Julkinen alue
Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
ReOlivia
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri
 • 295 custom-general.kudos
 • 471 custom-general.replies
 • 20 custom-general.solutions

Kannattaako Chromecast Ultra ostaa?

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Chromecast_Ultra ja chromecast toinen sukupolvi.png

Testataan kannattaako! Ostin hetki sitten käyttööni Google Chromecast Ultran, kun toisen sukupolven Google Chromecast oli jo entuudestaan tuttu. Verkkokaupasta löytyy Google Chromecast Ultra  ja uudempi 3. sukupolven Google Chromecast.

 

Esittelen ensin testissä käyttämäni laitteet. Käytössäni on alkuvuodesta 2017 Telian verkkokaupasta ostettu Samsung 55” UHD Curved Smart TV -malli. Tarkemmat ominaisuudet Samsungin sivuilla. Kuvat olen ottanut iPhone 8 Plus -puhelimella. Nettiyhteytenä mobiililaajakaista 60M nopeudella. UHD-laatu kuvan lähetys edellyttää nettiyhteydeltä vähintään 25M.

 

ChromeCastin Kytkentä ja käyttö

 

Ensimmäinen huomioni näiden kahden eroavaisuuksista on kytkeminen. Chromecastin saa näppärästi kytkettyä tv:n USB-paikkaan, jolloin erillistä johtoa pistorasiaan ei tarvita. Ultrassa moista vaihtoehtoa ei ole. Ultra täytyy kytkeä HDMI:n lisäksi myös pistorasiaan ja johdosta ei saa USB-versiota.Toinen ero kytkennöissä on se, että Ultraan saat kytkettyä nettiyhteyden ethernet-liitännällä. Hyvä lisä, mutta jos telkkariin itsessään tulee jo nettiyhteys, tämä saattaa jäädä käyttämättä.

 

Asennus onnistui mutkitta puhelimen avulla ja kuvan lähettämistä pääsin nopeasti kokeilemaan.  Aloittaessani castaamisen huomasin, että Ultra aloittaa lähettämisen ja vastaa toimintoihin nopeammin. Ei kuitenkaan niin paljon, että väittäisin sitä tässä kohtaa paremmaksi. Ultra lupaa parempaa kuvanlaatua ja teinkin useamman kuvatestin. HD-tasoista kuvaa löytyykin helposti lähetettäväksi, usein tarkkuutena on 1280x720 pikseliä. Ultra HD -kuvaa on vaikeampi löytää castattaväksi, mutta otin testiin erilaisia alustoja tarkasteluun. Ultra HD kuvassa kuvan tarkkuus voi olla jopa 3840x2160 pikseliä.

 

Chromecast vs. Ultra Kuvatestit

 

Testatessani annoin ohjelman hieman pyöriä ja pysäytin sitten molemmilla laitteilla kuvan samaan kohtaan. Eron hahmottamiseksi tein useamman kuvatestin.

 Chromecast Ultra. Kuva: Netflix, OutlanderChromecast Ultra. Kuva: Netflix, Outlander

Chromecast. Kuva: Netflix, OutlanderChromecast. Kuva: Netflix, Outlander

Netflixin Outlander on tuotettu Ultra HD laadulla ja tässä ensimmäisessä kuvassa on Chromecast Ultralla peilattuna ja jälkimmäisessä on perinteisellä Chromecastilla. Tarkkaan katsottuna kuvissa on eroa. Ultran kuvassa kasvojen iho on pehmeämpi ja aidomman näköinen.

 

Chromecast Ultra. Kuva: Netflix, Once Upon a TimeChromecast Ultra. Kuva: Netflix, Once Upon a Time

 

Chromecast. Kuva: Netflix, Once Upon a TimeChromecast. Kuva: Netflix, Once Upon a Time

Luontokuvanäkymässä eron laitteilla huomaa kun kiinnittää huomionsa puiden latvoihin ja kuvan pehmeyteen. Jo näiden kahden kuvatestin perusteella voin sanoa, että Ultran kautta lähetettynä kuvanlaatu on pehmeämpi kun tavallisella Chromecastilla kuva on ns. kova ja joistain kohdin jopa yli terävöitynyt. 

 

Chromecast Ultra. Kuva: HBO, Game of ThronesChromecast Ultra. Kuva: HBO, Game of Thrones

 

Chromecast. Kuva: HBO, Game of ThronesChromecast. Kuva: HBO, Game of Thrones

Tässäkin kuvaparissa huomaa tuon Ultran pehmeyden ja silti hahmon yksittäiset hiukset erottuvat. Kiinnitin huomiota myös varjokohdissa kuva on Ultralla parempi. 

 

Chromecast Ultra. Kuva: Twitch, Streamaajana NinjaChromecast Ultra. Kuva: Twitch, Streamaajana Ninja

 

Chromecast Ultra. Kuva: Twitch, Streamaajana NinjaChromecast Ultra. Kuva: Twitch, Streamaajana Ninja

Viimeiseen testiin otin Twitchin. Streamin laatu riippuu hyvin paljon myös streamaajan laitteista ja nettiyhteydestä. Vaikkei kuva ole ihan tismalleen samasta kohtaa, grafiikassa on eroja. Ultralla kuvaa oli miellyttävämpi seurata.

 

Arvostelu

 

Kahden laitteen välillä eroja on vähän, mutta sen verran, että suosikikseni testissä nousi Chromecast Ultra. Tulevaisuudessa kun 4K sisällöt laajentuvat, tulee varmasti Ultran kysyntä nousemaan.

 

Chromecast (2. sukupolvi):

+ Edullinen

+ Suoraan tv:stä lataus

- Hitaampi

 

Chromecast Ultra:

+ Nopeampi

+ Parempi kuvanlaatu

- Pistorasiaan kytkettävä latausjohto

 

Tilaa Chromecast Ultra tästä

 

Testin jälkeen olin vakuuttunut Chromecast Ultrasta ja se jää minulle päivittäiseen käyttöön. Onko sinulla jompi kumpi tai oletko päässyt vertailemaan?

 

Lue myös:

 
5 vastausta
Poistettu käyttäjä
 

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Mulla on ihan ekan sukupolven Chromecast ja tuo Ultra. Tuo ensimmäisen polven laite alkoi tuntumaan hieman hitaahkolta ja muutenkin tarvitsin makuuhuoneen telkkariin toisen Castin niin hankin tuon Ultran olohuoneeseen ja vanha sai siirtyä makkariin. Kuvanlaadullisesti en luonnollisesti ole juuri eroa huomannut koska molemmat televisiot on max 1080p laitteita.

 

Suorituskyvyllisesti odotin kyllä merkittävämpää parannusta 😮 Siis onhan tuo Ultra vikkelämpi, mutta jotenkin odotukset oli korkeammalla, odotin jotenkin sellaista minimaalista viivettä tai melkeinpä viiveettömyyttä hyppiessä aikapalkilla, mutta mietintää tämäkin harrastaa joskin paljon lyhyemmin. Eräs selkeä parannus on kuitenkin kuvanlaadun vakaus. Ekan sukupolven laitehan tukee vain 2,4Ghz wlania ja Ultraan saa jopa verkkopiuhan kiinni ja piuhalla sen olen kytkenyt. Tuo ensimmäisen polven laite sai välillä kunnollisia yskänkohtauksia jossa ääni sekä kuva meni puuroksi ja useimmiten korjaantui vain katkaisemalla lähetys ja aloittamalla se uudelleen, uskoisin tämän johtuvan pahasti ruuhkautuneesta 2,4Ghz taajuuskaistasta, niitä verkkoja on kantoaluuella kymmenittäin!

 

En tiedä pistinkö turhaa rahaa Ultraan, koska ihan lähiaikoina ei ole suunnitteilla televisiotakaan uusia 4K aikaan (sanotaan varauksella, koska nykyinen töllö on käytännössä pirun kallis leivänpaahdin, eli leivänpaahdinta lähdin hakemaan kun tämä tarttui mukaan 😄 ). No, ainakin on Ultra valmiina sitten kun aika koittaa. Muutenkin Castin käyttö on suhteessa vähäistä, kun tallennan yleensä ohjelmat joita haluan katsoa, viimeistään siinä kolmannella uusintakerralla niin pääsee mainosten yli.

 

Omat plussat Ultrassa on siis vain että se on nopeampi ja se että saa verkkokaapelin kiinni, jolloin ainakin langattomat häiriöt on eliminoitu.

NikoNo
Moderaattori
Moderaattori
 • 665 custom-general.kudos
 • 1503 custom-general.replies
 • 95 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Hyvä setti @ReOlivia ja kuvat havainnollistaa hyvin tilannetta!

 

@Anonymous myös erinomainen pointti, että Ultraan saa myös verkkokaapelin suoraan kiinni ja se tosiaan kannattaakin tehdä, mikäli mahdollista. Langaton WLAN-verkko on aina alttiimpi häiriöille, kuin kaapelilla kytketty yhteys. Onhan se Ultra sinullekin varmasti hyvä hankinta, kun siinä riittää ainakin potkua pitkälle tulevaisuuteen ja mikäli päädyt hankkimaan uuden leivänpaahtimen jossain vaiheessa, niin saat 4K laatua ruudulle Hymiö Onnellinen

jluuri
Vakiokalustoa ☆
 • 111 custom-general.kudos
 • 159 custom-general.replies
 • 1 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Meillä on kumpikin ja ultrassa se hyvä että jos streamaa videota puhelimesta missä on 60 fps niin ultra toimii paremmin. Normaalissa on se ongelma että video nykii jatkuvasti.

Tosin tuosta normaalista on tullut uusi versio ja siinä ei ilmeisesti sitä ongelmaa enää ole.

YouTube Juha Luuri
jluuri.fi
ReOlivia
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri
 • 295 custom-general.kudos
 • 471 custom-general.replies
 • 20 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

@jluuri Totta, tuo ongelma saattaa poistua tuon uuden version myötä. Itse en ole päässyt sitä vielä kokeilemaan mutta nopeammaksi sitä ainakin väittivät!

jluuri
Vakiokalustoa ☆
 • 111 custom-general.kudos
 • 159 custom-general.replies
 • 1 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

@ReOlivia

Näin minäkin ymmärsin että tuo ongelma poistui uuden mallin jälkeen. Oli tosi harmittavaa katsoa puhelimella tallennettua videota kun nyki koko ajan

YouTube Juha Luuri
jluuri.fi