Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
EssiJn
Telialainen
Telialainen
 • 134 custom-general.kudos
 • 130 custom-general.replies
 • 20 custom-general.solutions

Paukkuuko puhelimen tai tietokoneen muisti? Ota pilvipalvelut haltuun

Pilvipalvelussa tiedostosi säilyvät helposti turvassa. Kuva: Rodion Kutsaev / UnsplashPilvipalvelussa tiedostosi säilyvät helposti turvassa. Kuva: Rodion Kutsaev / Unsplash

Kuvien ottaminen on mahdotonta, sillä puhelin ilmoittaa muistin olevan täynnä. Puhelin ei enää muutenkaan toimi normaalisti, vaan on ihan jumissa. Tietokoneen muisti paukkuu valokuvia ja videoita vuodesta 2006 lähtien. Laatikon pohjalta löytyy muistikortti, johon on tallennettu muistoja viime juhannukselta ja Thaimaan reissulta, ja ne olisi kiva saada jonnekin talteen.

 

Kuulostaako tutulta?

 

Yksi ratkaisu on turvautua pilvipalveluihin. Pilvipalvelu on eräänlainen digitaalinen tallelokero, joka säilöö tiedostojasi puolestasi kuukausi- tai vuosimaksua vastaan vapauttaen samalla tilaa muuhun käyttöön. Useimpia pilvipalveluita voi käyttää sekä älypuhelimella, tabletilla että tietokoneella. Pilvipalveluun voit tallentaa esimerkiksi musiikkia, valokuvia, videoita, yhteystietoja, varmuuskopioita tai ohjelmia, ja ne säilyvät turvassa, vaikka laitteet rikkoutuisivat, katoaisivat tai joutuisivat pitkäkyntisten käsiin. Pääset tiedostoihin käsiksi, kunhan palvelun käyttäjätunnus ja salasana ovat tallessa, mikä helpottaa elämääsi erityisesti silloin, kun vaihdat laitteen uuteen.

 

Pilvipalvelut mahdollistavat lisäksi tiedostojen jakamisen helposti muiden ihmisten kanssa. Tämä on kätevää, jos haluat jakaa esimerkiksi kuvia lomamatkalta tai juhlista sukulaisten katsottavaksi. Voit tallentaa kuvat virtuaaliseen kansioon, ja jakaa kansion linkin haluamillesi henkilöille. Usein tiedostot voi asettaa joko kaikille julkisesti nähtäviksi tai suojata ne salasanan taakse. Pilvipalvelut ovat nykyisin erittäin helppokäyttöisiä ja toimintavarmoja.

 

Kuinka paljon muistia tarvitset?

 

1-5 Gt

Noin tuhat kännykkäkuvaa ja satunnaiset videot haukkaavat muistia muutaman gigatavun (Gt) verran. Jos käyttösi on vähäistä, pilvipalvelun ilmaisversio riittänee sinulle hyvin. Tarvittaessa voit laajentaa tilausta suurempaan vaihtoehtoon. 

 

5-50 Gt

Riittää puhelimen varmuuskopiointiin, kuten yhteystietojen, kalentereiden, muistiinpanojen ja kamerarullan tallentamiseen. 

 

50-200 Gt

Tämä on suositeltava määrä silloin, kun tallennettavia kuvia, videoita, tiedostoja ja sovelluksia on reilusti. Jos kuvia on kertynyt tuhansittain ja videoitakin tulee kuvattua usein, tarvitset todennäköisesti vähintään 50 gigatavua tilaa. Järjestelmäkameran kuvat vievät myös nopeasti paljon muistia. Musiikin ja videoiden koko riippuu niiden kestosta ja laadusta: erityisesti HD-laatuiset tai pitkäkestoiset videot syövät eniten muistia.

 

1-2 Tt

1 teratavu (1 Tt ≈ 1000 Gt) mahduttaa sisäänsä jo useita rullallisia kuvia, musiikkia, elokuvia, ja muita tiedostoja. Terallinen on lähes välttämätön valokuva-, video- tai musiikkiharrastajille. Teratavu voi olla hyvä valinta myös koko perheen yhteiseen käyttöön. 

 

Pilvipalvelu kannattaa valita puhelimen käyttöjärjestelmän mukaan. Kuva: Michael Mroczek / UnsplashPilvipalvelu kannattaa valita puhelimen käyttöjärjestelmän mukaan. Kuva: Michael Mroczek / Unsplash Valitse pilvi puhelimen käyttöjärjestelmän mukaan

 

Apple iCloud Drive

 

iCloud on ehdoton valinta, jos sinulla on käytössäsi iPhone, sillä voit koska tahansa hankkia puhelimeesi lisää tallennustilaa edullisesti. iCloudin avulla voit myös varmuuskopioida laitteesi, ja se on käytännössä välttämätön osa iPhonen käyttöä. Sen avulla voit myös synkronoida helposti muita Applen laitteita, kuten MacBookin tai iPadin. Muiden laitevalmistajien kanssa iCould vaatii enemmän näppäryyttä, mutta sekään ei ole täysin mahdotonta. Lisätietoa iCloud Drivesta täällä.

 

Mitä saat: 
5 Gt ilmainen
50 Gt 0,99 €/kuukausi
200 Gt 2,99 €/kuukausi
2 Tt 9,99 €/kuukausi

 

Yhteensopivuus: Erityisesti iPhonet. Vaatii hieman näppäryyttä muiden käyttöjärjestelmien kanssa.

 

Google Drive

 

Android-laitteiden varmuuskopiointiin suosittelen Google Drivea, mutta voit käyttää Drivessa olevia tiedostojasi kaikilla älypuhelimilla, tablet-laitteilla ja tietokoneilla. Driven avulla tiedostot ovat siis aina mukanasi kaikkialla. Lisätietoa Google Drivesta täällä.

 

Mitä saat: 
15 Gt ilmainen
100 Gt 1,99 €/kuukausi
1 Tt 9,99 €/kk
10 Tt 99,99 €/kk

 

Yhteensopivuus: Erityisesti Android-laitteet. On yhteensopiva myös Applen ja Windowsin kanssa.

  

Microsoft OneDrive

 

OneDrive on suunniteltu erityisesti Windows-laitteille. OneDrive-sovellus tai ohjelma toimii hyvin eri alustoilla, ja se sisältää usein myös Office 365 -paketin. Lisätietoa OneDrivesta täällä.

 

Mitä saat:
5 Gt ilmainen
50 Gt 2 €/kk
1 Tt (Sisältää Office 365-paketin) 7 €/kk tai 69 €/vuosi
5 Tt (1 Tt/käyttäjä, sisältää Office 365-paketin) 10 €/kk tai 99 €/vuosi

 

Yhteensopivuus: Erityisesti Windows-laitteet.

 

Pilvipalvelut helpottavat kuvien ja videoiden säilyttämistä ja arkistointia. Kuva: Andrew Neel / UnsplashPilvipalvelut helpottavat kuvien ja videoiden säilyttämistä ja arkistointia. Kuva: Andrew Neel / UnsplashKäyttöjärjestelmästä riippumattomat

 

Dropbox

 

Dropbox on yksi pilvipalveluiden pioneereista, joka on ollut toiminnassa jo 10 vuoden ajan.  Dropbox toimii lähestulkoon kaikilla laitteilla varsin mutkattomasti: voit ladata tietokoneellesi automaattisesti sykronoituvan Dropbox-kansion tai puhelimeen ja tablettiin Dropbox-sovelluksen. Lisätietoa Dropboxista täällä.

 

Mitä saat:

2 Gt ilmainen
1 Tt 9,99 €/kk tai 99 €/vuosi
2 Tt 19,99 €/kk tai 199,99/vuosi
 

Yhteensopivuus: Android, iOS, Windows phone, Mac, Windows, Linux

 

MEGA

 

MEGA on saavuttanut valtaisan suosion tarjoamalla suurimman ilmaisvaihtoehdon ja lupaamalla parhaan mahdollisen tietoturvan. Dropboxin tavoin voit ladata MEGAn tietokoneelle tai puhelimeen, ja synkronoida sen tallentamaan tiedostosi automaattisesti. Lisätietoja MEGAsta täällä.

 

Mitä saat:

50 Gt ilmainen
200 Gt 4,99 €/kk
1 Tt 9,99 €/kk
4 Tt 19,99 €/kk
8 Tt 29,99 €/kk

 

Yhteensopivuus: iOS, Android, Windows Phone, Mac, Windows, Linux

 

Ulkoinen kovalevy

 

Ulkoinen kovalevy ei ole pilvipalvelu, vaan perinteisempi tallennusmuoto. Se on kuitenkin varteenotettava vaihtoehto pilvipalveluiden rinnalle. Ulkoinen kovalevy on fyysinen laite, joka yhdistetään tietokoneeseen, ja halutut tiedostot siirretään kovalevylle. Kovalevyäkin voi käyttää verkon yli, jolloin se toimii tavallaan pilven tavoin. Ulkoisissa kovalevyissä on omat etunsa, kuten verrattain edullinen hinta sekä riskittömyys tietoturvan suhteen. Mahdollisuus katoamiselle tai rikkoutumiselle sekä yhdistettävyys eri laitteille tuovat kuitenkin omat haasteensa.

 

Mitä saat: 

1 Tt noin 50-70 €
2 Tt noin 100-130 €

 

Onko sinulla jo kokemuksia pilvipalveluista? Jaa parhaat vinkkisi tai esitä kysymyksesi kommenttiboksissa!

 

Itselleni parhaaksi kombinaatioksi olen todennut Google Driven sekä Dropboxin. Driven avulla puhelimen vaihto onnistuu aina vaivattomasti, ja päivittäiset kuvat, viestit ja yhteystiedot pysyvät hyvässä tallessa. Dropboxia hyödynnän järjestelmäkamerakuvien sekä muiden projektien tallentamiseen tietokoneella. Dropboxia olen käyttänyt jo useiden vuosien, ja olen pitänyt sen helppokäyttöisyydestä ja siitä, pääsen tarvittaessa siirtämään tiedostoja mistä vain mille laitteelle tahansa. Suosittelen ehdottomasti pilvipalveluiden käyttöä!

20 vastausta
kiisseli67
Telia 5G lähettiläs 2021
 • 2309 custom-general.kudos
 • 3596 custom-general.replies
 • 329 custom-general.solutions

Käytän Google Kuvat sovellusta lähes joka laitteella, kun valitsee että kuvat ladataan korkealaatuisina mutta ei ihan alkuperäisessä koossa niin tallennustila on rajaton ja ilmainen eikä se syö Google Driven 15Gt:n kapasiteettia.

Myös ulkoisille kovalevyille ja puhelimien muistikorteille on tallennettu sekä muistitikuille paljon kuvia, videoita ym.

#koskamävoin
Stupid is as stupid does - Forrest Gump
tilasto
Kunniajäsen
 • 1083 custom-general.kudos
 • 1363 custom-general.replies
 • 101 custom-general.solutions

Itse olen käyttänyt sekä OneDriveä että omaa serveriä monta vuotta. OneDrive on näistä kaikista edullisin ja vielä edullisempi etenkin näin blackfridayn aikaan, eikä se normaalihintakaan paha ole vaikka hankkisi Office356 paketin pelkän OneDriven takia.

Omaa serveriä on tietenkin helppo kustomoida ja hankkia tarvittaessa halvemmalla lisää tallennustilaa, mutta se on näistä toki kallein vaihtoehto. Mutta itsellä harrastuksena muutenkin niin samalla menee tuo Nextcloud alusta.

 

Vaikka onkin nyt Gigantin tarjous, mutta kun Telia ei lisenssejä myy ja voimassa vain tänään eiköhän tuo sallita..

Gigantin Black Friday tarjous Office365 personal tilaukselle 29e vuosi 

eth1.fi

Kaikki oikeudet pidätetään
All rights reserved

Sekunti
Telia 5G lähettiläs 2021
 • 1692 custom-general.kudos
 • 2169 custom-general.replies
 • 177 custom-general.solutions

5GB Onedrive-pilvipalvelu on käytössäni. Käytän sitä lähinnä tärkeimpien tiedostojen jakamisena ja tietokantana. Tietokoneellani, jossa on Windows 10 -käyttöjärjestelmä, pystyn hallitsemaan parhaiten synkronisoituja tiedostoja. Siirrän aina Android-puhelimestani tarvittaessa tietokoneella tiedostoja, jossa on yli 400 gigatavun verran vapaata tilaa. Otan säännöllisesti varmuuskopiot. Google Drive -pilvipalvelu puolestaan toimii pääsääntöisesti puhelimeni varmuuskopiointina. Ajatuksena on se, että on yksinkertaisempi hallinnoida omia palveluita kun ne on keskitetty yhdelle palveluntarjoalle. Lisäksi poistan silloin tällöin turhia kuvia ja videoita laitteista niin muistia vapautuu pienellä vaivalla. Pilvipalvelussa on myös ensisijaisesti tärkeää ettei arkaluonteisia tiedostoja (esim. liikesalaisuuksia) sinne sijoita Hymiö Onnellinen

 

Cloud_server.gif

 

 

 

¸¸.•*¨*•♫Telia 5G lähettiläs 2021¸¸.•*¨*•♫
"Erehtyminen on inhimillistä, mutta asioiden perinpohjaiseen sotkemiseen tarvitaan tietokone." -Paul Ehrlich
TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri
 • 5062 custom-general.kudos
 • 4387 custom-general.replies
 • 44 custom-general.solutions

Minulla on käytössäni Dropboxilta tilaa 1T verran jonne uppasin tavaraa talteen myös ulkoiselta kovalevyltä. Ajatuksena, että saisin tarvittaessa kuvia ja videoita käyttööni millä tahansa laitteella. Pääasiallinen laitteeni/ekosysteemini on Applelta joten minulla on sieltäkin ostettuna pilvestä tilaa 200Gt verran ja nyt olen alkanut pohtimaan josko ostaisin sittenkin Applelta lisää tilaa ja siirtäisin Dropboxin sisällön sinne, yhteen ja samaan paikkaan kaikki.

 

Se mistä en pidä Dropboxissa on se, että automaattinen tiedostojen lataus pilveen ei mielestäni toimi aina kuten pitäisi ja se luo sinne useita Kameran rulla -kansioita jostain syystä. Mitähän teen väärin?

 

Edit: ja se mikä taasen Dropboxissa on hyvää niin sinne upatuille kuville saa .jpg -päätteisen urlin jonka ansiosta näitä kuvia voi upottaa monille foorumeille [IMG]-tagin kera. Tällaista ominaisuutta ei mielestäni muissa pilvipalveluissa ole?

⎮Telia Yhteisön capitán⎮Apple iPhone 12 Pro Max⎮Apple iPad Air 2⎮ Apple TV 4K⎮Apple MacBook Pro⎮

SINAD
Konkari
 • 406 custom-general.kudos
 • 753 custom-general.replies
 • 32 custom-general.solutions

Meidän perheessä on kaksi aktiivista digijärkkärikuvaajaa ja jokainen yksittäinen valokuva (sisältää RAW ja JPG-versiot) kuluttaa keskimäärin yli 30 MB tallennustilaa. Uusia kuvia meillä tulee keskimäärin 700 kpl. kuukaudessa, reilut 20 gigatavua. Kaikenkaikkiaan valokuvia on tällä hetkellä noin 600 GB. Näiden lisäksi kuvataan myös videoita, usein 4K-resoluutiollakin esim. GoPro-kameralla. Tämän lisäksi kaikki muut omaan työhön ja omiin sekä perheen harrasteisiin liittyvät tiedostot, TV:stä tallennettuja ohjelmia yms.

 

Koska jokaisella perheenjäsenellä on vähintään yksi henkilökohtainen tietokone käytössään, on tiedostojen tallennus keskitetty omalle levypalvelimelle, jossa on tällä hetkellä 12 teratavua tallennustilaa RAID5-järjestelmällä (4 kiintolevyä). RAID5:ssä yksi neljästä kiintolevystä saa vikaantua ilman, että dataa menetetään yhtään. Levypalvelin liittyy talon sisäiseen valokuituverkkoon 4 x 1 Gbit trunkilla ja sitä voi käyttää useampikin käyttäjä yhtä aikaa, ilman että toiminta hidastuu yhtään. Levypalvelimelle pääsee myös etänä ja se toimiikin täysin omana pilvipalvelimena, vaikka puhelimellakin. Esimerkiksi valokuvien katselu onnistuu pelkän webbiselaimen avulla.

 

Levypalvelin ajaa myös tilannevedoksia kaikesta datasta siten, että esimerkiksi vahingossa poistetut tai samalla nimellä vanhan päälle tallennetut tiedostot pystyy palauttamaan aiempaan tilaan korkeintaan kuukauden takaperin.

 

Levypalvelimesta otetaan kuukausittain varmuuskopiot ulkoisille USB3-kiintolevyille, joita on 3 kpl. samanlaisia. Levyt ovat salattuja ja niistä aina yksi synkronoidaan kerrallaan, kahden muun jäädessä silleensä. Siten näiden avulla päästään maksimissaan 3 kk. taaksepäin nykytilanteesta. Yhtä levyä säilytetään muualla kuin kotona, joka on mahdollista salauksen ansiosta.

 

Näiden lisäksi palvelimesta otetaan myös varmuuskopiot pilveen. Tätä varten data täytyy ensin salata kaskadisalauksella, jota varten on oma erillinen USB3-levy välimuistina. Pilvissä on tällä hetkellä tallennustilaa 2 teratavua, kahdessa eri palvelussa ja ainostaan kaikista tärkeimmät tiedostot varmuuskopioidaan pilviin. Koska salauksen takia kuukausittaiset backup-imaget korvaavat aiempia, tapahtuu pilvibackupissa keskimäärin teratavun verran tiedonsiirtoa. Telian gigabitin kuituliittymällä tähän kuluu aikaa noin vuorokauden verran, koska upload-kaista on rajoitettu reiluun 100 Mbittiin. Ilman kaistanrajoitusta teratavu siirtyisi reilussa parissa tunnissa. Google Drivelle tai sieltä kotiin tieto siirtyy käytännössä kuidun täydellä nopeudella. Levypalvelin hoitaa pilvibackupit itsenäisesti sen jälkeen, kun salatut imaget on luotu välimuistilevylle.


Kaikki data on tällä tavoin täysin omassa hallinnassa, mitään tietoja eikä valokuvia ei luovuteta pilvipalevuihin salaamattomina. Pilvipalveluista otetaan irti niiden tuoma lisävarmuus, mutta ei anneta esimerkiksi Googlelle mitään hyötyä meidän datasta, valokuvista tai videoista.

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri
 • 5062 custom-general.kudos
 • 4387 custom-general.replies
 • 44 custom-general.solutions

Huh huh, sanoisinpa että aika pro-systeemit teillä käytössä @SINAD 😎

⎮Telia Yhteisön capitán⎮Apple iPhone 12 Pro Max⎮Apple iPad Air 2⎮ Apple TV 4K⎮Apple MacBook Pro⎮

SINAD
Konkari
 • 406 custom-general.kudos
 • 753 custom-general.replies
 • 32 custom-general.solutions

Vaakakupissa painaa se että verkkoa ja laitteita käytetään myös "leivän hankintaan" (päätoiminen etätyö) ja sitten taas vapaa-ajalla ei kertakaikkaan riitä aika tapella tekniikan kanssa yhtään sen enempää kuin on pakko. Joten kertarykäisyllä laitoin asiat kuntoon siten että homma toimii nyt 24/7 eikä laitteita tarvitse resetoida koskaan, asetukset pysyy jne. Kaikki verkon laitteet yrityslaitteita, rakensin periaatteella "ei väliä mitä maksaa" ja suurin kiitos kuuluu tietysti Telialle ammattitason kuitutoteutuksesta, jollaista ei saa kilpailijoita!

 

Jossain välissä olisi tarkoitus tehdä esittelyvideo eräästä "kotiverkosta", mutta juuri nyt viime kuukaudet liian kiireisiä siihen.

 

Keskuskytkimen uptimet alkaen asennushetkestä... :)Keskuskytkimen uptimet alkaen asennushetkestä... 🙂

Poistettu käyttäjä
 

Huhhuh mitä settejä sinadilla 😄 Aikaisemminkin tosiaan saanut kuvan ettei ihan pikkuräpellyksistä ole kyse.

 

Itse keikun tosiaan kahden pilvipalvelun varassa. iCloudiin menee kuvat ja varmuuskopiot luurista ja tabletista ja OneDrive/Outlook taas puolestaan hoitaa kalenterit, yhteystiedot, sähköpostit sekä tietokoneen puolelta pilvitallennusta vaativat tiedostot.

 

Syynä tähän on yksinkertaisesti se, että OneDrive synkka on iLaitteiden tiedostoille paljon kömpelömpi kuin iCloud. Vaatii sen, että sovelluksen erikseen avaa ja välillä ei tahdo mennä silloinkaan vaikka olisi kuinka tausta-ajot sun muut sallittu. Aikani joskus taistelin sen kanssa, että saisin kaiken siististi ja automaattisesti yhteen paikkaan, mutta olen nyt tottunut siihen että kaikki muu pyörii Microsoftin palveluissa ja kuvat/videot on sitten erikseen, nekin tulee synkkaan tietokoneelle iCloud Driven avulla josta ne on kyllä tarvittaessa helppo siirtää OneDriveen kopioi/liitä taktiikalla.

 

OneDrivessä on ilmaista tilaa 40Gt muistaakseni, koska niin pitkään ollut käytössä ja iCloud se perus ilmainen 5Gt, kuten näistä huomaa niin mitään kovinkaan merkittäviä määriä en kuvaile tai muutenkaan tiedostoja noissa pyörittele. Isompia datamääriä tarvitsee liikutella niin harvoin, että siihen riittää vielä vanhanliiton muistitikut tai ulkoinen kovalevy.

 

Tässä on kuitenkin jo piitkään muhinut ajatus Applen tietokoneesta, mutta koska hinnat on mitä on niin ei ole tullut tehtyä "syöksyä" siihen maailmaan, kuitenkin nyt tuntuu siltä että seuraava masiina on sitten omenatuote jolloin tuo iCloud varmasti nousee siihen päärooliin ja tilaa täytyy hankkia lisää.

Markus9
Kommentaattori
 • 0 custom-general.kudos
 • 23 custom-general.replies
 • 0 custom-general.solutions

Itellä on Googlen ilmainen 15G käytössä. Hyvin on mahtunut netistä ladatut sopimukset, lomakkeet ym. Kuvat kännykästä menee hyvin. Mega oli joskus käytössä ja siitä iso plussa, että sai yhteistiedot, musiikin ja lähes kaikki sinne...muuttui jotenkin hankalaksi/en muistanut miten toimi pienen tauon jälkeen 🙄