Laitevinkit

Toistemme seuraaminen puhelimen välityksellä - uhka vai mahdollisuus?

  • 16 November 2021
  • 0 kommenttia
  • 2276 katselukertaa
Toistemme seuraaminen puhelimen välityksellä - uhka vai mahdollisuus?
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +16

Käytämme nykyään päivittäin ja melkeinpä herkeämättä laitteita, jotka mahdollistavat monipuolisesti läheistemme liikkeiden seuraamisen ruudun välityksellä. Nämä tekniikan suomat mahdollisuudet saattavat joskus herättää kysymyksen siitä, missä menee raja siinä onko läheistemme liikkeiden tietäminen täysin välttämätöntä ja kuinka paljon meidän ylipäänsä tarvitsee tietää.

Mieltämme usein askarruttaa etenkin se, missä lapset luuraavat ollessaan poissa silmistämme, ja miten heillä menee. Minkä ikäisenä lapsen oma reviiri ja yksityisyys kasvaa niin paljon, ettei vanhempien tarvitsisi ollakaan niin perillä siitä, missä lapsi huitelee? Kokeeko lapsi epäluottamuksen osoituksena sen, jos hänen menemisiään seurataan kovinkin tarkkaan?

Miten sitten kahden aikuisen välisessä parisuhteessa, millainen paikantaminen tai seuraaminen on ok? Sehän toki riippuu ihmisistä itsestään, toiset haluavat pitää oman vapautensa ja kokevat luottamukseksi sen, ettei toiselle tarvitse tilittää liikkeitään, kun taas toiset kokevat paikannusmahdollisuuden tuovan turvaa ja sen olevan täysin ok, että puoliso tietää tarpeen tullen tarkalleen missä itse kulkee.

Sen lisäksi, että turvallisuuden takaamiseksi voimme seurata lapsia ja kumppaneitamme, niin erityisesti ikäihmisten osalta turvallisuusnäkökulma nousee esiin. Olisivatko vanhempamme tai isovanhempamme valmiita siihen, että heillä olisi gps-seurantalaite mukanaan, jotta hädän tullen apu olisi kirjaimellisesti käden ulottuvilla? Voi olla, että vanhuksilla tulee jälkipolvensa kanssa keskustelua siitä, onko isoäidin ”rengastaminen” täysin tarpeen ja oikein, etenkin jos hän ei ole itseään koskaan telonut tai kadottanut mihinkään. Ajatus saattaa siis herättää vastarintaa, vaikka tarkoitusperät olisivat vain hyvät. Tässäkin kohdin herää ajatus siitä, missä kulkee tietämisen tarpeellisuuden raja sekä ihmisen yksityisyyden ja itsenäisyyden kunnioitus.

 

Sovelluksia sijannin jakamiseen sekä seuraamiseen

 

Esittelen seuraavaksi sijaintitiedon jakamiseen käyviä sovelluksia tai sovelluksen ominaisuuksia sekä erilaisia seurantalaitteita niin ihmisille kuin kotieläimille soveltuen.

Whatsapissa on sijainninjakomahdollisuus toiselle henkilölle tai ryhmälle. Whatsapp on tarkka yksityisyydensuojasta ja paikannusominaisuudessa pätee sama linja. Sijaintiasi ei pääse keräämään ja tarkkailemaan kukaan muu kuin se henkilö/ryhmä, jolle olet itse sijaintitietosi jakanut. Lisäksi paikannus toimii rajallisen ajan vastaanottajalle, ja voit myöskin poistaa jaon ennen kuin automaattinen jako päättyy. Saat jaettua sijaintisi tekstikentän plusmerkistä ja sieltä kohdasta sijainti. Varmista asetuksista, että sijaintietojen jako on sallittuna.

Facebookin messengerissä sijainnin jakaminen toimii pitkälti samalla periaatteella kuin Whatsappissa. Kuten Whatsappissakin, Live-sijainnin jako vaatii asetuksista sen, että sijainnin jako on päällä koko ajan, kun taas juuri tämän hetkisen sijaintisi lähettäminen karttamerkintänä onnistuu niin, että sijainnin jako on käytössä vain käytettäessä kyseistä appia. Näiden kahden sijainnin lähettämisen ero on siinä, että live-sijainnin jaossa liikkumisesi näkyy vastaanottajan kartalla, kun taas jälkimmäisessä jaat vain tämän hetken sijaintisi eikä sijainninjaossa näy vastaanottajille liikkumisesi. 

Android-laitteiden käyttäjillä Google toimii sijainnin kertojana. Sijaintia ja liikkumishistoriaa pääset tarkastelemaan kirjautumalla siihen puhelimeen liitetylle Google-tilille ja sen timeline-osioon, jonka sijaintia halutaan tarkastella. Tämän ominaisuuden käyttö soveltuu ehkä paremmin lasten menemisten seuraamiseen kuin aikuisten väliseen tiedonjakoon. Tunnusten ollessa usein vanhempien luomat, voi tämä olla heille näppärä keino seurata esimerkiksi lapsen koulun jälkeistä matkaa kotiin, jos se tuppaa usein kovasti venymään lapsen unohtuessa kaverille tai ojan pohjalle leikkimään.

Jos olet Applen käyttäjä, tarjoaa iCloud sinulle perhejaon, johon pystyt liittämään maksimissaan kuusi perheenjäsentä. Perhejaon yksi monista ominaisuuksista on sijainnin jakaminen Etsi ystäväni -toiminnolla. Voit itse päättää onko sijainninjako automaattisesti päällä tai vain halutessasi, ja nimensä mukaisesti pystyt lisäämään myös perhejaon ulkopuolella olevia ystäviäsi tähän ohjelmaan. Se vaatii kuitenkin myös sen, että ystävälläsi on Etsi ystäväni -toiminto käytössä sekä sijainninjako päällä. Etsi iPhoneni -toiminnolla pystyt myös jäljittämään kadonneen perhejaon piirissä olevan luurin.

Suositeltava sovellus jokaiselle älypuhelimelle on 112 Suomi -sovellus. Nimensä mukaisesti se toimii apuna ja avunsaannin nopeuttajana tilanteissa, joissa joudut soittamaan hätänumeroon. Kun soitat sovelluksen kautta 112:een, välittyy tarkka sijaintitietosi automaattisesti hätäkeskukselle. Erinomainen ominaisuus erityisesti, jos olet vaikka sienimetsällä tai muualla, missä et voi antaa tarkkoja koordinaattejasi.

 

10024i88B29CCE97A341FD.jpg

 

Laitteita sijainnin seurantaan

 

Kotimainen Yepzon on erityisesti lapsia ja heidän vanhempiaan ajatellen hyvä vempain. Se on pieni pulikka, jonka saat sujautettua vaikka koulureppuun ja sen avulla voit seurata, että lapsi selviää koulutiellä, harrastuksissa tai ettei hän pääse kavereiden kanssa metsässä rymytessään katoamaan.

Yepzon soveltuu myös esimerkiksi isovanhempien turvallisuutta takaamaan. Laitteesta löytyy turvanappi, jota painamalla käyttäjä voi lähettää signaalin läheisen puhelimeen ja jakaa tälle samalla sijaintinsa. Näin apu saadaan helpommin ja nopeammin perille, jos vaikka mummo on kaatunut rapuissa eikä pääse puhelimellaan hälyttämään apua. Tämä toki tarkoittaa sitä, että mummo muistaa ja suostuu kuljettamaan Yepzonia koko ajan mukanaan vaikkapa kaulanauhassa.

Edullisen hintaluokan koirapannoista maininnan arvoinen on Tractive. Sen avulla saat helposti tiedon missä Mustisi liikkuu. Tractive on helppokäyttöinen ja se muun muassa ilmoittaa mikäli koirasi on karkaamaisillaan määrittelemältäsi Safe Zone -turva-alueelta, kuten kotipihasta. Metsästykseen tai muuhun vaativampaan käyttöön maastossa Tractive ei ole ehkä se paras vaihtoehto, mutta seurakoiralle varsin hyvä valinta. Laitteen sovellus toimii Android- ja iOS -laitteilla.

Esitellään vielä vertailun vuoksi Poro-GPS, kotimainen nimensä mukaan porojen paikannukseen soveltuva panta. Se toimii ääriolosuhteissakin ja erinomaisella toimintasäteellä. Sillä pystyy seuraamaan porojen kulkemaa reittiä ja nopeutta, se näyttää poron paikkatiedot ja samalla kartalla näet kaikki seurannassa olevat porot samalla kertaa. Panta on hyvin kevyt ja pieni eikä se häiritse eläintä, ja se on myöskin helppokäyttöinen. 

Kuten huomaat, vaihtoehtoja on monia ja mitä erilaisimpiin käyttötarkoituksiin. Kannattaa aina uutta laitetta ja sovellusta käyttöönotettaessa kiinnittää huomiota sen ehtoihin ja tietosuojalausuntoon. Samoin siihen, tuleeko sinun antaa lupa sovelluksen käyttää sijaintitietoasi toimiakseen koko ajan vai vaan kyseistä sovellusta käytettäessä.

Seurantalaitteilla on helppoa seurata ja vahtia kotieläinten menemisiä, mutta miten on ihmisten osalta asian laita? Mitä mieltä olet, missä kulkee kultainen keskitie läheisen seuraamisessa tai omien liikkeiden jakamisessa toisille? 

 

Lue lisää:


0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa