Miten ja milloin lataamaan - Eri lataustavat ja niiden vaikutus akun tehokkuuteen

  • 16 November 2021
  • 0 kommenttia
  • 160 katselukertaa

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +15


 


Kuinka monta lähes päivittäin ladattavaa laitetta sinulta löytyy?


 


Laitteiden lataaminen on nykypäivänä yhtä tarpeellista ja rutiininomaista kuin vaikkapa kaupassa käyminen ja hampaiden peseminen. Yhä useampi laite on nykyään mahdollista ladata takaisin käyttökuntoon, eikä esimerkiksi paristoja tästä syystä tarvitse yhtä usein kuin aikaisemmin. Akun lataamiseen on nykypäivänä myös monia erilaisia mahdollisuuksia; esimerkiksi langallinen lataus, langaton lataus sekä pikalataus ovat varmasti jo monille termeinä tuttuja.


 


Akun lataamiseen liittyy myös monia erilaisia uskomuksia ja pelkoja. Olet esimerkiksi saattanut pohtia vaikuttaako lataaminen heikentävästi akun tehokkuuteen, ja onko ylempänä luetelluilla eri lataustyyleillä tähän eroja. Tutustutaan tarkemmin näihin uskomuksiin, ja siihen onko niissä jotakin perää.


 


Oma vastaukseni muuten tuohon yllä olevaan kysymykseen on nopeasti laskettuna viisi eri laitetta. Aika monta! 


 


Langaton lataus - termi tutuksi


 


Langattomalla latauksella tarkoitetaan laitteen lataamista kytkemättä sitä verkkovirtaan latauskaapelilla. Sen sijaan laite asetetaan erilliselle latausalustalle, joka puolestaan on kytkettävä verkkovirtaan toimiakseen.


 


Langaton lataus on yleistynyt vähitellen etenkin mobiililaitteiden, älykellojen ja kuulokkeiden käyttäjien keskuudessa. Nykyään lähes jokainen uutuuslaite tukeekin langatonta latausta, mutta toki asia kannattaa tarkistaa uutta laitetta hankkiessasi jos ominaisuus on sinulle tärkeä. Kaikista yleisin langattoman latauksen lataustekniikka on Qi-teknologia, ja juuri tätä teknologiaa moni laitevalmistaja hyödyntääkin laitteissaan. 


 


Erilaisia latausalustoja ja -asemia on nykyään lukuisia, ja osalla niistä pystyt lataamaan useampaa laitetta samanaikaisesti. Lisäksi saatat kodin sisustusta uusiessasi löytää huonekaluja, joihin latausalusta on integroitu valmiiksi. Nämäkin jo todistavat sen, että laitteiden lataaminen on osa nykyajan ihmisten arkipäivää ja sen vaivattomuuteen halutaan kiinnittää entistä enemmän huomiota.


 



Langaton vai LANgat on


 


Jokainen varmasti tietää miten perinteinen langallinen lataus toimii, mutta millaisia eroavaisuuksia sillä on langattoman latauksen kanssa ja mistä tietää mikä sopii omiin käyttötarpeisiisi kaikista parhaiten?


 


Varmasti suurin etu langattomassa latauksessa tavalliseen lataustyyliin nähden on se, että piuhojen kytkemisiltä ja irroittamisilta vältytään, eikä johdotkaan voi olla solmussa. Latauskaapelit voivat myös usein rispaantua tai muuten kulua, jolloin niissä piilee esimerkiksi sähköiskun vaara. Pääsääntöisesti voidaan ajatella, että mitä vähemmän rikkoutuvia liikkuvia osia, sen parempi. Lisäksi itseni tavoin useamman lähes päivittäin ladattavan laitteen omistajalle juuri mahdollisuus ladata useampaa laitetta samanaikaisesti yhdellä laturilla on iso etu. 


 


Vaivattomin ja hyödyllisin paikka latausalustalle on sellainen, mistä sitä ei tarvitse siirtää pois. Tällaisia paikkoja voisivat olla esimerkiksi yöpöytä, tai eteisen pöytä. Miltä esimerkiksi kuulostaisi jättää puhelin kotiin tullessa suoraan eteiseen lataamaan koskematta siihen enää koko iltana? Langattoman latauksen aikana puhelimen selaaminen ei nimittäin onnistu, sillä laite ainakin toistaiseksi vaatii lähikontaktin latausalustan kanssa. Monet saattavat varmasti kokea tämän ongelmana, mutta itse lähestyn asiaa positiivisella näkökulmalla. Päivittäinen ruutuaika lyhenee, ja kotona ollessasi voit keskittyä muihin asioihin. Jos puhelin soi, saat puhelimen nostettua nopeasti pois latausalustalta ja puhelun loputtua laskea siihen takaisin jatkamaan latautumista. 


 


Eroavaisuuksia näiden kahden lataustavan välillä löytyy myös niiden nopeudessa. Langaton lataus on nimittäin langallista latausta hitaampaa, eli jos laite on saatava mahdollisimman nopeasti takaisin käyttökuntoon, kannattaa suosia langallista latausta ja pikalatausta. Pikalataukseen tarvitset sitä tukevan laitteen, sekä laturin.


 


Kummastakin lataustavasta löytyy niin hyvät kuin huonot puolensa. Moni ei varmasti koe johtoja tai kaapeleita ongelmana, sillä niiden olemassaoloon ollaan jo niin totuttu. Siirrytään siis seuraavaksi tutkimaan sitä, onko joku lataustapa muita parempi akun kestävyyden kannalta.


 


Akun teho heikentyy - missä vika


 


Langattoman latauksen osalta pelätään monesti sitä, heikentääkö kyseinen lataustapa nopeammin puhelimen akkua. Useampien eri tutkimusten ja asiantuntijoiden mukaan tällä ei olisi merkitystä laitteen tai akun käyttöikään. Ylipäänsä millään lataustavalla ei ole huomattavia vaikutuksia, vaan syypää heikentyvään akkuun löytyy monesti muualta.


 


Enemmän akun heikentymiseen vaikuttaa käyttäjän lataustottumukset. Esimerkiksi nyt käytössä olevia litiumioniakkuja ei kannata käyttää tyhjäksi saakka, sillä se heikentää akkua huomattavasti enemmän kuin jos sen laittaisi hyvissä ajoin lataamaan ennen akun loppumista. Tutkimuksien mukaan akkua ei myöskään kannata ladata aivan täyteen saakka, sillä se lämpenee eniten latauksen loppuvaiheessa. Nimenomaan juuri lämpötilanvaihtelut heikentävät sitä nimittäin eniten. Nykyään onneksi moni laite huolehtii automaattisesti aktiivisen latauksen loppumisesta kun virta on täynnä. Tämän ansiosta esimerkiksi yön yli lataamisella ei ole enää havaittu olevan suurta haittaa akulle, mutta sitä ei silti suositella tulipaloriskin vuoksi. Aktiivisen latauksen päättymisen huomaat itsekin, kun laturi ja laite viilenevät akun tullessa täyteen. Toki nyt pikalatauksien myötä suosin ainakin itse puhelimen lataamista päivällä, sillä puhelin latautuu täyteen jo itsessään niin nopeasti, että yön yli lataamista pidän hieman turhana.


 


Myös pikalatauksen on pelätty vaikuttavan heikkenevästi laitteen akkuun. Tähänkin pelkoon löytyy huojentava tieto pikalatauksen tarkemmista ominaisuuksista. Pikalataus nimittäin toimii niin, että laturi syöttää virtaa todella nopeasti vain noin 70 prosenttiin saakka. Tämän jälkeen lataus hidastuu, jotta akku selviytyy latauksesta ilman ylimääräistä vahinkoa. 


 


Yhteenvetona voisin siis todeta, että jos tuntuu siltä että laitteesi akku heikentyy nopeasti, niin eniten kiinnittäisin huomiota lämpötilanvaihteluihin, sekä siihen ettei akkua päästä tyhjentymään täysin. Moni varmasti yhä muistaa matkapuhelinten alkuvaiheessa pelanneensa matopeliä niin kauan, että akku loppui ja puhelimen sai vihdoin laittaa lataukseen. Muistikuva on ajalta jolloin puhelimissa käytettiin vielä nikkeli-metallihydridiakkuja.


 



 


Laitteiden lataaminen kehittyy eteenpäin vielä lähitulevaisuudessa. Seuraava iso askel vaikuttaisi olevan langaton lataus etälatauksena. Omiin silmiini on osunut havainnekuva, missä huoneen kattoon on asennettu eräänlainen latausasema. Asema pystyy lataamaan kaikki kyseisessä huoneessa olevat laitteet yhtäaikaisesti ilman kosketusta tai piuhoja.


 


Miltä siis kuulostaisi, jos pian puhelimesi alkaa itsestään lataamaan jo heti olohuoneeseen astuessasi?


 


LATURIT VERKKOKAUPASTAMME


 


Lue lisää:



 


 


 


 


 


 


0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa