Esittelyssä Airpods Pro – Ensimmäiset in-ear-kuulokkeet jatkuvasti mukautuvalla vastamelutoiminnolla

  • 16 November 2021
  • 2 kommenttia
  • 124 katselukertaa


Applen kehutut ja suositut langattomat Airpods-kuulokkeet ovat edenneet jo kolmanteen sukupolveensa. Aiempiin malleihin verrattuna Airpods Pron suurin uudistus on vastamelutoiminto, jonka avulla ulkoiset äänet saadaan tehokkaasti vaimennettua – kätevä ominaisuus esimerkiksi junalla matkustettaessa. Applen mukaan Airpods Prot ovatkin ainoat markkinoilla myynnissä olevat in ear -kuulokkeet, joissa on korvien muotoihin ja kuulokkeiden istuvuuteen mukautuva aktiivinen taustamelun vaimennus.



Vastamelutoiminnon toimintaperiaate on paperilla yksinkertainen. Airpods Pron ulkopintaan upotettu mikrofoni tunnistaa ulkoa tulevat taustaäänet, jonka jälkeen kuulokkeet kumoavat sen vastaavalla määrällä vastamelua ennen kuin ehdit kuulla ulkopuolista ääntä lainkaan. Samalla korvan sisälle suunnattu mikrofoni poimii ei-toivotut äänet ja eliminoi ne vastamelulla. Tällä menetelmällä kuulokkeet säätävät vastamelua jatkuvasti jopa 200 kertaa sekunnissa. Vastamelun toimintaperiaate on havainnollistettu hienosti esimerkiksi Tieteen Kuvalehden artikkelissa



Saat aktiivisen vastamelutoiminnon halutessasi päälle ja pois puristamalla Airpods Pron varsiosassa sijaitsevaa tunnistinta. Transparency-tilassa kuulokkeet päästävät ulkoisen äänen läpi, jolloin kuulet mitä ympärilläsi tapahtuu ja voit helposti käydä keskusteluja kuulokkeet korvissasi.


 


Parempaa istuvuutta ja älykkäitä ominaisuuksia



Airpods Pron muotoilu on kokenut pienen kasvojenkohotuksen aiempiin malleihin verrattuna. Aiemmasta poiketen kuulokkeiden mukana tulee kolme eri kokoista vaihdettavaa silikonitulppaa. Airpods Pron ohjelmisto auttaa määrittämään sopivimman kokoisen tulpan, jotta kuulokkeet istuvat tarpeeksi tiukasti paikallaan ja vaimentavat ulkoa tulevia ääniä jo itsessään. Eräiden arvioiden mukaan ne pysyvätkin paikoillaan huomattavasti aiempia versioita paremmin.



Airpods Pron korvan sisälle suunnattu mikrofoni mittaa kuulemaasi ääntä jatkuvasti ja taajuuskorjaa sen automaattisesti korvillesi sopivaksi. Kuulokkeet osaavat myös tunnistaa korvanmuotosi ja valitsee automaattisesti parhaat mahdolliset ääniasetukset juuri sinun korvillesi. Tästä toiminnosta käytetään nimeä Adaptive EQ eli adaptiivinen taajuuskorjaus.



Älykkäät ominaisuudet eivät lopu tähän. Airpods Prot sisältävät myös kiihtyvyysanturin ja optisen sensorin. Näiden avulla ohjelmisto tunnistaa kun otat kuulokkeen pois korvasta, jolloin musiikin toisto katkeaa automaattisesti. Airpods Prossa on myös ilma-aukkoja, jotka tasaavat korvakäytävään muodostuvaa painetta.



Vaikka Airpods Prot ovat pullollaan kehittynyttä tekniikkaa, ne ovat kooltaan kompaktit ja painavat vain 5,4 grammaa. Joidenkin arvioiden mukaan ne ovat niin kevyet ja huomaamattomat, että niiden olemassaolon unohtaa helposti kokonaan.


 



 


Laaja ääniala ja tuhti bassotoisto


 


Kuulokkeiden äänenlaatu on kerännyt rutkasti kehuja ensimmäisissä arvioissa. Apple lupaakin verkkosivuillaan, että ”aktiivinen taustamelun vaimennus tarjoaa vangitsevan äänielämyksen” ja että ”huipputehokas vahvistin tuottaa laajan äänialan sekä puhtaan ja uskomattoman kirkkaan äänen”. High-excursion-ääniajurin luvataan puolestaan tarjoavan tuhdin jopa 20Hz taajuudelle menevän bassotoiston.


 


Airpods Pron avulla kuuntelet paitsi musiikkia, puhut myös puhelimessa. Verkolla peitetty mikrofoniaukko parantaa Applen mukaan puheluiden selkeyttä myös tuulisissa olosuhteissa. Myös Siri-virtuaaliassistentin ohjaus onnistuu suoraan kuulokkeiden kautta. Äänikomennoilla voit esimerkiksi soittaa ystävillesi, vaihtaa kappaletta, säätää äänenvoimakkuutta tai kysyä vaikkapa päivän säätä tai reittiohjeita.


 


Airpods Pron akunkesto on varsin hyvällä tasolla. Apple lupaa, että musiikkia kuunneltaessa yksi lataus riittää jopa 4,5 tunniksi vastamelutoiminnon ollessa päällä. Kuulokkeiden kotelo toimii samalla lataustelakkana ja se tarjoaa kuulokkeille muutaman täyden latauksen, jolloin kuunteluaika venyy jopa yli 24 tuntiin. Viiden minuutin latauksella kuulokkeisiin saa jopa tunnin verran lisää kuunteluaikaa. 


 


Yhteensopivuus ja tekniset tiedot

Airpods Prot ovat yhteensopivia seuraavien Applen laitteiden kanssa:



  • iPhone, iPad ja iPod Touch, joissa iOS 12.2 tai uudempi käyttöjärjestelmä

  • Apple Watch, jossa watchOS 5.2 tai uudempi käyttöjärjestelmä

  • Mac-laitteet, joissa macOS 10.14.4 tai uudempi käyttöjärjestelmä


Kuulokkeet yhdistyvät käyttöönoton yhteydessä automaattisesti iPhoneesi ja muihin iCloud-tiliisi kytkettyjen laitteiden, kuten Apple Watchin tai iPadin kanssa.


 


Tekniset tiedot


 



  • Ääniteknologia: Aktiivinen taustamelun vaimennus, Läpikuulumistila, Adaptiivinen taajuuskorjain, Paineentasausaukko, Applen oma high-excursion-ääniajuri, Erikoisvalmisteinen laajan äänialan vahvistin

  • Tunnistimet: Kaksi suuntaavaa mikrofonia, Sisäänpäin suunnattu mikrofoni, Kaksi optista tunnistinta, Liikkeen tunnistava kiihtyvyysanturi, Puheen tunnistava kiihtyvyysanturi, Painalluksen tunnistin

  • Siru: H1-pohjainen SiP (System in Package)

  • Hien- ja vedenkestävät (IPX4)

  • Latauskotelo: Toimii Qi-hyväksyttyjen laturien tai Lightning-liittimen kanssa

  • Yhteydet: Bluetooth 5.0

  • Pakkauksessa: AirPods Pro, Langaton latauskotelo, Silikonitulpat (kolme kokoa), Lightning–USB‑C-kaapeli, dokumentaatio


Akku


 



  • AirPods Pro: Jopa 4,5 tuntia kuunteluaikaa yhdellä latauksella (jopa 5 tuntia aktiivisen taustamelun vaimennuksen ja läpikuuluvuuden ollessa pois päältä), jopa 3,5 tuntia puheaikaa yhdellä latauksella

  • AirPods Pro -kuulokkeet ja langaton latauskotelo: Yli 24 tuntia kuunteluaikaa, yli 18 tuntia puheaikaa

  • 5 minuuttia kotelossa antaa noin 1 tunnin kuunteluaikaa tai noin 1 tunnin puheaikaa


Mitat ja paino (kuulokkeet yksittäin)


 



  • Korkeus: 30,9 mm

  • Leveys: 21,8 mm

  • Syvyys: 24,0 mm

  • Paino: 5,4 g


Mitat ja paino (latauskotelo)


 



  • Korkeus: 45,2 mm

  • Leveys: 60,6 mm

  • Syvyys: 21,7 mm

  • Paino: 45,6 g


 


Tilaa Airpods Pro -kuulokkeet tästä


 


 


Lue lisää:


Vertailussa Apple AirPods ja AirPods Pro - Apua kuulokkeiden valintaan
Arvostelussa Apple AirPods -kuulokkeet


Apple uutuudet 2019: Saatavuudet ja toimitukset


 


2 kommenttia

Koska näitä tulee varastoon? 

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +14

Toimitukset alkavat tällä viikolla ja AirPods Pro -kuulokkeet toimitetaan tilausjärjestyksessä. Suuren kysynnän johdosta kaikkia ei pystytä toimittamaan heti. Seuraavan 2-3 viikon aikana varastoon tulee lisäystä ja niidenkin toimitukset lähtee tilausjärjestyksessä.

Vastaa