peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
58858 Jäsentä
163384 Kirjoitusta

Telia yhteisö on nyt myös laiteyhteisö

Lue lisää
Yhteistyössä OnePlus

Diabetes ja keliakia ei hidasta Kaapo KakkoaModeraattori
Moderaattori
Rekisteröitynyt: ‎17-12-2014
Kirjoituksia: 1 396
1/1

Diabetes ja keliakia ei hidasta Kaapo Kakkoa

kaapokakko.jpg


Kaapo Kakko kertoi keliakialiiton julkaisussa, että hänellä todettiin viisi vuotta sitten tyypin 1 diabetes. Samassa yhteydessä verikokeissa paljastui myös keliakia. Tämä tuplaosuma ei ole kaikesta nähdystä päätellen hidastanut nuorta supertähteä lainkaan. Kakko toimii varmasti monille muille samassa tilanteessa oleville nuorille esimerkkinä.


Diabeteksena tunnetaan päätyypeiltään 1. tyypin diabetes, 2. tyypin diabetes sekä raskausajan diabetes, ja niitä kaikkia yhdistää häiriö haiman insuliinintuotannossa ja pitkäaikaisesti kohonnut verensokeri. Joidenkin tilastojen mukaan Suomessa olisi jopa yli 500 000 eri diabetesta sairastavaa ihmistä. 

 

Keliakia on myös varsin yleisen sairaus ja moni sairastaa sitä jopa tietämättään. Keliakia on suolistosairaus, jossa elimistö on kykenemätön käsittelemään vehnän, ohran ja rukiin sisältämää gluteeni-proteiinia. Käytännössä pitää siis valita gluteeniton ruokavalio ja viljoistakin kaura on todettu monille turvalliseksi.

 

– Hankalinta keliakiassa on, että joudun miettimään syömistä enemmän kuin muut pelikaverit – muut voivat napata pöydästä, mitä haluavat. Toinen asia on se, että joutuu varmistamaan usein ruuasta, onko se gluteenitonta, Kakko toteaa.

 

Diabetes on Kakon mielestä kuitenkin keliakiaa työteliäämpi kumppani, koska veren sokeritasoa on seurattava ja välipaloista huolehdittava. Pistokset ovat rutiinia.
– Syön terveellisemmin keliakian ansiosta – herkkuja ei tule syötyä niin paljon kuin ehkä muuten tulisi. Tulee myös luettua tarkemmin, mitä kaikkea tuotteet sisältävät, hän ynnää hyviä puolia.

 

kaapokakko2.PNGKaapo Kakko oli koko kauden ajan TPS:n johtavia pelaajia

 

Kaapo Kakko on loistava esimerkki siitä, että keliakiasta ja diabeteksesta huolimatta voi elää täyttä urheilijan elämää. Tämän kauden pleijarit päättyivät jo TPS:n osalta ja Kakko takoi 5 ottelussa tehot 4+1 =5. Nähtäväksi jää, että jatkuuko kausi vielä leijonapaidassa MM-kisoissa.

 

Ensi kaudeksi nuorukainen lähtee todennäköisesti jo rapakon taakse pelaamaan ja edessä on loistava tulevaisuus NHL ympyröissä.

 

 

Lue myös nämä

Keliakialiiton artikkeli Kaapo Kakosta

Kaapo Kakko - tuleva NHL draftin ykkösvaraus

Liigan UHD lähetykset alkoivat

Liiga Yhteisössä.jpg