sonera viihde adls-modeemi


Miksi sonera viihteen inteno merkkinen modeemi päästi upouuden älypuhelimen wlan verkkoon ilman salasanaa/avainta?
Puhelin oli heti käynnistäessä langattomassa verkossa.

11 kommenttia

Hei Vellu13,

Kuulostaapa erikoiselta. Mikä puhelin oli mahdollisesti kyseessä?

Oliko niin että et ole myöskään muuttanut modeemin asetuksia? Laite ei myöskään käyttöönoton yhteydessä kysynyt langattoman verkon asetuksia?

Olit varmasti tarkistanut että puhelin oli yhdistänyt sinun langattomaan verkkoon, ettei kyseessä ollut jokin muu avoin langaton verkko?
Hei!

Oma Soneran verkko oli kyseessä. Nyt täytyy todeta, että muillakin laitteilla on tapahtunut samaa, päässyt verkkoon ilman "avainta".
Langaton verkko on salattu, mutta vaikuttaa siltä, että on enemmänkin avoin verkko tämä:-(

Olisiko modeemissa jotain vikaa? Ei vaikuta ihan oikein toimivalta laitteelta.
Hei Vellu13,

Kertoisitko vielä että minkä merkkisistä laitteista on kyse. Eli mitkä laitteet ovat päässeet ilman avainta yhdistämään langattomaan verkkoon? Eli mitä käyttöjärjestelmiä näissä on käytössä?
Android käyttöjärjestelmää käyttäviä älypuhelimia.
Samsung Galaxy ace2, Samsung Galaxy s3 ja Htc one SV. Kaikissa Android 4.1.2 versio.
Nämä nyt ainakin.
Hei vellu13,

Olisiko mahdollista että Android laitteesi ovat synkronoineet tuon langattoman verkon avaimen Google tilin kautta?
Hei!

Tuo olisi hyvä selitys muuten, mutta kaikille puhelimille luotiin uusi google-tili kun ensi kertaa käynnistettiin ja siis suoraan langattomassa verkossa.( Soneran)

-Vellu-
Hei vellu13,

Eli kaikissa laitteissa on eri Googlen tili käytössä, eikä missään ole siis samaa sähköpostia käytössä?
Oletko synkronoinut näiden laitteiden välillä yhteystietoja tai muuta vastaavaa?
Onko vastaavaa tapahtunut myös muissa kuin Android laitteissa?

Oletko kokeillut miten käy jos käyt vaihtamassa palvelureitittimen asetuksista langattoman verkon salasanaa ja kokeillut yhdistävätkö laitteet vielä tämänkin jälkeen langattomaan verkkoon ilman, että laitteet kysyvät tunnusta?

Ja jos silloin yksikään ei yhdistä, niin miten käy jos yhdistät yhden laitteen aluksi. Jos muut laitteet yhdistyvät tämän jälkeen niin langattoman verkon asetukset ovat tuolloin synkronoituneet jotain kautta.

Yhtenä voisi vielä kokeilla poistaa kyseinen langaton verkko kaikista laitteista ja käydä tämän jälkeen vaihtamassa palvelureitittimen langattoman verkon nimen ja salasanan. Tämän jälkeen voisit testata yhdistämistä langattomaan verkkoon uudelleen.

Langattoman verkon asetuksiin löydät ohjeita sivuiltamme.
Hei!

Miten on tietoturvan laita jos langaton verkko on avoin?

Vellu
Moi!

Toimittu ohjeen mukaan. Toistaiseksi kaikki laitteet "kysyneet" langattoman verkon avainta.
Hei!

Kiitos avusta!
Mietin vielä tota tietoturvakysymystä...........
Hei vellu13,

Tietoturvan kannalta avoin langaton verkko voi aiheuttaa ongelmaa tietoturvan kannalta. Tuolloin verkkoon on helpompi pääsy ulkopuolisen toimesta, jos on vain langattoman verkon kantaman sisällä. Vaikka langattoman verkon kantama ei hirveän laaja ole, niin olisi se hyvä olla suojattu.

Ikävä puoli salauksissa on tietenkin se että riittävällä osaamisella ja työkaluilla nekin on murrettavissa, joten sekin on syytä ottaa langattomissa verkoissa huomioon.

Nykyisissä laitteissa voi ongelmaa aiheuttaa myös ominaisuus, jossa langattoman verkon tunnukset, muiden tietojen ohella voidaan pilvipalveluiden kautta synkronoida toisiin laitteisiin. Käytännössä jos tällaisen tilin tunnukset päätyvät tuntemattomiin käsiin, niin tiedot voivat päätyä vääriin käsiin. Toki näissä tilanteissa langattoman verkon tiedot ovat tällaisessa tilanteessa pienimpiä murheita.

Verkkoon yhdistetyissä laitteissa olisi aina hyvä olla salasana asetettuna ja mielellään sellainen jota ei käytetä muualla. Tietokoneessa olisi suotavaa myös olla palomuuri ja virusturvat kunnossa. Myös käyttöjärjestelmien ja ohjelmien päivitykset on syytä pitää ajantasalla.

Tietoturvan kannalta oman harkinnan käyttö on myös aina tärkeää.

Vastaa