Sonera 4G.. ketä uskoa?

  • 11 December 2014
  • 16 kommenttia
  • 38 katselukertaa

Eli olen tilannut itselleni tämän surullisen kuuluisan soneran Aito 4G Max liittymän kun sellaisen kuulemma tänne saa.

Noin viikon käytön jälkeen olen päässyt mahtaviin 20-30mb nopeuksiin ja on taidettu vikailmoituskin tehdä, mutta mitään ei ole kuulunut.

Hieman sivuja seurattuani, huomasin Twitteristä että Leppävirralle on asennettu 800Mhz tukiasemat
ja Tapani V:n mukaan 800Mhz verkkoon saa vain 50mb linjan maksimissaan?

Mikäli haluat päivittää Sonera Liikkuva Netti -liittymäsi sekä nettitikkusi 4G-verkon aikakaudelle, voit tehdä päivityksen osoitteessa: http://www.sonera.fi/liikkuvanetti . Huomioithan, että taajuudesta 800 MHz johtuen ainoa mahdollinen 4G-verkon liittymä on tyyppiä Aito 4G Teho, jossa teoreettinen maksiminopeus on 50 Mbit/s (vaihteluväli 10-40 Mbit/s).


Joten onko minulle myyty 100mb ilmaa, vai onko edes teoriassa mahdollista päästä 150mb yhteyksiin 800Mhz verkossa?

16 kommenttia

Mikä laite käytössä ja millaista signaalia saat? Itsellä on mökillä Huawei B593s ja kilpailevalta operaattorilta 50M 4G-liittymä, kun Soneralta ei tuonne mökille ollut lähimaillekaan 4G kuuluvuutta ainakaan alkukeväästä.

Kilpailevallakaan operaattorilla kuuluvuuskartan mukaan kuuluvuus ei oikein yllä tuonne, ja ilman lisäantenneja nopeudet olikin luokkaa 1M.

Laitoin pari järeää suunta-antennia ja nyt on nopeudet noin 50M/20M, eli ei valittamista kun liittymän max nopeus 50M. Mielenkiintoista olisi kyllä kokeilla, mitä antaisi ilman että rajoitin hakkaa päälle.

Tuollakin on 800 MHz 4G verkko kyseessä ja tukiasemaan reilut 9 km.

Ilman lisäantenneja huawei kertoi etupaneelin signaali palkeilla 1/5 tolppaa, lisäantennin kanssa saan 3-4 tolppaa viidestä. RSRP -88 dBm

Osaako joku asiaan paremmin perehtynyt vastata tuohon alkuperäiseen kysymykseen, mikä on teoreettinen maksiminopeus 800 MHz 4G-verkossa? Onko 150M nopeus mahdollista vain 1800 MHz ja 2600 MHz verkoissa?
Käytössä on huawei e5776. Kotona saan täydet 5 tolppaa laitteeseen, mutta silti nopeudet ovat todella surkeat n.20mb päivisin. Maksimi mitä olen koskaan saanut on 43mb ja senkin tuloksen 4 aikaan aamulla.

Laitetta on testattu myös Kuopiossa kauppakeskus matkuksen pihalla ( en tiedä onko 800Mhz? ) ja nopeudet ovat samaa luokkaa. Samalla myös testattiin toisella laitteella, mutta laihoin tuloksin.

Nyt kun saisi varmuuden että onko tosiaan niin että 800Mhz verkossa nopeus ei pääse kuin kolmasosaan mitä minulle on myyty.

Soneran peittoaluekartta väittää ainakin minulle kivenkovaan että Aito 4G Max 150 Mbit/s
Lainaus asiantuntijoilta...
Piip1 sanoi:
En tainnut edelleenkään saada vastausta. Tietääkö, tai voiko @SoneraPartio selvittää, että mikä on tuon 800mhz 4G:n teoreettinen maksiminopeus sisään ja ulospäin. Ei siis mitään "käytännössä testattu ja saatu näin", vaan mikä on se ihan fakta, et mikä on teoreettinen maksiminopeus.

Piip2 sanoi:
Dna tukifoorumilla aspa sanoi 75 megaa olevan teoreettinen maksimi ainakin sisäänpäin.

SoneraPartio sanoi:
Se on just näin, 800Mhz 4G-kaistalla on käytössä olevia taajuuksia puolet vähemmän kuin isommalla taajuusalueella joten max nopeuskin on pienempi, eli max 75Mbit/s
.
Hei!

Taisi olla niin, että juuri nopeus rajoittuu.
Tuolla 800 MHz:n alueella on käytettävissä kapeampi taajuuskaista kuin muilla taajuusalueilla. Kun tämä jaetaan eri operaattoreiden kesken, he eivät voi enää käyttää kukin koko aidon 4G:n (LTE) täyttä kaistanleveyttä. Nopeus siis rajoittuu verrattuna esim. 1800 tai 2600 taajuskaistojen vastaavaan.
Tästä syystä max. nopeus jäänee sinne 70 Mbit/s luokkaan. Ja sekin on teoriassa, joten käytännössä siitäkin vielä vähän pois.

Siitäpä en sitten tiedä, että miksi kuuluuvuus/nopeuskartta näyttää jotain muuta. Olisiko liian hankalaa eritellä kartoilla vielä eri taajuuskaistojen 4G:t tosistaan. Ehkäpä tämäkin palvelu paranee kunhan noitta LTE- verkkoja laajennetaan ja kehitellään.
Kiitos kaikille vastauksista :)

Pitääpä huomenna soittaa Aspaan että muuttaavat minun liittymän 50/5 liittymäksi, niin säästääpähän sen 5€/kk. 150mb liittymän voisin pitää jos olisi tietoa onko asiaan tulossa muutosta, vai kärsimmekö tämän "sukupolven" 800Mhz tolpilla kunnes tulee 5G tjms.
Hei kaikki keskustelijat!

Kiitos viesteistänne.

Erittäin hyvää ja asiantuntevaa keskustelua. On totta, että 4G-verkon taajuudella 800 MHz teoreettinen maksiminopeus on alempi kuin esimerkiksi taajuudella 1800 MHz. Se hyvä puoli taajuudella 800 MHz kuitenkin on, että tällä taajuudella 4G-verkon peittoalue on aika paljonkin laajempi kuin suuremmilla taajuuksilla.

Taajuutta 800 MHz käyttäviä tukiasemia rakennetaan pääsääntöisesti taajamien ulkopuolelle. Kaupungeissa 4G-verkon taajuus Soneralla on yleisimmin 1800 MHz, koska tukiasemien ja liittymien käyttäjien väliset etäisyydet ovat pienempiä. Uusien tukiasemien rakentaminen on sinänsä haasteellista johtuen osaltaan erilaisista lupa-asioista. Taajuudella 800 MHz saadaan kuitenkin uusia alueita 4G-verkon peittoalueille ilman uusien tukiasemien rakentamista johtuen laajemmasta peittoalueesta.

Uudistuneessa peittoaluekartassamme ei ainakaan tällä hetkellä näy tukiasemissa toimivat taajuusalueet. Kiitos petrisa asiaan liittyvästä palautteestasi.

Sonera Liikkuva Netti Aito 4G Max -liittymissä teoreettinen maksiminopeus on 150 Mbit/s ja nopeuden vaihteluväli on 10-80 Mbit/s. Sonera Liikkuva Netti Aito 4G Teho -liittymissä teoreettinen maksiminopeus on puolestaan 50 Mbit/s ja vaihteluväli on 10-40 Mbit/s.


Ystävällisin terveisin

Tapani V
Hei!

Aihetta sivuava ongelma kai tämäkin:
Kalustopäivityksiä suunnitellessani tuli vastaan ...

"Tarkistaisitteko Soneralta alueenne taajuuden? Onko suunnitteilla hankkia 3G vai 4G-yhteys? Alueellanne Soneran kuuluvuuskartan mukaan toimii molemmat. Jos haluatte 4G nopeuksia, niin suosittelemme hankkimaan TW-LTE/4G/3G+ (tulee myyntiin kesäkuussa) mokkulan ja TW-EAV510 v2 reitittimen."

Olen etsiskellyt tietoa alueellani käytössä olevasta taajuudesta, mutta ei ole tärpännyt.
Asiakastuen chatti laittoi linkin kuuluvuuskarttaan? Paikka on maaseutua Mäntsälän pohjoispuolella.
Hei Vesa-J,

tarkoitatko http://www.sonera.fi/etsi+apua+ja+tukea/verkkokartat/peittoaluekartta tätä linkkiä? Tässä on suuntaa-antavasti tuo kuuluvuustilanne. Moni ulkoinen tekijä vaikuttaa signaaliin, mm. selektiivilasit, peltikatto, korkeat mäet jne.

Mikäli laitat omiin asetuksiin asiakasnumerosi, niin pystymme tarvittaessa tarkastelemaan tarkemmin tilannettasi kuuluvuuden suhteen. Asiakasnumerosi näkyy ainoastaan täällä meillä asiakaspalvelussa.
Hei,

kuuluvuuskartta on kyllä tuttu ja näyttää osltani niin hyvältä, että aloin harkitsemaan asiakasnumeronne hankkimista. Toistaiseksi sellainen löytyy vain kilpailijalle.

Mutta kysymys on näistä taajuusalueista ...

4G yhteys on toiselta nimeltään LTE tai Aito 4G, joka toimii 800, 1800 ja 2600 MHz taajuusalueilla. Joissain yhteyksissä 3G DC yhteydestä puhutaan myös 4G nimellä. 1800 MHz taajuusalueita on tällä hetkellä saatavilla suurkaupungeissa esimerkiksi: Helsinki, Espoo, Tampere ja Oulu. Vuonna 2014 käyttöön otettu 800 MHz taajuus laajenee nopeasti ympäri Suomen ja onkin pian käytettävissä haja-asutusalueilla. 4G/LTE taajuudet 1800 ja 2600 MHz antavat nopeimman langattoman internet yhteyden, joka on tällä hetkellä maksimissaan jopa 100 Mbit/s. Jatkossa nopeus tulee laajenemaan jopa huimaan 300 Mbit/s nopeuteen.

... mistä saa tiedon alueella käytössä olevasta taajuudesta. 800, 1800 vai 2600 MHz?
Kysytääs tämän topicin alla sellasta kun täällä Nikkilä (Sipoo) taajaman alue on tällä hetkellä soneran 800mhz verkon peitossa joten kuten. Nopeudet 5-10mb/s down ja up ~1mb/s vaimennus 80db. Mahdollisesti tulossa tähän taajaamaan 1800mhz?
Hei Vesa-J!

Tällä hetkellä Mäntsälän alueella oleva 4G-verkon tukiasema toimii taajuudella 1800 MHz, kuten myös muutkin tänä vuonna käyttöönotettavat 4G-verkon tukiasemat. Ensi vuonna valmistuvat tukiasemat käyttävät taajuutta 800 MHz.

Peittoaluekartassamme ei vielä tällä hetkellä näy erikseen taajuuksia, mutta toivottavasti asiaan saadaan parannusta karttaa kehitettäessä.

Hei Jabetus!

Tällä hetkellä ei ole suunnitelmia rakentaa 4G-verkon taajuutta 1800 Mhz Sipoon Nikkilän alueelle. Suunnitelmissa voi toki tapahtua muutoksiakin, mutta ainakaan aivan lähiaikoina taajuutta 1800 MHz ei ole tulossa.
Pia_ kirjoitti:
Hei Vesa-J,

tarkoitatko http://www.sonera.fi/etsi+apua+ja+tukea/verkkokartat/peittoaluekartta tätä linkkiä? Tässä on suuntaa-antavasti tuo kuuluvuustilanne. Moni ulkoinen tekijä vaikuttaa signaaliin, mm. selektiivilasit, peltikatto, korkeat mäet jne.

Mikäli laitat omiin asetuksiin asiakasnumerosi, niin pystymme tarvittaessa tarkastelemaan tarkemmin tilannettasi kuuluvuuden suhteen. Asiakasnumerosi näkyy ainoastaan täällä meillä asiakaspalvelussa.


On myös olemassa eräs ulkoinen tekijä joka vaikuttaa signaalin tasoon on taajuus. Sillä mitä korkeampi taajuus niin sitä huonompi se on ns. "taipumaan" maasto-olosuhteisiin kuin matalampi taajuus. Sekä "törmää" kaikenlaisiin esteisiin helpommin. Ja toiseksi 800Mhz taajuus ruuhkautuu hyvin helposti.

Kuinka moni muuten huomas tässä useita viikkoja sitten Helsingin Sanomien (olikohan) etusivulla "mainoksen" jossa Soneran uusi toimitusjohtaja lupasi, että 92% koko Suomesta 4G peittoa TÄMÄN VUODEN LOPPUUN MENNESSÄ!!! vain lapista jää katvealue uuppumaan.
Tuli vain mieleen, että ei taida tuon kaverin lupaus pitää paikkansa. Sillä feissarin kautta sain vähän aikaa sitten yksärin, että tänne Joensuun/Utran alueella olevaan tukiasemaan (Minun osoitteesta suunnilleen itäänpäin olevaan mastoon) tulee VASTA ensi vuonna 4G tuki.
Hei jarith69!

Kiitos viestistäsi. Asiakasnumerosi perusteella tarkistettuna kotiosoitteesi sijaitsee 4G-verkon peittoalueella, mutta peittoalueen raja ei ole kovinkaan kaukana osoitteestasi idän suuntaan.

Osoitteesi lähistöllä olevassa tukiasemassa otetaan alustavien suunnitelmien mukaan käyttöön 4G-verkko ensi vuoden puolella, mutta suunnitelmiin voi toki tulla muutoksiakin aikataulun suhteen.

Toivottavasti 4G-verkon laajentaminen osoitteesi lähistöllä sujuu mahdollisimman nopealla aikataululla.
Hei!

Kävinpä hakemassa Sonera Aito 4G teho-liittymän ja Huawei E5776 Wlan-motukan. Soitin ennen sitä Soneran tukeen ja varmistin, että sielläkin näyttää päivitetty kartta meille erinomaista 4G-kuuluvuutta. Vielä Soneran paikallisliikkeessä myyjä varmisti, että kyllä kuuluvuuskartta näyttää osoitteeseemme erinomaista 4G-kuuluvuutta.

Niinpä kotona Huawei hommiin ja katsoin sen asetukset läpi (en muuten nähnyt vaimennusdesibelejä, eikö se näytä niitä missään valikossa?)

No... 4G-pakotuksella pysyy 4G päällä, mutta Huawei näyttää 1-2 tolppaa ja vastaanottonopeuden keskiarvo (9:llä mittauksella) näin sunnuntaiaamuna on 6,0 Mbit/s (vaihteluväli 3,3 - 8,5 Mbit/s) ja lähetysnopeuden keskiarvo samoin 9:n mittauksella 0,78 Mbit/s (vaihteluväli 0,55 - 1,17 Mbit/s).

Ei siis oikein helmeile 4G!?

Kartalla kerrotaan 4G-kuuluvuudeksi Erinomainen. Etten olisi katsonut väärin, niin hakuun voi jokainen kiinnostunut kirjoittaa: Henttalantie, Porvoo tai Kerkkoo, niin näkee kuinka erinomaiselta asia kartalla näyttääkään.

Olen pulaillut näiden asioiden kanssa vuosien varrella ihan jonkun verran, joten ei tarvitse lähteä ehdottelemaan sitä, että mitähän, jos siirtäisit sitä tikkua ikkuna lähelle jne... Talo on tämänkin kanssa kierretty varsin tarkkaan. Liiteristä löytyisi myös haravamallinen suunta-antenni, mutta pitäisi tietää, mihin suuntaan sitä kannattaisi soikotella, jos siitä voisi olla apua. Siinä on toki niin pitkä kaapeli, että taitaisi mennä sen vaimennuksiin signaalinvahvistus?

Mikähän neuvoksi?

t. Uti
Hei.

Kun ei kukaan ota kantaa, niin laitetaanpa lisää tuloksia.

Soitin tänään Soneran tekniseen tukeen ja siellä luvattiin tutkailla asiaa - odottelen mielenkiinnolla...

Mittailin tässä odotellessa vähän lisää tänään maanantaina 27.10.2014
klo 19 ja 21.30 välillä 4G pakotettuna Huaweissa.

Keskiarvo 15 latauksessa työasemaan 1,09 Mbit/s
Vaihteluväli 15 latauksessa työasemaan 0,32 - 2,26 Mbit/s

Keskiarvo 15 latauksessa verkkoon 0,782 Mbit/s
Vaihteluväli 15 latauksessa verkkoon 0,24 - 1,57 Mbit/s

Latailin myös Funetista, mutta ei viitsinyt isoja mällejä tipauttaa - tulokset korreloivat edellisten kanssa.

Signaalin voimakkuus 20%
RSRP juuri nyt -110 dBm
RSRQ juuri nyt -10 dBm

Nämä vaimennukset mitattu toisella nettitikkuhärpäkkeellä.

Ihan vaan, että ei näytä olevan sattumaa, kun eilenkin oli aika tukkoista.

t. Uti
Hei Uti!

Kiitos viesteistäsi. Kieltämättä melko alhaisia nopeuksia testit ilmoittavat. Olet todennäköisesti jo kokeillutkin, vaikuttaako nopeuksiin Huawei E5776 -laitteen kytkeminen USB-johdolla tietokoneen USB-porttiin.

Viestisi mukaan olet tehnyt liittymästäsi vikailmoituksen. Hyvä, että verkonhallinnan asiantuntijamme tutkivat tilanteen, jotta saadaan selvyyttä hidastelun aiheuttajasta.

Vastaa