Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

MacBook Air ja MacBook Pro on tilattavissa useammassa värissä.MacBook Air ja MacBook Pro on tilattavissa useammassa värissä.

Apple järjesti jo kolmannen tuote-esittelytapahtumansa tälle vuodelle muutama viikko sitten, ja tuolloin suurelle yleisölle julkaistiin uutuusversiot suosituista MacBook Pro ja MacBook Air -kannettavista. Tärkeimpänä pointtina lanseerauksessa oli Applen uusi M1-järjestelmäsiru, joka on ensimmäinen Macille suunniteltu siru. Kyse ei siis ole mistään pienestä muutoksista, vaan kokonaan uudesta tekniikasta. Aiemmissa malleissa Apple on tukeutunut Intelin suorittimeen, mutta nyt uutuusmalleissa tämä on korvattu omalla M1-sirulla.

 

M1 – pieni siru kätkee sisäänsä suorituskykyä ja energiatehokkuutta

 

Applen M1-järjestelmäpiiri rakentuu peräti 16 miljardista transistorista, ja yhteen pieneen siruun on integroitu mm. prosessori, näytönohjain, Neural Engine sekä liitännät. Valmistajan mukaan M1-sirulla varustetut kannettavat suoriutuvat äärimmäisen vaativista tehtävistä, kuten ammattitason editoinneista ja kovan luokan pelaamisesta. Uusi kahdeksan ytiminen prosessori on kolme ja puoli kertaa nopeampi aiemmin käytössä olleeseen neliytimiseen Inteliin verrattuna. Näytönohjain mahdollistaa Applen mukaan maailman nopeimmat integroidut grafiikat ja koneoppiminen nopeuttaa merkittävästi puheentunnistusta, videoanalyysiä sekä kuvaprosessointia. Uusi tehokas järjestelmäpiiri mahdollistaa myös pidemmän akun keston aiempiin malleihin verrattuna.

 

MacBook Air - äänetön tehopakkaus

 

Suurin mullistus aiempiin Air-malleihin verrattuna M1-sirun lisäksi on sen äänettömyys. Kannettavassa nimittäin ei ole tuuletinta lainkaan. Siru tuottaa suorituskykyä, mutta ei lainkaan lämpöä. Vähäinen lämpö hajoaa alumiinisen lämmönlevittimen ansiosta, joten erillistä tuuletinta ei tarvita. Tämä puolestaan tekee kannettavasta energiatehokkaamman. Uuden sirun ansiosta myös akku kestää pidempään kuin aiemmin, ja yhdellä latauksella käyttöaikaa voi saada jopa 18 tunniksi.

 

Myös Air-mallin koneoppiminen on kehittynyt entisestään. Apit hyödyntävät koneoppimista ja esim. kuvanmuokkaustyökalujen ja äänifilttereiden automaattisista valintatyökaluista voi tehdä entistä täsmällisempiä ja tarkempia. Apit voivat tunnistaa kuvista ja videoista perheenjäseniä ja ystäviä, sekä muuttaa vaikka puhuttua luonnollista kieltä tekstiksi.

 

MacBook Airissa on 13,3” Retina-näyttö, jonka tarkkuus on 2560 x 1600 pikseliä. Koska pikselitiheys on suuri, on myös teksti tarkkaa. True Tone -teknologian ansiosta Air säätää automaattisesti näytön valkopisteen ympäristön valon värilämpötilaa vastaavaksi, joten katselukokemus on luonnollinen. Myös laaja väriskaala tekee kuvista eloisampia.

 

MacBook Pro – ammattitason kannettava tehokkaalla suorituskyvyllä

 

Kuten aiemmin mainitsin, myös tässä kannettavassa sykkii M1-siru, joka mahdollistaa tehokkaan, nopean ja suorituskykyisen käytön. Air-mallista poiketen tästä löytyy myös aktiivinen jäähdytys, joten pidemmällä käytöllä suorituskyky on parempi. Akun on luvattu kestävän jopa 20 tuntia yhdellä latauksella. Se on valmistajan mukaan parempi kuin yhdessäkään MacBookissa koskaan.

 

Konepellin alla, käyttöjärjestelmänä sykkii macOS Big Sur, joka on suunniteltu ottamaan kaikki irti M1-sirusta. Yhdessä ne varmistavat koko järjestelmän nopeuden, ja kannettava on heti käyttövalmis. Päivittäiset tehtävät hoituvat nopeasti ja vaativammatkin apit toimivat tehokkaasti. Jos sinulla on käytössä iPhone tai iPad, voit käyttää suosikkisovelluksia suoraan macOS Big Surissa. Valikoimassa on siis kaikkien aikojen suurin valikoima Mac-appeja.

 

Koneoppimisen teknologia avaa paljon uusia mahdollisuuksia. Koko M1-siru on suunniteltu koneoppimista ajatellen. Otetaan esimerkiksi djay Pro Al -appi, jolla voit nyt erotella minkä tahansa kappaleen instrumentti- ja lauluosiot reaaliajassa. M1 Neural Engine -neuroverkkolaskentayksikkö yltää jopa 11 biljoonaan laskutoimitukseen sekunnissa, joten suorituskyky riittää vaativammallekin käyttäjälle. Kirkas LED-taustavalaistu 13,3” Retina-näyttö ja P3-väriskaala toistavat värit kirkkaina ja aidontuntuisina.

 

MacBook Air on tilattavissa kolmessa eri värissä, MacBook Pron väreinä ovat hopea ja harmaa.MacBook Air on tilattavissa kolmessa eri värissä, MacBook Pron väreinä ovat hopea ja harmaa.

 

Tekniset tiedot vertailussa

 

  MacBook Air MacBook Pro
Näyttö

Retina, LED-taustavalaistu IPS-näyttö, 13,3 tuumaa,

2560 x 1600 resoluutiolla

Retina, LED-taustavalaistu IPS-näyttö, 13,3 tuumaa,

2560 x 1600 resoluutiolla

Kirkkaus 400 nitiä 500 nitiä
Siru Apple M1 ja Neural Engine Apple M1 ja Neural Engine
Prosessori 8-ytiminen 8-ytiminen
Näytönohjain

7-ytiminen 256 Gt mallissa

8-ytiminen 512 Gt mallissa

8-ytiminen
Käyttöjärjestelmä macOS Big Sur macOS Big Sur
Akku 49,9 wattituntia 58,2 wattituntia
Kamera 720p FaceTime HD 720p FaceTime HD
Paino 1,29 kg 1,4 kg
Virtalähde 30 W USB-C 61 W USB-C
Keskusmuisti 8 Gt 8 Gt
Touch ID Touch ID -sormenjälkitunnistin Touch ID -sormenjälkitunnistin
Takuu 12 kk 12 kk

 

 

 

MacBook Air on tilattavissa 256 Gt ja 512 Gt muisteilla. Värivaihtoehdot ovat hopea, harmaa ja kultainen. MacBook Pro puolestaan on tilattavissa samoilla 256 Gt ja 512 Gt muisteilla värivaihtoehtoinaan hopea ja harmaa. Verkkokaupastamme löydät myös kannettaville sopivat lisätarvikkeet, kuten laukkuja, reppuja, hiiriä tai erillisiä näppäimistöjä. 

 

Lue myös näistä Apple uutuuksista: 

 

- Esittelyssä Mac Mini 2020 - Uuden sukupolven kompakti pöytäkone

- Esittelyssä Apple iPhone 12 -sarjan puhelimet

Apple Watch Series 6 ja Apple Watch SE

Vertailussa uuden sukupolven iPad ja iPad Air

Merja_J
Moderaattori
Moderaattori

Jaa artikkeli

https://yhteiso.telia.fi/t5/Laiteuutiset/MacBook-Air-ja-MacBook-Pro-M1-mullistavat-kannettavien-maailman/ba-p/214491
Linkki kopioitu