Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

Älypuhelimen rooli tv:n katselussa on kasvanut merkittävästi.Älypuhelimen rooli tv:n katselussa on kasvanut merkittävästi.

 

 

Puhelimen rooli tv:n katselussa on kasvanut viime vuosien aikana runsaasti. Muutama vuosi sitten tehdyn tutkimuksen mukaan jopa 20% suomalaisista katsoi tv-ohjelmia puhelimestaan vähintään viikoittain, ja määrä on varmasti kasvanut vuosien saatossa. Millainen puhelin on sitten paras leffojen ja sarjojen katseluun? Mitä kannattaa huomioida ja mihin ominaisuuksiin erityisesti kiinnittää huomiota. 

 

Mitä isompi näyttö, sen parempi katselukokemus


Sanomattakin on selvää että näytön koko ja kuvatarkkuus (resoluutio) ovat yksi tärkeimmistä ominaisuuksista videoiden ja sarjojen katselussa. Mitä isompi näyttö, sitä helpompi sitä on katsoa ilman että kuvaa tarvitsee "tihrustaa". Puhelimien näyttökoot ovat kasvaneet vuosien varrella, joka on hyvä asia leffojen ja sarjojen katselun näkökulmasta. Toisaalta, muotia on ollut upottaa puhelimien etukamera näytön pisaraloveen, joka luonnollisesti vie tilaa näytöstä. Myös näytön alaosassa voi olla erillinen palkki ”koti-näppäimelle”, joka vie tilaa itse ruudusta. Nämä molemmat vaikuttavat katselukokemukseen ja siihen paljonko itse varsinaiseen näyttöön jää tilaa. Tämä kannattaakin ottaa huomioon laitetta hankkiessa, jos haluat että elokuvat ovat katsottavissa nimenomaan koko ruudun kokonaisena. Isoin näyttö lienee tällä hetkellä Samsung Galaxy Z Fold2 5G -mallissa, jossa on avattava näyttö. Sen koko on poikkeuksellisen iso, 7,6”. Muita isoilla näytöillä varustettuja puhelimia ovat:

 

 • OnePlus 9 (6,55")

 • OnePlus 9 Pro (6,7")
 • IPhone 12 Pro Max (6,7")
 • OnePlus 8 Pro 8 + 128 Gt 5G (6,78")
 • Samsung Galaxy Note 10+ (6,8")
 • Samsung Galaxy S21 Ultra 5G (6,8")

   


  Jos haluat vertailla näyttöjä niiden tarkkuuden perusteella, on 8K-tasoisen näytön tarkkuus tällä hetkellä suurin. 8K tarkkuuteen kykeneviä puhelimia on tosin markkinoilla tällä hetkellä suhteellisen vähän. Toisaalta myöskään 8K-sisältöä ei puhelimille ole juurikaan vielä tarjolla. Puhelimen näyttö on kuitenkin varsin pieni, joten käytännössä voi olla vaikea erottaa onko kyseessä 8K-kuva vai joku muu. Edellä mainituista syistä johtuen 8K-näytöllä olevaa puhelinta ei ole välttämätöntä hankkia. Esimerkiksi näissä puhelimessa on tarkat näytöt:

   

   

  Monet puhelinvalmistajat ovat suunnitelleet näyttönsä nimenomaan leffojen katseluun. Yleisin kuvasuhde (kuvan pituus suhteessa leveyteen) on 16:9 mutta elokuvissa usein käytetty kuvasuhde on 21:9. Sony käyttää tätä kuvasuhdetta useassa puhelimessaan ja kutsuu ominaisuutta nimellä Cinema Wide. Kuvan ylä- ja alareunassa ei ole isoja häiritseviä mustia palkkeja kun kuvasuhde on sama sekä videossa, että näytössä. Tällainen näyttö löytyy tällä hetkellä mm. Sony Xperia 5 II -mallissa . OnePlus on puolestaan tuonut markkinoille näytön, jossa on automaattisesti säätyvä kirkkaustaso ja vähäisemmän sinisen valon ansiosta sarjoja voi katsella kauemmin silmiä rasittamatta. 

   

  Isommalla akulla katsot leffoja kauemmin


  Jos näytön koko ja resoluutio ovat tärkeässä osassa puhelinta valittaessa, ei akun ominaisuuksiakaan pidä väheksyä. Elokuvien ja sarjojen katselu suoratoistopalveluiden kautta kuluttaa akkua erityisen paljon ja laitteeksi kannattaakin valita sellainen, jonka akkukapasiteetti on mahdollisimman iso, kuten esim:

   

   

  Varavirtalähteet toki pelastavat tarvittaessa tilanteen, mutta silti akun kokoon kannattaa puhelinta ostaessa kiinnittää huomiota. Jotta virta riittäisi leffojen pyörittämiseen esim. monen tunnin automatkan ajaksi, kannattaa puhelimessa auki olevat välilehdet sulkea, jotta ne eivät turhaa kuluta akkua ja päivitä itseään taustalla. Markkinoilla olevien puhelimeen akkukapasiteetit vaihtelevat, mutta jos akun ominaisuudeksi ilmoitetaan 4500 mAh tai sen yli, voit olla varma että se kestää kovempaakin käyttöä.

   

  Suoratoistopalveluiden käyttö kuluttaa akkua erityisen paljon.Suoratoistopalveluiden käyttö kuluttaa akkua erityisen paljon.

  Laitteen äänimaailma varmistaa leffateatterimaisen elämyksen


  Useimmat meistä katsovat leffoja ja sarjoja kuulokkeiden kautta. Silloin puhelimen omalla äänentoistolla ei ole niin suurta merkitystä. Tällöin tärkeintä on panostaa äänenlaadultaan hyviin kuulokkeisiin. Valikoima on laaja, joten jokainen löytää varmasti omaan käyttöön parhaimman mallin. Tarpeita ja tilanteita on kuitenkin monia, joten puhelimen omaan äänentoistoonkin kannattaa kiinnittää huomiota. Dolby Atmos on ominaisuus, joka tuo puhelimeen tilaäänituen. Ääni analysoi käytettävän äänilähteen ja ikään kuin virtaa kuulijan yläpuolella ja ympärillä ja antaa esim. elokuvia katsottaessa teatterimaisen elämyksen. Dolby Atmos -ominaisuus löytyy esimerkiksi seuraavista puhelinmalleista:

   

   

  Laadukkailla kuulokkeilla tuplaat leffaelämyksen.Laadukkailla kuulokkeilla tuplaat leffaelämyksen.

   


   Varmista myös, että puhelimesta löytyy riittävästi tallennustilaa, näin voit katsoa suosikkisarjoja voi myös offline-tilassa, jos nettiyhteyttä ei ole saatavilla. Lisäksi itse suoratoistopalvelut (Telia TV, C More, HBO, Yle Areena jne.) tarvitsevat tallennustilaa, joten kannattaa huomioida ettei laite täyty heti ensimmäisten päivityksien yhteydessä.

   

  Yksi puhelimen valintaan vaikuttava seikka on myös se, kuinka hyvin näytöstä näkee ulkona auringonpaisteessa vai heijastaako se kaiken valon, jolloin näytöstä ei välttämättä näe mitään. Jos katsot leffoja ja sarjoja puhelimella vain sisätiloissa, tällä ei ole merkitystä. TV-hifistelijät suosivat varmasti myös näyttöjä, joissa on mm. korkea kontrastisuhde ja jotka toistavat värit runsaina ja oikein. Puhelimen kohdalla näillä seikoilla ei mielestäni ole niin isoa merkitystä, pienen näyttökoon takia.

   

  Lisäksi puhelimen käytännöllisyys on yksi merkittävä tekijä. Mahtuuko se sujuvasti taskuun ja kuinka näppärää sitä on käyttää yhdellä kädellä. Oli hankinta mikä hyvänsä, varmista myös, puhelin on varustettu suojakuorella ja näytönsuojalla vauhdikkaampienkin leffahetkien varalta.


  Katsotko sinä usein leffoja ja sarjoja puhelimelta vai oletko isomman ruudun ystävä? Mitä kriteerejä itse suosit puhelinta valittaessa ja mitä mieltä olet näistä suosituksista. 

   

  Lue myös nämä:

Merja_J
Moderaattori
Moderaattori

Jaa artikkeli

https://yhteiso.telia.fi/t5/Laiteuutiset/Parhaimmat-puhelimet-tv-n-katseluun/ba-p/197866
Linkki kopioitu
1 kommentti 👇