Virtuaalitodellisuudella uusia elämyksiä

  • 16 November 2021
  • 1 kommentti
  • 52 katselukertaa

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +15




Joskus aikanaan ei uskottu kosketusnäytöllisten puhelinten nousevan suureen suosioon, nykyisin lähes kaikki on tällaisia puhelimia. Sen jälkeen ei uskottu älykellojen ja älyrannekkeiden suosioon, mutta nykyään näistäkin on tullut varsin yleisiä kapistuksia ihmisten ranteissa. Tällä hetkellä ihmiset epäilevät virtuaalitodellisuuslasien tarpeellisuutta ja tulevaisuuden näkymiä. Lasien käyttö tulee varmasti kasvamaan lähitulevaisuudessa voimakkaasti ja muuttuu normaaliksi viihtymisen lisälaitteeksi.



Tarjolla on useita erilaisia virtuaalitodellisuuslaseja, hieman eri käyttötarkoituksiin ja eri laitteille sopivia versioita. Tunnetuimpia tällä hetkellä lienevät Samsung Gear VR, Sony PlayStation VR, HTC Vive ja Oculus Rift. Apple on toistaiseksi pysynyt tältä pelikentältä poissa, mutta huhut kertovat heiltä olevan tulossa jonkinlaiset lasit. Nähtäväksi jää, pystyykö Apple tekemään virtuaalilasien kohdalla saman tempun, mitä tekivät näppäinpuhelimille aikanaan.


 


"Pystyykö Apple tekemään virtuaalilasien kohdalla saman tempun, mitä tekivät näppäinpuhelimille aikanaan?"



Mihin virtuaalilaseja tarvitsee, vai tarvitseeko mihinkään?


 


Vähän sama kun kysyisi, että tarvitseeko ihminen tietokonetta, pelikonsolia tai televisiota. Joku ei välttämättä tarvitse jos omat mielenkiinnon kohteet ovat aivan erilaiset. Itse näkisin, että peleistä pitävät ihmiset ovat varmasti ensimmäisten joukossa ottamassa virtuaalilaseja käyttöön. Virtuaalilasit tuovat pelaamiseen huomattavasti todenmukaisemman tuntuman, kuin perinteinen näyttö. Tulevaisuudessa laitteiden yleistyessä ja sovellusten lisääntyessä, virtuaalilasit tulevat tarpeelliseksi ihan tavallisille kaduntallaajille.



Mitä tulevaisuus tuo tullessaan?



Tällä hetkellä virtuaalilaseille on tarjolla lähinnä pelejä ja erilaista viihtymiseen liittyvää sisältöä, mutta tulevaisuudessa näemme varmasti myös paljon hyötysovelluksia. Yritykset voisivat hyödyntää virtuaalilaseja tutkimuskäyttöön tai jonkinlaiseen tuotesuunnitteluun ja testaukseen. Koulut voisivat hyödyntää laseja opetuksessa. Tutkimuksen mukaan ihmisille jää paremmin mieleen asiat, joita on itse kokeillut ja havainnoinut, kuin kirjasta luettu teksti. Nähtäväksi jää, kuinka koululaitokset tulevat hyödyntämään tätä tekniikkaa tulevaisuudessa.



Erilaiset urheilulajit kiinnostavat ihmisiä maailmanlaajuisesti, joten erilaiset urheilutapahtumat tulevat varmasti lisääntymään virtuaalilaseille, kun käyttäjien määräkin lisääntyy. Virtuaalilaseilla saadaan todella aito kokemus vaikkapa jalkapallostadionilta ja voit tuntea olevasi itse paikan päällä. Tämä toimisi tietysti muissakin yleisötapahtumissa, kuten konserteissa tai festareilla. Olisihan se hienoa istua kotisohvalla ja päästä virtuaalilasien avulla katsomaan maailmantähtien keikkoja.



Laitevalmistajat kehittävät myös uudenlaisia ohjaimia virtuaalilasien lisälaitteeksi. Valikoissa surffaaminen, pelien pelaaminen ja sovellusten käyttäminen olisi huomattavasti helpompaa kunnollisella ohjaimella.



Ollaanko virtuaalitodellisuudessa yksin vai voiko se olla sosiaalista?



Nopeasti ajateltuna virtuaalilasit tuntuvat vähemmän sosiaaliselta, kun laittamalla lasit päähän, voi kadota omaan virtuaalimaailmaan aivan täysin. Tulevaisuus on kuitenkin vahvasti sosiaalinen. Sosiaalisen median palveluista ainakin Facebook on sijoittanut VR-lasien bisnekseen, joten voisi olettaa, että sieltä tulee jossakin vaiheessa sovelluksia tähän liittyen. Millainen olisi facebook virtuaalimaailmassa? Messenger keskustelun sijaan voisitkin istua kaverin kanssa kahvilassa, urheilutapahtumassa tai vaikkapa autiolla saarella, vaikka olisittekin fyysisesti täysin eri paikoissa. Tulevaisuus tuo tullessaan varmasti monenlaisia sovelluksia, joissa voi tehdä asioita yhdessä muiden ihmisten kanssa.


 


"Virtuaalimaailmassa et ole koskaan yksin!"



Testissä Samsung Gear VR -lasit



Tutustuimme tarkemmin Samsung Galaxy S7 puhelimenkin kanssa loistavasti toimiviin Samsung Gear VR laseihin. Tämän blogin kirjoitushetkellä Soneran verkkokaupassa tarjotaan tällaiset virtuaalilasit ilmaiseksi mukaan, kun ostaa Samsung Galaxy S7 puhelimen.


 


Testasimme muutamia mielenkiintoisia sovelluksia


 


Netflix
VR-lasien kautta katsottuna Netflix näyttää siltä, kuin istuisit elokuvateatterissa tai katsoisit olohuoneessa ohjelmia valtavan kokoiselta valkokankaalta. Vaikutelma on varsin todellinen ja katselukokemus tuntuu hyvälle. Mieluiten toki katselisi elokuvia laadukkaan television kautta, mutta VR-lasien Netflix on loistava valinta reissuun tai jos kotona on pieni televisio.



Streetview VR
Streetview sovelluksen avulla voit suorittaa ulkomaanmatkailua kotisohvalta. VR-lasien avulla tuntuu, kuin olisit itse kohteessa paikanpäällä ja pääset tutkimaan mahtavia paikkoja ympäri maailmaa. Kätevä ominaisuus jos olet lähdössä reissuun, niin voit tutustua kohteeseen jo etukäteen näiden lasien avulla.


 


NextVR
Tämä on itselleni yksi mielenkiintoisimmista sovelluksista. Urheilufanina on hieno päästä katsomaan erilaisia urheilutapahtumia suorana lähetyksenä. Sovelluksen avulla tuntuu, kuin olisit itse urheilutapahtuman katsomossa istumassa



360 Photos
Sovellus pitää sisällään yli 80 miljoonaa kuvaa erilaisista tapahtumista ja paikoista ympäri maailmaa. Kaikki kuvat ovat 360-näkymällä, jolloin voit päätä kääntämällä tutkia kyseistä kohdetta ympärilläsi. Mukana on esimerkiksi tyylikkäitä otoksia Cannesin elokuvafestareilta.

Tämän blogin työstänyt @NikoNo ja @Niina_B


1 kommentti

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Minusta mielenkiintoisimmat sovellukset olisivat Streetview VR ja 360 Photos, ainakin itselle. Olisi kivaa matkustaa virtuaalisesti ja katsoa matkakohteita etukäteen :)

Vastaa