peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
55968 Jäsentä
157739 Kirjoitusta

Telia yhteisö on nyt myös laiteyhteisö

Lue lisää
Yhteistyössä OnePlus

Tietokone tottelee huonosti käynnistymiseen voi kulua puoli tuntiaUusi keskustelija
Rekisteröitynyt: ‎29-03-2016
Kirjoituksia: 5
1/4

Tietokone tottelee huonosti käynnistymiseen voi kulua puoli tuntia

Tietokone käynnistyy äärimmäisen hitaasti eikä välillä tottele kunnolla. Oli vähän aikaa sitten Telian huollossa, mutta ei apua. Minulla on Telian turvapaketti

0 tykkäystä
3 vastausta
Kunniajäsen
Rekisteröitynyt: ‎21-02-2015
Kirjoituksia: 1 361
2/4

Vs: Tietokone tottelee huonosti käynnistymiseen voi kulua puoli tuntia


@hakore9@  kirjoitti:

Tietokone käynnistyy äärimmäisen hitaasti eikä välillä tottele kunnolla. Oli vähän aikaa sitten Telian huollossa, mutta ei apua. Minulla on Telian turvapaketti


Näillä tiedoilla hieman hankala vastata. Onko millainen tietokone? Prosessori, muisti, kovalevy jne. Jos merkkikone, niin mikä malli? Kuinka vanha?

Telia helppi pisteessä ilmeisesti käytit, eikä siellä osattu mitään tehdä vai?

Kaikki oikeudet pidätetään
All rights reserved
0 tykkäystä
Uusi keskustelija
Rekisteröitynyt: ‎29-03-2016
Kirjoituksia: 5
3/4

Vs: Tietokone tottelee huonosti käynnistymiseen voi kulua puoli tuntia

Tietokone Samsung kannettava yhteys ASDL  noin 5 vuotta

0 tykkäystä
Konkari ☆
Konkari ☆
Rekisteröitynyt: ‎15-08-2015
Kirjoituksia: 2 008
4/4

Vs: Tietokone tottelee huonosti käynnistymiseen voi kulua puoli tuntia

Hei!

 

Kiitos vastauksestasi, mutta valitettavasti vieläkään tiedot eivät riitä olennaisten neuvojen antamiseen ja ongelman ratkaisemiseen Hymiö Surullinen. Olisi ensiarvoisen tärkeää, että tarkistaisit vaikka laitteen pohjassa (yleensä siellä on tarra, jossa malli) olevasta tarrasta tarkan mallin. Myös jos painat samanaikaisesti näppäimistöllä Windows-näppäintä ja pausea, aukee ikkuna, jossa kerrotaan merkki, malli, suoritin, muisti yms. Kerro kaikki mahdolliset tiedot, mutta älä kerro tuotetunnuksia tai sarjanumeroita.

 

Yleisesti syitä sille, miksi kone toimii hitaasti ja käynnistys kestää kauan:

 

  • Kovalevyvika, eli se osa koneesta, johon Windows ja ohjelmat ovat asennetttuna, on hajoamassa tai jo hajonnut
  • Koneen saastuminen viruksista tai muista haittaohjelmista. Lisäoireina voi olla mm. epämääräisiä mainosikkunoita, satunnaista kaatuilua, nettiselaimen temppuilua, heikko suorituskyky... Voi olla, että jonkin ilmaisen ohjelman mukana on tullut ns. adware-sovelluksia, eli sellaisia, jotka pyörivät koneessa kaiken aikaa päällä ja hidastavat menoa.
  • Jokin muu laitteistovika, eli jokin koneen osa ei toimi tai mahdollisesti ylikuumenee. Läppärissä kannattaa katsoa, ettei tuuletusaukot ole tukkeessa
  • Jokin muu ohjelmistovika. Esimerkiksi Windows voi mennä ihan itsekseen niin solmuun, että toiminta on epävakaata, käynnistyminen hidasta yms.
  • Normaalisti internetyhteyden hitaus tai ongelmat eivät suoraan vaikuta koneen käynnistymiseen tai suorituskykyyn. Nettiyhteyden ongelmat ilmenevät lähes poikkeuksetta vain nettiä käyttävissä toiminnoissa, kuten videoiden katselu netissä ja muu surffailu

 

Viiden vuoden aikana Windows on voinut kerätä niin paljon tauhkaa itseensä, että syytä olisi asentaa se puhtaalta pöydältä uudelleen. Jos tähän päädyt, niin ota talteen vaikka ulkoiselle kovalevylle tai johonkin pilvipalveluun (Google Drive, Onedrive) tärkeät tiedostosi, sillä koneesta tyhjentyvät kaikki tiedostot ja ohjelmat!

 

Jos tietokoneet eivät ole tuttuja ja korjaaminen tuntuu hankalalta (eikä ole esim. sukulaista tai tuttua, joka voisi auttaa), tarjoo esim. Telia Helppi maksullista tukea. Samoin paikalliset IT-alan yritykset tarjoavat varmasti apua ja käytönopastusta. Voi myös kysyä paikallisista ammattioppilaitoksista, että tekisivätkö he opiskelijatyönä koneen saattamista kuntoon. Monesti hinta voi olla maltillisempi kuin puhtaasti kaupallisissa palveluissa.

 

Mutta ikävämpi homma voi olla se, että jos tuo tietokone on ollut 5v sitten ns. "hinnat alkaen malli", niin siitä kyllä alkaa aika olla jättänyt. Kannattaa harkita esim. käytettyä yrityskonetta, joita myy monet liikkeet. Monesti 300-400€ entinen yrityskone on laadukkaampi ja nopeampi kuin saman hintainen uusi kone.