Yhteisö

Lueskele, kysy neuvoa, keskustele, opi uutta ja liity mukaan!
Jäseniä 66580
Kirjoituksia 179905

Parhaimmat puhelimet tv:n katseluunParhaimmat puhelimet tv:n katseluun

Merja_J
Moderaattori
Viestejä 1 013 kpl

Parhaimmat puhelimet tv:n katseluun

1/2

Älypuhelimen rooli tv:n katselussa on kasvanut merkittävästi.Älypuhelimen rooli tv:n katselussa on kasvanut merkittävästi.

 

 

Äskettäin tehdyn Koti- ja tv-tutkimuksen mukaan erityisesti puhelimen rooli tv:n katselussa on kasvanut. Nykyään jopa 20% suomalaisista katsoo tv-ohjelmia puhelimestaan vähintään viikoittain. Millainen puhelin on sitten paras tv:n katseluun? Mitä kannattaa huomioida ja mihin ominaisuuksiin erityisesti kiinnittää huomiota. Pureudutaan siihen seuraavaksi.

 

Mitä isompi näyttö, sen parempi katselukokemus


Sanomattakin on selvää että näytön koko ja kuvatarkkuus (resoluutio) ovat yksi tärkeimmistä ominaisuuksista videoiden ja sarjojen katselussa. Mitä isompi näyttö, sitä helpompi sitä on katsoa ilman että kuvaa tarvitsee "tihrustaa". Puhelimien näyttökoot ovat kasvaneet vuosien varrella, joka on hyvä asia telkkarin katselun näkökulmasta. Toisaalta, nykyään on muotia upottaa puhelimien etukamera näytön pisaraloveen, joka luonnollisesti vie tilaa näytöstä. Myös näytön alaosassa voi olla erillinen palkki ”koti-näppäimelle”, joka vie tilaa itse ruudusta. Nämä molemmat vaikuttavat katselukokemukseen ja siihen paljonko itse varsinaiseen näyttöön jää tilaa. Tämä kannattaakin ottaa huomioon laitetta hankkiessa, jos haluat että elokuvat ovat katsottavissa nimenomaan koko ruudun kokonaisena. Isoin näyttö lienee tällä hetkellä Samsung Galaxy Z Fold2 5G -mallissa, jossa on ensimmäinen avattava näyttö. Sen koko on poikkeuksellisen iso, 7,6”. Muita isoilla näytöillä varustettuja puhelimia ovat:

 


Jos haluat vertailla näyttöjä niiden tarkkuuden perusteella, on 4K-tasoisen näytön tarkkuus tällä hetkellä suurin. 4K tarkkuuteen kykeneviä puhelimia on tosin markkinoilla tällä hetkellä vain muutamia. Toisaalta myöskään 4K-sisältöä ei puhelimille ole juurikaan vielä tarjolla. Puhelimen näyttö on kuitenkin varsin pieni, joten käytännössä voi olla vaikea erottaa onko kyseessä 4K-kuva vai joku muu. Edellä mainituista syistä johtuen 4K-näytöllä olevaa puhelinta ei ole välttämätöntä hankkia. Esimerkiksi näissä puhelimessa on tarkat näytöt:

 

 

Monet puhelinvalmistajat ovat suunnitelleet näyttönsä nimenomaan leffojen katseluun. Yleisin kuvasuhde (kuvan pituus suhteessa leveyteen) on 16:9 mutta elokuvissa usein käytetty kuvasuhde on 21:9. Sony käyttää tätä kuvasuhdetta useassa puhelimessaan ja kutsuu ominaisuutta nimellä Cinema Wide. Kuvan ylä- ja alareunassa ei ole isoja häiritseviä mustia palkkeja kun kuvasuhde on sama sekä videossa, että näytössä. Tällainen näyttö löytyy tällä hetkellä mm. Sony Xperia 5 -mallista . Samsungilla on puolestaan uusimmissa malleissaan Infinity O -näyttö, jonka kerrotaan antavan parhaan mahdollisen elokuvakokemuksen mukautuen mm. automaattisesti ympäröiviin valaistusolosuhteisiin. Tällainen näyttö on esim. Samsung Galaxy S10 -sarjan puhelimissa.

 

Isommalla akulla katsot leffoja kauemmin


Jos näytön koko ja resoluutio ovat tärkeässä osassa puhelinta valittaessa, ei akun ominaisuuksiakaan pidä väheksyä. Elokuvien ja sarjojen katselu suoratoistopalveluiden kautta kuluttaa akkua erityisen paljon ja laitteeksi kannattaakin valita sellainen, jonka akkukapasiteetti on mahdollisimman iso, kuten esim:

 

 

Varavirtalähteet toki pelastavat tarvittaessa tilanteen, mutta silti akun kokoon kannattaa puhelinta ostaessa kiinnittää huomiota. Jotta virta riittäisi leffojen pyörittämiseen esim. monen tunnin automatkan ajaksi, kannattaa puhelimessa auki olevat välilehdet sulkea, jotta ne eivät turhaa kuluta akkua ja päivitä itseään taustalla. Markkinoilla olevien puhelimeen akkukapasiteetit vaihtelevat, mutta jos akun ominaisuudeksi ilmoitetaan 4000 mAh tai sen yli, voit olla varma että se kestää kovempaakin käyttöä.

 

Suoratoistopalveluiden käyttö kuluttaa akkua erityisen paljon.Suoratoistopalveluiden käyttö kuluttaa akkua erityisen paljon.

Laitteen äänimaailma varmistaa leffateatterimaisen elämyksen


Useimmat meistä katsovat leffoja ja sarjoja kuulokkeiden kautta. Silloin puhelimen omalla äänentoistolla ei ole niin suurta merkitystä. Tällöin tärkeintä on panostaa äänenlaadultaan hyviin kuulokkeisiin. Valikoima on laaja, joten jokainen löytää varmasti omaan käyttöön parhaimman mallin. Tarpeita ja tilanteita on kuitenkin monia, joten puhelimen omaan äänentoistoonkin kannattaa kiinnittää huomiota. Dolby Atmos on ominaisuus, joka tuo puhelimeen tilaäänituen. Ääni analysoi käytettävän äänilähteen ja ikään kuin virtaa kuulijan yläpuolella ja ympärillä ja antaa esim. elokuvia katsottaessa teatterimaisen elämyksen. Dolby Atmos -ominaisuus löytyy seuraavista puhelinmalleista:

 

 

Laadukkailla kuulokkeilla tuplaat leffaelämyksen.Laadukkailla kuulokkeilla tuplaat leffaelämyksen.

Jos olet hankkimassa puhelinta nimenomaan tv:n katsomista varten, kiinnitä huomiota yllä oleviin asioihin. Varmista myös, että puhelimesta löytyy riittävästi tallennustilaa, näin voit katsoa suosikkisarjoja voi myös offline-tilassa, jos nettiyhteyttä ei ole saatavilla. Lisäksi itse suoratoistopalvelut (Telia TV, C More, HBO, Yle Areena jne.) tarvitsevat tallennustilaa, joten kannattaa huomioida ettei laite täyty heti ensimmäisten päivityksien yhteydessä.

 

Yksi puhelimen valintaan vaikuttaja seikka on myös se, että kuinka hyvin sen näytöstä näkee ulkona auringonpaisteessa vai heijastaako se kaiken valon, jolloin näytöstä ei välttämättä näe mitään. Jos katsot leffoja ja sarjoja puhelimella vain sisätiloissa, tällä seikalla ei ole merkitystä. TV-hifistelijät suosivat varmasti myös näyttöjä, joissa on mm. korkea kontrastisuhde ja jotka toistavat värit runsaina ja oikein. Puhelimen kohdalla näillä seikoilla ei mielestäni ole niin isoa merkitystä, pienen näyttökoon takia.

 

Lisäksi puhelimen käytännöllisyys on yksi merkittävä tekijä. Mahtuuko se sujuvasti taskuun ja kuinka näppärää sitä on käyttää yhdellä kädellä. Oli hankinta mikä hyvänsä, varmista myös, että nettipakettisi riittää suoratoistopalveluiden käyttöön ja että puhelin on varustettu suojakuorella ja näytönsuojalla vauhdikkaampienkin leffahetkien varalta.


Katsotko sinä usein telkkaria puhelimelta vai oletko isomman ruudun ystävä? Mitä kriteerejä itse suosit puhelinta valittaessa ja mitä mieltä olet näistä suosituksista. 

 

Lue myös nämä:

Vastaa
0 tykkäystä
1 vastaus

Purnipsi
Velho
Velho
Viestejä 2 505 kpl

2/2

Xperia 1:n omistajana on tullut tykästyttyä 21:9 -kuvasuhteeseen. Aluksi suhtautumiseni oli skeptinen käytettävyyden osalta, mutta laite on osoittautunut oikein hyväksi. Xperia 5:ssä näyttö on hieman pienempi ja resoluutio ei ole 4K UHD, kuten Xperia 1:ssä. Äänentoisto noissa kuitenkin on yhtäläinen ja se on puhelimeksi mahtavalla tasolla.

 

Kuvamateriaalia 21:9 on vain hieman haasteellisesti saatavilla. Viaplay tukee kuvan venyttämistä (leffat) tuohon koko näytön osalta ilman, että mitään kroppaantuu. Mutta 21:9 4K -laatuista en tiedä kovin paljoa olevan saatavilla. Toki Youtubessa voi fiilistellä https://www.youtube.com/user/jacobschwarz  kanavan ja myös  

sekä tuosta ehdotuksina nousevia 21:9 videoita. On se vain hämmentävän laadukasta kuvaa.

 

Blogikirjoituksessasi käsiteltiin nyt vain puhelimia, mutta ainakin tableteista ehkä kaikista paras hinta-laatusuhteeltaan (näyttö + äänentoisto) on nyt tarjouksissa oleva Samsung Galaxy Tab S5e. Siinä äänentoisto todellakin rokkaa. Myös Tab S6 on oikein hyvä (tullut testattua käytännössä) vs moni muu, sillä noissa on neljä kaiutinta. Monissa kilpailijodien laitteissa on vain kaksi ja mediakäytössä sen huomaa. Tab S6 kyllä on yhä kovin kallis.

 

Mainitsen vielä, että BT-headsettia valitessa kannattaa katsoa, että sarjojen yms. katselussa voi tulla eteen se, että kuva ja ääni ovat epäsynkassa johtuen BT-yhteyden viiveestä APTX-LL voi siinä auttaa, mutta myös melkein mikä muu tahansa kodekki kuin SBC ja AAC toimivat pienemmällä viiveellä. Laitteidenkin välillä voi olla eroja, johtuen raudasta, ajureista ja ties mistä prosessoinnista. Kodekkivertailua täällä:  https://www.soundguys.com/understanding-bluetooth-codecs-15352/ 

Vastaa
Haluatko lisätä keskusteluun jotain, tai kysyä lisää? Kirjaudu sisään tai liity jäseneksi osallistuaksesi keskusteluun. Löydät linkit myös sivun yläreunasta.