Yhteisö

Lueskele, kysy neuvoa, keskustele, opi uutta ja liity mukaan!
Jäseniä 66733
Kirjoituksia 180145

Kuinka valitsen puhelimen kameran ominaisuuksien perusteellaKuinka valitsen puhelimen kameran ominaisuuksien perusteella

Merja_J
Moderaattori
Viestejä 1 021 kpl

Kuinka valitsen puhelimen kameran ominaisuuksien perusteella

1/5

kamerapuhelin.PNG

 

 

Millainen on paras kamera? Useimmiten se on juuri se, joka on kuvaushetkellä mukana. Useimmilla meistä se on kännykkä. Kun tulee uuden puhelimen hankinnan aika ja tärkein ominaisuus on kuvaaminen, millainen laite kannattaa silloin hankkia? Mitä kannattaa ottaa huomioon ja mihin ominaisuuksiin erityisesti kiinnittää huomiota?

 

Hinta-laatusuhde kulkee usein käsi kädessä. Mitä arvokkaampi puhelin, sitä parempi kamera. Näin voisi ainakin olettaa. Entä jos sinulla on kaksi samanhintaista puhelinta, ovatko kamerat silloinkin yhtä hyviä? Kuvaajia on lisäksi yhtä monenlaisia kuin kameroitakin. Yhdet tykkäävät napsia otoksia tarkoista yksityiskohdista, toiset arvostavat enemmän hyviä hämäräkuvausominaisuuksia ja kolmannet taas rikasta värimaailmaa. Koska tarpeita on monenlaisia, tarkastellaan lähemmin mitkä ominaisuudet ovat olennaisimmat.

 

Kuvanvakaaja poistaa käden tärinää

 

Kuvanvakaaja on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista. Se korjaa käden tärinästä aiheutuvaa epätarkkuutta ja sumeutta sekä mahdollistaa myös paremmat kuvat hämärässä. Kuvanvakaaja voi olla joko sähköinen (eis) tai optinen (ois) ja kyseinen ominaisuus löytyy usein kalleimmista puhelinmalleista. Kuvavakautuksen tärkeyden huomaa erityisesti silloin, jos puhelimella täytyy kuvata hämärässä tai valottaa pitkä aika sisätiloissa. Myös videoiden kuvaamisessa erityisesti optinen kuvanvakaaja on tärkeä ominaisuus juuri tärinän hillitsemisen vuoksi. Optinen kuvanvakaaja on kuvanlaadun kannalta paras, joten jos mahdollista, valitse puhelin josta tämä ominaisuus löytyy. Sähköinen tai optinen kuvanvakaaja löytyy esimerkiksi malleista: iPhone XS ja XS Max, OnePlus 7 Pro, Samsung Galaxy S10 ja S10+, Note10 ja Note10+, Huawei P20, P30 ja P30 Pro, iPhone 11 ja iPhone 11 Pro, OnePlus 7T ja 7T Pro, Huawei Mate 20X 5G, Samsung Galaxy Fold.

 

Valitse mieluiten kamera, jossa on optinen kuvanvakaaja.Valitse mieluiten kamera, jossa on optinen kuvanvakaaja.


Valovoimaisuus tärkeämpää kuin pikselit

 

Megapikseleiden määrä (Mpix) kertoo kuinka monta pikseliä kuvassa on yhteensä sekä pysty-, että vaakasuunnassa. Mitä isompi pikselimäärä, sitä paremmin tarkkuus riittää isojen kuvien tulostamiseen. Pikseleiden määrällä ei kuitenkaan tavalliselle kuvaajalle ole juuri merkitystä eikä iso pikselimäärä ole tae kuvanlaadusta. Harva meistä suurentaa ottamiansa kännykkäkuvia julistekokoiseksi, vaan kuvia katsotaan yleensä puhelimelta, kuvista tehdään kuvakirjoja tai jaetaan nettiin kavereiden katsottavaksi. Lisäksi kaikissa uusissa puhelimissa on nykyään riittävästi pikseleitä, joten senkään vuoksi siihen ei kannata kiinnittää erityistä huomiota.

 

Kameran valovoimaisuus on sen sijaan huomattavasti tärkeämpi ominaisuus. Valovoimaa mitataan f-arvolla. Valovoimaisella kameralla saa tarkkoja kuvia myös hämärässä. Mitä pienempi f-luku, sitä valovoimaisempi optiikka. Kenno vastaanottaa siis enemmän valoa samassa ajassa, josta on hyötyä hämäräkuvauksessa. Esim. f/1,8 valotusarvolla oleva kamera on valovoimaisempi kuin f/1,9 arvon linssi. Mitä pienempi valotusarvo on, sitä paremmin henkilö voidaan kuvattaessa erottaa kohteesta ja tehdä tausta sumeaksi. Jos valovoima on huono, täytyy valotusaikaa kasvattaa, jolloin kamera tärähtää helpommin ja kuvan tarkkuus kärsii. Valovoimaa voi kompensoida myös herkkyyttä kasvattamalla (ISO) joka taas puolestaan voi lisätä kuvaan rakeisuutta. Suurella valovoimalla varustetulla optiikalla voit kuvata myös nopeasti liikkuvia kohteita siten että liike pysähtyy. Juokseva lapsi saadaan pysähtymään kuvaan siten että henkilö ja liikkeessä olevat jalat ja kädet ovat piirtyvät kuvaan tarkasti. Valovoimaisimpia kameroita f-arvolla mitattuna ovat esimerkiksi: Honor 20Pro (f/1,4), Samsung Galaxy S10, S10+, Note 10, Note 10+, Galaxy Fold (f/1,5), OnePlus 7 Pro, OnePlus 7T ja 7T Pro ja Huawei P30 Pro (f/1,6), iPhone XS , XR ja iPhone 11 ja 11 Pro, Huawei Mate 20X 5G (f/1,8).

 

 

Liikkuvien kohteiden kuvaaminen onnistuu paremmin suurella valovoimalla varustetulla optiikalla.Liikkuvien kohteiden kuvaaminen onnistuu paremmin suurella valovoimalla varustetulla optiikalla.


Onko polttovälillä merkitystä?

 

Näkymä jonka kännykkäkamera tallentaa, määräytyy kameran polttovälin perusteella. Laaja kuvakulma on usein toimivin, jos haluat että kuvaan mahtuu mahdollisimman paljon. Kannattaa tosin muistaa että mitä laajempi kuva (lyhyempi polttoväli), sitä helpommin kuvan reunoilla voi näkyä vääristymiä. Esimerkiksi aivan kuva-alan reunalla seisova ihminen voi näyttää oudolta. Lähietäisyydeltä kuvattaessa suppeampi kuvakulma on luonnollisesti parempi. Myös polttovälien spekseissä pätee sääntö, mitä pienempi on linssin polttoväli, sitä laajemman kuvan se ottaa. Hyvän järjestelmäkameran linssin polttoväli on noin 24 mm. Uusimmissa älypuhelimissa polttoväliksi on ilmoitettu jopa 16 mm joten se arvo on jo todella hyvä. 

 

Markkinoilla on nykyään myös kahden eri polttovälin kamerapuhelimia. Näillä kuvatessa voit valita haluatko laajemman kuvakulman vai tiukan rajauksen. Kuvien laatu tai tarkkuus ei kuitenkaan kärsi kun käytössä on kaksi polttoväliä, valitset kumman tahansa. Kahden tai useamman polttovälin kameroita löytyy mm. seuraavista puhelinmalleista: iPhone XS, Samsung Galaxy a50, Galaxy S10+, Note 10 ja Note 10+, OnePlus 7 Pro, Huawei P30 Pro, iPhone 11 ja iPhone 11 Pro, OnePlus 7T ja 7T Pro, Huawei Mate 20X 5G.


Makrokuvaus yksityiskohtien ikuistajalle

 

Puhelimien kamerat ovat yleisesti ottaen hyviä makrokuvauksessa. Lyhin tarkennusetäisyys on yleensä vain muutamia senttejä, joten jos kameran perusominaisuudet ovat hyvät, se sopii myös makrokuvaukseen. Uusimmissa puhelimalleissa on myös makrokuvaukseen tarkoitettuja erillisiä linssejä jolloin tarkkoja yksityiskohtia voi kuvata vieläkin lähempää. Makrokuvaukseen parhaiten sopivia malleja ovat tällä hetkellä: Huawei Mate 20 Pro, Huawei P30 Pro, Honor 20 ja 20 Pro, Samsung Galaxy S10, S10+, Note 10 ja Note 10+OnePlus 7 Pro, iPhone XS ja XS Max, iPhone 11 ja 11 Pro, OnePlus 7T ja 7T Pro, Huawei Mate 20 X 5G.

 

Makrokuvilla saat ikuistettuja tarkkoja yksityiskohtia.Makrokuvilla saat ikuistettuja tarkkoja yksityiskohtia.


Rikas värimaailma elävöittää kuvia

 

Värintoisto on myös yksi tärkeimmistä ominaisuuksista, joita kannattaa vertailla uutta laitetta hankkiessa. Eri laitevalmistajien puhelimilla otetut kuvat eroavat hivenen toisistaan, joten on lähinnä makuasia minkä tyyppinen värimaailma on omaan silmään paras. Jos kuvia on tarkoitus katsoa vain puhelimen näytöltä, erot ovat todella pieniä. Esim. Samsungin uutuusmallissa Galaxy S10:ssä värit ovat voimakkaat ja niissä on paljon kontrastia. Kuvat ovat puhtaita ja teräviä. iPhonen XS -mallin kuvien on sanottu olevan lämpimän sävyisiä ja hyvin luonnollisen näköisiä. Huawei P30 Pro:lla otetuissa kuvissa värit korostuvat voimakkaasti ja myös kontrastin on sanottu olevan voimakas ja yksityiskohdat tulevat tarkasti esiin. Myös OnePlus 7 Pro:ssa värit toistuvat testien mukaan luonnollisesti, kuvissa on tarkka kontrasti ja yksityiskohdat tallentuvat kirkkaasti ja terävästi.

 

Kun kamera vangitsee kuvaan luonnolliset värit, on tärkeää että näyttö on sellainen joka toistaa kuvat rikkaasti ja elävästi. AMOLED- ja Retina -näytöt ovat tällä hetkellä parhaimpia näyttöteknologioita joissa värintoisto on käyttäjän silmään erinomainen. Tällaisia ovat mm. seuraavat mallit: Samsung Galaxy S10 ja S10+, Galaxy A40 ja A50, Note 10 ja Note 10+OnePlus 7 Pro, iPhone XS ja XS Max, Huawei Mate 20 Pro, Huawei P30 ja P30 Pro, Honor 20 Pro, iPhone 11 ja 11 Pro, OnePlus 7T ja 7T Pro, Samsung Galaxy Fold


Syväterävyyden hallinnalla tuot kuviin 3D efektiä

 

Syväterävyydellä kuviin saa luotua uutta ulottuvuutta. Etualalla oleva kohde näkyy syväterävissä kuvissa tarkkana ja taka-alalle jäävä tausta on sumeampi. Syväterävyydestä käytetään myös nimeä bokeh-efekti. Syväterävyyden määrittymisen kolme tärkeintä tekijää ovat aukko, objektiivin polttoväli ja kuvausetäisyys. Mitä isompi f-luku on, sitä suurempi osa kuva-alassa on terävää syvyyssuunnassa, eli kamerasta kuvaussuuntaan nähden. Käytännössä kuvassa on siis terävää se osa, johon kamera on tarkennettu. Pienellä f-luvulla saadaan taas sumennettua taustaa ja terävöitettyä kohdetta ja näin tuotua varsinainen kohde paremmin esiin.

 

Joissain puhelinmalleissa syväterävyyden luomiseksi on lisäksi omia ominaisuuksia. iPhonessa syväterävyyttä voi säätää Muotokuva-tilassa. Samsungin vanhemmissa malleissa syväterävyyttä voi muuttaa jälkeenpäin. Markkinoilla on myös puhelimia joista löytyy erillinen syvyysterävyyskamera. Tällaisia laitteita ovat esim. Samsung Galaxy A50, Galaxy Note 10+, Honor 20, 20 Lite ja View 20, Huawei P30 Pro ja P30 Lite, Nokia 9 PureView

 

Taustan sumennuksella saadaan kohde erottumaan kuvasta paremmin.Taustan sumennuksella saadaan kohde erottumaan kuvasta paremmin.

 

Mikä on paras?

 

Kuten ylläolevasta artikkelista huomaat, vilahtavat samat puhelimerkit ja -mallit lähes jokaisessa kohdassa. Myös pienellä googlettelulla selviää helposti mitkä ovat tällä hetkellä parhaimmat kamerapuhelimet. Useat arvostelut ja testit tuskin ovat väärässä kun samat mallit komeilevat jokaisen listan kärkipäässä. Jos haluat perehtyä älypuhelinten yksityiskohtaiseen arviointiin, suosittelen tutustumaan DxO Mark -sivustoon. Se on erikoistunut nimenomaan kameraominaisuuksien testaamiseen.

 

Huomioi myös nämä

 

  • Puhelimen suorituskyky vaikuttaa kuvaamiseen, mitä tehokkaampi puhelin, sitä tehokkaampi kamera. Tämä tulee esiin esim. tilanteissa jossa kuva täytyy saada napattua nopeasti. Kamera avautuu nopeammin ja ottaa myös nopeampia sarjakuvia kun laite itsessään on tehokas. 
  • Mieti käytätkö kameran zoomia vai onko sinulla mahdollisuus siirtyä lähemmäksi kohdetta. Jos puhelimessa ei ole optista zoomia, parempaan lopputulokseen pääset kun siirryt lähemmäksi tai rajaat ja suurennat kuvaa jälkikäteen kuvaeditorin kautta
  • Laadukkaan ja keskinkertaisen kameran erot huomaat parhaiten hämäräkuvauksen yhteydessä. Laadukkaalla kameralla saat hyviä otoksia myös hieman hämärämmissä paikoissa, keskinkertaisella kameralla kuvat ovat helposti sumeampia ja rakeisia
  • Mieti missä kuvaat eniten ja valitse puhelin sen mukaan. Vaativammat olosuhteet tarvitsevat aina paremman kameran
  • Kameran yksittäisiin ominaisuuksiin ei kannata kiinnittää liiaksi huomiota, kokonaisuus ratkaisee

 

Mihin itse kiinnität erityistä huomiota kun ostat puhelimen nimenomaan kameraominaisuuksien perusteella?

 

Lue myös:

 

- OnePlus 7T ja 7T Pro esittelyssä - satavuudet ja toimitukset

- Huawei P30 ja P30 Pro -lippulaivamallit loistavat valovoimaisuudellaan

- Esittelyssä Samsung Galaxy Note10 ja Note10+ - Tehoa ja kokoa vaativan käyttäjän tarpeisiin

- Esittelyssä Samsung Galaxy S10 - Laatua ja innovaatiota 10 vuoden kokemuksella

- Esittelyssä Applen uutuuspuhelimet iPhone 11, iPhone 11 Pro ja iPhone 11 Pro Max

- OnePlus 7 ja OnePlus 7 Pro - suurempi, nopeampi ja sulavampi

- Tyylikäs kolmikko vertailussa - Honor 20 Pro, 20 ja 20 Lite vakuuttavat ominaisuuksillaan

- TOP 4 sovellukset kuvien muokkaukseen puhelimella

- Ostajan opas matkapuhelimiin osa 1/2: Android vai iOS

 

 

Vastaa
4 vastausta

SomaSorsa
Uusi keskustelija
Viestejä 5 kpl

2/5

Kiitos! Hyödyllinen artikkeli. Itselleni kamera on aina tärkein osa puhelimen ostossa. 

Vastaa

Purnipsi
Velho
Velho
Viestejä 2 522 kpl

3/5

DxO Mark -sivustoakin kannattaa hieman kriittisenä lukea, sillä kyseinen toimija tarjoaa konsultointiapua laitevalmistajille. Perin merkillisesti konsultointiapua saaneet puhelimet ovat olleet testeissä sillä hetkellä huipulla. Kannattaakin siis katsastaa laajalti revikkasivustoja eikä vain luottaa yhteen.

Vastaa

Merja_J
Moderaattori
Viestejä 1 021 kpl

4/5

Hyvä huomio @Purnipsi . DxO Markista puhutaan yleisesti ottaen riippumattomana arvioitsijana. Tästä huolimatta kannattaa ehdottomasti etsiä arvosteluita useammalta sivustolta ja muodostaa sitten oma mielipide niiden perusteella. Siinä mielessä DxO Markin lista on ainakin lähellä oikeaa koska tärkeimmät kameraominaisuudet löytyvät nimenomaan noista listan kärkipäässä olevista laitteista. 

Vastaa
0 tykkäystä

AaTanja
Moderaattori
Viestejä 343 kpl

5/5

Kiitos @Merja_J artikkelista! Aion itse varmaan nyt syksyllä vaihtaa puhelimen uuteen, kun vanha kaipaa latausta jo hiukan liian tiuhaan tahtiin eikä meinaa pysyä virkeänä. Erityisesti kameran ominaisuudet ovat ne, mitkä haluaisin määrittävän valintaani. Olen ollut pitkään Applen käyttäjä, joten entä jos valintani osuukin nyt Androidiin? Tuleeko paljon opeteltavaa Applen jäljiltä, jaksaako lähteä sittenkään vaihtamaan? Näitä mietin ja toivon, että ajatus ja tavoitteet säilyvät kirkkaina mielessä valintaa tehdessäHymiö Onnellinen

Vastaa
0 tykkäystä
Haluatko lisätä keskusteluun jotain, tai kysyä lisää? Kirjaudu sisään tai liity jäseneksi osallistuaksesi keskusteluun. Löydät linkit myös sivun yläreunasta.