Digiboksin SPDIF disabloitu?

  • 11 December 2014
  • 7 kommenttia
  • 19 katselukertaa

Olen hankkinut Koti TV paketin (toimitusvahvistus 9.8.2011) ja tilatessani mainitsin erikseen, että äänet on tarkoitus ohjata kotiteatterilaitteiden kautta. Sain silloin vahvistuksen, että boksissa on liitäntä tälle mahdollisuudelle ja järjestelmän voi kytkeä toimimaan sitä kautta. Nyt kuitenkin olen joutunut ihmettelemään ja selvittämään syytä sille, että miksi en saa laitteesta ääntä ulos SPDIF:n kautta.

Olen soittanut vikapalveluunne, asiakaspalveluunne ja Helpsonille aiheesta ja loppujen lopuksi sain vikapalvelustanne vastauksen puhelimessa, että Koti TV:n digibokseista on SPDIF äänen ulostulo disabloitu softalla IPTV:n tekijänoikeudellisista syistä johtuen. Voiko tämä todella pitää paikkaansa? Bokseissa on SPDIF ulostulo ja "Sonera Koti TV:n asennus- ja käyttöohje"-kirjassa on erikseen mainittu sivulla viisi ulostuloista näin: "4. SPDIF Digitaalisten äänentoistolaitteiden liittämiseen (esimerkiksikotiteatterilaitteille).

Kysymys siis kuuluu, että pitääko tämä ilmoitus paikkansa ja jos pitää, niin onko tähän mitään järkevää ja kustannustehokasta ratkaisua olemassa vai onko edessä sopimuksen purku sillä perusteella, ettei palveluntarjoaja pysty tarjoamaan myymäänsä palvelua?

7 kommenttia

Aulaskari: SPDIF -liitäntä on toiminnassa Koti TV -digibokseissa eli asiassa on nyt ollut jokin sekaannus. Pahoittelut siitä.

Aiemmin keväällä Koti TV -digibokseista oli poistunut käytöstä komponenttivideoliitännät (näitä poistuneita liitäntäpaikkoja ei ole käytössäsi olevassa Motorola VIP 1003 digiboksissa lainkaan), mutta SPDIF oli pysynyt toiminnassa.

Jos olet yhdistänyt kotiteatterilaitteesi digiboksin SPDIF -liitäntään oikeanlaisella SPDIF koaksaali audiokaapelilla, mutta ääni ei tule SPDIF -liitännän kautta, kannattaa testata Koti TV digiboksin resetointia. Toimenpide on neuvottu tässä Koti TV:n ongelmatilanteet ohjeessa.
Kiitän vastauksesta. Saamani aiempi vastaus, jonka kaiketi näitkin tiedoistani, oli sitten täyttä huttua. Kaapeli on asianmukainen ja kytkennät on oikein, joten testataan vielä tuo resetointi.
Lyhyt kysymys tätä lukeville: Onko kukaan saanut ääniä ulos SPDIF:n kautta?

Ongelmana on siis se, että meillä katsotaan TV:tä tykin kautta ja äänet pitäisi saada kotiteatterilaitteeseen. Boksista HDMI menee tykkiin ja kun boksissa on SPDIF ulostulo, niin olisi luontevaa ottaa siitä äänet kotiteatteriin. Tykissä ei ole ulostuloja äänelle, joten en voi kiertää ongelmaa sitäkään kautta.

Resetointia ja uusia kaapeleita on nyt kokeiltu useampaan otteeseen eikä ääntä tule edelleenkään. Kotiteatterilaitteet ja sen liitännät toimii kyllä moitteetta, jos liitän siihen jonkun muun äänilähteen, joten vaihtoehdot on aika vähissä. Hermo alkaa olla jo hieman koetuksella, sillä tähän ongelmaan en ole saanut minkäänlaista järkevää vastausta lukuisista yhteydenotoista huolimatta ja aikaa on kulunut jo toista kuukautta. Olen soitellut vikapalveluun useampaan otteeseen ja olen asiallisesti yrittänyt saada tilanteeseen lisäinfoa, mutta mitään selvyyttä saati ratkaisua ei ole esitetty. Soitin 7.9. jälleen asiasta ja pyysin toista boksia testattavaksi ja boksivian poissulkemiseksi. Hetken keskustelun jälkeen asiakaspalvelija kertoi jättävänsä tuotepäällikölle soittopyynnön, mutta soittoa ei ole kuulunut. Olen kysynyt tilanteesta uudelleen 12.9. ja pyytänyt kiirehtimään yhteydenottoa, mutta tälläkään viikolla ei ole soittoa kuulunut. Tähän asti on hermo vielä riittänyt, mutta nyt ei kyllä riitä enää ymmärrys tälle tilanteelle enää ollenkaan. Hienoa toimintaa, ei voi muuta sanoa.
Reklamoinnin jälkeen tuli vikapalvelusta soitto, mutta samaa huttua sieltä tuli edelleen ja kun ei Soneran tuotepäälliköltä edelleenkään kuulunut soittoa, niin kävin Keravan Sonera-liikkeellä asioimassa ja onneksi kävin. Sain erinomaista palvelua tiskillä - tästä suuret kiitokset sinne suuntaan. Sain mukisematta toisen samanlaisen boksin testiin ja vaikka sama vika jatkui eli ääntä ei saanut ulos silläkään boksilla, niin pääsin asiassa sentään eteenpäin.

Kävin seuraavana päivänä palauttamassa lainassa olleen boksin takaisin ja kun selitin ongelman olevan edelleen päällä, niin kyseinen myyjä osoitti poikkeuksellista palveluhalukkuutta ja tarjoutui seuraavana päivänä käymään kotona katsomassa, jos voisi auttaa. Näin tapahtui ja hetken testailun jälkeen hän totesi olleeni aivan oikeassa, kun epäilin boksivikaa. Kun kummallakaan VIP 1003 boksilla ei äänet kuuluneet, niin hän kävi hakemassa VIP 1903 boksin ja johan alkoi äänet kuulumaan niin kuin niiden pitääkin.

Ilman tätä Keravan pisteen todella hienoa palvelua olisin edelleen jumissa ääniongelman kanssa, mutta onneksi vielä on tällaisia ammattiylpeyttä omaavia henkilöitä olemassa. Nyt sitten alan selvittämään asiakaspalvelun kautta asianmukaista jatkokäsittelyä, mutta tulipahan vika sentään löydettyä.
Laitoin itsekin kyselyä eteenpäin tuon VIP 1003 -mallin osalta, mikä tuon SPDIFin tilanne on / pitäisi olla. Kuten Sami oli aiemmin vastannut, sen pitäisi toimia myös tuossa mallissa vaikka omat kokemuksesi kertovat muuta. Laitan tänne tiedon kun saan vastauksen.
Aulaskari: Minkä merkkinen (+ malli) vahvistin sinulla on käytössä? Sain vastauksen laittamaani kyselyyn, ja näitä lisätietoja toivottiin että asiaa voidaan tutkia lisää.
Sony DAV-S550 on laitteena. Sattuneesta syystä kolmea 1003 mallin laitetta testattu (eilen tuli jälleen väärä laite) eikä yksikään suostu yhteistyöhön, mutta 1903 toimi moitteetta ja sellaista odotan saapuvaksi, jotta ongelman saisi vihdoin poistettua.

Vastaa