nyt kuulostaa siltä, että kuitua rakennetaan alueella muuhun, kuin kuluttajalaajakaistan tarpeisiin. Mahdollisesti kyseessä on verkon parannus, yritysasiakasyhteydet tai tukiasemayhteyksien rakentaminen.


Silloin kun kuitua rakennetaan alueella niin, että asukkailla on mahdollisuus liittyä kuituverkkoon, asukkaita infotaan jo etukäteen mm. kirjeillä.


Se miksi Sonera ei tarjoa kuituliittymiä kuluttaja-asiakkaille vaikka rakentaisi valokuituverkkoa jollakin alueella voi johtua esim. siitä että kuituverkon kapasiteetti ei riitä tai halukkaita kuituliittymän ottajia ei ole riittävästi.

Siltä näyttä että 5km kuitua tulee maahan yhtä kohdetta varten ja kuitua kaapelissa 2x12kpl eli kapasiteettia yhtä kaupunkia varten. Surkuhupaisaa että käyttäjiä oli 20-40kpl tämän yhden lisäksi.. ja näistäkin 10-15 tämän rungon vieressä.
Ja että lisäksi olisi ollut EUn ja valtion tukemalla alueella osittain eli soneran osuus vain 33%
Näin taas tällä vuosikymmenellä mennään.
Ps. Sonera ilmoitti ettei paranna puutteellisia langattomia yhteyksiä alueella vaikka olisi parhaalla paikalla oma kuitu ja valmis lähetinpaikka korkeudella 265m merenpinnasta ja 110m ympäröivää aluetta korkeammalla.
Aina ei ymmärrä. .. ei ymmärrä ?
Ok. Seuraavana vaiheena yrityksen perustaminen liitttymän hankkimista varten sillä kapasiteettia on.
Onneksi yritysliittymien hintataso ei ole yleensä juurikaan korkeampi.. sopimuskaudet kylläkin.
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

Tämä kuituhanke on todella erikoinen mutta kuinka paljon alueellasi olisi halukkaita liittyä tähän kuituun? Osuuskunta esimerkiksi pystyyn alueesi asukkaiden kanssa ja alatte rakentamaan itse kuitua valmiiksi ja sitten tarjouspyyntöjä eri operaattoreille. 


 


Tässä toki pitää olla osaamista tai sitten osaamista tulee ostaa ulkopuolelta. Jos on osuuskunta tarpeeksi suuri niin kustannukset pienenevät todella paljon.

Käyttäjätaso 1

Hei,

 

Käy katsomassa täältä mallia. Tässä on osuuskuntahanke, joka tehdään yhteystyössä Soneran kanssa.

 

https://www.helsinginvalokuidut.fi/

 

...ja Facebook sivut

 

https://www.facebook.com/groups/OsuuskuntaHelsinginValokuidut/

Osuuskunta olisi ollut hyvä hanke aikanaan. 30 osakasta olisi saattanut tulla kokoon kuten kyläkaista hankkeelle vuonna 2005 ja olisi kannattanut ostaa Soneralta pois 4km valokuitua pylväineen. Pylväilläkin vielä 20-25 vuotta käyttöikää jäljellä.

No kun erehdyin viimeisenä luopumaan 24/1 Adsl liittymästä niin seuraavalla viikolla olikin kuitu pätkinä purkulavalla. 1/2014

No nyt Sonera laittoi uuden kuidun maahan yksityistä käyttäjää varten. Todella hankala kallioinen maasto tien varrella eikä samaan kaivantoon otettu edes kilpailijan kaapelia. Eikä tätä kuitua tarjota yksityisille.. ehkä yritysliittymänä.. Aika näyttää... 12x2 kuitua olisi luullut riittävän koko kyläkunnalle?

Eli suht harva liittyjäjoukko ja jaetaan vielä kahteen seurakuntaan. Uskaltaako lopulta kumpaankaan liittyä .. ja tarjotaanko edes mahdollisuutta .. Aika näyttää mutta Laajakaista 2015 -hanke meni hiuksenhienosti pieleen. Kuitu tuli mutta vain kuitu. Laajakaista ei tullut.. saataville.

Kunniamerkki +10

Runkokuiduksi ko. alueille riittää tuo 2x12 valokaapeli hyvinkin.

Sitä vastoin jokaiseen kiinteistöön pitää tulla oma kaapeli, jossa on 4 kuitua. Kaksi niistä periaatteessa tarvitaan maksimissaan: Netti + CATV.

Runkokuidusta sitten jaetaan aktiivilaitteilla ja passiivisilla jakajilla lähistöllä olevasta laitetilasta omilla kaapeloinneilla yhteys edelleen taloihin.

 

Toisin sanoen tuollaisesta 2x12 valokaapelista ei voi ottaa nk. väliulosotolla lähtöjä taloihin kuin korkeintaan kuuteen asuntoon, jos tällaista verkon rakenetta suunniteltaisiin. Valokaapeli maa/kanavakaapelina runkoyhteys käyttöön on tyypillisesti väh. 24 kuituinen. Yhteen sisäputkeen menee 12 kuitua ja niitä on käytössä kaksi. Vähemmillä kuiduilla ei ole järkevää toteuttaa runkokaapeleita.

Vastaa