5G-puhelimet vertailussa

  • 16 November 2021
  • 1 kommentti
  • 37 katselukertaa

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +19


Älypuhelinten sisältämä tekniikka on ottanut huiman askeleen eteenpäin. Suurimpia kehitysaskelia ovat ehdottomasti 5G-yhteydet, kameroiden ominaisuudet sekä näyttöjen virkistystaajuudet. Kun puhelin tukee 5G-verkkoa, mahdollistaa se entistä nopeammat yhteydet. Videot latautuvat nopeammin, raskaidenkin sovellusten käyttö on varmempaa ja pelikokemuksista tulee entistä parempia pienemmän viiveen ansiosta. Lähes kaikilla suurimmilla puhelinvalmistajilla on nyt 5G-verkkoa tukevia malleja valikoimissaan, joten vertaillaanpa hieman niiden yhteisiä ominaisuuksia sekä eroavaisuuksia.


 


Valikoimaa kolmessa hintaluokassa


 


Vaikka puhelin tukee uusinta tekniikkaa se ei välttämättä aina tarkoita sitä että se olisi kallis. Karkeasti jaoteltuna 5G-mallit voidaan jakaa kolmeen luokkaan – edullisiin, keskihintaisiin ja kalliimman hintaluokan puhelimiin. Lähes jokaiselta valmistajalta löytyy jokin malli näistä luokista.


 


Edullisimmista malleista mainittakoon OnePlus Nord 8Motorola G 5G Plus, Xiaomi Mi 10 Lite 5G sekä Samsung Galaxy A51 5G. Kameraominaisuudet ovat kaikissa näissä malleissa varsin hyvät. Ne on varusteltu neloiskameralla ja näytöt ovat valmistajien mukaan teräväpiirtotasoa. Erityismaininta edullisimman Motorola-mallin akulle, sillä on valmistajan mukaan tehoja jopa 5000 mAh. Tällainen akku löytyy Motorolan lisäksi vain verkkokauppamme kalliimmasta 5G-puhelimesta, Samsung Galaxy S20 Ultra 5G -puhelimesta sekä Motorolan kalliimmasta mallista. Langattoman latauksen ominaisuudet sekä iiristunnistus näistä puhelimista kuitenkin puuttuvat, eikä niissä ole IP-vesitiiviys suojaa.


 


Keskihintaluokan puhelimiin kuuluvat mm. OnePlus 8 12+256 GT 5G, Xiaomi Mi 10T Pro 5G sekä Huawei Mate 20X 5G. Näissä malleissa kameraominaisuudet ovat monipuolisemmat kuin edullisemmissa malleissa. Megapikseleitä on enemmän ja takakameroista löytyy esim. moniautomaattitarkennus. Tallennustilaa on myös enemmän ja laitteiden suorittimet ovat uudempaa mallia ja näin ollen myös tehokkaampia. Langatonta latausta tukee ainoastaan Xiaomi, eikä iiristunnistusta löydy näistäkään malleista. Akun ominaisuudet vaihtelevat mallista riippuen ja ovat suunnilleen samaa tasoa edullisempien mallien kanssa.


 


Kalliimman hintaluokan puhelimista mainittakoot Samsung Galaxy S20 5G, S20+ 5GS20 Ultra 5G -mallit, iPhone 12, 12 Pro ja 12 Mini, sekä Huawei P40 Pro 5G  ja OnePlus 8 Pro 12 + 256 Gt 5G. Niistä löytyy joko roiskevesisuojaus tai IP68-luokitus ja kaikki mallit tukevat langatonta latausta. Näytön resoluutio on näissä suurempi kuin edullisemmissa malleissa, eli käytännössä näytöt ovat tarkempia. Kamerat ovat speksien mukaan huippuluokkaa ja sisältävät ominaisuuksia, joita ei välttämättä edullisemmissa malleissa ole, kuten esim. 3D-infrapunakamera Huawei P40 5G -mallissa sekä Photocrome suodatin OnePlus 8 12 + 256 Gt 5G -puhelimessa. Useasta kameraelementistä koostuvat takakamerat vastaavat jo hyvää pokkaria tai harrastelijan järjestelmäkameraa. Myös videokuvaus onnistuu mallista riippuen jopa 8K laadulla. Superpikalataus on tuettuna lähes kaikissa aiemmin mainituissa laitteissa.


 



 


Muita huomionarvoisia seikkoja


 



  • Huawein 5G-puhelimista puuttuvat Googlen palvelut. Niissä on oma Huawei AppGallery, jonka kautta sovellusten lataus onnistuu. Sovelluksia on jo runsaasti ja määrä kasvaa jatkuvasti.

  • Akun kulutus on suurempaa kun 5G-yhteys on käytössä. Ota siis huomioon että laitteessa on riittävän suuri akku, tai että sen saa ladattua tarvittaessa nopeasti.

  • 5G toimii vielä rajatulla alueella, mutta kaikki verkkokauppamme 5G-puhelimet toimivat myös 4G-verkossa. 5G-verkkoa rakennetaan parhaillaan ja ajantasaisimman tiedon peittoalueista löydät sivuiltamme.

  • Kiinnitä huomiota näytön tarkkuuteen ja laitteen tehokkuuteen. Tulevaisuudessa esimerkiksi virtuaalitodellisuuden yleistyminen kasvattaa ladattavan videon ja/tai kuvan tarkkuutta, jolloin on tärkeää että näyttö on tarpeeksi tarkka. Puhelinta on myös sujuvampi käyttää ja se ei hyydy raskaammallakaan käytöllä kun konepellin alla on tarpeeksi tehokas suoritin.


 


Mikä 5G-puhelin minulle?


 


Markkinoiden tämän hetken tehokkain 5G-puhelin niin tekniikan kuin käytettävyytensäkin puolesta on Samsung Galaxy S21 Ultra 5G. Laadukkaita ja erinomaisia vaihtoehtoja löytyy kuitenkin kaikista hintaluokista ja se jääkin lähinnä käyttäjän itsensä arvioitavaksi mitkä ominaisuudet ovat itselle ne tärkeimmät ja paljonko niistä on valmis maksamaan. On selvää että 5G-mallien valikoima tulee kasvamaan vielä entisestään ja viimeistään loppuvuodesta malleja ja ominaisuuksia on taas enemmän tarjolla. Isoimmilla paikkakunnilla 5G-verkko on jo toiminnassa ja verkon laajennus on käynnissä parhaillaan. Kannattaa siis olla puhelimenkin osalta valmiudessa ja hyödyntää verkkoa silloin kun se on mahdollista.


 


Joko sinulta löytyy jokin uusimmista 5G-puhelimista ja haluaisitko vinkata muille mihin seikkoihin kannattaa kiinnittää huomiota laitetta hankkiessa?

Lue lisää:
5G kokeilu - Lisäpalvelu nyt tilattavissa 
- Motorola G 5G Plus - Markkinoiden edullisin 5G-puhelin


Esittelyssä Samsung Galaxy A51 5G – keskihintaluokan 5G-puhelin


Esittelyssä 5G-uutuus Xiaomi Mi Lite 5G


Esittelyssä OnePlus 8 ja OnePlus 8 Pro - Uudet tyylikkäät lippulaivat


- Älykellon osto-opas 


 

1 kommentti

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

5G-luureissa kannattaa varautua maaseudulla tulevaan n28 (700 MHz) käyttöön. Tällä hetkellä sitä ei ole vielä käytössä mutta luulisi pian tulevan käyttöön. Haasteena on se että tällä hetkellä 5G tarvitsee ankkuritaajuuden 4G:llä, joten esimerkiksi B20 (800 Mhz) + n28 (700 MHz) tukevia laitteita ei oikein ole. Tämä voi tuoda haastetta maaseudun 5G:lle. Tällä hetkellä vain Huawei P40 5G ja P40 Pro 5G tiedän tukevan tätä yhdistelmää. 

 

Itse listannut päätelaitteiden tukemia taajuusyhdistelmiä https://cacombos.com sivulle. 

Vastaa