Mitä 5G tarkoittaa ja mitä se mahdollistaa sinulle – osa 1.

  • 16 November 2021
  • 0 kommenttia
  • 45 katselukertaa




“Kyllä tämä 4G on hyvin minulle riittänyt, miksi tarvisin 5G:tä yhtään mihinkään? Eiks se ole vaan vähän nopeampi ja parempi verkko kuin 4G?” - kysäisi tuttava minulta taannoin.


 



Ehkä sinäkin olet miettinyt, miksi 5G:stä nyt niin kohkataan?


 


5G verkko tarkoittaa viidennen sukupolven matkapuhelinteknologiaa. Ehkä sinäkin olet pohtinut, mitä se sitten muuttaa? Sen myötä mobiilinetti on mahdollista muuallakin kuin kännykässä ja läppärissä – ja tämä tulee muuttamaan meidän arkipäivää.


 


Kaupallinen 5G verkko on jo täyttä todellisuutta, kun toimiluvat astuivat voimaan 1.1.2019. Verkon rakentaminen ja käyttöönotto jatkuu yritysasiakkaiden kanssa suunniteltavilla 5G-hankkeilla, mutta 5G-verkko palvelee myös sinua, kun markkinoille saadaan 5G-kykyisiä päätelaitteita ja laitteiden käytettävyys on kuluttajien vaatimuksia vastaava.


 


Näin 5G tulee muuttamaan arkea


 


5G:n myötä verkkoon voidaan vihdoin kytkeä valtava määrä IoT-antureita ja sen johdosta tieteiselokuvista tuttu esineiden internet (IoT= esineiden internet) muuttuu arkitodellisuudeksi. 5G mahdollistaa myös laitteiden reaaliaikaisen ohjauksen, mikä johtaa siihen, että verkkoon tullaan yhdistämään kaikki laitteet, joissa siitä tulee olemaan jotain hyötyä käyttäjille.


 


Esineiden internetiä hyödynnetään seuraavilla alueilla:


 



  • Kuljetus ja logistiikka

  • Terveydenhuolto

  • Älykkäät ympäristöt (koti, toimisto, tehtaat)

  • Yksityiselämä


 


Postilla on jo käytössä kirjelaatikoiden täyttymistä seuraavia antureita ja Helsinki-Vantaan lentoasemalla työskentelee 5G-verkossa toimiva robotti. Mitä 5G tuo konkreettisesti sinun arkeesi – palataan siihen blogin toisessa osassa, mutta sukelletaan ensin siihen, mitä kaikkea 5G mahdollistaa ja mistä se johtuu!


 


Katso video Helsinki-Vantaalla toimivasta robotista:


 


5G mahdollistaa asioita, joita emme osaa vielä edes kuvitella


 


5G-verkon myötä langattoman laajakaistan nopeus kasvaa huomattavasti ja tulevaisuudessa se jopa kymmenkertaistuu. Kyse ei ole kuitenkaan vain nopeammasta verkosta, vaan pikemminkin teknologiasta, joka mahdollistaa uudenlaisten palveluiden toteuttamisen.


 


5G siis kymmenkertaistaa tiedonsiirron nopeuden, mutta se myös kymmenkertaistaa tiedonsiirron kapasiteetin, eli sen, miten monta päätelaitetta tukiasema voi palvella samaan aikaan. Ja tämä juuri mahdollistaa sen, että esineiden internetistä tulee arkipäivää.


 


Käytännössä kapasiteetin lisäys näkyy esimerkiksi siinä, että suoratoistopalveluiden käytöstä tulee miellyttävämpää. Jos leffa on hieman ”pykinyt” 4G-verkossa käyttäjämäärien kasvettua, 5G verkossa tähän ei niinkään törmää. Myös suurikaistaisemmat videopalvelut mahdollistuvat.


 


Kapasiteetin ja nopeuden kasvun lisäksi 5G:n myötä tiedonsiirron viive on pienempi. Tämän johdosta tulevaisuuden kissavideoita katsellaan reaaliaikaisesti, kuljetusvälineitä ohjaillaan monitorin takaa ja pääset kotisohvalta virtuaalisesti lempibändisi keikalle toiselle mantereelle.


 


5G-verkko tuo mukanaan mahdollisuuden verkon viipalointiin, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että tietyille käyttäjille, laitteille, sovelluksille ja yrityksille voidaan taata juuri sellainen verkkoyhteys ja kapasiteetti, josta ne hyötyvät eniten. Ominaisuuden käyttöä ohjaa myös viranomaisten säädökset verkon tasapuolisuudesta. On käyttötarkoituksia, joissa viipaloinnin käyttö on ymmärrettävää, esimerkiksi terveyteen liityvien sovellusten toiminnan varmistaminen, itseohjautuvan liikenteen tarpeet tai viranomaiskäyttö.


 


5G-verkon kapasiteetti vastaa hyvin datamäärän kiihtyvään kasvuun


 


Jo nyt yhä useampi meistä on useita kertoja ja useammalla laitteella päivän aikana yhteydessä mobiiliverkkoon kiinteän laajakaistan lisäksi. IoT:n myötä yhä useampi laite on tulevaisuudessa verkossa.


 


5G-verkon kapasiteetti vastaa hyvin tähän datamäärän kiihtyvään kasvuun ja se voi tuoda nopean netin sinne, missä kuitua ei tule rakennukseen asti. 5G on hyvä vaihtoehto myös siinä tapauksessa, jos asut useammassa paikassa tai haluat muuten liikuteltavan nettiyhteyden.


 


Kiinteistön omistajille kuitu on edelleen hyvä ratkaisu, koska se lisää kiinteistön arvoa. 5G ja kuituverkko eivät kilpaile keskenään, vaan molempia tarvitaan ja ne tukevat toisiaan.


 


E-pelaaminen astuu uuteen aikakauteen 5G-verkon lyhyen viiveen ansiosta


 


5G-verkon lyhyt viive mahdollistaa sen, että e-pelaaminen astuu aivan uuteen aikakauteen. 4G-verkossa viive on ollut hiukan liian suuri reaaliaikaisille peleille. Tulevaisuudessa reaaliaikainen ja nopeatahtinen yhdessä pelaaminen on siis vihdoin arkipäivää. On jännää nähdä, miten pelit tulevat kehittymään.


 


Viime vuoden aikana Telialla testattiin useissa tapahtumissa 5G-yhteyksiä, mm. Assemblyssä järjestettiin ensimmäinen kilpaturnaus 5G-yhteyksillä. Pelinä oli silloin Overwatch.



 


Etäohjattavien laitteiden on kyettävä reagoimaan komentoihin lähes reaaliajassa


 


Mieti tilannetta, jossa istut auton ratissa ruuhkaisella moottoritiellä ja edessäsi on kaistan vaihto. Silmäsi sulkeutuvat pakonomaisesti koska aivastus kutittaa takaraivoa. Aivastat. Hetki kestää silmänräpäyksen, mutta mitä kaikkea voisi tapahtua tuon silmänräpäyksen aikana?

Myös etäohjattavissa autoissa datansiirron viive voisi muodostua kohtalokkaaksi. Laitteiden välisen kommunikaation tulee toimia varmasti, jotta autoja voidaan ohjata etänä.


 


Itseohjautuvat autot keräävät sensoreillaan dataa koko ajan ja dataa analysoidaan datakeskuksissa, tiedon siirtyminen datakeskukseen ja sieltä takaisin tai toisiin laitteisiin ei voi kestää silmänräpäystä pidempään – jos sitäkään.


 


On hyvä kuitenkin muistaa, että itseohjaavien autojen kehitys on vasta alkuvaiheessa ja se vaatii vuosien kehityskulun. Autot eivät aja itse ihan vielä ensivuonna.


 


Erilaisten ohjattavien kodin laitteiden - saunan kiukaasta jääkaappiin - vaatii myös lyhyttä viivettä. Aikaisemmissa mobiiliverkoissa etäohjaaminen ei olisi ollut mahdollista.  


 


Parantaako 5G kuuluvuutta – asia, joka sinuakin varmasti kiinnostaa


 


Olet varmasti törmännyt siihen, että yhteys heikkenee, kun verkossa on paljon käyttäjiä samaan aikaan esimerkiksi tapahtumien aikaan. Tämä johtuu siitä, että käytetyn taajuuden kapasiteetti saattaa loppua kesken.


 


Entä sitten se sisätilojen kuuluvuus? Siihen 5G ei tuo heti muutosta. 5G-verkko rakentuu alkuun samojen tukiasemien varaan kuin 4G-verkkokin ja käytössä on alkuun korkeampi 3,5 gigahertsin taajuus. Korkea signaalin taajuus lyhentää hiukan kantomatkaa, jolloin tarvitaan tukiasemia jonkin verran tiheämpään. Älä kuitenkaan lannistu edellä mainitusta seikoista! Myöhemmin aletaan käyttää todennäköisesti matalampia taajuuksia, joiden kantomatka ja läpäisykyky ovat samaa luokkaa kuin nyt. Samaan aikaan antenniteknologia kehittyy huimaa vauhtia.


 


Erilaiset antenni- ja tukiasema -ratkaisut kehittyvät varmasti lähivuosina. Suomessa on jo markkinoilla esimerkiksi Tiivi Connect Antenna -niminen ikkunaan asennettu kiinteä antenni.


 


Blogin toisessa osassa paneudutaan vielä hieman syvemmälle siihen, minkälaisia palveluita tulevaisuudessa pääset kenties käyttämään 5G-teknologian myötävaikutuksella. Palataan aiheen pariin loppuviikosta! 


 


Lue myös:


Näin 5G muuttaa arkeasi


Telian 5G -robotti aloitti työt Helsinki-Vantaan lentoasemalla


 


0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa