Sopivan "Rajoittamaton käyttömäärä" huijausta Soneralla!

  • 11 December 2014
  • 4 kommenttia
  • 0 katselukertaa

Soneran sivuilla mainostetaan, että Sonera Sopiva Jätti -liittymässä on rajoittamaton mobiilidatan käyttömäärä:

Sopiva-perheen uutuuspaketissa on rajattomasti puhetta ja viestejä. Lisäksi mukana on huippunopea 4G-netti täysin rajattomalla käyttömäärällä.

Tämän jälkeen Sonera mainitsee, että Jätti-liittymällä voi siis huoletta surffata netissä, sriimata videoita ja soittaa musiikkia verkosta.

Pienestä pärintistä kuitenkin selviää ikävä totuus:

Nettiä voit käyttää pakettiin kuuluvalla täydellä nopeudella 50 Gt:n verran kuukaudessa. Jos määrä täyttyy, voit jatkaa käyttöä verkon perusnopeudella (128 kbit/s) tai tilata 10 Gt lisäpaketin hintaan 2€/kpl ja jatkaa täydellä nopeudella.

Nettiä ei voi siis käyttää rajoittamattomasti, vaan 50 Gt:n jälkeen nopeus hidastuu vain hiukan modeemiyhteyttä nopeammaksi. Huippunopea netti ei siis ole rajoittamaton. Periaatteessa netin käyttöä voi etananopeudella jatkaa rajoittamattomasti, mutta netti ei enää ole silloin huippunopea.

Kannattaa muistaa, että Soneran liittymällä et voi koskaan täysin huoletta surffata netissä, sriimata videoita ja soittaa musiikkia verkosta. Sinun täytyy jatkuvasti tarkkailla käyttämäsi datan määrää, jotta vältyt lisämaksuilta.

4 kommenttia

HALOO!

Aikooko Sonera korjata virheellisen liittymäkuvauksen?
Ei varmasti aio sillä sehän olisi asiakaspalvelua.
Nykyään meidän kuvauksissa puhutaan rajattomasta käyttömäärästä vai puheluiden ja viestien osalta. Datan kohdalla lukee, että rajaton nopeus. Kännykkäliittymälle tuollainen 50 gigan paketti on aivan valtava. Näitä liittymiä ei ole tarkoitettu jaettavaksi koko kodin koneille ja laitteille, vaan nimenomaan puhelimen käyttöön. Kotona pitää tietenkin olla erillinen nettiliittymä.

Pakko huomauttaa myös tässä yhteydessä, että Suomessa on euroopan tasolla lähes edullisimmat datapaketit, kuin missään muualla. Tästä asiasta on syytä olla tyytyväinen.
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16
Olen itse internetin suurkuluttaja mutta ymmärrän datakaton ja tähän on pakko mennä. Muuten mikään operaattori ei pysty pitämään vakaata verkkoa millään pystyssä.

Suomessa runkoverkkomme ei ole mikään loistava ja ainut runkoverkko menee Ruotsin kautta ulkomaille. Tämän toki omistaa siis TeliaSonera, eli kaikki jonka liikenne menee ulkomaille, menee TeliaSoneran kaapeleita pitkin.

Sonera myy esimerkiksi 19.90€/kk 100Mbit/s (parhaimmillaan 9.90€/kk), rajottamatonta kuitua kotitalouksiin, no ei kukaan ilmeisesti tullut tajunneeksi että datan kulutus kasvaisi räjähdysmäiseksi, kun katsotaan Netflixiä, useilla laitteilla samaanaikaan. (Koskee myös mobiiliverkkoja). Jossakin alueilla valitetaan verkon hidastumista kello 20 - 24 välillä, yleensä syy on tämä. On pakko rajoittaa nopeuksia datapaketeilla tai sitten siirrytään takaisiin aikaan jossa jokainen Mt maksaa.

Sonera ja muut operaattorit väittävät ettei naapurin verkon käyttö vaikuta laajakaistan toimivuuteen tai nopeuteen. Kyllä vaikuttaa, jos naapuri latailee ja streemaa paljon materiaalia verkosta, sen kyllä huomaa.

Toinen vaihto on nostaa kuukausimaksuja esimerkiksi 100Mbps kaistalla lähelle 100€/kk/kotitalous jotta voidaan jatkossa nauttia toimivista verkkoyhteyksistä. Sitten toinen hieno keksintö: Laajakaista 2015 hanke, jonka tarkoituksena on saada jokaiselle suomalaiselle kotitalouteen (99%) 100Mbps valokuitua 2km etäisyyteen. No kaikki varmaan tietää että ei tämä ole mahdollista vetää jonnekkin tunturi torpaan oma runkoverkko... ja siihen torpan viereen 4G tukiasema jotta mahdollistettaisiin nopea yhteys. Mitä siis tämä maksaa? Tai kuka maksaa tämän? Tuskinpa torpassa asuva haluaa maksaa...

Lisätietoa laajakaista 2015 hankkeesta: https://www.viestintavirasto.fi/internetpuhelin/peruspalvelu/laajakaista2015-hanke.html

Ja jos 100Mbps valokuitua jokaiselle niin se tarkoittaa myös sitä että runkoverkko tulisi olla vähintään 100Gbps jotta kaistaa riittäisi kaikille. Netflix ja muiden streemauspalveluiden käyttö lisääntynyt ja se kuluttaa järjettömästi kaistaa.

Vastaa