Verkon nimi muuttui itsekseen

  • 12 November 2019
  • 10 kommenttia
  • 151 katselukertaa

Osaako kukaan kertoa miksi Telia hybridi routerin verkon nimi muuttui itsekseen. Verkon nimeen tuli keskelle vanhaa nimeä 2,4Gh, muuten sama nimi. Windows läppärissä vanhaa verkon nimeä ei ollut enää, mutta android puhelimissa olivat molemmat verkon nimet. Muuttuneeseen verkkoon joutui syöttämään salasanan (sama salasana) niin toimii sekin. On kuitenkin outoa, että samalla verkolla on kaksi nimeä. Kumpaa luottaa nyt kodin etävalvonnassa??????


10 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

@UHDFANI@  kirjoitti:

Osaako kukaan kertoa miksi Telia hybridi routerin verkon nimi muuttui itsekseen. Verkon nimeen tuli keskelle vanhaa nimeä 2,4Gh, muuten sama nimi. Windows läppärissä vanhaa verkon nimeä ei ollut enää, mutta android puhelimissa olivat molemmat verkon nimet. Muuttuneeseen verkkoon joutui syöttämään salasanan (sama salasana) niin toimii sekin. On kuitenkin outoa, että samalla verkolla on kaksi nimeä. Kumpaa luottaa nyt kodin etävalvonnassa??????




Hei!


 


Olin lukevinani täältä Yhteisöstä toisesta ketjusta, että Hybridimodeemit saivat äskettäin päivityksen, jossa 2,4 ja 5GHz verkot laitettiin erilleen. Sinänsä nuo ovat yhtä ja samaa verkkoa, mutta eri taajuudella. Käyttäisin ensisijaisesti 5GHz taajuudella toimivaa, jos laitteista tuki siihen löytyy. Ihan yhtä luotettavia tai epäluotettavia nuo ovat.


 


Todennäköisesti kun 2,4GHz ja 5GHz erotettiin toisistaan, niin vanha verkon nimi on 5GHz, jota Android-puhelimesi tukevat, mutta läppäri ei.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

@UHDFANI@  kirjoitti:

Osaako kukaan kertoa miksi Telia hybridi routerin verkon nimi muuttui itsekseen.

Laitteeseen on tullut ohjelmistopäivitys ja sen asetukset ovat muuttuneet.


@UHDFANI@  kirjoitti:

Kumpaa luottaa nyt kodin etävalvonnassa??????


Etävalvontakäytössä et voi luottaa laitteisiin, joiden ohjelmisto ja asetukset voivat muuttua itsekseen. Eli toisin sanoen operaattorin toimittamiin laitteisiin.

 

Älä käytä hybrilaajakaistaa etävalvonnassa, vaan hanki omat laitteet. Koska hybridi toimii hybridinä vain Telian toimittamalla laitteella, joudut luopumaan hybridistä.

 

Mikäli et kuitenkaan halua vaihtaa liittymää, yksi mahdollisuus on hankkia oma DSL-modeemi, oma LTE-modeemi ja kuormantasain. LTE-modeemi ja kuormantasain on mahdollista saada yhtenä purkkina, mutta vähimmillään tarvitset kaksi erillistä purkkia.

 

Kuormantasaimella saat monessa käyttösovelluksessa jopa hybridiä paremman palvelutason. Kuormantasaajan ylläpito vaatii kuitenkin hieman vaivaa, sillä osa palveluista ei toimi ilman erikoissääntöjä. Esimerkiksi Omat Sivut tulee reitittää vain yhdestä liittymästä ulos.

Suuret kiitokset sinulle nopeasta vastauksesta. Nyt ymmärrän mitä on käynyt tässä viime vuorokauden aikana.  

Suuri kiitos Velholle pikaisesta vastauksesta ja tiedosta. Tuntuu nyt loogiselta nuo vastaukset ja homma tuli minulle selväksi.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

@UHDFANI@  kirjoitti:

Suuri kiitos Velholle pikaisesta vastauksesta ja tiedosta. Tuntuu nyt loogiselta nuo vastaukset ja homma tuli minulle selväksi.




Eipä kestä :)  Käyttäjän @irritus  kommentti tuosta luotettavuudesta oli kyllä hyvä, koska vain silloin voi valvontajärjestelmien toimivuudesta olla varma, kun kaikki ohjat ovat omissa käsissä. Silloin oikeastaan vain omat teot vaikuttavat, eikä satunnainen ohjelmistopäivitys esimerkiksi laita laitetta nollautumaan tai muuttamaan konffejaan ratkaisevalla tavalla.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

Kai ne verkkonimet voi säätää itse takaisin kuntoon? Samalla tarkistaisin, voiko automaattiset päivitykset estää. Jos ei voi, niin serriinhän sellainen laite joutaa ja tilalle jotain toimivaa.

 

Jos on dual band wlan (2.4 GHz ja 5 GHz) niin verkkojen nimet tulisi olla samat. Tällöin ne näkyvät laitteissa yhtenä verkkona ja automaattinen taajuudenvalinta tapahtuu sen mukaan mikä on kuuluvuus. Lähinnä olevat laitteet menevät 5 GHz verkkoon jolloin ne toimivat nopeammin, mutta jos ne siirretään kauemmas ne siirtyvät 2.4 GHz puolelle sen sijaan että nopeus tippuisi tosi alas tai yhteys katkeaisi. Näiden verkkonen nimeäminen erillisillä nimilä ei oikein hyödytä ketään ja melkeinpä luokittelisin tämänkin pahaksi conffausvirheeksi, taas menee samaan luokkaan kuin 1200 sekunnin leasetime. Ilmeisesti osaavaa työvoimaa näihin on nykyään vaikeaa saada verkkopuuhiin... :)

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

Automaattipäivitykset tuuppaavat joskus sekoittamaan asetuksia. Jos haluat nimetä 2.4 GHz ja 5 GHz verkot erikseen niin tässä oikopolku asetuksiin:


http://192.168.1.1/0.1/gui/#/wifi/2.4GHz/priv/basic


 


Valikkoon et pääse selaimella mikäli päätelaitteesi ei ole yhteydessä modeemiin esim. ethernet-kaapelilla tai sen wifi-verkon kautta. Jos et ollut vielä kirjautunut sisään niin kirjautumisen jälkeen napsauta "Wi-Fi" ylävalikosta, josta pääse muokkaamaan näitä wifi-verkon asetuksia.


 


Lisätiedot:


https://www.telia.fi/asiakastuki/laitteet/modeemit-ja-reitittimet/telia-zone-hybrid-reititin


 


 


 



 


Lopuksi täytyy "Apply"-painiketta napsauttaa eli hyväksyä nuo muutokset ja sen jälkeen yhdistät päätelaitteet näihin uusiin wifi-verkkoihin. Suosin aina 5 GHz:n verkkoa, jos laite sitä tukee sillä siinä on nopeampi tiedonsiirto kuin vanhan standardin 2.4 GHz:n taajuudella.  :smileyhappy:

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

@SINAD@  kirjoitti:

Kai ne verkkonimet voi säätää itse takaisin kuntoon?


Kun kyse on etävalvonnasta, ongelmana usein on, että paikalla ei ole ketään, joka noita arvoja voisi säätää.

 


@SINAD@  kirjoitti:

Jos on dual band wlan (2.4 GHz ja 5 GHz) niin verkkojen nimet tulisi olla samat.


Tästä kysymyksestä on syntynyt kaksi koulukuntaa.

 

Toisen mielestä saman verkon eri taajuuksien tulee ehdottomasti toimia yhtenä verkkona samalla nimellä, jotta päätelaitteet voivat valita automaattisesti kuuluvuuden mukaan mielestään parhaan taajuuden.

 

Toisen mielestä taas automaattiset toiminnot ovat kirous. Heidän mielestään eri taajuuskaistojen verkkojen tulee ehdottomasti olla eri nimiset, jotta voit manuaalisesti kytkeytyä ja pysyä sillä taajuusalueella, jonka olet valinnut.

 

Kummallakin tavalla voi toimia. Kerrostalossa saattaisin ehkä kääntyä erillisten nimien puolelle, koska 2,4 GHz kaista voi olla ruuhkainen ja täten 5 GHz laitteiden kannattaa pysyä 5 GHz puolella. Kartanossa taas voisi käyttää samaa nimeä, kun 2,4 GHz ruuhkautumisesta ei ole pelkoa ja isoissa tiloissa pidemmästä kantomatkastakin tulee etua.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Itse olen ratkaissut tuon kerrostaloympäristössä niin, että 2,4GHz ja 5GHz ovat erillään. Ubiquitin Unifi AC LR -wifitukarista saa muutenkin lakien ja asetusten rajoissa sellaiset taajuuskanavat käyttöön 5GHz osalta, jonne ei operaattoripurkit edes eksy, eli UNII-III  ja kun ei ole tarpeen kuin yhteen huoneeseen ja kipsilevyseinän taakse peitto saada, niin riittää sallittu pieni lähetysteho vallan hyvin.


 


Miksi erillään? No siksi, että haluan maksimaalisen kontrollin ja automaattiset prosessit ovat yleensä vain haitaksi, kun 2,4GHz on erittäin tukkoisa täällä koko kaistan laajuudelta.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

Samassa noi on ollut mulla jo vuosikaudet eikä sitä loikkimista 2.4 GHz / 5 GHz välillä edes huomaa normaalikäytössä, Unifin lokeihin tulee vaan ilmoituksia siitä että laitteet loikkivat taajuudelta toiselle ilman että yhteys olisi kokonaan katkennut (josta tulee toisen näköinen ilmoitus). Systeemi suosii 5 GHz taajuutta. Vasta jos 5 GHz yhteys alkaa heikentyä niin mennään 2.4 GHz:lle. Kahden erillisen verkon tapauksessa jäätäisiin 5 GHz:lle ihmettelemään kun ei paketti enää kulje ja sitten kun timeoutit iskee ja käyttäjälläkin on jo muuttunut naama punaiseksi, lähetään uudelleen alusta asti kirjautumaan 2.4 GHz verkkoon - edellyttäen toki, että molemmat verkot on ensin erikseen tallennettu joka laitteeseen ja määritelty niille prioriteetit käsin.

 

Tässä riittää kun vaan kirjautuu tuonne wifiin eikä mitään taajuuksia tarvitse edes tietää tai miettiä; laite saa saman tien oikeudet molemilla taajuuksilla toimiviin verkkoihin ja käyttää sitä mikä on kulloinkin paras. Tuo Unifihan tukisi myös useampia tukiasemia ja olettaisin että eri taajuuksien välillä tapahtuva saumaton loikkiminen tapahtuu samalla tavalla kuin saman SSID:n tukiasemalta toiselle loikkiminenkin.

 

Itsekin tykkään kyllä säätää joka detailin oman mielen mukaan ja pitää kontrollin kaikkeen verkkoliikenteeseen, mutta kuitenkin siten että jokapäiväisessä käytössä näitä ei tarvitse miettiä vaan kaikki toimisi automaattisena siten kun conffasin. Sitten kun HALUAN säätä jotain, niin varaan asialle riittävästi aikaa itse valitsemallani ajanhetkellä (yleensä viikonloppuisin) ja sen jälkeen odotan että homma toimii taas seuraavaan itse valittuun säätöhetkeen asti siten ettei tarvitse missän kohtaa ihmetellä ettei verkko toimi. Ja tämä on kyllä hienosti toiminut tuossa kaksitaajuus-wifi conffissa. Käytän kuitenkin wifiäkin joka päivä mm. läppärillä ja lisäksi kaikki perheen puhelimet yms. ovat wifin takana. Ei ole muutkaan valitelleet katkoksista.

 

Joskus vuosia sitten esihistoriallisina aikoina mullakin oli 2.4 GHz ja 5 GHz erillään ja kyllä sen sitten aina huomasi yhteyskatkoina kun se vaihtoi toiselle puolelle ja sitten taas kohta takaisin toiseen. Lisäksi kumpaankin verkkoon piti erikseen kirjautua ja tallentaa ne.

 

Toki jos 2.4 GHz on noin tukossa ja asutaan pienessä muutaman neliön kopperossa niin eikös koko 2.4 GHz kannata vaan pistää pimeäksi? Jos sinne meno on kerran erittäin epätoivottua niin miksi pitää sitä edes aktiivisena? 5 GHz yksinäänkin kattaa kyllä varsin hyvin jopa muutaman kymmenen neliön kokoisia alueita omasta talosta, mutta toiseen kerrokseen tai nurkkahuoneisiin se kuuluu jo vähän heikommin. Tukiasema on komeron sisällä katossa piilossa, mutta komero ei ole ihan keskellä taloa. Pihalle mentäessä 2.4 GHz on ainoa joka toimii ja se kuuluu jotenkuten lähes tontin rajoille, koska tontti on niin pieni kaupunkitontti hieman vajaa 2000 neliötä.

 

Kuvassa lähinnä puhelinten aiheuttamia lokimerkintöjä. Taajuudenvaihtelua tapahtuu kun puhelinta on kuljetettu eri puolilla taloa tai eri kerrokseen ja sitten nuo disconnected/connected on suoraan kyseisen henkilön poistuminen tai saapuminen paikalle. Tämän tukiaseman kautta toimii kolme erillistä wifi-verkkoa kahdella taajuudella yhtä aikaa (eli teknisesti se hoitelee kuutta eri SSID:tä).

Vastaa