Uutinen

4G-puhe sekä wifi-puhelut ovat nyt täällä

4G-puhe sekä wifi-puhelut ovat nyt täällä
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22
  • Yhteisömanageri
  • 10307 kommenttia

Telia 4G-puhe on palvelu, jonka takaa löytyy termi VoLTE eli Voice over LTE. VoLTE on matkapuhelinverkon sekä matkapuhelimien ominaisuus, jonka avulla voit soittaa puheluita 4G-verkon kautta. Tähän asti puhelut ovat kulkeneet verkossamme vain 2G- tai 3G-verkon kautta, jatkossa siis myös 4G-verkkoa käyttäen.

 

VoLTE:n hyödyt pähkinänkuoressa:

  • Puhelut yhdistyvät nopeammin, joten sinun ei tarvitse odottaa niin kauaa, että puhelu alkaa.
  • Jos haluat niin voit käyttää nettiä samaan aikaan kun puhut puhelua. Voit siis puhua puhelua kaiuttimen tai kuulokkeiden kautta ja samaan aikaan selata nettiä tai käyttää somepalveluita. Tai vaihtoehtoisesti, jos olet jakanut puhelimesi netin esimerkiksi tabletille hotspottia käyttäen niin jatkossa netti ei katkea tabletissa puhelun ajaksi.
  • VoLTE mahdollistaa myös Telia Wifi-puheluiden soittamisen.

 

Mikä on Telia Wifi-puhelu

 

Tämän palvelun taustalla on termi VoWiFi joka tarkoittaa, että puhelu kulkee perinteisen matkapuhelinverkon sijasta wifi-verkossa (Voice over WiFi). VoWiFi tuo helpotusta erityisesti tilanteisiin, joissa kännykän sisäkuuluvuus on huono. Jos kotonasi tai toimistollasi on huono kuuluvuus, mutta sieltä kuitenkin löytyy wifi-verkko, niin voit soittaa ja vastaanottaa puheluita sen kautta. VoWiFi:n avulla voit soittaa puheluita wifi-verkon kautta, kotimaan hinnalla myös ulkomailla ollessasi.

Jotta voit soittaa Telia Wifi-puheluita sinulla pitää olla myös Telia 4G-puhe käytössäsi.

 

Näin saat 4G-puheen ja wifi-puhelut käyttöösi

 

Telia 4G-puhe kytkeytyy päälle automaattisesti, kun laitteesi, liittymäsi ja siihen mahdolliset tilatut muut lisäpalvelut sen mahdollistavat. Kun 4G-puhe on päällä, saat käyttöösi myös wifi-puhelut Minun Teliassa tai Minun Telia -sovelluksessa.

Jotta saat 4G- ja wifi-puhelut käyttöösi, sinun tulee laittaa ne päälle myös puhelimesi asetuksista.

Katso ohjeet palveluiden aktivointiin liittymäsi sekä laitteiden osalta sivuiltamme.

Lähes kaikki uudet puhelimet (6/2020 jälkeen julkaistut) tukevat 4G-puhetta ja WiFi-puheluita.

 

---

Lue myös nämä:


292 kommenttia

Kunniamerkki +1

Melko *******estä jos jokainen operaattori sorvaa samoille laitteille erilaisia konfiguraatioita. Tuskin noissa muuttuu muut asiat kuin (oletettavasti) SIP-palvelimen yhteysosoite, pakettimuotoisesta datastahan tässä on kyse. Elisakaan ei kysellyt luurin tyyppiä kun liittymääni Wifi-puhelut kytkettiin päälle.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Tässä ei ole kyse siitä, saako juuri XZ1 Compactiin nyt pilotissa VoLTEa ja VOWifiä, onhan muitakin valmistajia ja malleja jotka ovat tässä vaiheessa ulkopuolella. Nimenomaan tässä vaiheessa.


 


Kuten todettua niin nyt starttaamme pilotilla, tällä kokoonpanolla. Ja kun pilotti on ohi ja muutoinkin niin lisää malleja tulee kyllä palvelun piiriin.


 


Itse odotan tukea iPhonelle :)

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

@Modulator Toki voi päälle kytkeä liittymään - ei siinä mitään ongelmaa mutta ei se toimi mikäli puhelimessa ei ole asetuksia. Ne ovat tallennettu puhelimeen ja valmistaja ne sielä OTA-päivitysten avulla sitten syöttää. Oikeastaan tuo Endpoint on standardin mukainen yleensä ja näyttäisi  Teliallakin olevan ettei ole ihan spesiaalitapaus mutta pääsääntöisesti jokainen puhelinmalli vaatii asetukset erikseen valmistajalta. 


 


ja vaikka olisi asetukset niin ei toimi ellei operaattori salli tätä verkossa. Ennen tätä testataan useimmiten että toimii - Siitäpä iso soppa aikaiseksi kun ei puhelut toimi. 


 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Minäkin odotan tukea iPhonelle, saas nähdä tuleeko sitä iPhone SE puhelimelle kuten Norjassa ja Virossa on Telialla ? toivottavasti ?

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Ilmoittautuminen on päättynyt, kiitos kaikille ilmoittautuneille. Palaamme vielä tänään myöhemmin asiaan, lähetämme pilottitiimille ohjeet joiden avulla testaaminen käynnistyy tänään :)

 Koskas mahtaa pilotista kuulua lopullista aikataulua tai jotain välikommenttia. Vai onko Volte vaan ilmaan heitettyjä lupauksia?

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

@Untski Itse mukana pilotissa ja eteni toiseen vaiheeseen, joka jatkuu syksylle asti. Silloin ainakin kiinnostaa mitä uusia laitteita tulisi saataville. Hienosti toimii minun Sony:lläni puhelut, joten uskosin että syksyllä sitten tulisi saataville kaikille.  

@olkitu Toisessa pilottivaiheess ei tainnut tulla lisää laitteita testiin? @

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

@Untski Samoilla laitteilla - mutta nyt kun kesälomakausi niin varmaan syksymmällä tulee sitten enemmän laitteita testiin ja varmaan sitten pian tuotantoon - tätä toivoisi sitten.

 

OnePlus on tuonut volte tuen Op6 laitteelle. Kaipa tämä vielä laajenee 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Hyviä uutisia, pilotti laajenee ja haemme lisää testaajia!


 


Tällä hetkellä 23.8.2018 yhteensopivat puhelimet ovat:


 


 



  • Huawei P20 **uusi**

  • Huawei P20 Pro **uusi**

  • Oneplus 6 **uusi**

  • Samsung Galaxy A8 **uusi**

  • Samsung Galaxy S8 tai S8+

  • Samsung Galaxy S9 tai S9+ **uusi**

  • Sony Xperia XZ2 tai XZ2 Compact


Haku on nyt auki koko syksyn joten otamme mukaan uusia testaajia syksyn ajan. Myös yhteensopivia puhelimia tulee syksyn aikana lisää. Jos sinulla ei ole juuri nyt yhteensopivaa puhelinta niin seuraa tätä blogia (tai tilaa tästä itsellesi muistutus sähköpostiin) niin tiedät, mitä malleja milloinkin tulee pilottiin mukaan ja ilmoittaudu testaajaksi sen jälkeen ?


 


Yhteensopivuudesta Applen puhelimien kanssa ei ole tällä hetkellä uutta tietoa, tulevaisuus on niiden suhteen avoinna.

Onko telia pääsemässä 2010 luvulle?. Esim elisalla on 4G puhelut arkista ja te testaatte?. Mulle se on ihan sama kummalla soitan, en oo huomannu mitään eroa niissä. Kaiken lisäksi säälittävä laite rajoitus tuossa. 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

@Markus9 pakkohan uudet asiat on aina testata etukäteen, eihän niitä kylmiltään voi ulos laittaa ?


 


Eri operaattoreilla eri asiat menee eri aikaan, eikai tässä sen kummempaa. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, eiks je? Laitteita tulee koko ajan lisää, jostainhan se on aloitettava.

@TeroRe on joo, mutta pienellä laite kapasiteetilla, vain uusimmat ja kalliimmat. Ei edes tämän vuoden alun Huawei p smart ole listassa, eli en pääse testaamaan. Ja hyvä tota on testata nyt, kun Elisa muutaman vuoden päästä rupee varmasti testaamaan 5G puheluita

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

@Markus9 luithan jutun ajatuksella; uusia laitteita tulee lisää ja 23.8. listaus oli tuo mikä jutussa mainittu. Myös edullisen pään puhelimia on tulossa.


 


Se, että me testaamme nyt 4G-puheluita ei liity meidän 5G-strategiaan mitenkään 🙂 Ollaan me muuten 5G:tä testailtu jo, täällä niistä juttua —> https://www.telia.fi/5g

Onneksi Dnalla VoLTE ja Vowifi toimii myös vanhemmilla ja halvemmilla laitteilla. Myös tuo Huawei P Smart toimii.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

DNA:lla palvelu on jo julkaistu, mutta Telialla yhä testissä. Se on huomattava ero. Uskoisin, että kun homma lähtee vauhtiin saadaan monia uusia laitteita VoLTE/VoWIFI -tuen piiriin.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Eilen otimme taas uuden joukon testaajia sisään. Seuraava kerta jälleen viikon päästä keskiviikkona :)

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Eilen testiryhmä kasvoi taas uusien testaajien myötä.


 


Tänään kasvoi myös tuettujen laitteiden määrä kun listalle tuli edullisen pään puhelin Samsung Galaxy J3 (2017). Lista on nyt siis pilotissamme (tilanne 6.9.2018) seuraava:


 



  • Huawei P20

  • Huawei P20 Pro

  • Oneplus 6

  • Samsung Galaxy A8

  • Samsung Galaxy J3 (2017)

  • Samsung Galaxy S8 tai S8+

  • Samsung Galaxy S9 tai S9+

  • Sony Xperia XZ2 tai XZ2 Compact

Nokia 7 plussan jos otatte testiin, niin täältä löytyy yksi innokas testaaja vaikka heti :smileyhappy:

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

@vahtmestar nokialaisia odotellaan mekin saapuvaksi :)

Jännä vieläkin että Huawei p smart ei ole listassa ja tuskin tuleekaan ? ei halpa, mutta perus hintainen

Pst hei, kilpailijalla tulee jo kaupalliseen käyttöön:

https://mobiili.fi/2018/09/11/elisa-laajentaa-wi-fi-ja-4g-puhelut-suurelle-osalle-kuluttaja-asiakkaistaan/

 

Kaverilla(elisa) on jo Nokiat listalla, ei voi olla näin vaikeaa, pitäsköhän palata takaisin "kotimaiseen" Kyseessä kuitenkin on aika vakio android siinä missä nuo muut on bloatwaretettuja laitteita/ kaiken näköistä silmäkarkki tingeltangeli käyttöliittymää. Luulisi että tämän kokoinen putiikki panostaa, mut hei jengiähän potkitaan tasaseen tahtii ulos ja ulkoistetaan tuotekehitys kiinaan/intiaan/unkariin jne.

 

Mutta mm. Nokia 8 asetuksista saa laitettua päälle VoLTE/VoWIFI puhelut, kunhan vaan Telia sen sallisi liittymässä. Eli asetukset peliin niin 8:lle niin saan ne päälle sieltä toisaalta, laite kun ei anna sitä tehdä ennenkuin "verkko sitä tukee"

 

 

 

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16
@Megado Vaikka Elisalla olisi VoLTE-palvelu käytössä Nokian puhelimilla. Asetukset puhelimiin toimittaa siis HMD, joka kehittää Nokian nykyisiä Android-laitteita. Olen ymmärtänyt että tämä on tulossa kyllä kunhan saavat testit tehtyä. Parempi varmistaa etukäteen että toimii oikein eikä tule ongelmia myöhemmässä vaiheessa.

Liittymässä ei ole estoja laitekohtaisesti, mutta vaatii että laitevalmistaja toimittaa päivityksen mukana operaattorikohtaiset asetukset. Ensiksi näitä testaavat laitevalmistaja sekä operaattori, joten tämä on luonnollisesti vähän hidasta...

Vastaa