ZEISS, oletko se sinä? - Nokia X20 5G kamera-arvostelu

  • 16 November 2021
  • 2 kommenttia
  • 43 katselukertaa

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +8

Kaupallisessa yhteistyössä Telian kanssa


 


Nokia X20


 


Nokiat vielä Nokian aikaan olivat erittäin tunnettuja vahvasta kameraosaamisestaan ja kuvaus- sekä kameralaadustaan. Silloin Nokia oli vuosia edellä kilpailijoitansa, mutta ankara kilpailu on tuonnut muut valmistajat lähelle huippulaatua. Ylipäätään kännykkäkamerasaralla ei tunnuta olleen saaneen aikaan hetkeen mitään mullistavaa laadullisesti. Kameralinssejä tulee puhelinten taakse niin kuin sieniä sateella, mutta valtaosa niistäkin on pelkkää silmänlumetta.



Nimi ei ole vielä minkään tae


 


Aiemmat Nokiat oltiin aidossa yhteistyössä kehitetty ZEISSin kanssa, mutta nykyään monella muullakin valmistajalla saattaa olla erikoiseriä yhdessä kameravalmistajien kanssa tehdyistä yhteistöistä, esim. Leica ja Hasselblad ovat vilahtaneet eri valmistajien takakansissa. Näkisinkin, että usein tällaisessa on lähinnä kyse softan twiikkaamisesta sekä nimen lisensoinnista ja valveutuneiden käyttäjäkuntien houkuttelemisesta.


 


Nokia X20:ssä komeilee takana ZEISS mutta mitä ZEISS merkitsee Nokia-puhelimissa vuonna 2021? Aiemmin muistelisin, että vain Nokian huippumalleissa käytettiin ZEISS-brändäystä. Huippumalliksi X20:tä en itse lähtisi kutsumaan, sillä hinta hipoo keskiluokkaista 400 euroa ja se näkyy yleisilmeessä sekä kameralaadussakin.


 


Takana komeilee kuitenkin valtava, Nokialle ikoninen pyöreä kamera-alue, jonne on saatu tungettua melko helposti peräti neljä kameraa, pitkälti laitteen suuren koon ansiosta. Näistä neljästä kameralinssistä käyttäjän kuitenkin kannattaisi kiinnittää huomionsa lähinnä kahteen.


 


Takaa löytyy 64 megapikselin pääkamera automaattitarkennuksella. Muistan, kuinka Nokia Lumia 1020 julkaistaan vuonna 2013 huikealla 41 megapikselin monsterikameralla, oli se jotain aivan mullistavaa. Silloin megapikselit ehkä vielä merkkasivatkin, mutta nykyään tuntuu, että ne ovat vain numeroita paperilla. Pienemmillä megapikseleillä voi saada helposti parempilaatuista kuvaa. Tämäkin kamera puskee ulos 16-megapikselisiä kuvia. Pääkamerasta ei myöskään löydy elektronista tai optista kuvanvakausta, joten terävien kuvien ottaminen vaatii vakaata kättä sekä valovoimaista ympäristöä. Valovoimaa löytyy  f/1.79 verran, mikä nyt ei ole huono, muttei erityisen ehkä hyväkään. Sensorina käytetään Samsungin  ISOCELL GW3:sta.

Muista kameroista onkin vaikea saada enempää tietoa irti.


 


Etukamerasta löytyy 32 megapikselin kamera ƒ/ 2.0 aukolla, mikä ei ole hirveän valovoimainen. Hintaa on pudotettu alas myös sillä, ettei etukamerassa ole automaatitarkennusta.


 


Takana olevat kolme muuta kameraa pitävät sisällään 5 megapikselin laajakulmakameran, 2 megapikselin macro-kameran sekä 2 megapikselin syvyyskameran. Aukkotietoja näistä ei netistä löytynyt.


 


Yleisesti välttävä


 


Useimpiin tilanteisiin kamerat varmasti sopivat peruskäyttäjälle, kunhan muistaa kuvata hyvin tuetusti ja valaistusti, eli päiväsaikaan eikä ainakaan päissään.


 




Pääkamera antaa kauttaaltaan teräviä ja tarkkoja kuvia, joissa värit ovat kohdillaan. HDR:ää käyttäessä artifakteja saattaa esiintyä, etenkin jos kuvassa on liikettä. Kuvat myös kestävät vähän zoomaamista, ilman, että kuvanlaatu alkaa mennä mössöksi. Tarkennus toimii suhteellisen nopeasti ja tarkasti ja kuvaaminen on siten vaivatonta.


 




Etukamera kuitenkin vaatii melko optimaaliset olosuhteet kuvan otolle, mutta siltikin se onnistuu pehmentämään kuvaa ja muuttamaan värejä kuvissa melko erilaisiksi. Etukameralla otettaessa kuvat helposti joko yli- tai alivalottuvat eikä dynaaminen alue ole kovin laaja. Kuviin tulee helposti myös sinistä sävyä ainakin ulkona otettaessa ja ihonvärit eivät toistu kovinkaan luonnollisesti. Tarkennus on kuitenkin melko hyvä juuri käsivarren päässä, mutta sitä lähempänä tai kauempana kuvat ovat heti epäteräviä. Parempia selfieitä saat siis jos yrität ottaa itsestäsi kuvaa pääkameran avulla.



Toisena kamerana takapuolella mitä itse suosisin paljon on laajakulmakamera. Sillä saa hienoja efektejä aikaan sekä paljon mahtumaan samaan kuvaan. Nokian toteutuksessa ainoana ongelmana vain on se, että laajakulma ei ole niin laaja kuin mitä voisi odottaa. Kuva on laajempi, mutta samalla laatu putoaa erittäin paljon. Kuva on suttuisaa ja pehmeää eivätkä värit toistu oikein, vaan kuviin tulee sinivihreää tunnelmaa. Vähän samalla tavalla kuin VR:n junan ikkunasta ulos katsoessa. Kuva ei kestä ollenkaan zoomaamista ja taivaskin alkaa rakeilemaan ja kohisemaan.




  


 


Kolmantena kamerana takaa löytyy makrokamera, mitä näkee halvemmissa puhelimissa melko usein. Sillä tuodaan vähän lisäarvoa käyttäjälle, mutta vähän lisähintaa valmistuskustannuksiin.


Makrokamerassa on tarkennus, jonka avulla kohteen lähelle pääsee paremmin, ihan senttimetrin päähän. Mutta koska makrokamerassa on vain 2 megapikseliä, ovat kuvat armottakin melko heikkolaatuisia. Näin ollen lähelle tarkentaessa pääkameralla voi saada aikaan väritarkempia ja kirkkaampia kuvia kuin itse makrokameralla, ja suurin piirtein samalle etäisyydellekin päästään, vaikka pääkameran automaattitarkennus ei ylläkään yhtä lähelle. 15 megabitin kuvatiedoston sijaan makrokamera tuottaa vain vaivaiset 500 kilotavua. Kuvaterävyysalue on kuitenkin makrossa vähän laajempi lähellä kuin lähin tarkennus pääkameralla, joten kuvista tulee senkin puolesta väistämättä vähä erilaisia.





Viimeisenä kamerana on syvyyskamera, jota en oikein päässyt testaamaan. Syvyyskamerat tuovat kuviin mukaan "bokehia", jota käsittääkseni lisätään kyllä myös ohjelmallisestikin, joten  varmuutta taustan blurrista on vaikea sanoa. Syvätyt kuvat eivät itsestä näytä kamerapuhelimissa niin aidoilta, sillä polttoväli on yleensä melko laaja joten sen puolestakaan epäterävä tausta kaukana olevasta kohteesta ei tunnu kovin luonnolliselta.


 


Mitenkäs sitten video-ominaisuudet?

Tänä päivänä monella kännykameralla pystyy kuvaamaan jo 4K-resoluutiossa, mutta ei tällä Nokialaisella. Paras mihin se pystyy, on FullHD 60 kuvan tajuudella. Hidastusta pystyy kuvaamaan 120 FPS:llä, mutta siinä laatu laskee heti 720p:hen. Etukamera yltää vain FullHD 30 FPS:ään. Koska kuvanvakautusta ei ole, on video äkkiä melko tärisevää. Jonkinlaisen ohjelmallisen vakautuksen videoon sai, mutta se kroppaa videota heti melko paljon ja näin ollen vähän huonontaa videon kuvanlaatua. Koska ohjelma vakauttaa kuvaa, tulee videoon venymiä, mikäli kuva tärisee. Pääpiirteittäin ohjelmallinen kuvanvakautus toimii kyllä melko hyvin videoiden osalta, mutta kuvanlaadun hinnalla. Laajakulmakameran kuvanlaatu on erittäin heikko ja suttuinen, joten sillä kameralla kannattaa keskittyä vain still-kuviin. 16:9-kuvasuhde myös kaventaa laajakulmaisuutta kuvasta pois.


 


HMD on samalla lisensoinut Nokian OZO-teknologiaa ja liittänyt sen osaksi tuulenmelunvähennys videolle. Ero on hyvin vähäinen, enemmänkin diskanttinen. Muunlaisia video-ominaisuuksia oltiin tuotu Nokian omaan kamerasovellukseen mukaan, kuten  vanha tuttu Ammattilaistila, aiemmista HMD:n malleista tuttu Dual sight, yleinen panoraama sekä tietysti rajallinen hidastus. Elokuva-tilassa videosta näki paremmin tietoja, esim. bitraten, EV:n, suljinajan ja ISO-arvon jatkuvasti näytöllä. Monesti parempi vaihtoehto on käsitellä videotakin jälkikäteen eri ohjelmilla esim. tietokoneella, kuin pakata jo valmiiksi puhelimessa, jossa arvokasta kuvadataa saattaa kadota prosessissa.

Yleiseksi vaikutelmaksi kamera-asetelmasta jäi päällimmäisenä mieleen keskinkertaisuus ja välttävä toteutus. Näillä pärjää, mukana on jotain pientä kivaa ja ekstraa, mutta intohimoiselle puhelinkuvaajalle on tarjolla paljon parempia ja laadukkaampiakin vaihtoehtoja.




Mikäli pidit sisällöstä, pistä @laitetestaaja seurantaan somessa ja tule takaisin Yhteisöön kuulemaan lisää tulevien laitteiden ja 5G:n testailuista!


2 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Nokia Pureview-malliston yhteydessä Zeiss oli usein mainittu takakannen koristelussa. Ainakin Nokia 808, Lumia 1020 ja 950 yhteydessä se mainitaan. Tietääkseni 808:ssa oli Zeissin kehittämä optiikka. Tiedä sitten, mitä X20-puhelimessa Zeiss on tehnyt, ehkäpä ollut kehittelemässä kuva-algoritmeja?

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +8

Tällaista yhteistyötä minäkin vähän epäilen näissä uusissa laitteissa olevan. Saattaa tuo lasi olla joltain osin ZEISSin tekemääkin, ehkä. Taso ei kuitenkaan yllä 808:n, 1020:n ja kumppaneiden tasolle. @Purnipsi 

Vastaa