Kirjoitettu
30-08-2018
17:00
Muokattu
23-11-2020
15:28
ReOlivia
Puhelimen valintaan kannatta lähteä käyttötarpeen mietinnällä
Erilaisten teknisten laitteiden kirjo on kasvanut huimasti viime vuosina. Samassa linjassa kulkee myös niiden monipuolistuminen ja laitteita on saatavilla hyvin laajassa hintahaarukassa. Varsinkin matkapuhelinten kehityksen matkassa on haasteellista pysyä mukana. Tietoteknisillä laitteilla kuten muillakin kodinkoneilla on rajallinen käyttöikä. Jos vanhalla laitteella on jo ikää yli 5 vuotta ja se toimii kangerrellen, kannattaa harkita uuden hankkimista. Tutussa ja turvallisessa merkissä on vähemmän uusia opeteltavia asioita, mutta toisaalta uuden laitteen käytön opettelu voi olla virkistävää.
Tässä blogissa kerron muutamia vinkkejä ja neuvoja mitä kannattaa uuden laitteen hankkimisessa ottaa huomioon.
Aivan ensiksi on hyvä miettiä millaiseen käyttöön puhelinta tarvitset; minkä vuoksi sitä ollaan hankkimassa ja mitä sillä aiot tehdä.
Halvimmillaan ja yksinkertaisimmillaan puhelimet ovat näppäinpuhelimia, eli peruspuhelimia. Tällainen on oikea valinta silloin, jos sinulle riittää toiminnoiksi esim.
Hintahaitarin toisessa päässä ovat erittäin monikäyttöiset älypuhelimet. Nämä antavat aivan uudenlaisen käyttökokemuksen ja niitä pidetään yleensä helppokäyttöisinä. Tällaisella laitteella voit peruspuhelimen toiminteiden lisäksi mm.
Älypuhelimissa on yleensä kosketusnäyttö ilman näppäimistöä.
Suuresta näytöstä on helpompi lukea tekstiä sekä omiin sormiin sopivan kokoiset näppäimet helpottavat numeroiden näppäilyä sekä tekstiviestin kirjoittamista. Itselle sopiva koko onkin usein paras selvittää ihan näppituntumalla, eli esim. Telia Kaupassa voit käydä puhelimia etukäteen testailemassa miten mikäkin malli omaan käteen parhaiten sopii.
Jos sinulla on haasteita kuulon kanssa niin tarkista puhelimen äänenvoimakkuuden säätö, mistä ja miten äänenvoimakkuutta säädetään. Liian suurta puhelinta ei kannata valita, mikäli käsissä on vapinaa. Tällöin laitetta on ehkä hankala pitää tukevassa otteessa.
Älylaitteiden kosketusnäytöissä on näkyvillä kuvakkeita, joiden kautta eri toiminnot tapahtuvat. Voit ladata laitteeseen myös omia haluamiasi sovelluksia; mm. verkkopankin, julkisen liikenteen reittioppaan, iltapäivälehtiä, pelejä ja paljon, paljon muuta huvia sekä hyötyä. Sovellukset ladataan laitevalmistajan sovelluskaupasta (Android: Google Play, Apple: App Store, Microsoft: Microsoft Store) ja saatavilla on sekä ilmaisia että maksullisia sovelluksia. Sovelluskaupat ovat turvallisia ja niihin on hyväksytty vain hyvin käyttäytyviä sovelluksia.
Älypuhelimeen voi ladata erilaisia sekä huviin että hyötyyn tarkoitettuja sovelluksia
Tämä onkin suurilta osin mielipidekysymys ja makuasia, eikä sitä ainoaa oikeaa vastausta taida löytyäkään.
Älylaite päivittää olemassa olevia sovelluksia ikään kuin taustalla, eli laite käyttää nettiä ilman että sitä itse aina huomaakaan. Tämän vuoksi sinun kannattaakin tarkistaa, että liittymääsi sisältyy jokin nettipaketti. Saatavilla on rajattomia paketteja, jotka ovatkin hyvin huolettomia vaihtoehtoja; sinun ei tarvitse miettiä käyttämääsi nettimäärää tai olla huolissaan että nettipaketin datamäärä tulee täyteen. Älypuhelimen voit myös yhdistää langattomaan verkkoon eli WiFiin, jos sellainen on saatavilla tai liittymässäsi on rajallinen datapaketti. Tällöin voit olla huoletta mahdollisista lisäkustannuksista. WiFin kautta kannattaa myös tehdä kaikki puhelimen päivitykset sekä sovellusten lataukset. Näin suuret tiedonsiirrotkin sujuvat nopeammin.
Laitteita on markkinoilla hurja määrä ja hintahaarukka kulkeekin 150€-1300€ välillä.
Telia Kaupan verkkosivuilla voit käydä tutkimassa eri vaihtoehtoja, joita voit vertailla hinnan, merkin ja suositusten perusteella.. Jokaisesta laitteesta on kattava kuvaus, josta selviää tekniset tiedot.
HUOM! Mikäli haluat soittaa videopuheluita, varmista että puhelimessa on myös etukamera. Näin voit keskustelussa katsoa suoraan kameraan.
Millaista laitetta itse suosittelisit seniorikaverille?
30-08-2018 17:51
Ainakaan uusia Nokialaisia ei oikein voi suositella iäkkäälle. Käyttö tuntuu vaikeammalta kuin esim. Dorossa. Nokia 8110 näppäimet ovat lisäksi melko pienet ja jäykät, joten se voi olla hankala käyttää. Nokialaisista on vieläkin halvempaa laitetta saatavilla, siinä painikkeet ovat erilliset "saarekkeet", joten sitä on helpompi käyttää, vaikkei sorminäppäryys olisi enää kaikista parasta.
30-08-2018 19:40
Applen laitteita on helppo oppia käyttämään, käyttöjärjestelmä on selkeä ja looginen. Eri toiminnot on opastettu hyvin ja selkeästi, lisäksi laitteita on saatavissa eri kokoisilla näytöillä joista voi valita.
Mutsille ostettiin IPhone 7 plus aikoinaan, ja hän oppi laitetta hyödyntämään muuhunkin kuin puheluihin. Aiempi laite oli jokin Android luuri jolla osasi vain soittaa..
Tämä kokemus siis omasta lähipiiristä, mutta kyllähän Apple tunnetaankin helppokäyttöisistä laitteistaan. Ainoa miinus on toki hinta, mutta maksaahan ne vastaavilla ominaisuuksilla olevat Android luuritkin eivätkä ne välttämättä sovellu seniori käyttöön.
Toki ihmiset on aina erilaisia.
Kaikki oikeudet pidätetään
All rights reserved
30-08-2018 20:04
Samoilla linjoilla Purnipsin kanssa, mutta lisäisin tuohon yhden sanan "Ainakaan uusia Nokialaisia peruspuhelimia ei oikein voi suositella iäkkäälle." Nokia 3310:n näppäimistö on hyvin epäselvä, kun alumiininvärisissä näppäimissä on vaaleat taustavalot. Muutenkin aika hirvittävä puhelin käyttää.
30-08-2018 20:25
@PasiS Toisaan, peruspuhelimia tarkoitin. Android-laitteet ovat asia erikseen, niiden vaikeus ja helppous riippuu todella monesta tekijästä.
31-08-2018 10:27
31-08-2018 11:04
Jep, noiden vanhempien Nokialaisten käytettävyys on mielestäni parempi kuin uusien.