Kuvasuhteen venkslaaminen eestaas

  • 11 December 2014
  • 3 kommenttia
  • 0 katselukertaa

Miten on mahdollista ja missä on vika, etteivät digiboksit ja televisiot osaa automaattisesti valita oikea kuvasuhdetta? Kun katsoo vanhoja tv-ohjelmia, kuten Pulttibois ja Pulmuset, joutuu kuvasuhteeksi valitsemaan joko televisiosta tai digiboksista 4:3, mutta sitten mainoskatkoissa joutuu venkslaamaan ja yleensäkin ohjelmien jälkeen. Eikö nyt nykyisten Smart-televisioiden aikakaudella, luulisi television osaavan päätellä mikä kuvasuhde on valittava, automaattisesti.

3 kommenttia

Hei Keckman

Digiboksi ja TV ei automaattisesti vaihda kuvasuhdetta toiseen vaikka liitäntä tapahtuu HDMI-kaapelilla. Jos olet asettanut molemmista (Tv:stä että digiboksista) kuvasuhteeksi 16:9 niin vanhemmat ohjelmat kuten juuri mainitsemasi pulmuset ja pulttibois näkyvät "Venytettynä". Tämä johtuu siitä että molemmat ohjelmat ovat lähetyksessä 4:3 kuvasuhteessa, mikä on vanhoille TV-ohjelmille hyvin tyypillinen kuvasuhde.

Digiboksi ei automaattisesti tunnista missä kuvasuhteessa ohjelma tulee joten kuvasuhteen vaihdon joutuu tekemään siksi manuaalisesti. Joko televisioon tai digiboksiin.
"Jos olet asettanut molemmista (Tv:stä että digiboksista) kuvasuhteeksi 16:9 niin vanhemmat ohjelmat kuten juuri mainitsemasi pulmuset ja pulttibois näkyvät "mustilla palkeilla"

Höh, eikun ongelma on juuri siinä, että ne näkyvät _ilman_ mustia palkkeja, jos kuvasuhteeksi on valittu 16:9. Siis minun televisio ja digiboksini venyttävät 4:3 kuvan 16:9 kuvaksi. Suhteet vääristyvät kun naamat levenevät. Höh.

EDIT: Siis Pulttibois ja Pulmuset näkyvät ilman mustia palkkeja, jos kuvasuhteiksi on valittu 16:9. Sitten kun ne näkyvät oikein kun kuvasuhteeksi vallitaan 4:3, niin sitten tietysti 16:9 lähetykset näkyvät mustilla palkeilla.
Hei Keckman

Keckman kirjoitti:
televisio ja digiboksini venyttävät 4:3 kuvan 16:9 kuvaksi. Suhteet vääristyvät kun naamat levenevät. Höh.


Kyllä, juuri tätä tarkoitin. Pieni ajatusvirhe ylemmässä kirjoituksessa päässyt lipsahtamaan.

Vastaa