Dronet ja lennättäminen - vinkkejä aloittelijalle

  • 16 November 2021
  • 0 kommenttia
  • 340 katselukertaa

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22
  • Yhteisömanageri
  • 10304 kommenttia


 


Dronet ovat täällä. Pieni drone sisäkäyttöön irtoaa parilla kympillä, mutta jo satasen satsauksella saat kameralla varustetun isomman dronen ulkokäyttöön. Teknisesti (varsinkin isoimmat) drone ovat helppoja käyttää.


Jos ostit kameralla varustetun mallin, ennen kuin nostat sen ilmaan muista rekisteröityä dronelennättäjäksi. Tilanteesta riippuen sinun pitää suorittaa myös koe. Lisää infoa löydät ilmailua valvovan Traficomin sivuilta


 


Ostin aikoinaan DJI Phantom 3 4K -dronen ja minulla on myös muutama pieni drone, joilla harjoittelen kotona sisällä. Tässä minun vinkkejä aloittelevalle harrastajalle.


 



 


Opettele avoimella paikalla


 


Aloita lennättäminen avoimella paikalla, koska alussa huomio menee täysin kopterin ohjauksen opetteluun etkä ehdi havainnoimaan samalla myös ympäristöä riittävästi. Avoimella paikalla voit tutustua rauhassa ohjaimeen ja dronen ohjaamiseen sekä käyttäytymiseen. Kokeile rauhassa minne ja miten drone kääntyy, miten se nousee ja laskeutuu.


 


Drone voi olla herkkä tuulelle, tuulenpuuska voi viedä sen hyvinkin nopeasti johonkin ihan eri suuntaan, mitä olit itse ajatellut. Joten avoimella paikalla tuuli ja sen vaihtelu ei haittaa opettelua ainakaan niin paljoa. Jos mahdollista aloita lentämisen opettelu mahdollisimman tyvenellä säällä.


 


Samasta syystä suosittelen myös, että lennätät dronea paikoissa, joissa ei ole korkeita rakennuksia, puita, torneja, mastoja tai sähkölinjoja.


 


Vältä myös vesistöjä ainakin aluksi, jos dronesta ja/tai ohjaimesta loppuu virta niin sinulla voi tulla kiire saada kopteri kuivalle maalle turvallisesti. Jos haluat lennättää dronea veden päällä niin pidä drone lähellä rantaa.


 


Ota myös huomioon lennätyspaikkaa valitessasi, että tippuessaan drone voi aiheuttaa vahinkoa myös ihmisille ja esimerkiksi rakennuksille ja autoille yms. Dronen lennättäminen yleisön päällä onkin kiellettyä.


 


Pidä drone koko ajan näkyvissä


 


Muistathan, että dronen pitää olla näkyvissä koko lennon ajan. Joko sinun omin silmin, tai jos lennätät dronea näytön tai virtuaalilasien varassa tarvitset kaverin mukaan tähystämään dronea ja sen ympärillä olevaa ilmatilaa puolestasi.


 


Voit lennättää dronen jopa satojen metrien päähän itsestäsi, jotkut mallit jopa kauemmaksi. Muistathan kuitenkin, että dronen pitää olla näkyvissä koko ajan, et siis voi lennättää dronea niin kauas, ettet enää näe sitä. 


 


Ajoita lennätykset päiväaikaan tai muutoin valoisaan aikaan, jotta myös muut voivat havaita dronen ajoissa.


 


Missä dronea saa lennättää ja kuinka korkealla


 


Huomioithan, että saat lennättää dronea korkeintaan 120 metrin korkeudella. Ei sen korkeammalla, vaikka drone kenties voisikin nousta korkeammalle.


 


Mediassa on noussut esiin erilaisia läheltä piti -tilanteita, esimerkiksi:


 



 


Suosittelen, että pysyt kokonaan poissa lentokenttien lähimaastoista. Se on helpointa ja myös turvallisinta. Tarvittaessa voit pyytää lennonvarmistusyksiköltä poikkeusluvan lennättää dronea lentokentän läheisyydessä.


 


Ja kuten aiemmin mainitsin niin ihmisjoukkojen yläpuolella päällä et saa lennättää dronea ollenkaan.


 


saako dronella Kuvata ja missä


 


Kuvaamiseen dronella pätevät samat säännöt kuin muuhunkin kuvaamiseen. Suomessa saat pääsääntöisesti kuvata julkisella paikalla. Yksityisiä koteja ja piha-alueita taasen et saa kuvata niin, että niistä voi tunnistaa henkilöitä.


 


Naapurisovun säilyttämiseksi olisin varovainen kuvatessani koteja ja pihoja, mutta jos se on aivan välttämätöntä niin kuvaa vasta sitten, kun drone on niin korkealla (maksimilentokorkeus 120m huomioiden), ettei kuvista voi enää tunnistaa ketään. Huomioithan myös, ettei naapuri tiedä kuvaatko myös vaiko vain lennätät dronea.


 


Kiinnitä dronen kanssa yksityisyyteen jopa enemmän huomiota kuin muutoin, koska korkeuksista on helppo kuvata, vaikka naapuria takapihallaan, vaikka et olisikaan tarkoittanut sitä tehdä.


 


Lisätietoja esimerkiksi droneinfo-sivustolla.


 


Verkostoidu muiden harrastajien kanssa


 


Suosittelen, että liityt esimerkiksi harrastajien perustamiin ryhmiin, niistä saat vinkkejä joilla pääset hyvin alkuun. Saat vinkkejä dronen hallintaan ja esimerkiksi vinkkejä kopterilla kuvaamiseen. Lisätietoa löydät myös droneinfo.fi -sivustolta.


 


Loppusanat


 


Dronejen hinnat ja lennättämisen helppous ovat kasvattaneet dronejen suosiota. Ihminen on luotu maan kamaralle, ja kun perspektiivin laajetessa näkee oman kotitalon tai vaikka kesämökin yläilmoista, harrastus vie helposti mukanaan 🙂>


 


Jokaisen dronen lennättäjän pitää tuntea myös vastuunsa. Noudattamalla yhteisiä pelisääntöjä harrastus on turvallinen ja kaikilla on kivaa. Harrastamalla vastuullisesti voimme kaikki nauttia droneista nyt ja tulevaisuudessa. Ollaan siis varovaisia ja noudatetaan sääntöjä. Ja nautitaan harrastuksesta.


 


--


 


Työstimme artikkelia alunperin yhteistyössä Suomen DJI Phantom harrastajat -Facebook-ryhmän kanssa, kiitos tarkennuksista ja lisäyksistä. Päivitin artikkelin myöhemmin vastaamaan uusia EU:n asettamia lakeja ja sääntöjä.


0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa