Air, mini vai pro? Vertailussa iPadit

  • 16 November 2021
  • 3 kommenttia
  • 418 katselukertaa


 


Applen iPad on maailman suosituin tabletti eli taulutietokone. Maineikkaista iPadeista on tullut vuosien saatossa useita sukupolvia ja eri versioita, mutta mitä eroja niissä oikeasti on? Tässä tekstissä esittelen nykyisen tarjoaman iPadien välisiä eroja, jotta löydät sopivan laitteen just sulle.


 


Uutuuspadit kompaktia laitetta arvostavalle


 



Uutuuspadien joukkoon kuuluvat iPad Air sekä iPad mini (2019), joita kumpaistakin saa kahdessa eri muistikoossa – 64 GB tai 256 GB. Ulkoasultaan tabletit ovat lähellä toisiaan, ja molemmissa on kiinnitetty huomiota tabletin kokoon. Molemmat mallit ovat kevyitä ja 6,1 mm ohuita. Laitteet ovat saatavilla kolmessa eri värissä: harmaa, hopea ja kulta. Suurin ero ulkoasussa on tietysti näytön koossa: ministä on pyritty tekemään mahdollisimman kompakti, mukana kannettava laite 7,9 tuuman näytöllä, kun airissa on tavallista suurempi 10,5 tuuman näyttö.


 


Molemmissa malleissa on uusi iOS12-käyttöjärjestelmä sekä A12 Bionic -siru ja Neutral Engine, jotka mahdollistavat laitteisiin uuden tehon ja älykkyyden reaaliaikaisella koneoppimisella. Laitteissa on jopa 10 tunnin akunkesto sekä Applen tuttu Lightning-liitin. Molemmissa on sormenjälkitunnistin, jonka kautta pääsee näppärästi selailemaan sovelluksia. Laitteissa on lisäksi eSIM-tuki: digitaalinen sisäänrakennettu sim, jolla pääset mobiiliverkkoon ilman kiinteä sim-korttia. Padit tukevat myös 1. sukupolven Apple Penciliä.  Air-mallista himpun verran monipuolisemman tekee Smart Keyboard -näppäimistötuki, jota minissä ei ole.


 


Laitteet ovat siis hyvin pitkälti samanlaisia. Uudet tabletit sopivat niille, jotka haluavat kevyen laitteen mukaan kannettavaksi, josta löytyy kuitenkin tehoja ja vaivattomasti toimivia ominaisuuksia. Huomattavin ero malleissa on näytön koossa: mini sopii astetta kompaktimpaa, mutta puhelinta isompaa laitetta kaipaavalle - ja air sellaiselle, joka haluaa isomman näytön kevyellä tuntumalla. 


 


Perusmalli peruskäyttäjälle


 



Apple iPad (2018) on vanhemman mallin padi, vaikkakaan ei vanha, jossa käytössä on edellinen iOS11-käyttöjärjestelmä. Myös siruun on tullut päivitystä 2018 vuoden perusmallin jälkeen. Siinä siruna toimii nopea A10 Fusion. Sen näytön koko sijoittuu airin ja minin välille 9,7 tuumaan. Laitteessa on muiden uudempien mallien lailla sormenjälkitunnistin, mutta eSIM-tuki puuttuu. Toki laitteeseen saa perinteisen sim-kortin laitettua.


 


Tabletissa on huokeampi hinta, mutta pitkälti samat ominaisuudet kuin uudemmissa - väreistä ja lightning-liittimestä lähtien. Toki uudemmat mallit ovat suorituskyvyltään jonkin verran tehokkaampia, mutta 2018 vuoden malli on ehdottoman hyvä peruskäyttäjälle. SIllä pyörii pelit ja sarjat aivan mallikkaasti. Tabletin kokoluokat ovat uusista malleista puolikkaita: joko 32 GB tai 128 GB. Nykyiset pilvipalvelut mahdollistavat kuitenkin sen, että laitteiden kanssa pärjää pienemmälläkin muistilla.


 


Pron lyömätön suorituskyky myös ammattilaiskäyttöön


 



Tähtiharmaan väristä iPad Prota saa kahdessa eri näyttökoossa ja kahdessa muistikoossa. Voit valita näyttökoon 11" tai 12,9" tuuman väliltä - muistia on tarjolla 11 tuumaiseen 64 tai 256 GB, isompaan näyttöön 64 GB. Pro eroaa muista lajityyppinsä edustajista selkeimmin, koska se on suunniteltu myös ammattilaiskäyttöön. Laitteessa on muista poikkeava smoothiakin smoothimpi Liquid Retina -näyttö, joka ulottuu laitteen reunasta reunaan, ja ProMotion-teknologialla kaikki näyttää upealta ja laite reagoi herkästi kosketukseen.


 


Tabletin liitin on muista iPadeista poikkeava USB-C-liitin, ja se on ainoa neljästä, joka tukee uutta toisen sukupolven Apple Penciliä. Se tukee myös uutta Smart Keyboard Foliota, joka on magneetilla laitteeseen kiinnittyvä kestävä ja kevyt näppäimistö. Tablettia voi siis käyttää helposti läppärin korvikkeena.


 


Laitteessa on myös Neural Engine sekä Applen tehokkain ja älykkäin siru koskaan: A12X. Siru tunnistaa kaavoja, ennakoi ja oppii kokemuksesta. Laite on nopeampi kuin useimmat PC-kannettavat ja siinä on edellistä sukupolvea kaksi kertaa nopeammat grafiikat. Muista iPadeista poiketen laitteessa on sormenjälkitunnistimen lisäksi muun muassa iPhone X:stä tuttu Face ID, jolla voi avata tabletin, kirjautua appeihin ja maksaa ostoksia. Padissa on muiden uutuusmallien mukaisesti eSIM-valmius.


 


 


 


Mitä eroa eri iPad-malleilla olikaan?


 



Visuaalisesti eri mallit erottuvat näytön koon puolesta. Nimensä veroisesti air-malli on höyhenen kevyt ja ohut: se painaa alle puoli kiloa ja on paksuudeltaan 6,1 mm. Air-malli tuli ensin Applen läppäreihin, josta se siirtyi myös tablettimarkkinoille. Prossa on isoin näyttö jopa 12,9 tuumallaan, joka levittyy reunasta reunaan.


 


Tableteissa on kuuluisan tarkka Retina-näyttö, mutta ainoastaan iPad Prossa on askeleen upeampi Liquid Retina - jota Apple on tituulerannut maailman parhaaksi LCD-näytöksi. Pro-malli tukee myös uutta 2. sukupolven Apple Penciliä, kun muut tukevat pelkästään ensimmäisen sukupolven kynää. Apple Pencil yhdistetään tablettiin langattomasti, ja sen avulla voit esimerkiksi piirtää tai tehdä muistiinpanoja. Uuden sukupolven kynä yhdistyy Bluetoothin lisäksi magneettisesti isäntälaitteeseen, ja sitä voi ladata Pro-mallia vasten. Siinä on myös entistä lyhyempi viive ja huippuluokan tarkkuus.


 


Kaikissa Telialla myytävissä iPadeissa on Cellular-ominaisuus, jolla saat nanokokoisen sim-kortin ja mobiiliverkon kytkettyä suoraan tablettiin. Näistä poiketen iPad Prossa on lisäksi eSIM-valmius, jolla saat digitaalisen simin ja mobiiliverkon laitteeseesi.


 


Kaikissa vertailluissa iPadeissa on etu- ja takakamerat, joissa ei kuitenkaan suuria eroja ole. Tavallisessa iPadissa, airissa ja minissä on 7 megapikselin etukamerat ja 8 megapikselin takakamerat. Näistä poiketen iPad Prossa on laadukkaampi 12 megapikselin kamera. Kaikissa malleissa on 1080p-videokuvaus. 


 

Yhteistä kaikille padeille on jopa 10 tunnin akunkesto. Ei muuta kun padi päälle ja päiväksi surffailemaan!

 


Alla vielä iPadien olennaisia speksejä taulukoituna:


 


                                 iPad Air           iPad Mini               iPad (2018)       iPad Pro























































Näytön koko



10.5”



7,9”



9,7”



11” / 12,9”



Näyttö



Retina



Retina



Retina



Liquid Retina



Siru



A12 Bionic



A12 Bionic



A10 Fusion



A12X Bionic



Akku



30,2 wattituntia 



19,1 wattituntia



32,4 wattituntia



29,37 / 36,71 wattituntia 



Käyttöjärjestelmä



iOS 12



iOS 12



iOS 11



iOS 12



SIM



Nano ja eSIM



Nano ja eSIM



Nano



Nano ja eSIM



Värit



Harmaa, kulta, hopea



Harmaa, kulta, hopea



Harmaa, kulta, hopea



Tähtiharmaa



 


Omenanmuotoista kesää! 


 


Lue lisää: 



3 kommenttia

Mitä tarkoittaa että vanhemmassa iPad 2018 -mallissa on iOS11? Paketista otettuna ehkä, mutta kyllä se päivittyy tuoreempaan iOS12-versioon käyttöönoton jälkeen. Vai ymmärsinkö jotain väärin tuosta iOS11- ja iOS12-käyttöjärjestelmästä?


@mpiki@  kirjoitti:

Mitä tarkoittaa että vanhemmassa iPad 2018 -mallissa on iOS11? Paketista otettuna ehkä, mutta kyllä se päivittyy tuoreempaan iOS12-versioon käyttöönoton jälkeen. Vai ymmärsinkö jotain väärin tuosta iOS11- ja iOS12-käyttöjärjestelmästä?




Ihan nappiin olet ymmärtänyt :smileyhappy:


Eli jos laitetta ei päivitä, niin siinä on oletuksena vanhan käyttöjärjestelmän asetukset ja systeemit. Uudet päivitykset kannattaa toki aina ladata, jotta laite on jatkossakin ajan tasalla ja toimii kuten pitääkin.

Kunniamerkki +9

Hei.

Olipa mukava teksti lukea. Siinä oli minulle paljon uutta ja hyödyllistä tietoa.

 

Oma laitteeni on vajaa vuoden vanha, joten sen vaihtaminen ei ole ajankohtainen. Omassa laittaessani oli jo viime vuonna uusia ominaisuuksia aikaisempaan iPadin verattuna. Automaattinen käyttöjärjestelmän ja hyötyohjelmien päivitys tuli miellyttävänä yllätyksenä. Ehkä ne tulivat, koska pyysin ammattiliikkeessä (liikkeen nimi olkoon salaisuus) tekemään alkuasennukset valmiiksi.

Vastaa