Yhteisö

Lueskele, kysy neuvoa, keskustele, opi uutta ja liity mukaan!
Jäseniä 63800
Kirjoituksia 173766

Takana lähes 500 Liigan ottelulähetystä – Näin kausi 2018-2019 sujuiHighlighted

Takana lähes 500 Liigan ottelulähetystä – Näin kausi 2018-2019 sujui

Moderaattori
Viestejä 1 468 kpl

Takana lähes 500 Liigan ottelulähetystä – Näin kausi 2018-2019 sujui

1/1

190921_1340Kuvitus_01.jpg

 

Liigan kausi on saatu pakettiin. Jännittävät finaalit päättyivät 7. pelissä HPK:n voittoon ja näin mestaruus matkasi tällä kaudella Hämeenlinnaan. Pelaajien ja joukkueiden osalta kausi oli äärimmäisen viihdyttävä ja jääkiekon ystävät pääsivät todistamaan lukuisia hienoja hetkiä. Tässä blogissa on kuitenkin tarkoitus käydä läpi, kuinka Telia onnistui otteluiden televisioinnissa ja mitä jäi teroitettavaksi jatkoa ajatellen.

 

Aluksi hieman tilastofaktaa menneeltä kaudelta:

  • Televisioituja Liiga-otteluita kauden aikana: 495 kpl
  • Ottelut, jotka näkyivät ongelmitta: 488 kpl
  • Ottelut, joissa oli äänien kanssa osittain haasteita: 7 kpl

 

Näiden numeroiden valossa voi todeta, että lähes kaikki matsit näkyivät kauden aikana ilman lähetysongelmia. Suurin epäonnistuminen tapahtui 12.1., kun täyden kierroksen ottelut jäivät lähes kokonaan näkymättä teknisten ongelmien vuoksi. Avasimme vikatilanteen vuoksi erillisen hyvityslomakkeen ja hyvitimme osan kuukausimaksusta niille asiakkaille, jotka hakivat korvausta lomakkeen kautta. Ääniongelmia, eli selostuksen pätkimistä tai selostuksen puuttumista esiintyi kourallisessa otteluista, mutta näidenkin osalta tv-kuva näkyi ja halliäänet kuuluivat hienosti.

 


Kaudelle tuotuja uudistuksia


Kuvanlaatuun lupasimme parannuksia ennen kauden alkua ja se on toteutunut palautteiden perusteella hienosti. Kuva näyttää aiempaa terävämmältä ja kirkkaammalta. Playoff-peleissä alkaneet UHD-lähetykset veivät kuvanlaatua vielä askeleen eteenpäin. Alkuun UHD-laatua on voitu tarjota Telian kaapeli TV-verkossa ja Telia TV -digiboksi laajakaistalla palvelun kautta. Ensi kauden aikana UHD-lähetykset tuodaan tarjolle myös Telia TV -digiboksi palveluun, jota voi hyödyntää millä tahansa riittävän nopealla nettiyhteydellä.

 

Paremmat mikitykset otettiin käyttöön heti kauden alussa, jolloin haasteita aiheutti sopivien säätöjen löytäminen, jotta äänet kuuluisivat katsojille parhaalla mahdollisella tavalla. Yksityiskohdat saatiin kuitenkin viilattua ja kauden aikana kotikatsomoissa on kuultu hienosti kiekon napsuminen lapaan tai taklausten rymähtäminen laitoihin. Tolppien kilahtelun vaimeudesta tai puutteesta on ollut paljon puhetta kauden aikana, mutta aina tolppien kilahtamiset eivät kuulu edes livenä hallilla, joten keinotekoisesti niitä ei voida ääniraitaan tuoda. Kotikatsomoihin äänimaailman parantuminen on paljon kiinni myös kotona olevien laitteiden teknisistä kyvykkyyksistä. Äänet saadaan jo nyt erinomaisesti kuuluviin hallilta ja kesän aikana työt jatkuvat, jotta tilannetta saadaan parannettua entisestään.

 

#Liigalive360 -studiossa Sean Bergenheim, Ismo Lehkonen ja Tuomas Nyholm#Liigalive360 -studiossa Sean Bergenheim, Ismo Lehkonen ja Tuomas Nyholm

Uusittu studiokonsepti ja oheisohjelmisto, erityisesti koko peli-illan kestävä #Liigalive360 -studiolähetys, otettiin varsin positiivisesti vastaan. Studiolähetyksiä tuli runkosarjan aikana keskimäärin kaksi kertaa viikossa ja pudotuspeleissä välieristä alkaen jokaisena pelipäivänä. Studiolähetyksissä seurattiin tiiviisti kaikkia kierroksen pelejä, sekä keskusteltiin asiantuntijoiden toimesta aina ajankohtaisista teemoista. Lähetyksissä oli myös paljon vierailevia tähtiä mukana. Suosittuja ohjelmia olivat myös Ari Vallin -show, Liigaviikko ja Maanantaivalmentajat.

 

Kaikki maalit ja otteluiden tärkeimmät tilanteet olivat nähtävissä paitsi jälkikäteen, myös ottelun ollessa vielä kesken, erillisen Liigavahti-sovelluksen kautta. Sovellus otettiinkin vastaan erittäin positiivisesti. Liigavahti on ladattu jo noin 80 000 laitteeseen ja klippejä on katsottu yli 2,5 miljoonaa kertaa. Sovelluksen käyttäjät ovat reagoineet innokkaasti videoklippeihin, sillä niihin on kertynyt jo yli 650 000 reaktiota. Liigavahti-sovellus voitti kultaa myös Paras Mobiilipalvelu 2018 -kilpailussa. Panostamme Liigavahdin kehitykseen jatkossakin. Saimme kauden aikana lisättyä klippien määrää per peli ja tavoitteenamme on lyhentää klippien julkaisuaikaa entisestään.

 

Momentum -grafiikka näyttää kätevästi, kumpi joukkue hallitseeMomentum -grafiikka näyttää kätevästi, kumpi joukkue hallitsee

Älykiekko ja Momentum-grafiikka. Uraa-uurtavaa älykiekkojärjestelmää pilotoitiin neljässä hallissa, eli Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Oulussa. Älykiekko on simppelimpi termi reaaliaikaisen pelidatan keruu- ja jalostusjärjestelmästä. Kauden lopulla tuotiin uudenlainen Momentum -grafiikka studiolähetyksiin, joka hyödyntää myös älykiekon dataa. Ensi kaudesta alkaen älykiekko otetaan käyttöön kaikissa halleissa, jolloin Liiga on ensimmäinen jääkiekkosarja maailmassa, joka ottaa käyttöön reaaliaikaisen kiekon- ja pelaajien paikannusjärjestelmän. 

 

Näiden lisäksi kauden aikana nähtyjä uudistuksia olivat muun muassa

 

Asiakkailta saatuja kehitysehdotuksia tulevaan


Kuluneella kaudella osalla asiakkaista oli haasteita Liigan katselussa ja useimmiten haasteet liittyivät tietokoneella katseluun. Tilanne on ollut hankala vanhemmilla koneilla tai Mac-käyttäjien kohdalla, kun Telia TV:ssä käytössä ollut videosoitin on vaatinut koneelta varsin paljon. Windows 10 -käyttäjät pystyivät sen sijaan lataamaan erillisen Telia TV -sovelluksen laitteen sovelluskaupasta ja sen toimivuus oli hyvällä tasolla koko kauden ajan. Alkuvuoden toimme uusitun HTML5-pohjaisen videosoittimen IE ja Edge -selaimille. Seuraavaksi HTML5 soitin tuodaan Firefox ja Chrome -selaimille, arviolta tämä tapahtuu kauden 2019-20 alkuun mennessä. Uskomme tämän ratkaisevan monien tietokonekäyttäjien haasteet. Toki jatkossakin parhaan kuvanlaadun saaminen edellyttää nopeaa ja vakaata nettiyhteyttä.

 

Kuvaustyöskentely puhututti myös katsojia kauden aikana. Erityisesti liiallinen zoomin käyttö ärsytti osaa katsojista, mutta toisinaan zoomia käytettiin joidenkin mielestä liian vähän. Jotkut eivät tykänneet kulmakameroiden käyttämisestä ja toisinaan kuva ei meinannut pysyä kiekon tai pelitapahtumien mukana. Vaikka nämä ovatkin osittain mielipidejuttuja, parantamisen varaa on varmasti tälläkin saralla. Pitää kuitenkin huomioida, että ihmiset tykkäävät hieman erilaisista kuvauskulmista. Yhdestä asiasta on kuitenkin oltu varsin yksimielisiä; maalin yläpuolella oleva kattokamera on miellyttänyt lähes kaikkia. Sen avulla maalinedustalla sattuneiden epäselvien tilanteiden tarkastelu on ollut huomattavasti edellisiä kausia helpompaa. On myös hyvä pitää mielessä hallien väliset erot. Kameroiden sijoittelu vaihtelee halleittain eli siitäkin syystä kotikatsomoihin välittyvä kuva voi näyttää hieman erilaiselta hallista riippuen. Lupasimme ennen kauden alkua tuoda lisää kameroita ja uusia kuvakulmia otteluihin. Pyrimme hyödyntämään näitä mahdollisimman järkevästi, jotta voimme tarjota tasalaatuisen katselukokemuksen jokaisesta ottelusta.

 

”Kameratyöskentelyssä kauden aikana joissain otteluissa ilmenneisiin puutteisiin on alihankkijan kanssa jo pureuduttu ja tältäkin osin pidämme huolen, että ensi kaudella saavutetaan vaadittava taso kautta linjan ja ottelusta toiseen. Pääosin kameratyöskentelykin on ollut varsin laadukasta ja se paras mahdollinen laatu pitää nyt monistaa jokaiseen ottelulähetykseen.” kertoo Telian Liiga TV-tuotannosta vastaava Kalle Takala.

 

kyparakamera.PNG

 

Telia TV -sovelluksen tilaaminen, rekisteröinti ja käyttöönotto tuottivat kauden aikana jonkin verran haasteita käyttäjille. Normaalitilanteessa palvelun tilaaminen ja käyttöönotto sujuu muutamassa minuutissa. Kauden aikana tilausputki kuitenkin jumittui muutamaan otteeseen suuren tilaajamäärän vuoksi ja tilauksen toimittuminen saattoi kestää jopa tunteja. Suurimmat tilauspiikit osuivat kauden avauspäivälle ja finaalien 7. pelin aikoihin, jolloin moni halusi päästä katsomaan matseja. Suuri tilaajamäärä on toki lähtökohtaisesti positiivinen tilanne, mutta oli erittäin valitettavaa, että kaikki halukkaat eivät saaneet palvelua riittävän nopeasti käyttöön. Helpotamme jatkossa asiakkaaksi tuloa tiputtamalla pois tunnusten luontivaiheen, eli rekisteröinnin yhteydessä Telia TV -tunnus on jatkossa sähköpostiosoite ja me lähetämme tekstiviestillä salasanan, jolla kirjaudutaan palveluun. Tämä muutos saadaan toteutettua arviolta kauden alkuun mennessä ja muutos vaikuttaa siis uusien asiakkaiden Telia TV -tilauksiin.

 


Telian Liiga TV-tuotannosta vastaavan Kalle Takalan kommentit kaudesta


Sisällöntuotanto on jatkuvaa viilaamista ja kehitystyötä, johon vastaavan tuottajan roolissa ei koskaan voi olla täysin tyytyväinen – muuten kehitys pysähtyy. Kehittämistä meillä kyllä riittääkin vähintään nykyisen sopimuskauden ajaksi. Vaikka ehostettavaa ja osin isompaa korjattavaakin on, ensimmäiseen kauteen olen kuitenkin isossa kuvassa aika tyytyväinen. Veimme ottelulähetyksiä monin tavoin eteenpäin aiemmasta ja höystimme tarjontaamme monipuolisilla, viihdyttävillä ja saadun palautteen perusteella pidetyilläkin studio- ja oheisohjelmilla. Tätä voi pitää onnistuneena alkuna, josta on hyvä spurtata eteenpäin.

 

Ottelulähetyksiä lähdimme parantamaan muun muassa uusimalla ja lisäämällä kamerakalustoa sekä lisäämällä merkittävästi uutta infografiikkaa pelin seuraamisen tueksi ja katsojakokemuksen rikastuttamiseksi. Tässä rikastuttamisessa pääsimme ihan hyvin liikkeelle ja oikealle radalle, mutta rehellisyyden nimissä on sanottava, että enemmän ja parempaa vaadin ensi kaudella. Todella mielenkiintoisia uudistuksia onkin tulossa esim. älykiekkojärjestelmän laajentuessa pilotoinnista kaikkiin Liiga-halleihin. Se avaa meille todella hienoja mahdollisuuksia tarjota Liiga-faneille lisää ihan uudenlaisia asioita pelien ison kuvan ja yhtä lailla yksityiskohtienkin käsittelyyn. Jo avauskaudella yhdessä älykiekkojärjestelmän toteuttavan Bitwisen kanssa lähetyskäyttöön jalostettu momentum-grafiikka on tästä loistava esimerkki. Se puristi useita joukkueiden voimasuhteisiin vaikuttavia yksittäisiä tilastoja yhdeksi helppolukuiseksi graafiksi, joka ensi kertaa lajin historiassa teki siitä kotisohvien niin kovin tutusta ”musta tuntuu, että tää oli kotijoukkueen erä” -fiiliksestä jotakin konkreettista ja antoi meidän tiimille lisää työkaluja otteluiden perkaamiseen.

 

20181121_ILV-HPK_010 (1).jpg

 

Lähtökohtana kaikkeen tekemiseemme oli ja on jatkossakin se, että haluamme tuoda esiin persoonat pelaajaprofiilien takaa. Kypärät pois ja ulos hallista jutuntekoon! Uskon vahvasti siihen, että tuomalla tähdet ja persoonat entistä lähemmäs faneja ja uusiakin katsojia, pystymme parhaalla mahdollisella tavalla yhdessä Liigan ja seurojen kanssa nostamaan maailman parhaisiin sarjoihin lukeutuvan Liigan entistä suuremmaksi ilmiöksi – niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti. Tämä on ehdottomasti meidän kaikkien yhteinen tavoite kuluvan sopimuskauden aikana.

 

Varsinkin uskomattoman hienon ”Liiga-Leijonien” MM-kullan jälkihuuruissa meidän Liiga-tiimi kuopii jo maata ja odottaa malttamattomana ensi kautta. Onneksi Pitsiturnaukseen ei ole enää montakaan viikkoa! Ja sitten mennään taas ja ruvetaan heti preseasonilla leipomaan uusia tähtiä lätkäkartalle. Kuten upea kiekkokevät näytti, Liiga, Leijonat ja koko Suomi-kiekko on nyt kuumempaa hottia kuin ehkä koskaan aikaisemmin! Liigan kyky kasvattaa kaudesta toiseen Sebastian Ahon, Patrik Laineen ja Kaapo Kakon kaltaisia uusia nuoria supertähtiä ja jalostaa vaikkapa Kristian Kuuselan kaltaisista konkareista maailmanmestaritason tekijöitä on suorastaan hämmästyttävä. Kyllä kelpaa ensi kaudellakin nauttia maailman parhaasta Liigasta!

 

 

Asiakkaiden kommentteja Telian Liiga-tuotannosta

 

liigapalautteet.jpg

 

Lue myös nämä

- Liigan kausi 2019-20 alkaa finalistien kohtaamisella 12.9.

- Liigan maksulliset ja ilmaiset sisällöt - mitä kaikkea on tarjolla

- Tilaa Liiga-passi ja näet tulevan kauden pelit!

0 vastausta
Haluatko lisätä keskusteluun jotain, tai kysyä lisää? Kirjaudu sisään tai liity jäseneksi osallistuaksesi keskusteluun. Löydät linkit myös sivun yläreunasta.