Chromecast ja Apple TV – lisää katsottavaa myös ei-älytelkkareihin

  • 16 November 2021
  • 2 kommenttia
  • 241 katselukertaa

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +16

 



 


Katsotko lempisarjojasi ja leffoja puhelimesta ja mietit joskus, että olisi mukava katsoa niitä ihan telkkaristakin? Sinulla ei ole älytelkkaria? Haluaisitko katsoa lempisarjojasi missä vain liikutkin?


Chromecast-lisälaite tai Apple TV tuovat muun muassa tämän kaltaisiin tilanteisiin ratkaisun. Tutustutaanpa näihin tässä jutussa tarkemmin.



Chromecast ja Apple TV ovat suoratoistolaitteita, joilla saat siirrettyä kuvaa ja ääntä TV-ruudulle. Se, mikä näitä kahta erottaa on tietenkin merkki ja muutama ominaisuus. Siinä missä Chromecast on pikkuinen pulikka piilossa HDMI-portissa TV:n takana, on Apple TV enemmän TV:n käyttöväline kaukosäätimineen, jolla katselua hallitaan sohvalta tuttuun ”vanhan ajan” malliin. Chromecastissa ei ole kaukosäädintä vaan sitä ohjataan älypuhelimella tai tabletilla. Sekä Chromecast että Apple TV tarvitsevat luonnollisesti myös nettiyhteyden sekä jonkin TV-palvelun, josta katsottava sisältö ladataan.


 


Teettämämme tutkimuksen mukaan, johon osallistui 2000 suomalaista, voidaan todeta, että TV on tehnyt comebackin. TV:n katselu on ollut murroksessa jo pitkään, ihmiset ovat tottuneet katsomaan ohjelmia eri kokoisilta ruuduilta ajasta ja paikasta riippumatta, mutta nyt TV:n rooli on jälleen kasvanut ja tullut tärkeämmäksi kuin vuosikymmenen alkupuolella. 


 


Apple TV


 


Apple TV on varteenotettava vaihtoehto erityisesti, jos sinulla ei vielä älytelkkaria etkä koe tarpeelliseksi sitä juuri nyt hankkia. Apple TV sopii yhteen kaikkien HDMI:llä varustettujen HD- ja UHD-televisioiden kanssa.

Apple TV:n valtti on suuri sovellusvalikoima. Voit valita omasi lukuisista eri tv-palveluista kuten esimerkiksi Netflix, Yle Areena ja Telia TV sekä tuhansista urheilu, fitness- ja lifestylesovelluksista sekä peleistä. Apple TV toimii hyvin yhteen myös esimerkiksi iPhonen tai iPadin kanssa. Voit käyttää niitä myös esimerkiksi Apple TV:n kaukosäätimenä ja voit katsoa iCloud-kuvakirjastosi kuvia ja videoita tv-ruudultasi. Apple TV toimii loistavasti kuitenkin myös ilman muita Apple-laitteita.


Apple-käyttäjille tuttu Siri-ääniohjaus löytyy myös Apple TV:n ominaisuuksista. Jos sinulta menee esimerkiksi jokin repliikki ohi elokuvan jännittävimmässä kohdassa, niin Siri tulee apuun ja voit kelata takaisin juuri oikeaan kohtaan.


 



 


 


Chromecast 


 


Jos puhelimellasi tai tabletillasi on sovelluksia kuten Netflix, Yle Areena ja Telia TV, niin Chromecast siirtää nämä TV-ruudulle, jotta puhelimelta tihrustaminen etenkin TV:n ollessa saatavilla, jää vähemmälle. Laitat vain puhelimestasi tai tabletistasi haluamasi sovelluksen päälle ja jaat kuvan Chromecastin kautta telkkariin. Tämän jälkeen voit käyttää puhelintasi normaalisti, surffata netissä tai vaikka soittaa puheluita, jos niikseen tulee. Puhelin toimii vain kaukosäätimenä ja Chromecast lataa sisällön netistä telkkarin ruudulle. Elokuvien ja sarjojen lisäksi Chromecast on näppärä pulikka, jos olet kiinnostunut e-pelaamisesta, sillä esimerkiksi Twitchin sovellus pyörii hyvin Chromecastin kautta isolla ruudulla.

Siinä missä Apple TV:n voidaan sanoa olevan kiinteä laite niin Chromecastin hyvä puoli on sen helppo liikuteltavuus paikasta toiseen tarpeen mukaan. Sen saat otettua helposti, vaikka taskussa mukaan illanviettoon ystävän luo tai viikonlopuksi mökille. Kunhan kohteesta löytyy telkkari HDMI-liitännällä sekä langaton wlan-verkko johon Chromecast yhdistetään, niin saat kuvan katseluun älylaitteestasi TV:seen jopa 4K–tarkkuudella.

Chromecastin käyttö on helppoa niin Applen laitteella kuin Androidillakin. Sen kuitenkin sanotaan olevan hiukan mutkattomampaa Androidilla, mutta allekirjoittanut on itse käyttänyt Chromecastia vain iPhone 7:lla eikä mitään sen kummempaa ole ilmennyt. Tästä voisi päätellä, että Androidilla homma sujuu kuin leikki, kun jo Applellakin on erityisen helppoa.


 


 


 


Vertailun vuoksi: Kännykän näytön jakaminen suoraan telkkariin


 


Nykytelkkareissa on sisäänrakennettuja toimintoja, joiden ansiosta voit jakaa kännykän tai tabletin näytön telkkariin. Kaikki mitä sinulla näkyy kännykän näytössä, näkyy sellaisenaan myös telkkarissa. Voit näyttää puhelimessa olevia kuvia ja videoita isommalle porukalle telkkarin kautta, näyttää ja selata nettisivuja ja niin edelleen. Tässä yhteydessä käytetään usein termiä (kuvan) peilaaminen.


 


Kumpi vai kampi?


 


Apple TV


 


+ Tekee mistä tahansa telkkarista älytelkkarin


+ Laaja sovellusvalikoima


+ Yhteensopivuus muiden Applen laitteiden ja ekosysteemin kanssa


+ Toimii kuitenkin täysin ilman puhelinta tai tablettia


- Kiinteä laite, tarkoitettu käytettäväksi pääsääntöisesti yhdessä paikassa (vrt. digiboxi)


- Tämän vertailun kallein laite


 


Chromecast


 


+ Helppo ottaa mukaan


+ Hinta


+ Toimii sekä Android- että iOS-laitteiden kanssa


+ Puhelinta tai tablettia voi käyttää katselun aikana normaalisti


- Kankeampi käytettävyys kuin Apple TV:ssä (kuva tai sovellus pitää aina jakaa erikseen laitteesta telkkariin)


 


Laitteiden omat peilaustoiminnot


 


+ Kätevä tapa jakaa puhelimen tai tabletin kuva telkkariin, kuvien ja videoiden yms. katseluun yhdessä isolta ruudulta
- Jos toimintoa ei ole telkkarissa ja/tai puhelimessa/tabletissa valmiina se tarkoittaa, että joudut ostamaan uuden laitteen
- Et voi soittaa puheluita tai lähettää viestejä yms. peilaamisen aikana koska puhelimen tai tabletin kuvaa heijastetaan koko ajan telkkariin
- Kuluttaa paljon puhelimen tai tabletin akkua
- Soveltuu siis pääsääntöisesti satunnaiseen leffojen/sarjojen katseluun

Siihen on vaikea antaa vastausta, että hankkiako Chromecast vai Apple TV, se jääköön jokaisen omaksi päätökseksi. Molemmissa on hyvät puolensa ja kummallakin tulee hyvin toimeen, sillä kumpikin tarjoaa muun muassa erinomaisen 4K UHD –laadun. Applella on oma vakiintunut ja uskollinen kannattajakuntansa, ja Apple TV soveltuukin erityisen hyvin talouteen, jossa on jo entuudestaan Applen laitteita, mutta toisaalta niin soveltuu Chromecastikin vaikka se onkin Googlen tuote. Lopputulema lienee se, että oli päätöksesi kumpi tahansa, niin tulet saamaan hyvän katselukokemuksen isolta TV-ruudulta vähällä vaivalla.


 


Lue myös:


 


Apple TV on kattava mediasoitin


Kannattaako Chromecast Ultra ostaa


Chromecastin asennusopas


 


 


Muokkaus 7.11.2019: lisätty ensimmäiseen kappaleeseen maininta tutkimuksesta ja sen tuloksista. 


 

2 kommenttia

lisää myös Android TV boxit, jotka ovat halvempia, kuin Applen tuotteet ja silti suorituskyvyltään samantasoisia, ellei parempia. Ja mitä tohon chromecastiin tulee, niin menee ehkä jonkun leffan katselussa, mut live lähetykset viiveineen on hirveetä kuraa. Niin ainakin Telian tuotteilla ja sovelluksilla.


@janoz@  kirjoitti:

lisää myös Android TV boxit, jotka ovat halvempia, kuin Applen tuotteet ja silti suorituskyvyltään samantasoisia, ellei parempia. Ja mitä tohon chromecastiin tulee, niin menee ehkä jonkun leffan katselussa, mut live lähetykset viiveineen on hirveetä kuraa. Niin ainakin Telian tuotteilla ja sovelluksilla.


Jos viive yli puoli minuuttia niin silloin syypää on lähettäjän päässä. Viaplayn sovelluksella UHD-livestriimissä viive noin 20 sekuntia ja samoin kaikki muut suorat lähetykset pysyneet alle puolen minuutin viiveessä. Liiga sitten on oma lukunsa mutta se ei ole Chromecastin vika :)

Vastaa