Uutinen

4G-puhe sekä wifi-puhelut ovat nyt täällä

4G-puhe sekä wifi-puhelut ovat nyt täällä
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22
  • Yhteisömanageri
  • 10307 kommenttia

Telia 4G-puhe on palvelu, jonka takaa löytyy termi VoLTE eli Voice over LTE. VoLTE on matkapuhelinverkon sekä matkapuhelimien ominaisuus, jonka avulla voit soittaa puheluita 4G-verkon kautta. Tähän asti puhelut ovat kulkeneet verkossamme vain 2G- tai 3G-verkon kautta, jatkossa siis myös 4G-verkkoa käyttäen.

 

VoLTE:n hyödyt pähkinänkuoressa:

  • Puhelut yhdistyvät nopeammin, joten sinun ei tarvitse odottaa niin kauaa, että puhelu alkaa.
  • Jos haluat niin voit käyttää nettiä samaan aikaan kun puhut puhelua. Voit siis puhua puhelua kaiuttimen tai kuulokkeiden kautta ja samaan aikaan selata nettiä tai käyttää somepalveluita. Tai vaihtoehtoisesti, jos olet jakanut puhelimesi netin esimerkiksi tabletille hotspottia käyttäen niin jatkossa netti ei katkea tabletissa puhelun ajaksi.
  • VoLTE mahdollistaa myös Telia Wifi-puheluiden soittamisen.

 

Mikä on Telia Wifi-puhelu

 

Tämän palvelun taustalla on termi VoWiFi joka tarkoittaa, että puhelu kulkee perinteisen matkapuhelinverkon sijasta wifi-verkossa (Voice over WiFi). VoWiFi tuo helpotusta erityisesti tilanteisiin, joissa kännykän sisäkuuluvuus on huono. Jos kotonasi tai toimistollasi on huono kuuluvuus, mutta sieltä kuitenkin löytyy wifi-verkko, niin voit soittaa ja vastaanottaa puheluita sen kautta. VoWiFi:n avulla voit soittaa puheluita wifi-verkon kautta, kotimaan hinnalla myös ulkomailla ollessasi.

Jotta voit soittaa Telia Wifi-puheluita sinulla pitää olla myös Telia 4G-puhe käytössäsi.

 

Näin saat 4G-puheen ja wifi-puhelut käyttöösi

 

Telia 4G-puhe kytkeytyy päälle automaattisesti, kun laitteesi, liittymäsi ja siihen mahdolliset tilatut muut lisäpalvelut sen mahdollistavat. Kun 4G-puhe on päällä, saat käyttöösi myös wifi-puhelut Minun Teliassa tai Minun Telia -sovelluksessa.

Jotta saat 4G- ja wifi-puhelut käyttöösi, sinun tulee laittaa ne päälle myös puhelimesi asetuksista.

Katso ohjeet palveluiden aktivointiin liittymäsi sekä laitteiden osalta sivuiltamme.

Lähes kaikki uudet puhelimet (6/2020 jälkeen julkaistut) tukevat 4G-puhetta ja WiFi-puheluita.

 

---

Lue myös nämä:


292 kommenttia

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

@shaapanen  Kyllä puhelut 4G-verkossa toimii VoLTE:n ansiosta. VoWIFI ja VoLTE toimivat lähes samalla tekniikalla, IP-verkon yli. 


 


Kannattaa olla molemmat päällä niin puhelut yhdistyvät 4G-verkossa ja voit hyvin jatkaa puhelua kun WIFI-yhteys katkeaa (kun 4G-verkko on saatavilla) ilman suurempia katkoja. 


 


Kuluttajan vastaajapalvelu pitäisi minusta olla edelleen käytössä, jotta saa tämän tekstiviestin kun on yritetty soittaa.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Yhteensopivien mallien listalle jälleen kaksi uutta mallia. Lista on tällä hetkellä seuraava:


 



  • Huawei P20

  • Huawei P20 Pro

  • Nokia 1

  • Nokia 3.1

  • Oneplus 6

  • Samsung Galaxy A7 **uusi**

  • Samsung Galaxy A8

  • Samsung Galaxy J3 (2017)

  • Samsung Galaxy J4+ **uusi**

  • Samsung Galaxy Note 9

  • Samsung Galaxy S8 tai S8+

  • Samsung Galaxy S9 tai S9+

  • Samsung Galaxy Xcover 4

  • Sony Xperia XZ2 tai XZ2 Compact

Voisiko hyväksyttyihin 4G/VoLTE puhelimiin edes periaatteessa tulla myös niitä puhelinmalleja, joissa on (perus)näppäimet? Tarkoitus vaihtaan vanhemman puhelin Samsung Galaxy J7 (2017) -malliin, joten toivoisin sitä hyväksyttyjen listalle.

Käyttäjätaso 7

VoLTE/WiFi-puhelut edellyttävät tukea 4G-verkoille ja WiFi:lle myös itse puhelimessa. Harvemmin peruspuhelimissa , joissa on fyysinen näppäimistö sellaista on eikä puhelimen softakaan ole päivitettävissä , ei ainakaan helposti.

 

Älypuhelimissa em. tuki on ja päivityskin onnistuu vaivatta.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16
Esimerkiksi Nokia 8110 4G tukee VoLTE-palvelua niin siihen pitää saada VoLTE-palveluun yhteensopivat asetukset sitten. Luultavasti siihenkin toimitetaan päivityksien yhteydessä asetukset kuten älypuhelimiin. Eli mahdotonta ei ole mutta vaatii oman työn sillä esimerkiksi tässä puhelinmallissa on eri modeemit ja käyttöjärjestelmät joten odotetaan.

En puhunut peruspuhelimista, vaan perus Androidista, jossa on ne kolme symbolia alanurkassa. 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Niin, 8110 kuitenkin on Qualcommin Snapdragon-piiri, joka on eri kuin jokin "nimetön" siru, joka joissain peruspuhelimissa on.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Aivan, @jlpuh , tuo prosessi on siitä kankea, että laitevalmistajan pitää naputella koodi, joka toimii operaattorin asetuksille. Jokaiselle laitemallille erikseen. Edullisille laitteille kun ei välttämättä edes tule päivityksiä, on laitevalmistajien kiinnostus mitä on. Näkisin, että VoLTE tuodaan niille, joita verkossa eniten on. Yritysasiakkaat (jos joku ostanut vaikka useamman tuhatta laitetta), voi tulla jokin poikkeus. Mutta muuten mennään tietyissä raameissa.


 


 

No Telian listalla on jo tuo saman "sarjan" J3 (2017), ehkä joskus sitten myös J7? No katsotaan ensin kuuluuko edes normipuhelut tuolla hyvin. Nokia 3.1 puheen äänenlaatu oli hyvä, kun taas 5:sen ei sitä ole. 

Miten pääsee testaamaan Sony Xperia XZ2 tai XZ2 Compact puhelinta?

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

@TupuliH tässä blogissa mainitaan tuolla ylhäällä näin:


 



Pilotti on päättynyt ja palvelu on siirtynyt tänään tuotantovaiheeseen eli Telia 4G-puhe on tästä päivästä alkaen automaattisesti kaikkien asiakkaidemme käytettävissä, joilla on yhteensopiva puhelin ja palvelut mahdollistava liittymä. Telia Wifi-puhelut saat käyttöön kun kirjaudut sisään osoitteessa telia.fi ja kytket palvelun päälle.



Eli jos liittymäsi on yhteensopiva niin 4G-puhe kytkeytyy myös sinulle automaattisesti. Tämä ei tapahdu kaikille asiakkaille kuitenkaan samaan aikaan, jos haluat kiirehtiä asiaa niin ota yhteys asiakaspalveluumme niin he tarkastavat tilanteen ja voivat tarvittaessa kytkeä 4G-puheen sinulle päälle. Tämän jälkeen Wifi-puhelut sinulla pitää aktivoida itse päälle telia.fi-sivuston kautta.

Voisitteko lisätä listaan Experia Compact X. Puhelimessa Voip toimii ongelmitta jo toista vuotta DNA:n liittymällä. Onhan tämä toimintanne todella nihkeää. Nämä blogihärpäkkeetkin on näköjään joka operaattorilla samalta reppurilta. 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

@Teli4Tim0 Wifi-puhelut menevät siinä mielessä käsi kädessä VoLTE:n kanssa, että viimeksi mainittu mahdollistaa ensin mainitun. Yhteensopivuus rakennetaan malli- ja operaattorikohtaisesti. VoLTE-tuki laajenee koko ajan, vielä ei ainakaan tällä hetkellä ole tukea juuri tuolle mallille. Toivottavasti tulee myöhemmin, en pysty kuitenkaan lupaamaan.


 


--


 


Käyttämämme alusta on suomalaista operaattoreista ainoana meillä käytössä. Toki äkkiseltään näyttää aika pitkälle samalta monen muun kanssa :)

Toivomuslaitelistalle myös Samsung Galaxy s7 ja Edge,ymmärtääkseni myös Telia-dot liittymissa VoLTE/Wifi-puhelutuki on automaattisesti päällä mikäli laite itsessään on tuettuna.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

@Karkath Toive on huomioitu, toivottavasti myös toteutuu :)


 


Dot-liittymissä ei ole tällä hetkellä tukea Telia 4G-puheelle ja wifi-puheluille. On tulossa, arviolta ensi kevään/kesän aikana.

Pilotin aikana piti tulla lisää malleja. Ei ole edes "pure android" nokialaista.

 

Pitäisi kai todeta jotain tunkista tässä kohtaa. 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

@woopir Ja kyllähän niitä tulikin. Lähdettiin liikkeelle kahdella mallilla ja sen jälkeen lista on kasvanut ihan mukavasti.

@TeroRe Telia-dot aspassa(Telia-dot app) oltiin sitä mieltä,että ko.liittymässä 4g-puhe/wifi-puhe on automaattisesti päällä,mikäli vain laite on päässyt "toivomuslistalle".Luotan kuitenkin  yhteisömanagerin lausuntoon ko. ominaisuudesta(tulossa kevät/kesä 2019).Korjannette käsitykseni jos aihetta on.

 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Päivitin juuri yhteensopivien laitteiden listan ajan tasalle, sieltä puuttui muutama malli. Lista on tällä hetkellä siis seuraava:


 



  • Huawei Nova 3 **uusi**

  • Huawei Mate 20 Pro **uusi**

  • Huawei P20

  • Huawei P20 Pro

  • Nokia 1

  • Nokia 3.1

  • Oneplus 6

  • Oneplus 6T **uusi**

  • Samsung Galaxy A7

  • Samsung Galaxy A8

  • Samsung Galaxy J3 (2017)

  • Samsung Galaxy J4+

  • Samsung Galaxy Note 9

  • Samsung Galaxy S8 / S8+

  • Samsung Galaxy S9 / S9+

  • Samsung Galaxy Xcover 4

  • Sony Xperia XZ2 / XZ2 Compact

  • Sony Xperia XZ3 **uusi**

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +6

Mulla ei löydy liittymän asetuksista ollenkaan VoLTE-asetusta.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Onko laitteesi tolla Teron postaamalla listalla? Jos on, niin VoLTE on kiinni siitä, että onko se jo aktivoitu liittymällesi. Ilmeisesti nuo kytketään vähitellen kaikille. Mutta jos haluat sen jo aiemmin, niin aspa voinee sen kytkeä päälle jo aiemmin. Jos mä olen tuon oikein ymmärtänyt.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

@kurkitopi Juuri noin kuten @Purnipsi kirjoittaa, jos puhelimesi ja liittymäsi on yhteensopiva niin asiakaspalvelun kautta saat palvelun päälle vaikka heti. Automaattiset kytkennät tehdään porrastetusti lähiviikkojen aikana.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

@kurkitopi Jos sinulla oli puhelimena Nokia 8 niin sille ei ole vielä VoLTE tukea Telialla, mutta odotellaan ??

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +6

@TeroRe No liittymä pitäisi tukea, muttei puhelin ei. Täytyy vissiin siirtää puhelinliittymä Elisalle, kun teille ei "asikkaat" ole tärkeitä.

 

@kiisseli67 Juu mulla on Nokia 8 sekä Oneplus 3T tällä hetkellä. Jopa VoLTE tuki löytyy Oneplus 3T-puhelimesta, mutta suomessa ei operaattorit tue noin vanhaa mallia.

Komppaan edellistä, näyttää että asikkaat eivät ole tärkeitä.

Vastaa