Asioiden internet, IoT

  • 16 November 2021
  • 11 kommenttia
  • 84 katselukertaa

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22
  • Yhteisömanageri
  • 10285 kommenttia


 


 


Mikä on asioiden internet? Englanniksi termi on IoT - Internet of Things.


 


(kuva: http://www.indiagadgetexpo.com/)



 


Wikipedian mukaan voidaan puhua myös teollisesta internetistä ja siellä määritellään asia näin:


 



Teollisessa internetissä on kyse fyysisistä laitteista, jotka pystyvät aistimaan ympäristöään ja viestimään tai toimimaan aistimansa perusteella älykkäästi. Tähän tarvitaan antureita, ohjelmistoja sekä tietoliikenneyhteys, jolloin sensorit, koneet, prosessit ja palvelut tuottavat jatkuvasti tietoa, jota jalostamalla voidaan mm. ennakoida ja automatisoida työvaiheita

 


Elämme mielenkiintoisia aikoja etten sanoisi! Arvioiden mukaan 50 miljardia laitetta on liitettynä verkkoon niinkin lähitulevaisuudessa kuin vuonna 2020. Puhelimien, tablettien ja tietokoneiden yms. lisäksi nettiin liitetään tulevaisuudessa yhä enemmän ja enemmän erilaisia sensoreita jotka mittaavat ympäristöä lukuisin eri tavoin ja jotka mittaavat vaikka elintoimintojasi. Sensoreilla parannetaan ja helpotetaan elämää lukuisin eri tavoin, vain taivas on rajana sille mitä kaikkea voidaan liittää verkkoon ja saada sitä kautta hyötyä joko yksilönä tai ihan jopa ihmiskuntana.


 


Myös kollega Ville on kirjoittanut aiheesta blogin jossa hän kertoo mitä IoT tarkoittaa hänen mielestään.


 


Kauppalehden artikkeli on noin vuoden vanha mutta tässä on hyviä arkisen elämän esimerkkejä mistä asioiden internetissä on kyse ja miten esineiden verkottuminen auttaa tai tulee auttamaan meidän elämää:


 



Auton huolto

Öljynvaihto ei enää jää tekemättä, kun todellinen älyauto huolehtii huollon tilaamisesta ja varaa kalenterisi perusteella sinulle sopivan ajan huollosta.Hyväksyminen onnistuu yhdellä klikkauksella.

Terveydentilan tarkkailu

Kun lääkepurkki alkaa tyhjentyä, verkkoon kytketty lääkepurkki varaa vastaanottoajan lääkäriltä. Samaa yhteyttä käyttäen lääkärit voivat myös seurata potilaidensa lääkkeiden käyttöä. Myös verenpaineen ja veren sokeritasojen tarkkailu onnistuu etänä.

Energiankulutus

Paljon energiaa kuluttavat kodinkoneet ja -laitteet mukautuvat energian hintasignaaleihin ja samalla kutistavat sähkölaskuasi.

Termostaatit ja valaisimet oppivat päivittäisiin rutiineihisi ja vaikkapa säätävät kodin lämpötilan optimaaliselle tasolle juuri ennen kotiutumistasi. Laitteet myös havaitsevat, kun kukaan ei ole kotona ja vähentävät energiankulutustaan.

Autoilu

Ajamisesta tulee paljon turvallisempaa kun liikennevalot ja nopeustaulut mukautuvat todellisiin liikenneolosuhteisiin. Liikennettä tarkkailevat sensorit myös viestivät suoraan autojen ajotietokoneiden kanssa.

Ostoslistat

Älykkäät jääkaapit havaitsevat ruokien vähenemisen ja lisäävät ne automaattisesti ostoslistaasi. Kaupoissa on aiempiin ostoksiisi perustuvia ponnahdusmuistutuksia, jotka varmistavat sinun ostavan tarvittavan.

Aamuherätys

Työmatkallasi havaitut liikenneolot vaikuttavat siihen, mihin aikaan herätyskellosi soi. Kahvinkeitin keittää aamusumppisi sopivasti herätessäsi.

Vauvan ja lemmikkieläimen tarkkailu

Vauvalla on haalari, joka viestii lapsen hengityksestä, lämpötilasta ja aktiivisuudesta vanhempien älypuhelimiin. Vastaavia on tarjolla myös lemmikkieläimille.

Kehon toiminta

Puettava teknologia on tähän mennessä ollut esineiden internetiin lukeutuvista asioista eniten esillä. Monista tuotteista on jo tarjolla toisen tai kolmannen sukupolven versioita, ja niiden laatu on yhä kehittyneempää ja hienovaraisempaa.

 


 


Youtube on täynnä videoita aiheesta, tässä yksi hyvä esimerkki.


 



 


 


Odotan ehkä eniten sellaisia sovellutuksia, jotka tunnistavat kun liikun kotona ja kodin ulkopuolella. Kun lähden kotoa sähkölaitteet sammuvat, auton ovi aukeaa kun lähestyn sitä jne. Auto ilmoittaa missä on vapaita parkkipaikkoja, missä on edullisin polttoaine, missä on ruuhkia ja missä ei, olenko saapumassa onnettomuuspaikalle joka olisi syytä kiertää.


 


Saan puhelimeeni hälytyksiä jos kotona vaikka pesukone tulvii tai joku on murtautunut ikkunasta sisään. Kauppakeskuksen myymälään saapuessani saan puhelimeeni automaattisesti tiedon parhaista tarjouksista. Kotiin palatessani valot menevät päälle automaattisesti, sen mukaan kuinka valoisaa ulkona on. Jääkaappi ilmoittaa jos siellä on vanhentunutta ruokaa, liikkuessani asunnossa valot syttyvät sammuvat sen mukaan kun liikun siellä ja niin edelleen.


 


Pienen vauvan isänä olen kiinnostunut  tietämään hänen kasvaessaan missä hän liikkuu ja voin halutessani seurata puhelimellani hänen liikkeitä vaikka matkalla koulusta kotiin.


 


Tässä muutamia helppoa esimerkkejä ja odotan innolla mitä muuta kaikkea tekniikka tuleekaan mahdollistamaan.


 
Minulla itsellä ei ole verkkoon liitettyjä laitteita kuin pari ja parhain esimerkki mitä minulta löytyy on autooni liitetty lisälaite joka seuraa mm. autoni diagnostiikkaa ja ajokäyttäytymistäni paikkatiedon lisäksi ja se lähettää tiedot verkkoon jotka lataan sitten puhelimeeni erilliseen sovellukseen. Tämä on siis Sonera Matkalainen josta meillä oli testipilotti täällä Klaanissa.


 


Minulla on myös sykemittari jossa on sisäänrakennettu GPS-yhteys ja voin näin mitata kulkemaani matkaa, sykkeen ja vaikka kalorinkulutuksen lisäksi. Sitten minulta löytyy myös tottakai perinteiset kotiteatterivahvistimet ja älytelkkarit jotka on liitettynä internetiin mutta ei muita laitteita ainakaan vielä tällä hetkellä. Ja se on harmi :)


 


---


 


Mitä laitteita sinulla on jotka olet liittänyt verkkoon? Ja miten haluaisit niiden tai tulevaisuudessa joidenkin muiden laitteiden parantavan/helpottavan/rikastuttavan elämääsi? Mitä verkkoonliitettäviä laitteita tiedät olevan jo nyt myynnissä?


11 kommenttia

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

Onhan tämä mahdollista mutta silloin tietosi ja elämäsi on internetissä. Kokoajan kerätään dataa mutta missä se yksityisyyden raja? Nykyään jo voidaan kerätä hirveästi dataa ja tiedetään käyttäjän tottumuksista todella paljon.


 


Itse jos tungen jotakin verkkoon niin hankin rauta palomuurin sitä varten. Nykyään jo pystytään murtautumaan kodin laitteisiin heikon tietoturvan takia.

Tämä on kakspiippuinen juttu. Toisaalta arjen helpottaminen, ja rahan säästö houkuttaa hyvinkin paljon, mutta minkä verran sitä on valmis itsestään tietoa antamaan, jotta voisi hyödyntää itselleen sopivimmat palvelut. Rajan vetäminen ei ehkä olekaan ihan helppoa.


 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Hyviä kysymyksiä ja pohdintoja.


 


Minulla tulee mieleen että pitää erottaa ainakin sellainen asia että meneekö käyttäjästä tosiaan tiedot verkkoon (ja jos menee niin mitä tietoja) vai onko hän palvelun/sovellutuksen kannalta vain anonyymi käyttäjä ilman yksilöiviä tietoja. Tiedolla kuka yksittäinen käyttäjä on, ei välttämättä ole mitään väliä vaan voi riittää se että "käyttäjä teki toimenpiteen x" (esimerkiksi).


 

Minulla raja meni jo siinä, etten tilannut Matkalaisen autoon asennettavaa laitetta ollenkaan. Jos se keräisi tietoa vain omaan käyttöön, olisi se ok, mutta en minä ala tietoa muille keräämään. Sitten vasta, jos on pakko. Tiemaksut, ajosuoritteisiin perustuvat käyttömaksut jne...


Suoraan sanoen, en kaipaa mitään noista Teron listalla olevista asioista. Auton huolto on riittävän yksinkertaista tilata netistä n. 30 sekunnissa, koirat on yleensä kytkettynä, joten tiedän ihan tarkkaan missä liikkuvat. Lapset on yli 20-vuotiaita, joten ei heidänkään liikkuminen minulle enää kuulu. Verenpainetietoa en tarvitse 24/7 vaan sen saa Omronilla pari kertaa vuodessa, jos haluaa tietää.


Sitten kun tulee ikää vielä muutaman kymmenen vuotta lisää, joku turvaranneke tms. voisi olla hyvä. Muutenkin tuo ikääntyviin liittyvä tietotekniikka voisi olla ala, jossa on mahdollisuuksia.


 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

No mutta löytyi kuitenkin yksi jolle voisi olla käyttöä 🙂 Turvarannekeitahan on nyt olemassa, en tosin tiedä mitä  kaikkea ne mahdollistavat tällä hetkellä mutta ainakin tekevät nappia painamalla hälytyksen ennalta määrättyyn numeroon?

Löytyi yksi, muttei listaltasi... :smileytongue:

Eikös jossain otettu pilottikäyttöön mobiilisovelluksella toimivat sähkölukot vanhusten kotihoidossa? Ja varmasti vastaavia palveluita kehitetään hoitoalalla enemmänkin, jos osoittautuvat toimiviksi. Ihan hieno juttu!


Itseäni pienen lapsen äitinä houkuttaa tuo, että lapsen liikkumista pystyy seuraamaan. Ei tarvitsisi ihan niin sydän syrjällään olla, kun mukula ei ainakaan pääse hukkaan joutumaan.

Allekirjoittaminenkin toimii netin kautta, juuri kuukausi sitten tapahtui minulle niin. ✒️✏️

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Tarkoitatko tyyliin mobiilivarmenne vai joku muu?

Ei mobiilivarmenne, vaan siihen tarvittiin muistaakseni pankin tunnukset ja henkkarit. Joku erikoinen turvallinen sivu palveli ja lopussa oli hieno allekirjoitus. 

Nyt totisesti ollaan jännän äärellä ja eletään vallankumouksellisia aikoja. Asioiden internetissä tietoturva on aivan keskeinen asia, että kaiken verkottumisesta saadaan hyöty ja tuottavuus irti. Yksityisyys herättää paljon keskustelua ja epäilyksiä. Koska aitoon yksityisyyteen tuskin on mahdollista tässä maailmassa enää palata, niin itse toivon, että palvelut olisivat mahdollisimman läpinäkyviä sen suhteen mitä tietoja kerätään ja, että käyttäjällä on täysi oikeus omaan dataansa ja hän saa sen luovuttamisesta myös selkeästi jotain etua.

Vastaa