Arvostelu

Samsungin eka Android Wear OS -älykello! Minkälainen on Galaxy Watch 4?

  • 16 November 2021
  • 2 kommenttia
  • 1425 katselukertaa
Samsungin eka Android Wear OS -älykello! Minkälainen on Galaxy Watch 4?
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +8

Kaupallisessa yhteistyössä Telian kanssa

 

Katso ensitunnelmat Watch4:stä Laitetestaajan videolla:

 

 

Ajan kanssa paraneva Galaxy Watch4
 

Minulla on nyt takana tasan neljä viikkoa takana Samsung Galaxy Watch4 -älykellon kanssa yhteiseloa päivin ja öin ja tässä on mitä minulla on siitä sanottavana.


19886i70DD6208ED1CF2AF.jpg

Ei ihan vielä valmis Android Wear OS 3.0

 

Samsung on siis siirtynyt älykellomaailmassaan omasta Tizen-käyttöjärjestelmästään täysin Android- ja Google-pohjaiseen Wear OS 3.0 -käyttöjärjestelmään, joka on järjestysluvussaan myös maailman ensimmäinen. Tämä ikävä kyllä on näkynyt tässä ensimmäisen kuukauden aikana, että homma ei niin sanotusti ole ihan vielä valmista - käyttöjärjestelmäpäivityksiä, sovelluspäivityksiä niin Samsung- kuin Google-sovelluksiin sekä Galaxy Wearableen. Toisaalta hyvä, että päivityksiä on tullut näinkin ripeällä tahdilla, mutta moni kellon ennakkotilannut on saattanut kummastella joidenkin ominaisuuksien puuttumista, kuten vaikka stressinmittauksen puutetta sekä esimerkiksi kalenterihälytyksiä, tosin tähän tuli Samsungilta päivitys kesken testauksen.

Mitä tulee sitten itse käyttöjärjestelmään niin Samsung on selvästi pyytänyt Googlelta lupaa jalostaa Wear OS 3.0 omannäköisekseen ja Tizeniäkin käyttäneille tutuksi, mutta tunnostaa silti, että Wear OS ei aivan taivu samaan mihin Tizeniä on hiottu Sampan pajalla jo vuosien ajan. Isona puutteena itse koen esimerkiksi automaattisen pyöräilyn tunnistamisen, joka aiemmissa Samsungin kelloissa on ollut - tosin ilman automaattista sijainnin tallentamista, mutta kuitenkin. En näkisi syytä, miksei tällaista ominaisuutta myöhemmin nähtäisi Wear OS -pohjaisissakin älykelloissa, mutta tällä erää niistä pääsevät nauttimaan vain vanhempien kellojen omistajat. Galaxy Watch4 ei myöskään tällä kertaa tue laisinkaan iOS-pohjaisia laitteita, toisin kuin edeltäjänsä. Nämä puutteet kuitenkin pistävät miettimään, että voiko tämä olla syy sille, miksi uusi kello on suhteessa edullisempi aiempiin Galaxy Watch -malleihin verrattuna?

Ainoana etuna tällä hetkellä vanhempiin Tizen-pohjaisiin Samsung-älykelloihin näen vain "kehonkoostumusmittauksen", joka antaa tiedot luustolihaksesta, rasvan määrästä, kehon rasvasta, painoindeksistä (kun oma paino on syötetty), kehon veden määrä sekä BMR, eli perusaineenvaihdunta (Basal metabolic rate ). Tietojen paikkansapitävyyttä en pysty tällä kertaa varmistamaan, sillä sellaiseen olisi tarvinnut esimerksi InBodyn kaltaisen mittauslaitteen. Olisi ollut kyllä mielenkiintoista testata tuota.

Kehonkoostumuksessa lähinnä siis näen vain vihreän ja punaisen asteikolla, että missä kehoni mömmöt heiluvat. Toistaiseksi olen melko tavallisen mattimeikäläine, joissakin keskivihreän alapäässä ja toisessa yläpäässä. Missään vaiheessa kello ei kuitenkaan muistuta mittauttamaan mitään näistä arvoista. Ainoastaan aktiivisutta päivisin, jos on ollut paikallaan 50 minuutin ajan. Muutoin kellosta uupuu terve tsemppi ja ilmoitukset esim. nukutun yön tuloksista. Nämä kaikki joutuu tällä hetkellä itse tarkistelemaan, toki se voi myös johtua joistain omista asetuksistanikin. Alussa kello myös vähän haki paikkaansa ilmoitusten vastaanottamisen osalta ajallaan, mutta kuten totesin, kello on saanut päivityksiä ja nyt tottelee ihan mukisematta puhelimeen tulevia ilmoituksiakin.

Kello ei ole itsessään mitenkään hirveän itsenäinen. Kello tarvitsee moneen ulkopuolista sovellusta, kuten vaikka EKG:n tietojen näyttämiseen tai verenpaineen mittaamiseen. Moni tieto synkronoituu joko Samsung Healthiin tai Samsung Health Monitoriin

19885i6BC059A03CECD45E.jpg

Eroavaisuuksina ovat myös eleet ja painikkeiden toiminnot. Kellosta löytyy myös kaksi painiketta kuten aiemminkin, mutta takaisin- ja valikkopainikkeet ovat vaihtaneet paikkaansa keskenään, ylhäältä alas. Pakko kyllä sanoa, että Tizenin tapa toimii paremmin. Galaxy Watch4:ssä ei ole myöskään pyörivää etupaneelia, joten navigoiminen sujuu sormen liikkeillä. Tästä kyllä iso miinus aiemmin pyörivään valitsimeen verrattuna. Näyttöön tulee helpommin rasvaisia jälkiä ja sormet vievät kaistatilaa näytöltä, jos haluat vierittää ja lukea sisältöä samaan aikaan. Tämän vuoksi Galaxy Watch4 Classic olisi sopinut ehkä itselleni paremmin.
 

Vähän joka paikan höylä, muttei kuitenkaan ammattilaiskello

 

Galaxy Watch4 sopii mielestäni teknologiasta innostuneille ja kiinnostuneille yksilöille, jotka toivovat älykelloltansa esteettisyyttä sekä varmaa toimintaa Samsung-puhelimiensa kanssa. Homman pitäisi toimia mutkitta myös muillakin Androideilla, mutta kokemus voi olla räätälöidympi Samsungin omien laitteiden kanssa. 
Kello hoitaa siis hyvin asiansa älykellona olemisessa sekä kehon mittareiden seuraamisessa, mutta ammattilaisurheilukelloksi tästä ei kuitenkaan ehkä ole. Akunkesto on sellainen asia, joka on ehkä eniten tuottanut pettymystä. Mielestäni aiempien Tizen-kellojen kanssa akku kesti pidempään vaikka olen yrittänyt optimoida myös asetukset kohdilleen. Tämäkin ehkä voi olla ominaisuus, joka uusien optimoitujen ohjelmistopäivitysten myötä tulee paranemaan, mutta pienemmässä 40 mm -mallissa kelloa on ladattava päivittäin.

Suurinta iloa ja hyötyä kellosta on minulle kuitenkin tuottanut sen unenseuranta, sillä pienen ja kevyen kokonsa vuoksi kelloa on ollut äärimmäisen vaivatonta pitää ranteessa. Silikonihihna ei paina, hierrä eikä hiosta ja kello istuu napakasti ranteessa. Säätömahdollisuudetkin ovat tarpeeksi pienet eikä hihnassa ole suuria hyppyjä. Ja vaikka haluaisi vaihtaa nahkaiseen tai metalliseen rannekkeeseen niin sekin onnistuu standardin 20-millisen rannekkeen avulla.

19888iACC913DBA1F53036.png

Unitietoja tosiaankin kello antaa melko tarkasti kertoen nukkumaanmenoajan sekä heräämisajan kuin myös hereilläoloajat, REM-unen, kevyen ja syvän unen määrät. Samsung Health -sovelluksesta saat apua ja vinkkejä parempaan uneen, mutta lähtökohtaisesti uneni ovat kuukauden aikana saaneet liian vähä syvää unta, ja sen olen kyllä huomannut olossanikin. Lopuksi sovellus pisteyttää unen laadun ja ilmeisesti 100 on täydet pisteet. Omat unipisteeni ovat huitoneet 47-81 välillä. Konkreettisia toimenpiteitä kello ei kuitenkaan osaa tehdä puolestani unen laatuni korjaamiseksi, muutoin kuin asettumalla nukkumaanmeno-tilaan, jossa näyttö ei vahingossakaan mene itsetään päälle, mikä on hyvä juttu. Vihreä sykkeen mittaamisen valo saattaa kuitenkin pitää discovaloa yöllä käynnissä. Uutena ominaisuutena kello mittaa nyt myös unessa veren happipitoisuutta, mikä on mielestäni mielenkiintoista tietoa, erityisesti uniapneasta kärsiville. Toisena juttuna yhdessä sovelluksen kanssa kello tarjoaa Sleep Cyclen kanssa kuorsauksen mittausta, jossa puhelin nauhoittaa tarvittaessa kuorsausääniä. Itseäni ei kuorsatuta, joten tämä ominaisuus jäi testaamatta.



Harvoja Suomessa toimivia maksukykyisiä Android-kelloja

 

Androidin hyvänä mukana tuomanaan ominaisuutena kello tukee nyt myös Google Pay -lähimaksuominaisuutta. Toki aiemmat mallit ja tämäkin tukevat Samsung Payta, mutta jostain kumman syystä Suomen maksukenttä on sen verran pirstaloitunut, että Samsung Pay ei ole vieläkään rantautunut Suomeen asti. Ruotsissa asuessani olen päässyt siitä nauttimaan ja se oli kuulkaas mahtavaa, tosin en vielä kellon kanssa.

Ikäväkseni en pystynyt kuitenkaan testata maksuominaisuutta, sillä oma S-Pankkini ei löytynyt Google Payn tuetuista pankeista eikä taida löytyä miltään lähimaksualustalta MobilePaytä lukuunottamatta. Harkitsin kyllä ulkomaisen pankkikortin tilaamista tätä varten, mutta koska kello ei jää minulle käyttööni, luovuin ideasta melko pikaisesti.

LTE-ominaisuutta en hyödyntänyt kellossa, sillä tällä kertaa en tilannut rinnakkaissimiä kelloon. Näkisin, että puheluihin vastaamisen tai tekstiviestin lähettämisen sijaan kelloa tulisi hyödynnettyä yksinään ehkä musiikkia striimatessa. Kelloon toki saa ladattua biisejä suoraankin, mutta tänä päivänä biisejä ei saa oikein ladattua mistään, ilman, että maksaa jokaisesta biisistä erikseen. Spotify saattaa antaa kellossa ladata offlineen kappaleita, mutta tätä ominaisuutta en ole testannut joten älkää ottako sanojani tästä.

Sovellustuki oli myös sellainen asia, jota kovasti odotin Android-älykellolta, silä vihdoinkin suuret sovelluskehittäjät löytäisivät tiensä myös kellomaailmaan, mutta voi että kuinka sainkaan pettyä. Ainoa sovellus, jota itse käytän ja jolle oli Wear OS -sovellus muttei Tizen-sovellusta oli Shazam, tuo musiikintunnistamissovellus. Vain huomatakseni, että kellosta shazaaminen on työläämpi juttu kuin puhelimesta, jossa se on lukitusnäytölläni pikasovelluksena sekä etusivulla widgettinä, josta sovellus suoraan nopeammin tarkistaa biisiä. Muilta osin Googlen sovelluskauppa oli vähän köyhän puoleinen. Lisää varmasti tulee, jos Wear OS ponkaisee toden teolla matkaan. Kellotaulujen valikoimakaan ei ollut mitenkään päräyttävä. Samsungilta saa vaihtuvine kellotauluineen monesti parempia ja hienompia ilmaiseksi. Nyt käytössä oli monta samankaltaista kellotaulua, mutta joissain oli jotakin animaatioita. Silti vaikutelma jäi vähän laihanpuoleiseksi. WhatsAppista tai muista viestisovelluksista ei ole omaa sovellusta, joten pystyt lukea ja vastata kyllä viestiin, mutta et pysty lähettää uutta tai selata viestejä. Sähköpostiosio toimi myös heikommin kuin aiemmissa Tizeneissä eikä viestejä pystynyt selkeästi selata.


19890i00EA152FD13A843C.jpg

Animoinneista mieleeni tuli, että kello kylläkin toimi näpäkämmin kuin aiemmin testissäni ollut Watch3, joka hidasteli toden teolla. Pienen kokonsa vuoksi näyttö on myös "tarkempi" kun pikselit ovat pienempiä. Tämä on mielestäni tärkeää kellossa illuusion säilyttämiseksi.


19891i0180A4E4388F72AC.jpg

Loppujen lopuksi, käytin kelloani hyvin pitkälle vain ilmoituksien hoitamiseen sekä unen seurantaan. Kello oli lenkeillä mukana, mutta akku saattoi loppua kesken matkan tai unohdin laittaa pyöräilyn päälle. Kävinpä kerran uimassakin, mutta vedenkestävyytensä vuoksi tuntuu silti riskaabelilta viedä kelloa altaaseen mukaan ja jätin uimahyppyjä tehdessäni kellon suosiolla ranteesta pois. Kello tosin hyvin mittasi etäisyyksiä, jos altaassa ui päästä päähän samalla näyttäen sykettä.

19892i1DD637CC56137CE2.jpg

Johtopäätöksenä voisin neuvoa, että mikäli haluat siromman etkä maskuliinisemman kellon niin valitse Watch4 Classicin sijasta ja 40-millinen suuremman kokovaihdon sijasta. Kello on jo kookas ja näytöltä kyllä näkee, ja fonttikokoakin voi tarvittaessa suurentaa. Sanoisin myös, että edullisemmalla Bluetooth-mallilla pärjää varsin hyvin, sillä useimmilla meistä kulkee puhelin kuitenkin aina matkassa. Kuulokkeiden liittäminen kelloon musiikin kuuntelua varten lisäisi vain entisestään kellon virrankulutusta ja pienen akun varausta. Eli, kannattaa malttaa hetken, kunnes käyttöjärjestelmä ja sovellukset hiotuvat ja hinnat tulevat varmasti alas jouluksi. Silloin voi olla hyvä aika päivittää uuteen älykelloon.

19893i84E01F6F608C887E.jpg19889iD1388597A95901BA.png19887i549DC993DB80745D.png

 


2 kommenttia

ostin samsung galaxu classic rannekellon. akku kestää vain 11h ja virransäästö päällä 13h. Onko näin *******a tuote vai mikä on vikana?

 

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +8

Huomasin @Mafffe itsekin, että ekoina päivinä akkua kului ehkä nopeammin. Kelloa tuli käytettyä itsellä enemmän kuten asetusten laittamisella, opettelulla ja kellon sovelluksia lataillen sekä eri näyttötauluja kokeillen. Alussa myös kelloon tulevat ohjelmistopäivitykset saavat akun kulumaan äkkiä, sillä päivittäminen vaatii paljon prosessorilta. Kellon akunkestoon voi myös vaikuttaa itse karsimalla vähän joitain ominaisuuksia, mutta ymmärrän, että silloin ei saa varmastikaan kelloltansa kaikkea mahdollista irti. 

 

Keinoja virransäästöön:

- sijainnin ottaminen pois päältä kun sitä ei tarvitse. Urheillessa / liikkuessa kello kysyy, että laitetaanko se silloin päälle mittauksen aloittaessa

- jatkuvan sykkeen mittaamisen välin lyhentäminen esim. 10 min välein jatkuvan sijasta

- näytön päälle laittaminen vain kelloa katsottaessa / rannetta kääntäessä säästää huomattavasti akkua

- näytön kirkkauden pienentäminen / automaattisen kirkkauden käyttö

- kellon käyttö WLANissa tai vain Bluetoothissa ilman mobiilidatayhteyttä, jos kyseessä on LTE-malli

- uusimpien päivitysten asentaminen yleensä saattaa parantaa optimointia ja akunkestoakin niin kellossa, puhelimessa kuin kellon sovelluksissa ja puhelimen Galaxy Wearablissakin

- hapen tason ja kuorsauksen mittaamisten pois ottaminen käytöstä unen ajaksi

  • - näytön herkkyyden pienentäminen saattaa myös auttaa akun kanssa

 

Toivottavasti näistä vinkeistä jokin toimisi kohdallasi pidentämään kellon akunkestoa.

 

Vastaa