Yli 10 vuotta naurettavaa nettinopeutta Kuusaalla

  • 15 February 2020
  • 1 kommentti
  • 6 katselukertaa

Ensin maksoin vuosia kupariverkon kautta tulevasta 25Mb liittymästä täyden hinnan vaikka taloon tuli 8Mb nopeus.

Nyt olen kolmatta vuotta nauttinut Mobiililaajakaistasta, maksan 100Mb nopeudesta, saan nippa nappa 30Mb yön hiljaisina hetkinä kun kukaan muu talossa ei käytä nettiä.

Modeemi on tuliterä Xyzel, tukee 300Mb nopeutta

Ulkona lisäantenni suunnattuna linkkiin.

Sim-kortti uusittu.

 

Tekninen tuki ei voi auttaa, kartta näyttää että hyvät on yhteydet ja vielä kuulemma koko kapasiteettia ei käytetä. No ei kai ******* kun nopeus on mitä on. 

 

300 metrin päässä kallion toisella puolella on onnen kultamaa. Siellä olis Elisan 5G.

 

Taloa ei voi siirtää. Onko kellään neuvoa täällä alueella ammattitaitoista ihmistä/firmaa joka tulis apuun. Laitan vaikka pihalle ******* sadan metrin tolpan ja kymmenen lisäantennia mutta alkaa olla hermo loppu. Miten voi olla että lähes Kuusaan keskustassa on nopeus näin huono. Ei jaksa enää!!

 

 


1 kommentti

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

Pitää ymmärtää että mobiililaajakaistoissa on aina kyse jaetusta tilaajakaistasta. Kyseessä ei siis tavallaan ihan aito nettiliittymä, vaan pelkästään lupa käyttää yhteistä, jaettua nettiliittymää. Kun yksi nettiliittymä jaetaan satojen käyttäjien kesken, on selvää ettet saa sieltä koskaan sitä nopeutta mitä sinulle on myyty. Tilanne on samanlainen myös 5G:ssä, joten se ei ole mikään onnenmaa. Se voi vähän aikaa toimia nopeasti, mutta menee samalla tavalla käyttökelvottomaksi kunhan siellä käyttäjät lisääntyvät. 5G:ssä on tosin mahdollisuus ostaa jakamatontakin kaistaa, mutta sekään ei poista sitä ongelmaa että samaa tukiasemaa käyttävät muutkin ja jos riittävän moni ostaa sen jakamattoman yhteyden niin taas loppuu kapasiteetti, eli operaattori ei käytännössä voi taata sinulle että edes se rahalla maksettu "jakamaton" yhteys säilyttäisi nopeutensa.

 

Vanhojen kupareiden kanssa ongelmana on usein linjapituus (kilometreja) joka rajoittaa tiedonsiirtonopeuksia. Lisäksi operaattorit eivät käytännössä panosta enää lainkaan perinteisen kupariverkon kehitykseen tai edes ylläpitoon, sensijaan ne puretaan kokonaan pois. Kaapelinettipohjaista "kuparia" toki on tuettuna, mutta sekään ei ole aivan huoleton teknikka, tosi paljon on näissäkin pätkimistä ja häiriöitä.

 

Ainoa toimivaksi todettu nettiyhteys (joka toimii aidosti sillä nopeudella mistä olet maksanut) kantaa nimeä valokuitu. Sitä ei välttämättä ole saatavilla osoitteesesi mutta jos oikeasti haluat toimivan yhteyden eikä asia ole rahasta kiinni, voit rakennuttaa sen. Hinta selviää kun teet rakennuskustannuskyselyt eri operaattoreille. Mutta käytännössä kannattaa varautua vähintään 5000...20000 eur kustannuksiin jos ollaan kaupunkialueella. Hinta riippuu siitä, mistä löytyy lähin kuitukaivo/haarapiste josta sinulle voidaan rakentaa yhteys.

 

Kerran asennettu valokuitu riittää käytännössä loppuiäksi, koska kuidun siirtokapasiteetti jo tämän päivän laitteilla riittää ainakin 100 Gbit asti, puhumattakan mitä tulevaisuuden laitteet siellä kuidulla pystyvät ajamaan. Käytännössä siihen tilattava yhteys on yleensä 1 Gbit eli 1000 Mbit - ja ainakin itsellä se myös toimii sillä nopeudella, mihin tahansa vuorokaudenaikaan. Kaikissa tapauksissa valokuitu on aina varmempi ja tasaisempi nettiyhteys kuin esimerkiksi 5G. Myös 5G-verkon yhteys tulee valokuidusta sinne tukiasemalle.

 

Lisäksi kuituinvestointi nostaa talon arvoa suoraan ja sillä on merkittävä vaikutus jos talon joutuu myymään. Tulevaisuudessa yhä harvempi haluaa enää ostaa taloa josta puuttuu valokuitu. Vaikka mobiililaajakaistoissa numero G:n edessä kasvaakin, niin perusongelma eli saman radiotien jakaminen tulee olemaan siellä aina, eikä niiden toimivuus koskaan saavuta valokuidun toimivuutta.

 

Mobiililaajakaista on alun perin suunniteltu liikkuvaan käyttöön mm. puhelimen tilapäiseksi nettiyhteydeksi. Liikeellä oltaessa ei tarvita nopeita mahdollista nettiä ja jos jossain kohtaa yhteys on hidas, voi siirtyä helposti toiseen kohtaan missä toimii paremmin. Sensijaan kotikäytössä ei voida siirtyä ja jos alueen tukiasema on ruuhkainen, ei siihen ole mitään korjausta olemassa. Lisäksi kerran päivitetty tukiasema hidastuu takaisin käyttökelvottomaksi parissa vuodessa.

 

Lisäantennitkaan harvoin auttavat hitauteen koska kyse ei yleensä ole liian heikosta signaalista vaan siitä että siellä on vaan liikaa käyttäjiä samalla reiällä yhtä aikaa.

Vastaa