7 vinkkiä puhelimen käyttöön ulkomailla

  • 16 November 2021
  • 0 kommenttia
  • 19 katselukertaa


 


Kaipaatko matkoiltasi vähemmän stressiä ja enemmän rentoa, vaivatonta lomailua? Puhelin tai tabletti voi osoittautua hyödylliseksi matkakumppaniksi reissun aikana, matkustat sitten Suomessa tai kaukomailla. Näiden vinkkien avulla reissusi sujuu jatkossa sutjakkaammin ja pääset nauttimaan matkastasi täysillä.


 


1. Tarkista roaming-asetukset 


 


Kaikkiin liittymiimme sisältyy reilu määrä EU-roamingia. Se tarkoittaa, että EU- ja ETA -maissa käytät liittymääsi samaan hintaan kuin kotimaassa. Varmista jo ennen lähtöä, että olet sallinut roamingin älylaitteessasi asetuksissa ja tarkista, että liittymälläsi ei ole roaming-estoja päällä kirjautumalla osoitteessa telia.fi. Näin saat esimerkiksi yhteyden whatsappiin vaivattomasti heti kohteeseen saapuessasi.


 


Roaming onnistuu vaivattomasti myös kaukomailla. Voit tilata etukäteen tai paikanpäältä reissupaketin, jolla surffailet huoletta myös EU:n ulkopuolella.  Tarkista samalla, että liittymälläsi oleva ulkomaan tiedonsiirron käyttökatto on mieleisesi, ja voit siten olla entista huolettomammin reissussa. Liittymäsi asetuksia voi muokata liittymäsi lisäpalveluissa (Kirjaudu > valitse liittymä > valitse ”lisäpalvelut”).


 


Tutustu maakohtaiseen hinnoitteluun ennen reissuun lähtöä.


 


2. Lataa tarvittavat sovellukset etukäteen


 


Tarvitsetko paikan päällä kuljetusta? Lataa Uber tai muu matkustussovellus jo etukäteen kotona ja luo sovellukseen tunnukset jo ennakkoon, jotta pääset käyttämään sovellusta heti tarpeen vaatiessa ilman turhaa häslinkiä. Näin säästyt luottokorttitietojen syöttämiseltä julkisella paikalla huomattuasi, että lentokenttätaksijono on pitkä tai tarvitset yllättäen kyytiä. Myös muita tarpeellisia sovelluksia kannattaa tutkia ja ladata jo etukäteen. Esimerkiksi Culture Tip, Foursquare, Lonely Planet tai Tripadvisor voivat tulla tarpeeseen lomakohteessa, ja niiden avulla saat lomafiiliksestä kiinni jo ennakkoon matkaa suunnitellessa.


 


3. Kartat kuntoon 



Kun tiedät, mihin päin maailmaa olet suuntaamassa, karttojen tallentaminen etukäteen lutviuttaa liikkumista tai voi jopa pelastaa sinut pinteestä. Voit etsiä jo etukäteen hotellisi, hyviä ravintoloita tai nähtävyyksiä ja merkitä niitä kartalle. Näin saatat huomata kulkevasi sattumalta jonkin mielenkiitoasi kutkuttelevan nähtävyyden tai paikallisia erikoisuuksia tarjoilevan ravintolan ohi, jolloin pääset piipahtamaan sinne kuin sattumalta. Kartan avulla voit myös jakaa sijaintisi muille tai seurata, ettei taksinkuljettaja kuljeta sinua turhaan ympäri korttelia kiskurihinnoin. Jos haluat säästää kustannuksissa matkustaessasi kaukomailla, voit ladata kartat jo etukäteen offline-tilaan. Esimerkiksi Google mapsissa voit ladata karttoja valitsemiltasi alueilta. Kun kartat on ladattu valmiiksi, voit käyttää sovellusta suunnistamiseen GPS:n avulla myös silloinkin, kun nettiyhteyttä ei ole saatavilla. 


 


4. Opettele muutama sana paikallista kieltä


 


Sovelluskaupat ovat pullollaan sovelluksia kielten opiskeluun. Voit opiskella vaikka menomatkalla muutaman lausahduksen, jolla voit huvittaa paikallissia tai selvitä pahimmista pinteistä. Jos sinulla on esimerkiksi ruoka-aineallergioita tai -rajoituksia, voit opetella ilmaisemaan vieraalla kielellä termejä kuten maidoton tai lihaton. Hyvillä käytöstavoilla pääsee jo pitkälle, joten sanavarastoa kannattaa kasvattaa ainakin kiitoksen, ole hyvän ja hyvänpäivän toivotusten verran. Nappaa sovelluskaupasta kokeiluun esimerkiksi Duolingo


 


5. Viihdettä pitkille siirtymille


 


Pitkiin matkustusaikoihin on hyvä varautua etukäteen. Ennen oli tapana täyttää käsimatkatavarat erilaisilla viihdykkeillä, mutta nykyään kannettavaa kuormaa saa kevennettyä viihdepuolesta tinkimättä. Lataa Spotifyhin musiikkia offline-tilaan kuunneltavaksi lennon ajaksi, tai Netflixistä vaikka kokonaisia tuotantokausia matkalle katseltavaksi. Kaipaatko rantalukemista? Tutustu Storytel-lukulaitteeseen, ja pääset käsiksi tuhansiin kirjoihin ilman painavan kirjakokoelman kantamista.


 


6. Lataa puhelin lentokonetilassa


 


Pidemmillä reissuilla laitteiden lataaminen ei aina onnistu, mutta pienillä nikseillä voi hankkia lisäaikaa akunkestoajalle. Jos latausaikaa on rajatusti, lataa puhelin tai tabletti lentokonetilassa, jotta akku latautuu nopeammin. Ota tarvittaessa avuksesi myös varavirtalähde, jotta et joudu pulaan akun loputtua. Muista aina pakata varavirtalähteen käsimatkatavaroihin! Akkua voit säästää sulkemalla tarpeettomia taustaominaisuuksia, esimerkiksi GPS:n tai wifin, kun niille ei ole tarvetta.


 


7. Älä unohda suojausta


 


Puhelimesta kannattaa pitää huolta reissun aikana pitämällä se lukittuna salasanan, numerokoodin tai sormenjäljen avulla koko matkan ajan. Muista myös tehdä varmuuskopiointi jo ennen reissua  esimerkiksi pilvipalveluiden avulla. Lisävinkkinä suosittelen säilyttämään puhelinta ja muita arvotavaroita vanhassa tyhjennetyssä ja pestyssä aurinkorasvapurkissa, jolloin se ei herätä huomiota esimerkiksi rantakassista pilkottaessaan.


 




Ja sitten matkaan! Jaa omat matkavinkkisi kommenttiboksiin.


 


Lue myös nämä:



0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa