Huawei E3131 ja TP-LINK TL-MR3420 / TL-MR3020

  • 11 December 2014
  • 2 kommenttia
  • 1 katselukerta

Moi,

Siltä varalta, että tästä tiedosta on jollekin hyötyä, niin laitanpa hiukan kokeiluihin perustuvaa raporttia 3G-reititinten ja mokkuloiden yhteensopivuudesta.

Itselleni kävi niin, että vanha mokkula otti ja hajosi, ja huomasin, etteivät käyttämäni TP-Linkin 3G-reittimet tue enää juuri yhtäkään Suomessa myynnissä olevaa mokkulamallia. Olisi tullut kallis paukku ostaa uudet reitittimet samaan syssyyn. Rohkaistuin kuitenkin hankkimaan Huawein E3131 mokkulan kokeeksi, kun eräällä puolalaisella foorumilla oli huhua, että se toimii TP-Linkin reitittimillä, vaikkei olekaan "virallisesti" vielä yhteensopiva. Kyseisen mallin mukana tulee vielä hyvä ulkoinen antennikin mukana, mikä parantaa mokkulan toimivuutta merkittävästi.

Toisin kuin valmistajan TP-Linkin sivuilla sanotaan, TP-Linkin 3G-reitittimet TL-MR3420 / TL-MR3020 ovat yhteensopivia uuden Huawei E3131 mokkulan kanssa. Ainakin mikäli firmware on päivitetty uusimpaan versioon (ladattavissa TP-Linkin sivuilta). Itselläni on vieläpä vanhempi versio 1 tuosta TL-MR3420:sta, jonka tuettujen laitteiden määrä/kirjo on uudempaa versiota 2 pienempi/vanhempi.

Kyselin TP-Linkin tuesta Saksasta, voisiko E3131:n lisätä ko. reitittimien yhteensopivuuslistaan ja sanoivat, että heidän reitittimet saattavat kyllä toimia ongelmitta muidenkin mokkuloiden kanssa, kun mitä heidän yhteensopivuuslistasta löytyy. Tiedot yhteensopivuuksista on tulossa heidän listoihin vasta sitten, kun ovat itse ehtineet testata mokkuloiden toimivuuksia.

Kaikki siis toimii hyvin tällä kokoonpanolla ainakin minulla! 🙂

2 kommenttia

TP-Linkin v1-versioiden firmiksenä kannattaa käyttää OpenWRT:tä. Lähes kaikki tikut toimivat siinä suoraan, mukaanlukien uudemmat 4G-tikut. 3G:llä ei rajoita nopeuksia millään tavalla, mutta LTE-verkossa jäädään n. 30/30 megaan (ul/dl). Alkuperäisellä firmwarellahan upload-nopeus rajoittuu jo 3G-verkossakin.

Lisäksi OpenWRT:llä varustettuna reititintä voi käyttää telakkana MiFi-laitteille (mm. E5776) tilanteissa, joissa tarvitaan liitettävyyttä verkkokaapelin avulla.
Hyvä vinkki, täytyypä tutustua OpenWrt:een, kun on kasa vanhoja laitteita jotka kaipaisivat parempiaa firmistä. Näköjään muitakin vaihtoehtoja saattaisi olla olemassa.

Vastaa