Yhteisö

Lueskele, kysy neuvoa, keskustele, opi uutta ja liity mukaan!
Jäseniä 62328
Kirjoituksia 170325

Jääkiekon MM-kisaennakko - Nappaako Ruotsi kolmannen MM-kullan putkeen?Highlighted
Moderaattori
Rekisteröitynyt: ‎06-06-2017
Kirjoituksia: 419
1/2

Jääkiekon MM-kisaennakko - Nappaako Ruotsi kolmannen MM-kullan putkeen?

MM-kisaopas 2019 copy.jpg

 

Eletään aikaa, kun Bratislavan ja Košicen katukuvassa alkaa pikku hiljaa näkyä kevään merkkejä. Ne kevään merkit kertovat siitä, että nämä kaksi kaupunkia toimii isäntinä jääkiekon MM-kisoille vuonna 2019. Kyseessä on vasta toinen kerta, kun Slovakia isännöi kisoja itsenäisenä valtiona. Edelliset kisat olivat suomalaisille ikimuistoiset, kun Leijonat nappasivat historian toisen MM-kullan vuonna 2011 Bratislavan kisoista. Slovakian kisaisännyys päätettiin vuonna 2015 ja Slovakia oli ainoa maa, joka haki 2019 järjestettävien MM-kisojen isäntämaaksi.

A-lohkon alkusarjan ottelut pelataan Košicessa ja B-lohkon ottelut Bratislavassa. Suomi pelaa turnauksen A-lohkossa, joten Leijonamiehistön matka vie siis Košicen kaupunkiin. Turnaus alkaa 10. toukokuuta ja päättyy 26.5. pelattavaan finaaliotteluun. 

Košicen ottelut pelataan Steel Arénalla, johon mahtuu 8378 katsojaa. Areena on valmistunut vuonna 2006 ja se on slovakialaisen HC Košicen kotihalli. A-lohkon otteluiden lisäksi Steel Arénalla pelataan kaksi puolivälieräottelua. B-lohko pelataan Bratislavassa Ondrej Nepela Arenalla, joka tunnetaan myös nimellä Orange Arena. Bratislavassa pelataan A-lohkon otteluiden lisäksi kaksi puolivälieräottelua, välierät, pronssiottelu sekä finaali. Ondrej Nepela Arenan yleisökapasiteetti on 10 055 katsojaa.

Turnauksessa nähdään Leijonien lisäksi suomalaisväriä myös tuomaristosta, kun turnauksessa oikeutta jakaa päätuomarit Mikko Kaukokari ja Aleksi Rantala, sekä linjatuomarit Hannu Sormunen ja Lauri Nikulainen.

 

Turnauksen päänäyttämönä toimii Ondrej Nepela Arena, joka sijaitsee Bratislavassa. Täällä pelataan B-lohkon ottelut, kaksi puolivälieräottelua, välierät, sekä finaali ja pronssiottelu.Turnauksen päänäyttämönä toimii Ondrej Nepela Arena, joka sijaitsee Bratislavassa. Täällä pelataan B-lohkon ottelut, kaksi puolivälieräottelua, välierät, sekä finaali ja pronssiottelu.
Lohkojaot ja mietteitä joukkueiden voimasuhteista

 

Košicen A-lohko näyttää ennakkoon tiukemmalta lohkolta, kun lähdetään miettimään lohkon jatkoonmenijöitä. Ennakolta varmoiksi jatkoonmenijöiksi voidaan tästä lohkosta laskea Kanada, Yhdysvallat ja Suomi. Viimeisestä jatkopaikasta taistelee Slovakia, Saksa ja Tanska. Kisaisännille olisi karmaiseva pettymys, jos Slovakia putoaisi jo lohkovaiheessa pois. B-lohkossa näen olevan neljä selkeää joukkuetta, jotka menevät jatkoon. En pysty uskomaan siihen, että Norja, Latvia, Itävalta tai Italia pystyisi etenemään B-lohkosta jatkoon.

 

Leijonat valmistautuu turnaukseen ilman NHL-apuja

 

Leijonien joukkueessa ei ole tätä juttua kirjoittaessa vielä yhtään NHL-vahvistusta, mutta tilanne voi toki muuttua vielä ennen turnauksen alkua ja alkusarjan aikana. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö joukkueesta löytyisi mielenkiintoisia nimiä. TPS:n hyökkääjä Kaapo Kakko kannattaa ehdottomasti ottaa seurantaan, sillä Kaapo varataan kesällä Draft-tilaisuudessa NHL:ään ja hänestä voi tulla Suomen historian ensimmäinen ykkösvaraus. Myös loisteliaan kauden pelannut Oliwer Kaski on ehdottomasti yksi ehdoton vahvistus Leijonille. Tämä Pelicansissa viime kaudella pelannut puolustaja voitti Liigan puolustajien pistepörssin vakuuttavin ottein. Myös Kasken on huhuiltu siirtyvän ensi kaudeksi rapakon taakse. Suomi voitti oman lohkonsa viime vuoden MM-kisoissa, mutta puolivälierissä vahvan turnauksen pelannut Sveitsi pudotti leijonat jatkosta numeroin 2-3. Sveitsi raivasi tiensä aina finaaliin saakka, jossa se hävisi Ruotsille tiukan väännön jälkeen. Odotan Leijonien etenevän pudotuspeleihin tässä turnauksessa, mutta välieräpaikkaan vaaditaan täydellinen suoritus. Suomen joukkue ei ole aiemmissa kisoissa tullut tunnetuksi yksilötaidoistaan, vaan vahvasta ja tiiviistä joukkuepelistä. Tämä on Leijonien voimavara vuodesta toiseen ja kaikkien palasten loksahtaessa kohdalleen, voi Leijonat kammeta itsensä näissä kisoissa jopa finaaliin asti.

Kisaisäntä Slovakia tavoittelee mitalia kotikisoistaan

 

Yleensä kisojen isäntämaat ovat onnistuneet saamaan jalkeille varsin nimekkään joukkueen. Syynä tähän lienee se, että raskaan kauden jälkeen on helpompi palata kotimaahan pelaamaan, kun perhe ja ystävät on kotimaassa. Pelaajilla ei kuitenkaan ole kovinkaan paljoa vapaata kauden päättyessä ennen kesäharjoituskauden alkua, joten kahden viikon reissu maailman toiselle puolen ei välttämättä kauden jälkeen kuulosta kaikkien korvaan hyvälle vaihtoehdolle. Slovakiassa ollaan viime vuosina oltu huolissaan jääkiekon tilasta, kun maajoukkueen veteraanitähtien saappaille ei ole näkynyt täyttäjiä. Joukkueen puolustus näissä kisoissa koostuu pitkälti NHL-miehistä ja näyttää varsin kelvolliselta, mutta hyökkäyspelin ympärillä pyörii kysymysmerkkejä. Montreal Canadiensissa pelaava Tomas Tatar on tuttu näky Slovakian paidassa ja hän on joukkueen yksi tähtistatuksen omaava pelaaja. Slovakian täytyy onnistua voittamaan B-lohkon ennakolta heikommat joukkueet, jos joukkue mielii päästä alkulohkosta jatkoon. Tanskaa ja Saksaa vastaan pelattavat ottelut määrittävät pitkälti joukkueen jatkopaikan, jos joukkue ei onnistu nappamaan pisteitä Suomelta, Yhdysvalloilta tai Kanadalta.

 

Slovakian kultainen sukupolvi. Kuva vuoden 2010 Vancouverin olympialaisista voitetun puolivälieräottelun jälkeen. Kuka täyttää näiden herrojen saappaat?Slovakian kultainen sukupolvi. Kuva vuoden 2010 Vancouverin olympialaisista voitetun puolivälieräottelun jälkeen. Kuka täyttää näiden herrojen saappaat?

Yhdysvallat pyrkii kirkastamaan pronssimitalin

 

Yhdysvaltojen joukkue on rakentunut tuttuun tapaan NHL-pelaajien ympärille. Jenkit eivät ole voittaneet MM-kisoissa kirkkainta mitalia sitten vuoden 1960 ja viimeinen hopeinen mitali on vuodelta 1956. Voisi kuvitella, että melkein pelkästään NHL-pelaajista joka vuonna koottu miehistö olisi ollut finaalissa useampaankin otteeseen, mutta Yhdysvaltojen taival kultamitalijahdissa on vuodesta toiseen päättynyt joko puolivälierissä tai välierissä. Tänä vuonna Yhdysvallat lähtee jälleen metsästämään ensimmäistä finaalipaikkaa vuosikymmeniin. Joukkueessa nähdään tänä vuonna Chicago Blackhawksin hyökkääjätaiturit Patrick Kane ja Alex DeBrincat, Buffalon hyökkääjävirtuoosi Jack Eichel, sekä vikkeläkinttuinen Red Wings hyökkääjä Dylan Larkin. Puolustuksessa esille voi hyvin nostaa tähtipuolustaja Ryan Suterin ja New York Rangersissa vakuuttavan kauden pelanneen Brady Skjein. Jenkkien ykkösvahtina nähdään suurella todennäköisyydellä kokenut Cory Schneider. Alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa Pikkuleijonat pudottanut superlupaus Jack Hughes on saamassa myös kutsun kisoihin. Kaiken kaikkiaan Yhdysvaltojen joukkueesta seitsemän pelaajaa pelasi MM-kisoissa myös viime vuonna, kun joukkue ylsi pronssille. 

 

Kanada on tuttuun tapaan yksi MM-kisojen suosikeista


Kanadan joukkueessa vilisee jälleen kerran NHL-staroja. Vaahteralehdissä nähdään muuan John Tavares, joka on kahdella edellisellä NHL-kaudellaan nakutellut yli 80 pinnaa. Puolustuksesta löytyy nuori tulokaspakki Thomas Chabot, joka esitti vakuuttavia otteita Ottawa Senatorsin takalinjoilla NHL:ssä. Jos Kanadan joukkueesta lähdetään etsimään heikkouksia, olisi nimenomaan puolustuksessa tilaa kiekolliselle ja johtavalle puolustajalle. Toki Kanadan puolustuksessa on tässäkin turnauksessa liuta pelaajia, jotka suorittavat NHL:ssä tasaisesti vuodesta toiseen. Kaksinkertainen Stanley Cup voittaja Matt Murray toimii joukkueen lukkona maalissa, ja hän pystyy venymään illasta toiseen, vaikka puolustuksesta löytyisikin turnauksen aikana haavoittuvuutta. Kanada pelaa itsensä tänäkin vuonna neljän parhaan joukkoon.

 

 

MM-kisoihin osallistuvat joukkueet ja lohkojako.MM-kisoihin osallistuvat joukkueet ja lohkojako.

Venäjän joukkueesta löytyy hirvittävä määrä tulivoimaa

 

Uskallan väittää, että Venäjän joukkueesta löytyy koko turnauksen pelottavin hyökkäyskalusto. Itänaapurin eturivistä löytyy mm. NHL:n pistepörssin voittaja Nikita Kutsherov, Alexander Ovetškin, Jevgeni Malkin, Jegveni Kuznetsov, Ilja Kovaltshuk ja Jevgeni Dadonov. Jokaisen turnauksen yhteydessä Venäjän yllä on pyörinyt kysymysmerkki siitä, että kuinka hyvin joukkue saa yhteispelin toimimaan. Maalivahtipelistä ei joukkueen menestyksen pitäisi jäädä kiinni, sillä Tampa Bay Lightningin NHL-runkosarjan voittoon johdattanut Andrei Vasilevski torjuu kiekkoja Venäjän maalilla. Venäjän puolustus on sekoitus KHL- ja NHL-pakkeja ja puolustuspeli nojaa pitkälti Dmitri Orloviin, Nikita Zaitseviin ja Ivan Provoroviin. Joukkue on kova ainakin paperilla, mutta turnauksen voittamiseen tarvitaan myös paljon muutakin kuin pelkästään pelipaidan selkäpuolella komeilevia nimiä. Egot on jätettävä syrjään ja joukkueen täytyy saada yhteispeli toimimaan, jos joukkue haluaa mennä päätyyn asti.

 

Ruotsilla mahdollisuus voittaa kolmas MM-kulta putkeen

Rakas länsinaapurimme Ruotsi on jälleen saamassa jalkeille nimekkään joukkueen, kun esimerkiksi kokenut veräjänvartija Henrik Lundqvist, huippupakki Oliver Ekman-Larsson ja vuoden NHL-tulokkaan tittelistä taisteleva Canucks hyökkääjä Elias Petterson ilmoittivat heidän olevan käytössä Bratislavan MM-kisoissa. Ruotsi on juhlinut kultaa kahtena viime keväänä ja joukkue lähtee tähänkin turnaukseen yhtenä ennakkosuosikeista. Tre Kronor lähtee hakemaan B-lohkon voittoa, mutta Venäjällä ja Tšekillä on varmasti sanansa sanottavana tähän. Menestykseen tottuneille ruotsalaisille kaikki muu kuin turnauksen voitto on pettymys. Liigasta tuttu KooKoon Malte Strömwall on ollut myös mukana Tre Kronorin MM-leiriryhmässä. Tätä jääkylmää viimeistelijää kannattaa ehdottomasti turnauksen aikana seurata, jos paikka aukeaa NHL-tähtiä vilisevästä ryhmästä. Kilahteleeko takaraudat ja syttyykö punalamppu samaan tapaan kansainvälisissä otteluissa, mitä Liigassa totuttiin näkemään? Kun Strömwall saa ympärilleen maailmanluokan pelaajat, voi jälki olla tuhoisaa. Ennakoin Ruotsin pelaavan tänäkin vuonna finaalissa.

 

Kokenut Loui Eriksson nähdään tänä vuonna Ruotsin MM-miehistössä. Eriksson on kertaalleen voittanut maailmanmestaruuden Tre Kronor -paidassa. Palkintokaapista löytyy myös olympiahopea.Kokenut Loui Eriksson nähdään tänä vuonna Ruotsin MM-miehistössä. Eriksson on kertaalleen voittanut maailmanmestaruuden Tre Kronor -paidassa. Palkintokaapista löytyy myös olympiahopea.

Tšekin edellisestä mitalista aikaa kuusi vuotta

 

Tšekin edellinen mitali on vuoden 2012 kisoista, kun joukkue nappasi pronssisen mitalin Suomen ja Ruotsin yhdessä järjestämissä MM-kisoissa. Viimeisin kultamitali on tullut vuonna 2010 Saksassa pelatuista MM-kisoista. Tšekissä otettiin ilolla vastaan uutinen, kun Jakub Voracek ilmoitti olevansa mukana kisajoukkueessa. Voracekia voidaan pitää yhtenä Tšekin kirkkaimmista tähdistä ja hän on kertaalleen johdattanut Tšekin MM-kisojen voittoon. Ondrej Palatilta ja Mihail Frolikilta voidaan odottaa myös tehoja. Arvelen, että tie nousee kuitenkin pystyyn puolivälierissä, kuten useampana vuonna putkeen on joukkueelle käynyt, sillä tässä turnauksessa on mukana ennakolta huomattavasti laadukkaampia ja materiaaliltaan tasaisempia joukkueita. Tšekkiä ei kuitenkaan voi täysin laskea pois mitalipeleistä.

 

Sveitsi lähtee jälleen kestomenestyjien kaatoon

 

Sveitsi järjesti viime vuonna melkoisen paukun, kun he yltivät aina MM-kisojen finaaliin asti. Joukkue kaatoi matkalla finaaliin Suomen ja Kanadan, joten mikään helppo tie sveitsiläisillä ei ollut. Finaalissa Ruotsi kuitenkin oli niukasti parempi ja Sveitsin historian ensimmäinen kultamitali jäi saavuttamatta. Ilahduttavaa oli nähdä, että joukkue saavutti MM-hopean suurimmaksi osaksi kotimaisen NLA-sarjan pelaajilla, joka kertoo myös Sveitsin kotimaisen jääkiekkoliigan tasosta. Odotan Sveitsiltä väkevää turnausta myös tänä vuonna, mutta finaalipaikan uusiminen tuntuu kuitenkin tässä vaiheessa kaukaiselta ajatukselta. Joukkueen ehdottomana tähtenä voidaan pitää parin vuoden takaista NHL:n ykkösvarausta Nico Hischieriä, joka pystyy nopeilla jaloillaan ja silkkisillä käsillään veivaamaan vastustajien puolustuksen solmuun. Puolustuksesta löytyy NHL-kokemusta ja kiekollista osaamista, kun Nashvillestä tulleet Roman Josi ja Yannick Weber pukevat Sveitsi-paidan päälle.

 

Leijonien pelit näkyvät tuttuun tapaan maksuttomilta kanavilta, mutta täydellisen katselukokemuksen saa C Moren -kanavapaketilla. Laitetaan samalla pienimuotoinen visailu pystyyn, eli veikkaa tämän artikkelin alapuolelle MM-kisojen TOP4-sijoitukset.

Omat arvaukseni:

1. Ruotsi
2. Venäjä

3. Yhdysvallat
4. Kanada

1 vastaus
Highlighted
Moderaattori
Rekisteröitynyt: ‎17-12-2014
Kirjoituksia: 1 446
2/2

Vs: Jääkiekon MM-kisaennakko - Nappaako Ruotsi kolmannen MM-kullan putkeen?

Ensimmäiset puolivälierät pelattu.

 

Kanada - Sveitsi 3-2 ja.

Venäjä - USA 4-3

 

Kanadan ja Sveitsin kohtaaminen meni tiukille, kun Sveitsi johti ottelua 2-1 aivan varsinaisen peliajan lopulle, kunnes Kanada tasoitti vajaa sekunti ennen loppua. Jatkoajalla sitten voitto Kanadalle.

 

Tunnin päästä alkaa

Suomi - Ruotsi

Tshekki - Saksa

0 tykkäystä