Yhteisö

Lueskele, kysy neuvoa, keskustele, opi uutta ja liity mukaan!
Jäseniä 63829
Kirjoituksia 173823

Jani ”Jantta” Alkio - konkariselostajan ajatuksia mikin takaaHighlighted

Jani ”Jantta” Alkio - konkariselostajan ajatuksia mikin takaa

Moderaattori
Viestejä 1 468 kpl

Jani ”Jantta” Alkio - konkariselostajan ajatuksia mikin takaa

1/3

Jani "Jantta" Alkio aina hyvällä asenteella liikenteessä! Kuva: Samira LeeJani "Jantta" Alkio aina hyvällä asenteella liikenteessä! Kuva: Samira Lee

Tätä juttua varten haettiin jääkiekon ystäviltä kysymyksiä aiemmin ja näihin pyritään nyt saamaan Jantalta vastauksia. Kelataanpa kuitenkin aikaa hieman taaksepäin, hetkeen jolloin Telialla vasta rakennettiin perustuksia tälle kaudelle. Kaikki tekniikka uusittiin täysin kameroista ja lähetystekniikasta lähtien ja kasattiin huikeata selostus- / asiantuntijatiimiä. Tässä vaiheessa faneilta tuli kaikkein eniten toivetta, että konkari Jani Alkio on saatava Telian remmiin mukaan ja tulkitsemaan otteluita. Usein saa mitä tilaa ja näin kävi tälläkin kerralla.

Tutustutaanpa tähän yleisön suosikkiin hieman tarkemmin.

Jantta on aloittanut selostusuransa hieman vahingossa ja suunnittelematta. Alkujaan muutamasta kokeilumielessä selostetusta salibandymatsista se homma lähti liikenteeseen ja sitä kautta löytyi tie rakkaan jääkiekon pariin. Jääkiekko kuuluu Jantalla työhön ja myös vapaa-aikaan, kun toisinaan herra käy itsekin kentällä esiintymässä maalivahtina. Lisäksi esiintymiskokemusta on karttunut myös musiikin parista kitaran kanssa.

Halusin tietää, missä Jani näkisi itsensä töissä, jos ei olisi päätynyt jääkiekon pariin selostajaksi. Tähän löytyi pienen pohdinnan jälkeen vastaus, että kenties jonkinlaisten tv-tuotantojen parista. Tästä maailmasta löytyy paljon kokemusta ja tunnelmia isän kautta, kun pieni poika oli aikanaan mukana seuraamassa ammattilaisten työtä. Vaatimattomana miehenä hän ei kuitenkaan näkisi itseään parrasvaloissa, vaan enemmänkin taustalla.


Esikuvia ja persoonia uran varrelta

Kaikilla on ammateissaan varmasti jonkinlaisia esikuvia, kenestä on joskus ottanut vaikutteita tai saanut muutoin inspiraatiota. Jantalle tärkeimmät esikuvat ovat olleet yleisurheilun puolelta Mauri Myllymäki ja pitkäaikainen sparrikaveri J-P Jalo. Nämä ovat legendaarisia ja tuttuja hahmoja varmasti monille urheilun ystäville.

Yleisö halusi kuulla, että ketkä ovat mielenkiintoisimmat kiekkopersoonat, kenen kanssa Jantta on ollut tekemisissä uran aikana.

“Todella vaikea sanoa yksittäisiä henkilöitä, kun tässä on tullut niin paljon hienoja ihmisiä vastaan. Mainitaan nyt vaikka Ville Nieminen, Ari Vallin ja Esa Tikkanen, jotka ovat kaikki läheisiä ystäviä edelleen. Kaikki ovat persoonia isolla P:llä ja huikeita kertomaan tarinoita, kuten kaikki jääkiekkoa seuraavat varmasti tietävät.” Jantta toteaa.

Rento ja hyvä jätkä liikkuu kiekkopiireissä, kuin kala vedessä. On helppo viettää aikaa ihmisten kanssa, kun ei ole toimittajan roolissa, vaan voi keskustella asioista rennosti. Selostajan työssä on varmasti hyötyä myös siitä, että pääsee tutustumaan ihmisiin laidasta laitaan. Tarinaa voi heitellä tuomareiden, pelaajien, huoltajien ja fanien kanssa. Tästä kaikesta saa hyvää perspektiiviä omaan tekemiseen ja otteluiden tulkintaan.

 

Kärkiselostajat: Sebastian Waheeb, Oskari Saari, Jani Alkio, Olli Eronen. Kuva: Samira LeeKärkiselostajat: Sebastian Waheeb, Oskari Saari, Jani Alkio, Olli Eronen. Kuva: Samira Lee
Selostajan ammatin monet puolet

Moni voisi ajatella, että suosikkiselostajalla olisi paineita työssään, kun ihmiset odottavat ilta toisensa jälkeen laadukasta kokemusta kotikatsomoissa. Katselukokemus on tottakai hyvien joukkueiden, tähtipelaajien, laadukkaan tv-kuvan, selostuksen ja mahdollisten kisaeväiden kombinaatio.

“En oikeastaan ota mitään paineita, kun tässä on jo kertynyt sen verran kokemusta. Fakta on myös, että millään ei voi kaikkia miellyttää. Kun on sydämestään innostunut tästä hienosta lajista ja tekee joka pelissä parhaansa, niin se tuntuu maistuvan ainakin joillekin ihmisille.

 

Vierastan vähän sellaista ajatusta, että selostajat olisi mitenkään tähtiä tai tarvitsisi nostaa mitenkään framille. Peli on keskiössä ja selostaja pyrkii sitten tuomaan siihen oman lisänsä.”  Jantta analysoi vaatimattomaan tyyliin.

Palautetta ja kommenttia tulee myös paljon, niin livetilanteissa kuin sosiaalisen median kanavissakin.

“Minulla riittää aina aikaa jutella ihmisten kanssa kaupungilla ja sosiaalisessa mediassakin. Kaikki kommentit on tervetulleita ja joskus hyvin perustellusta kritiikistäkin voi oppia jotain. Perinteiseen suomalaiseen tyyliin tuntuu toisinaan haastavalta ottaa vastaan ylitsevuotavia kehuja. Kaikesta positiivisesta palautteesta saa toki potkua omaan tekemiseen.”

Kokenut konkarikin sparrailee aktiivisesti selostuksien tekemistä Telian Liigatiimiin kuuluvien selostajien ja muiden tuttujen kasvojen kanssa. Asioista keskustellessa voi aina löytää uudenlaisia kulmia ja kenties myös itse antaa jotain tipsejä nuoremmille tekijöille. Näillä kilometreillä ei enää juurikaan tarvitse kuunnella omia selostuksia uusintana, vaikka sitäkin on aiemmin tehty varsin paljon.


Miten valmistaudutaan selostuksiin ja voiko koskaan lomailla

Ammattiselostajan työ voi vaikuttaa kotikatsomoihin helpolta. Kurvailee vain autolla pelipaikalle ja ryhtyy kertomaan pelin tapahtumia eetteriin. Todellisuudessa kakku on kuitenkin paljon moniulotteisempi.

“Selostaminen ja suorittaminen sinänsä onkin pitkän kokemuksen jälkeen melko helppoa, mutta kaikki se taustatyö ja peleihin valmistautuminen on haastavinta. Yleensä käytän noin kaksi tuntia aikaa valmistautumiseen jokaista ottelua varten.” Jantta taustoittaa

Voiko selostaja lomailla kesällä vai pitääkö olla kokoajan hereillä jääkiekon maailmassa?

“Kyllä kausien jälkeen on aina hyvä ottaa vähän lomaa ja irtautua jääkiekosta. Lepääminen ja kitaransoitto on silloin ihan toimivaa tekemistä. Toki uuteen kauteen valmistautuminen pitää aloittaa hyvissä ajoin, kun joukkueita on 15 tässä sarjassa, niin siinä riittää paljon pelaajaliikennettä ja muita käänteitä, jotka on pakko ottaa haltuun!"

Selostajaksi haluaville nuorille Jantalla on hyvät ja ytimekkäät vinkit. Tärkeintä on, että ei pyri kopioimaan ketään muuta selostajaa, kun ei voi millään onnistua jos pyrkisi ”Jantta kakkoseksi”. Pitää kuunnella omaa ääntä ja löytää omanlainen tyyli tehdä hommia. Mikäli oma ääni on sellainen joka sopii selostamiseen ja on kuulijoille miellyttävä, niin pelien selostamista voi alkaa treenaamaan kotona.

 

 

Onko selostusreissuilla sattunut mitään hauskoja kommelluksia

”Muistan erään hauskan sattumuksen, kun selostettiin kollegan Oskari Saaren kanssa salibandya. Silloin toinen kävi aina tauolla tekemässä haastattelua alakerrassa. Itselle siinä sattui sitten vatsatauti ja jouduin haastattelun jälkeen ryntäämään vessaan. Sattuneesta syystä en ehtinyt ajoissa takaisin selostuskoppiin ja kuuntelin korvanapista, kun Oskari veti monologia ja varmasti samalla ihmetteli, missä kollega viipyi” naureskelee Jantta.

Matka jatkuu uusia kommelluksia kohti. Jani Alkio selostaa paljon otteluita tässä loppukauden aikana, joten hypätkää mukaan taajuuksille ja nauttikaa tunnelmasta!

 


Twitter:  @AlkioJani

2 vastausta
Highlighted

Uusi jäsen
Viestejä 2 kpl

2/3

Tsemppiä Jantalle, ja lisää vauhtia koneeseen. Kelpaa seurata kommelluksia ja aitoutta 😀

Highlighted

Moderaattori
Viestejä 1 468 kpl

3/3

@Aatana  kirjoitti:

Tsemppiä Jantalle, ja lisää vauhtia koneeseen. Kelpaa seurata kommelluksia ja aitoutta 😀


Mestarilla tuntuu vauhtia kyllä riittävä, kun tähänkin viikkoon mahtuu taas peräti neljä Jantan selostamaa matsia. Silloin kun löytyy intohimo lajia kohtaan, niin jaksaa painaa. Se on toki loistava juttu kaikkien meidän penkkiurheilijoiden vinkkelistä Hymiö Onnellinen

Haluatko lisätä keskusteluun jotain, tai kysyä lisää? Kirjaudu sisään tai liity jäseneksi osallistuaksesi keskusteluun. Löydät linkit myös sivun yläreunasta.