Virtualisointi

  • 17 July 2017
  • 4 kommenttia
  • 10 katselukertaa

Kuinkas pitkiä nämä Telian IP leaset kuituverkossa on? Tai no joo, tiedän että riippuu osaltaan laitteesta... Ja onko Telialla jotain sitä vastaan että samalle verkkokortille annetaan monta IP osoitetta/tai että yhdestä kortista pyrkii pihalle monta MAC osoitetta? Tämä siis siksi että kaverini, jolla on virtuaalikone palvelimessani haluaa oman IP osoitteen. Itselleni on toki myös mieluisaa erottaa kotiverkko palvelimesta, jota varten minulla on kytkin. 5 kpl IPtä pitäisi riittää, jonka verran niitä on kai saatavilla? Olen aikasemmin käyttänyt 4 IPtä, mutta en tällä tavalla (sama verkkokortti, jolle monta osoitetta). Koko setupin pitäisi viedä 4 IP-osoitetta, tosin kun palvelin boottaa se verkkokortti hakee PXEtä varten turhan IPn. Siltikin 5 pitäisi riittää. Tiedän ettei kotiliittymää kuuluisi käyttää tällaiseen, mutta lähinnä harrastuksena teen, joten en halua maksaa suolaista hintaa yritysliittymästä ja haluan pitää koneet kotona. Kaikki on siis muuten toiminut, mutta ilmeisesti Telia haluaa antaa kortille max. 2 osoitetta, joten en voi tehdä toista virtuaalikonetta. Asiakaspalvelu ei tähän osannut auttaa, viimeksi oli liikaa osoitteita käytössä kun soitin, mutta eivät tajunneet hölkäsen pöläystäkään siitä mitä halusin tehdä, annoin asian olla ja ainakin yhden osoitteen sain takaisin(eli lease loppui). Muutenkaan sinne jatkuva soitteleminen, että onko IPt käytössä vai ei, on huono idea kun liittymä ei edes ole nimissäni, eikä sen omistaja osaa selittää aspaan mikä on ongelma. Y tunnus on haussa...joten jos joku Telialainen lukee tämän; sopiiko joku "kotitoimisto" liittymä tähän, mitä tuolla tarjottiin ja ovatko ne halvempia kuin kunnon yritysliittymät? Mitään SLA tasoa, lisävalvontaa, SMTP porttia kun en tarvitse, ainoastaan lisää osoitteita...kai? Kiitos.


4 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

Millä tekniikalla yhteys tulee huoneistoosi?

 

Ethernetin tapauksessa 5 ip osoitteen yhtäaikaisessa käytössä ei pitäisi olla ongelmia.

 

VDSL2 tapauksessa ongelmaksi voi muodostua modeemi, mikäli et lainkaan käytä sen reititysominaisuuksia hyväksi. Monet nykyaikaiset VDSL2-modeemit varaavat DHCP:llä itselleen ip-osoitteen hallintaa ja päivityksiä varten, vaikka modeemin olisi asettanut sillattuun tilaan.

 

Modeemissa ei välttämättä edes ole suoraviivaista tapaa poistaa hallintaosoitteen noutamista käytöstä. Kiertotienä voit yrittää säätää modeemin WAN IP osoitteeksi DHCP:n sijaan jotakin sopivaa puppua, vaikka osoite 172.31.255.254, maski 255.255.255.252, yhdyskäytävä tyhjä tai 172.31.255.253.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

Juu, itse ymmärrän harrastuneisuuden... Itselläkin sattuu olemaan vähän samanlainen harrastus ja hyvin tossa muutama IP:n saanut koneelle mutta ei sitä kannata siihen maksimiin ryhtyä.


 


Virtualisointialustan virtuaalikytkin vastaa kuin oikeaa kytkintä. DHCP:ltä vaan IP-osoite per MACille ja max 5 toimii. Ei kannata kaikkia osoitteita käyttää samaanaikaan. Mutta pääasiassa suosittelen julkisisia IP-osoitteita vaativat palvelujen siirron vaan tonne virtuaalipalvelimille kun nykyään halpoja ja sinne saa sitten kiinteän IP-osoitteenkin mukavasti. 


 


DHCP:n Leastime riippuu vähän mitä sielä on. Välillä se on 20min kuten nyt näyttäisi minullakin olevan ja sitten se on 12h asti. Eli suosittelen tietenkin kotona ylläpitäjälle DynDNS:ää joka tuo jossakin ympäristöissä omat haasteensa. 


 


--


 


Kotitoimistoliittymät eli Kodin netti Yrityksille on käytännössä sama kuin kotinetti paitsi yrityksille myytävä. Sitä myös käytetään työntekijöiden kotona ja ominaisuus sama kuin kotiliittymissä eli max 5 IP:tä. Yritysliittymissä sitten on muokattavia mahdollisuuksia ja sitä hintaakin on. Suuret operaattorit ei anna mutta pienillä operaattoreilla mahdollista kustomoida. 


 


Jos webbipalveluja pitää ja olisi palvelimia, käytä proxyä vaikka niin saa IP:tä säästetyä ja jos sitten ei vaadi kokoajan netissä roikkumista mutta tarpeen tullen etäyhteytenä niin VPN:llä saa ratkaistua aika hyvinkin etäyhteydet. Vähän tuntii toi yli 5 osoitteen kotikäytössä jos hosting käyttöä niin ei kodin verkkoyhteys siihen tarkoitettu ollenkaan.

Kyseessä on ihan suora kuitu, tai no kyllä se hetken Cat.6 Ethernet johdossa kulkee. Mutta tosiaan on kyllä tullut huomattua ettei tuo kodin netti tuohon oikein sovellu. Nuo hinnat eivät itseasiassa ole niinkään kynnyskysymys, mutta mahtaakohan yritys yhteyden saaminen asuintaloon olla edes mahdollista. 

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

@esmala kirjoitti:

Kyseessä on ihan suora kuitu, tai no kyllä se hetken Cat.6 Ethernet johdossa kulkee. Mutta tosiaan on kyllä tullut huomattua ettei tuo kodin netti tuohon oikein sovellu. Nuo hinnat eivät itseasiassa ole niinkään kynnyskysymys, mutta mahtaakohan yritys yhteyden saaminen asuintaloon olla edes mahdollista. 




Saa kyllä 🙂 Mutta minä pistäisin koneet jo konesaliin kun tulee halvemmaksi melkeinpä... Itse kun työskentelen konesalissa vaan ja itsellä sielä palvelimet kun ei jaksa kuunnella niiden meluja kotona. Saa sitten niin monta IP:tä kun tarvitsee ja ihan kiinteänä ettei vaihdu. IPv6 myös :) 

Vastaa