Parempi langaton rahalla?

  • 11 December 2014
  • 2 kommenttia
  • 0 katselukertaa

Kakkosasuntomme sijaitsee haja-asutusalueella ja tarvitsen työntekoon toimivan nettiyhteyden lasten pelaamisesta puhumattakaan. Lähistöllä on pari Soneran 3G-tukiasemaa sekä kilpailijan 3G-tukiasema. Ajoittain näiden kautta saa kohtalaisen datayhteyden (parhaimmillaan 8 Mbps / 2.5 Mbps luokkaa), mutta toisinaan nopeus ja etenkin vasteaika huononevat. Käytössä on katolle asennettu suunta-antenni ja kuuluvuus on hyvä. Olen käynyt yhden tukiaseman luona testaamassa nopeuksia eikä se juuri vaikuta tulokseen. Soneran nopeus on yleensä ollut jonkin verran heikompi kuin kilpailijan, joten käytössä on ollut kilpailijan liittymä. (Tukiasemat ovat eri suunnissa ja liittymän vaihto vaatisi antennin suuntaamisen, joten kokeiluja ei viitsi tehdä kovin usein.)

Kysymys: Olisiko rahalla mahdollista saada lisää nopeutta? Voisiko asiakas osallistua esim. 4G-tekniikan kustannuksiin, jos Sonera asentaisi olemassaolevaan mastoon 4G-tukiaseman? Tuonne on turha haaveilla kiinteästä nettiliittymästä millään järjellisellä hinnalla (lähin asutus kilometrien päässä eikä sielläkään muuta kuin vanha paukkulangasta rakennettu puhelinlinja), mutta voisiko rahalla saada paremman langattoman yhteyden? Riippuu tietysti siitäkin, millaisen yhteyden takana itse tukiasema on (valokuitu/radiolinkki).. kenen kanssa tällaisesta voisi keskustella?

2 kommenttia

Hei biterror!

Kiitos viestistäsi.

Valitettavasti yksityinen rahoitus ei ole mahdollista 4G-verkon tukiasemia rakennettaessa.

Kuitenkin 4G-verkkoa laajennetaan jatkuvasti. Vuonna 2014 Sonera investoi uusiin 800 MHz:n taajuusalueen 4G-taajuuksiin. Liikenne- ja viestintäministeriö on julkistanut tammikuussa 2013 käynnistyneen taajuushuutokaupan tulokset, joiden mukaan Sonera varmisti itselleen huutokaupassa 2 x 10 MHz taajuuksia 800 MHz:n taajuusalueella.

Sonera on jo rakentanut yli 40 % 4G-väestöpeiton 1800 ja 2600 MHz:n taajuuksilla. Uusien toimilupien ehtojen mukaan Soneran on rakennettava 3 vuodessa 95 % 4G-väestöpeitto ja 5 vuodessa 99 % peitto, jota laskettaessa huomioidaan jo rakennetun 4G-verkon peitto.

Toivottavasti kakkosasuntosi osoitteeseen saadaan 4G-verkon kuuluvuus mahdollisimman pian.


Ystävällisin terveisin

Tapani V
Kiitos vastauksesta. Harmi, ettei rahoituksella voi ohjata tukiasemien rakentamista. En jaksa uskoa, että pääsisin maalla nauttimaan 4G:stä lähitulevaisuudessa. Edes kaupunkialueella 4G ei kuulu lähimaillakaan ja 3G:n kanssakin on vaikeuksia (kuuluvuusalue loppuu kartan mukaan tähän kohtaan, vaikka kaupunki ja asutusalue jatkuu vielä hyvän matkaa). Toisella puolella taloa 3G toimii, toisella puolella ei.

No, 3G kuuluu kyllä maalla paremmin kuin kaupungissa, että ehkäpä sittenkin on vielä toivoa.

Vastaa