Lihava riita muhii netti-tv:ssä

  • 11 December 2014
  • 2 kommenttia
  • 15 katselukertaa

Get this kotitv:n käyttäjät, kohta taitaa lähteä sitten verkkotallennus huitsin nevadaan.

Lähde: Kauppalehti: Elisa ja TeliaSonera viedään ehkä oikeuteen tv-verkkotallennuspalveluistaan.
Netti-tv:n ympäriltä voi syntyä merkittävä oikeustaistelu. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK) harkitsee oikeustoimia myös televisio-ohjelmien verkkotallennuspalveluita tarjoavia yhtiöitä vastaan.

Televisio-ohjelmien verkkotallennuspalveluja tarjoaa tällä hetkellä parikymmentä yhtiötä. Suurin osa niistä on internet-palveluntarjoajia, mukana ovat esimerkiksi Elisa ja TeliaSonera.

”Yhdelläkään yhtiöllä ei ole palveluihin lupia. Asia on merkittävä, sillä kysymys on vuositasolla noin 100 miljoonan euron arvoisista kaupallisista palveluista”, yhdistys toteaa tiedotteessaan.

TTVK:n mielestä tekijänoikeuslain mukaan musiikkia ja elokuvia voi kopioida ja tallentaa yksityisesti, perhepiirissä, mutta palvelua ei saa kuitenkaan antaa ulkopuolisen tahon suoritettavaksi.

Viime viikolla syyttäjät nostivat syytteet ns. TVkaista-tapauksessa.

”Tekijänoikeusrikos- ja törkeän petossyytteen mukaan TVkaista on tarjonnut Internetissä käyttäjilleen katseltavaksi ja tallennettavaksi tilausvideopalveluna (Video on Demand, VOD) tiettyjen televisiokanavien koko ohjelmatarjonnan”, TTVK toteaa.

TTVK:n mukaan myös muut markkinoilla olevat verkkotallennuspalvelut rikkovat TVkaistan tapaan tekijänoikeuslakia. Palvelut eivät ole lain tarkoittamaa yksityistä kopiointia, eikä yksikään yritys ole hankkinut tarjoamiinsa palveluihin asianmukaisia lupia.

TTVK on toimittanut ennen kesää yhtiöille kirjalliset kieltovaatimukset, joissa yhtiöitä kehotettiin välittömästi lopettamaan lainvastainen toiminta. Nyt TTVK harkitsee oikeustoimien käynnistämistä.


EI NIIN OLE TODELLISTA. Eikö kukaan saa tätä tekijänoikeusmafiaa kuriin!? Pitääkö kansalaisten ottaa homma omiin käsiin kun kerran kukaan ei virallisesti saa näitä ahneita p kuriin?

Eniten tässä ihmetyttää, että miksi tätä ei ole uutisoitu missään muualla (esim. valtamediat, tietotekniikkamediat, jne.). EDIT: Olin näköjään liian nopea, nyt ainakin putkahti myös Digitoday:lta juttu.

2 kommenttia

FiComin vastaus tähän Kotilaisen tuoreimpaan aivopieruun:

Verkkotallennus ei riko tekijänoikeuksia

Tekijänoikeuksien tiedotus- ja valvontakeskus TTVK ilmoitti tänään 1. marraskuuta harkitsevansa oikeustoimia verkkotallennuspalvelua tarjoavia yhtiöitä vastaan. TTVK:n mukaan verkkotallennuksessa on kyse tekijänoikeuksia loukkaavasta palvelusta. Palveluja tarjoavat operaattorit ovat asiasta täysin eri mieltä. Kyse on kuluttajalle tekijänoikeuslaissa annetusta oikeudesta tehdä itselle laillisesti saatavilla olevista televisio-ohjelmista kopio yksityiseen käyttöön. Tätä oikeutta TTVK haluaa rajoittaa.

TTVK samaistaa virheellisesti operaattoreiden verkkotallennustoteutuksen TVkaistan palveluun.

PVR:llä (personal video recorder) on perinteisesti tarkoitettu kotona olevaa, tallentavaa digiboxia. Verkko-PVR eli verkkotallentaminen tarkoittaa samankaltaista tallennusta, mutta erillisen laitteen sijaan digiboksi on yhdistetty operaattorin palvelimeen ja digiboksin tallennusominaisuus on toteutettu digiboksin ja operaattorin palvelimen yhteen toimivuudella. Tällaisella tallennusominaisuudella varustettu digiboksi on usein osa laajempaa palvelukokonaisuutta, johon kuuluu nopea laajakaistayhteys ja modeemi sekä maksuttomien kanavien lisäksi usein myös esimerkiksi maksu-tv-kanavia tai pilvessä olevia ohjelmakirjastoja ja videovuokraamo.

Kotona olevasta digiboxista maksetaan hyvitysmaksu ja vastaavasti olisi loogista, että pilvessä olevasta tv-ohjelmien yksityisinä kopioina tapahtuvaan tallentamiseen käytettävästä tallennustilasta maksettaisiin vastaavasti hyvitysmaksu. Tähän operaattorit ovat olleet jo kauan valmiita. Tosin hyvitysmaksujärjestelmä ei pitkällä aikajänteellä ole kestävä ratkaisu digitaalisessa maailmassa.


http://www.ficom.fi/ajankohtaista/index_1.html?Id=1351781552.html

Kotilaisella ei pitäisi olla mitään mahdollisuuksia oikeudessa Soneraa tai Elisaa vastaan tässä asiassa, mutta toisaalta menihän tuo Piratebay-juttukin ihan täydestä niin Helsingin käräjäoikeuden kuin hovioikeudenkin tuomareihin, ja lisäksi vielä KKO:n arpa ei ollut tällä kertaa suosiollinen asian käsittelyä varten, joten mistä sitä tietää mitä Suomen "oikeuslaitos" tällaisen kanssa arpoisi.

Kaiken kaikkiaan ei tässä tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa tuolle Kotilaiselle ja TTVK ry:lle.
Allekirjoittakaa "Järkeä tekijänoikeuslakiin"-kansalaisaloite, jolla sonera viihteen käyttö määritellään yksityiskäytöksi, eli näin ollen sallituksi:

"Kappaleen valmistamisen valmistuttajan yksityistä käyttöä varten saa myös antaa ulkopuolisen suoritettavaksi. Yksityistä käyttöä on myös kappaleiden tallentaminen käyttäjän hallitsemiin, mutta ulkopuolisten ylläpitämiin verkkopalveluihin."


Kyseessä ei ole mikä tahansa joutava nettiaddressi, vaan erikseen laissa määritelty kansalaisaloite, joka eduskunnan on käsiteltävä, jos se saa 50 000 allekirjoitusta.

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/70

Voisiko sonera pyytää viihdepalveluasiakkaitaan allekirjoittamaan aloitteen, esim.jonkin asiakastiedotteen yhteydessä?

Vastaa