Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

Artikkeli on tehty kaupallisessa yhteistyössä Telian kanssa. Redmi Note 9T on minun itse aiemmin ostamani laite, Mi 11 Lite 5G on saatu Telialta.

 

Viimeisen vuoden aikana 5G-ominaisuudella varustetut älypuhelimet ovat tulleet vain lippulaivaluokan ylellisyydestä lähes jokaisen saataville. Parin-neljänsadan euron hintaluokassa tarjonta on kovaa. Yksi edullisimmista 5G-puhelimista on Xiaomin tytäryhtiön, Redmin Note 9T. Telialla laite on myynnissä 199€ hintaan. Oven takana on jo uutuusmalli Redmi Note 10T, joka on yllättävästi hieman karsittu malli Note 9T:stä. Eroa on esimerkiksi järjestelmäpiirin osalta, joka on Note 10T:ssä astetta heikompi. Parisataa euroa enemmän tiskiin lyömällä saa omakseen Xiaomin Mi 11 Lite 5G:n. Puhelin on tällä hetkellä Telialla myynnissä 399€ suositushintaan, mutta jos ennusmerkit pitävät paikkansa, on Xiaomin puhelimista tullut ajoittain vielä kovempia tarjouksia.

 

Monen puhelinkaupassa käyvän mielessä varmasti liikkuu, että mitä parinsadan euron lisäinvestoinnilla saa enemmän. Yritän nyt hieman esitellä laitteiden eroja ja samankaltaisuuksia.

 

Laitteet vierekkäin. Vasemmalla Mi 11 Lite 5G ja oikealla Note 9T.Laitteet vierekkäin. Vasemmalla Mi 11 Lite 5G ja oikealla Note 9T.

 

Puhtaasti budjettiluokan puhelimessa monet ratkaisut ovat selkeästi edullisuutta huokuvia. Ensisilmäyksellä Note 9T on kookkaampi ja paksumpi laite kuin Mi 11 Lite 5G. Toki Note 9T akkukapasiteetti on suurempi, mutta laitteesta tuntuu, että "mahdollisimman tiivis paketti" ei ole ollut suunnitteluvaiheessa tärkein prioriteetti. Note 9T painaa 203 grammaa kun Mi 11 Lite 5G:n paino on 160 grammaa, eli eroa on 43 grammaa. Esituntuma käteen on myös muovinen; Note 9T takakansi muistuttaa paljon muutaman vuoden takaisia Samsungeja joita haukuttiin ämpärinpohjamuovipuhelimiksi. Ei kuitenkaan pidä luulla, että Note 9T olisi aivan epäonnistunut, koska muovin pinta on ainakin mustassa puhelimessa teksturoitu miellyttäväksi. Täysin kiiltävä takakansi olisi erittäin liukas. Toisaalta kummankin puhelimen mukana tulee silikoninen suojakuori. Mi 11 Lite 5G:n takakansi on tietääkseni mattaviimeisteltyä lasia.

 

Ja laitteet takaa. Mustassa puhelimessa erottuvat heti pienimmätkin epäpuhtaudet.Ja laitteet takaa. Mustassa puhelimessa erottuvat heti pienimmätkin epäpuhtaudet.

 

Toinen merkittävä eroavaisuus on näyttöpaneelien tyyppi. Xiaomi Mi 11 Lite 5G:n näyttö on AMOLED-näyttö, eli jokainen kuvapiste on erillinen pieni LED-valo. Tämän ansioista värintoisto ja erityisesti mustan eri sävyt toistuvat paremmin kuin perinteisillä LCD-näytöillä. Note 9T:n näyttö on IPS-LCD-tekniikkaan perustuva, joten sen katselukulmat ovat hyvällä tolalla, mutta näyttö häviää värintoistossa Mi 11 Litelle. Lisäksi kamerareiän ympäristössä on huomattavissa tummaa varjostumaa, jota ei Mi 11 Lite 5G:n näytössä tietenkään ole. IPS LCD:ssä valon tuottaa taustavalo, eikä sitä kamerareiän seutuun aivan tasaisesti voi saada heijastettua. Näytöt ovat myös virkistystaajuudeltaan erilaisia, sillä Mi 11 Lite 5G kykenee 90 Hz päivitysnopeuteen ja animaatiot näyttävät  selkeästi sulavammilta. Note 9T turvautuu perinteiseen 60 Hz virkistystaajuuteen.

 

Laitteiden liitännöissä on myös pieniä eroja. Note 9T:ssä on 3,5mm audiojakki ja sen ansiosta onnistuu FM-radiokanavien kuuntelu johdollisten kuulokkeiden kanssa. Edullisen hintaluokan ja Mediatekin järjestelmäpiirin vuoksi myös bluetooth-kuulokkeiden äänenlaatu ei Note 9T:ssa (ainakin audiofiileillä) täytä matalimpiakaan vaatimuksia, koska laitteessa on tuki vain perustason SBC-koodekkille. Erityisesti sarjoja katsoessa voi huomata puheen ja kuvan olevan pahasti erillään. Parisadan lisähinnalla saa (ainakin aptX HD tasoon asti, muita en itse pystynyt varmentamaan) SBC, AAC, aptX, aptXHD, LDAC ja LHDC -koodekkit, jos kuuloke/kaiutinjärjestelmä niitä tukee.

 

Note 9T suorittimen tiedot.Note 9T suorittimen tiedot. Mi 11 Lite 5G suorittimen tiedot.Mi 11 Lite 5G suorittimen tiedot.

 

Laitteistotasolla erot ovat selkeimmät. Note 9T:n tehoista vastaa Mediatek Dimensity 800U järjestelmäpiiri, joka on valmistajan uuden Dimensity-sarjan keskitason piiri. Laskentateholtaan se vastaa Qualcommin Snapdragon 750-765 piirejä, mutta pieneksi harmiksi laitteessa ei onnistu kaikkien testisovellusten suorittaminen. Laitevalmistaja on jättänyt ohjelmistoon estoja, jotka tunnistavat mm 3DMark-sovelluksen. Mi 11 Lite 5G:n toiminnoista vastaa Qualcommin Snapdragon 780G, joka pyyhkii ainakin paperilla ja synteettisissä testeissä Dimensitylla lattiaa. Suorituskykytestien sijasta tärkeämpää on käytännön suorituskyky ja päivittäisten askareiden sulava onnistuminen. Siinä Mediatekin piiri onnistuu hyvin, sillä ärsyttäviä jumiutumisia ei ole ehkä kuin pari kertaa tietyissä sovelluksissa ilmaantunut. Netin selaaminen, pikaviestinten sekä YouTuben käyttö onnistuu puhelimella ongelmitta eikä puhelin lämpene oikeastaan ollenkaan pidemmänkään käytön aikana. Joskus sovellusten käynnistäminen tuntuu kestävän Mi 11 Lite 5G:tä pidempään, mutta Note 9T:n tallennustila on vanhempaan tekniikkaan pohjautuvaa sekä keskusmuistin määrä on pari gigatavua pienempi. On kuitenkin muistettava, että Androidin muistinhallinta on hyvin älykäs ja se pitää hilattain käyttettyjen sovellusten resursseja tallessa, jotta sovelluksiin palaaminen on nopeampaa. Siksi muistin tyhjentäminen itseasiassa hidastaa käyttöä, koska laite joutuu lataamaan samat tiedot uudelleen muistiin. Sitä, että Note 9T:ssä ei keskusmuistia ole hurjasti vapaana ei pidä säikähtää, sillä laite pitää muistista kyllä huolen.

 

Note 9T muistin tila tyhjäkäynnillä.Note 9T muistin tila tyhjäkäynnillä. Mi 11 Lite 5G:n muisti tyhjäkäynnillä.Mi 11 Lite 5G:n muisti tyhjäkäynnillä.

 

 

Verkkoyhteyksien osalta Note 9T rajoittuu Wifi 5:een (1x1 MIMO), kun Mi 11 Lite 5G tukee Wifi 6 (2x2 MIMO):sta. Paikannuspalvelut ovat laitteissa hyvät, mutta Mi 11 Lite 5G kykenee L1 ja L5-taajuuksien vastaanottoon (dual band GPS). Kuitenkin ilmeisesti USA:n asettamien rajoitteiden vuoksi Note 9T:n GPS-piiri Qualcommin vastaavaa huomattavasti tarkempi. Avoimessa maastossa päästään jopa alle metrin tarkkuuteen hyödyntäen GPS, Glonass, Galileo, Beidou -satellitteja. Tätä kokeilin GPSTest-sovelluksella, jolla voi asettaa tunnetun pisteen kartalta ja sovellus sitten ilmoittaa fixin tarkkuuden jokaisen päivityksen yhteydessä.

 

5G:n osalta laitteiden toiminta on osittain samanlaista. Tuki 700 ja 3500 MHz 5G-taajuuksille on, mutta Mi 11 Lite 5G ymmärtää myös 800MHz 4G + 700 MHz 5G yhdistämistä. Olen kokeillut laitteita laajalti eri toimijoiden verkoissa ja Note 9T ei jää paljoa puolet kalliimmalle kilpailijalle. Toisaalta rajoitteena on liittymien nopeusrajat, koska menohaluja laitteella on joko 450 Mbps tai 1000 Mbps liittymän nopeusrajoittimeen saakka. Erityismaininta on annettava lähetysnopeudesta, sillä Note 9T antaa parhaimmillaan 170 Mbps lähetysnopeutta yhdistäen 4G ja 5G-verkkojen lähetyskaistat. Edullisella hinnalla voi siis saada hyvää 5G-suorituskykyä eikä korkea hinta ainakaan enää ole tae varmasta huippuluokan suorituskyvystä. Jos ei tarvitse porttiohjauksia ja 2,4 GHz wifi riittää netin jakoon, on Note 9T varteenotettava valinta 5G-matkamokkulaksi. Toki USB-portin kautta netin jako myös onnistuu.

 

Kameroiden osalta laitteissa on myös eroja. Mi 11 Lite 5G:n pääkamera ja makrokamera ovat hyvä pari, sillä lähikuvauksessa makrokamera jatkaa luontevasti siitä, mihin pääkameran tarkennuskyky jää. Myös Note 9T:ssa on monipuolinen kameravalikoima, mutta pääkameran lisäksi olevat makrokamera ja syvyyskamera eivät ole läheskään yhä hyödyllisiä kuin Mi 11 Lite 5G:n kamerat. Makrokameran laatu on hyvin onnetonta ja riittää korkeintaan satunnaisiin somepostauksiin. Kummallakin puhelimella videokuvaus onnistuu enimmillään 4k 30fps (H.264 tai H.265 käärin) tasoisesti. Optista kuvanvakausta ei kummankaan puhelimen kameroista löydy, mutta Note 9T tarjoaa 720 ja 1080p videoihin digitaalisen vakauksen. Mi 11 Lite 5G:n osalta vakautus löytyy jopa 4k 30fps laadulla, koska laitteen kameratoiminnoista vastaava prosessoriyksikkö on huomattavasti edullisempaa Note 9T:tä kehittyneempi. Lisäksi erilaisia suotimia ja tilannetta optimoivia toimintoja kerrotaan olevan enemmän.

 

Ohjelmiston osalta kumpikin laite käyttää uusinta Android 11:ta. Note 9T sai pari viikkoa sitten Android 11-päivityksen, mutta jatkossa suurempien Android-päivitysten saapuminen ei ole mitenkään varmaa. Xiaomi/Redmi on harmillisesti jättänyt edullisimmat laitteet oman onnensa nojaan tai päivittänyt niitä suurella viivellä. Tällä kertaa tulevaisuus näyttää valoisammalta, koska Xiaomi on luvannut nejännesvuosittaisia päivityksiä ainakin kahden vuoden ajaksi laitteen julkistuksesta, lähde.  Nämä rajoittuvat lähtökotaisesti vain Googlen ja Xiaomin omiin tietoturvakorjauksiin. Käyttöliittymä ovat kummassakin tuttua, raskaasti muokattua MIUI:ta.

 

Yhteenveto

 

 • Saman valmistajan eri tuoteryhmissä on pieniä eroja - Redmi on puhtaasti edullisuus edellä menty tuotesarja
  • 200€ lisähinnalla saa:
   • yleisesti laadukkaammin viimeistellyn, paremmista materiaaleista tehdyn laitteen, joka on myös kevyempi ja tyylikkäämpi
   • selkeästi laadukkaamman näytön
   • enemmän suorituskykyä (pelaajat huomio)
   • ehkä paremman päivitystuen
   • käyttökelpoisemman kokonaisuuden kameroita
  • 200€ lisähinnalla ei saa:
   • Pidempää akunkestoa - tehokkampi järjestelmäpiiri ja pienempi akku (4250 mAh vs 5000 mAh) eivät kestä yhtä pitkään
   • Ratkaisevasti parempaa 5G-suorituskykyä. 4G:ssä Mi 11 Lite 5G peittoaa Note 9T:n ominaisuuksillaan
   • Laitetta, jolla ratkaisevasti paremmin voi soittaa, viestitellä ja katsoa videoita
    • Tosin kaikki tuntuu Mi 11 Lite 5G:llä mukavammalta ja jouhevammalta, koska näyttö on laadukkaampi ja virkistystaajuus korkeampi. Peruskäyttöön Note 9T riittää eikä se ole minun käytössäni ärsyttävästi jumiutunut

 

Note 9T:llä pääsee siis hienosti alkuun 5G:n osalta ja se toimii mainiosti myös 2/3/4G-verkoissa.

Purnipsi
Kunniajäsen

Jaa artikkeli

https://yhteiso.telia.fi/t5/Laiteuutiset/Edullinen-vastaan-edullisin-Redmi-Note-9T-vs-Mi-11-Lite-5G/ba-p/225230
Linkki kopioitu
1 kommentti 👇