peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
57385 Jäsentä
160434 Kirjoitusta

Telia yhteisö on nyt myös laiteyhteisö

Lue lisää
Yhteistyössä OnePlus

Liiga kanavapaketit, tekniikat ja sisällöt Q&AHighlighted
Uusi keskustelija
Rekisteröitynyt: ‎02-08-2018
Kirjoituksia: 5
111/262

Vs: Liiga kanavapaketit, tekniikat ja sisällöt Q&A

Tuli testailtua tekniikkaa hieman Pitsiturnauksen aikana, joten tässä kokemuksia ja yleistä jorinaa PC-käyttäjän näkökulmasta, jos jollekin tästä olisi hyötyä.

Katsoin turnausta koneella, jossa on käyttöjärjestelmänä Windows 7 ja koneen runko i7-3770K/Geforce GTX1060/8GB RAM ja nettiyhteytenä valokuitu/ethernet 350Mb/s.

 

Eli käyttämäni käyttöjärjestelmän vuoksi jouduin lataamaan käyttämääni Chrome-selaimeen Telia TV-laajennuksen ja OTT Web playerin, jolle piti antaa oikeudet Windowsin palomuurin asetuksiin. Windows 10:llä käsittääkseni olisi joku erillinen appi olemassa.

 

Teknisestä näkökulmasta ongelmia ei esiintynyt.

 

Toki minkä tiesin jo ennalta, lähetysten ollessa eurooppalaisen lähetysstandardin mukaisesti 50fps, ei jääkiekkostreami tulisi olemaan liiketoistoltaan sulavaa minun PC-näytöllä, joka on Dell U2711.

 

Näyttöni ei tue virallisesti 50Hz-tilaa, joka on vaatimus sulavaan liiketoistoon.

 

Olen joskus aiemmin saanut monitoriin 50Hz tilan kyllä päälle, mutta liiketoisto oli epätavallisen "repivää", eng. tearing. Nykyisillä ajureilla 50Hz tila puuttuu kokonaan.

Eli toisin sanoen näytölläni ei voi katsoa yleistettynä eurooppalaista videovirtaa nykimättä.

 

Sitä en tiedä kuinka monessa näytössä voi olla samanlainen "ominaisuus", mutta pidän sitä hyvin mahdollisena, koska tietokonekäytössä 50Hz on nykyisillä LCD-monitoreillakin liian vähän ja lähtökohtaisesti PC-monitoreja ei ole tarkoitettu TV-käyttöön maailmanlaajuisesti lähetysstandardien eron vuoksi ja silloin monitorin elektroniikan tulisi olla kalliimpaa, mikä nostaa valmistuskustannuksia marginaalisen ominaisuuden vuoksi.

 

Jos on mahdollista testata TV-lähetyksiä erilliseltä boksilta 576p tai 720p tilassa ja kuva näkyy monitorilla liikkuvalla videolla sulavalta, niin voidaan olettaa liiketoiston toimivan monitorilla oikein.

 

Eli ylläolevien tiedotettujen haasteiden vuoksi siirrän kuvan tietokoneelta HDMI-kaapelia pitkin televisiolle (55" Samsung MU6175).

 

HUOM! Minun laitteistollani en saa jostain syystä TV:lle nykimätöntä videokuvaa koneelta JOS tietokoneen työpöydän laajennus on käytössä TV:lle.

Sulava video onnistuu vain, jos vaihdan TV:n päänäytöksi ja ajan videostreamit tätä kautta. 

 

Aika työlästä ja tämän takia valintani todennäköisesti tullee olemaan jatkossa Chromecast. En tiedä onko tämä miten yleinen ilmiö, mutta tämä tiedoksi ja kokeiltavaksi, jos video näyttää tökkivältä.

 

Telialta Niko kommentoikin jo, että kuvanlaatu tullee parantumaan kiekkokauden aloitukseen mennessä. Telian mainosvideo on 55" kokoisella TV:llä ihan parempaa luokkaa näissä suomalaisissa streamauspalveluissa ja palvelimen antama kaista videosisältöön on tällä hetkellä potentiaalinen pohja hyvälle laadulle. Uskon ja toivon, että lupaus pitää ja bittivirrassa ei säästellä ennen kuin se laitetaan jakoon asiakkaille.

 

Niille, jotka murisevat 720p:stä, niin ei se itsessään ole huonon kuvanlaadun tae. Oikeastaan kyse on siitä minkälaatuinen tuleva lähdemateriaali on ja miten se pakataan "putkeen".

Otetaan käytännön esimerkkinä Pitsiturnauksen streami ja vaikka Viaplayn UFC-streami. 

 

Pitsiturnauksen videota palvelin tarjosi n. 6-8Mbit/s kaistalla asiakkaalle. Viaplayllä vastaava oli n. 5Mbit/s.

Pitsiturnauksen video oli lähdemateriaaliltaan kehno. En tiedä oliko siellä jotkut viime vuotiset "Ruutu-asetukset" vai mikä oli huonon laadun syy, mutta heikoin lenkki tässä toistoketjussa oli lähetyspään materiaali.

Viaplayn UFC-streami oli matalemmallaan bittivirralla 55":lla TV:llä kohtalaisen hyvä, mutta mainitulla kuvakoolla videon kaista ei enää näytä riittävän terävään kuvaan, vaan sen tulisi olla selvästi suurempi. 

 

Jos otetaan vielä ihan äärimmäinen esimerkki, niin sellainen bluray-video, jossa videon tarkkuus on "vain" 720p ja nykyaikainen materiaali on käynyt laadukkaan masterointiketjun, voi kaistanleveys olla pelkälle videolle ~20Mbit/s, mikä takaa häiriöttömän(tai lähes) kuvan vaativissakin kuvasisällöissä, kuten sumu tai konfettisade.

Tämä on tietysti streamauspalveluun aivan ylimitoitettu, mutta näin pintapuolisena esimerkkinä 720p ei itsessän tarkoita huonoa kuvaa.

 

Chromecast Ultran käyttämä 4K-video pakataan uudemmalla kodekilla, joka mahdollistaa paremmanlaadun kuvan samalla bittivirralla kuin 720p ja 1080p tarkkuuksilla käytetyissä koodekeissa. En ole perehtynyt tarkempiin spekseihin, mitä riittävän hyvälaatuinen 4K video vaatii. 

Viaplay näyttää suosittelevan 4K käyttöön 25Mbit yhteyttä. Onko Telialla @NikoNo vielä tarkempaa teknistä tietoa millä spekseillä 4K:ta tullaan näyttämään?

 

Itseasiassa kirjoittaessa tuli yksi kysymys mieleen.

Onko poissuljettua onko tulossa jossain vaiheessa myös tuo 1080p? Itse en 4K:sta periaatteessa niin perusta, koska erityisesti streamauskäytössä näen vain riskejä, että kaistaa ei malteta antaa tarpeeksi. 

Yksi villi toive olisi välimallin 1080p streami Chromecast Ultran HEVC koodekilla reilulla kaistalla ~10-15Mbit/s kaistalla tai vaikka tuo 720p HEVC:llä vaikka samanlaisella kaistalla kuin nykyinen.

1. ja 2. sukupolven Chromecastit kun eivät taida tukea 1080p:tä, kuin vain 30fps.

 

0 tykkäystä
Moderaattori
Moderaattori
Rekisteröitynyt: ‎17-12-2014
Kirjoituksia: 1 355
112/262

Vs: Liiga kanavapaketit, tekniikat ja sisällöt Q&A

Kiitokset @JuiceLaeskinen erittäin kattavasta raportista! 

Sinulla on ainakin käytössä tehokas kone ja nopea netti, joten siinä mielessä laitteisto on hyvässä iskussa. Tämä tietokoneen näyttöön liittyvä haaste ei ihan ensimmäisenä tullut itselläni mieleen, mutta tämä on kyllä hyvä huomio, joka täytyy laittaa muistiin. Tietokoneiden näyttöjä löytyy kuitenkin joka lähtöön, joten varmasti on muitakin malleja, jotka eivät vain tue 50Hz-tilaa.

 

Chromecast on tosiaan hyvä vaihtoehto ja siitä tulikin Pitsiturnauksen aikaan useita positiivisia palautteita. Ongelmalliset tilanteet tuntui pääasiassa liittyvänä digiboksien tai telkkareiden sisäisiin chromecast ominaisuuksiin, jotka eivät ole aivan yksi yhteen virallisen Chromecast laitteen kanssa. Meillähän ei ole virallisesti tukea näille built-in casteille, koska niitä ei ole voitu testata toimivaksi. Monesti näissä on myös se ongelma, että asetuksista ei pääse säätämään 50Hz tilaa erikseen käyttöön, kuten tässä Chromecast laitteessa onnistuu. Jokainen saa toki vapaasti testailla ja kokeilla, mitä tahansa systeemejä.

 

Lähetysten laatu ja tulevat 4K testailut

 

Hyvin avasitkin tämän streamien laatuun liittyvän kuvion. Uskoisin, että katsojat tulevat olemaan tyytyväisiä alkavan kauden lähetysten laatuun, vaikka nyt onkin alettu keskustelemaan 720p ja 1080i yms spekseistä. Kaikki ottelut tullaan kuvaamaan kauden alusta lähtien 4K kyvykkäillä laitteilla, eli lähdemateriaali tulee olemaan todella laadukas. Tarkoitus on myös lähettää kaikissa jakelukanavissa parasta mahdollista laatua myös katsojien suuntaan, koska katselukokemus halutaan viedä uudelle tasolle.

 

Tässä vaiheessa on mahdotonta ennakoida tulevien 4K lähetysten speksejä, kun vielä ei ole varmuutta että missä jakelukanavissa näitä testataan. Tällä hetkellä on siis vain tiedossa, että alkavan kauden pleijareissa tullaan tekemään ensimmäisiä testauksia 4K lähetysten osalta. En uskalla tässä vaiheessa myöskään spekuloida tuolla 1080p laadulla, mutta se on selvä että lähetyksiä halutaan kehittää kokoajan eteenpäin. Meillä on kuitenkin pitkä 6 vuoden diili Liigan kanssa ja sinä aikana tullaan toteuttamaan hienoja asioita. Kuvioita ideoidaan yhdessä fanien kanssa!

Telia Yhteisö on nyt myös Laiteyhteisö.jpg
0 tykkäystä
Uusi jäsen
Rekisteröitynyt: ‎05-09-2016
Kirjoituksia: 2
113/262

Vs: Liiga kanavapaketit, tekniikat ja sisällöt Q&A


@NikoNo@  kirjoitti:

Lisätty taas listalle pari kysymystä ja vastausta, joita on tiedusteltu aiemmin...

 

Mikä on Liigan lähetysten kuvataajuus, eli framerate (fps)?

Käytetään lähetyksissä 50fps kuvataajuutta, joka on täysin pätevä jääkiekkopeleihin.

 

Montaa peliä voin katsoa samaan aikaan?

Jos sinulla on käytössä digiboksi tai kaapelikortti, voit katsoa digiboksilta tai kaapelikortilta yhtä matsia ja lisäksi Telia TV -sovelluksella kahdella laitteella yhtä aikaa. Jos käytössä on pelkkä Telia TV -sovellus, voit katsoa kahdella laitteella yhtä aikaa. Tästä aiheesta on paljon toiveita esitetty ja siksi haluttu toteuttaa näin, että tarjotaan joustavia mahdollisuuksia.Hei!

 

Eli voin siis katsoa samaan aikaan esim tietokoneelta TPS:n peliä ja vaikkapa tabletilla Tapparan peliä tarvittaessa? Meinaan taloudesta löytyy molempien kannattajia, joten olisi hyvä tietää onko tämä mahdollista samaan aikaan.

0 tykkäystä
Moderaattori
Moderaattori
Rekisteröitynyt: ‎17-12-2014
Kirjoituksia: 1 355
114/262

Vs: Liiga kanavapaketit, tekniikat ja sisällöt Q&A


@teha92@  kirjoitti:

Eli voin siis katsoa samaan aikaan esim tietokoneelta TPS:n peliä ja vaikkapa tabletilla Tapparan peliä tarvittaessa? Meinaan taloudesta löytyy molempien kannattajia, joten olisi hyvä tietää onko tämä mahdollista samaan aikaan.


Juurikin näin. 

 

Telia TV -sovellus: Yhdellä käyttäjätunnuksella voi katsella samaan aikaan lähetyksiä kahdella eri laitteella

 

Telian kaapeli-tv/digiboksi + sovellus: Kaapeli tv:llä tai boksilla voi olla yksi peli käynnissä ja sen lisäksi samaan hintaan vielä sovelluksen kautta kahdella laitteella. Tällä yhdistelmällä saat siis parhaimmillaan kolme matsia samaan aikaan käyntiin

Telia Yhteisö on nyt myös Laiteyhteisö.jpg
Uusi jäsen
Rekisteröitynyt: ‎26-04-2018
Kirjoituksia: 3
115/262

Vs: Liiga kanavapaketit, tekniikat ja sisällöt Q&A

Kyselin tässä taannoin teidän uusista lähetyskameroista ja niiden sijoittamisesta. Olisi kiva saada tietää miten kamerat ovat sijoitettu Ouluun tai edes minkälaiset kamerat ovat kyseessä (speksejä olisi kiva tietää, mutta kyllä merkki ja mallikin riittää), vai ovatko tässä vaiheessa salaisuus?@NikoNo

0 tykkäystä
Moderaattori
Moderaattori
Rekisteröitynyt: ‎06-06-2017
Kirjoituksia: 277
116/262

Vs: Liiga kanavapaketit, tekniikat ja sisällöt Q&A

@Nanon Laitoin kyselyä eteenpäin tähän liittyen Hymiö Onnellinen Palataan asiaan, kun saan lisätietoja

Edit: Sain vastauksen kameratekniikkaan liittyen. Tarkkoja tietoja en saanut, mutta tässä hieman lisäinfoa Hymiö Onnellinen Tekninen kalusto on kokonaisuudessaan uutta. 

Jokaisessa ottelussa on 4 pääkameraa (Panasonic) UHD-resoluutiolla ja UHD-optiikalla (Fujinon). Ensimmäisistä UHD-lähetyksistä päästään nauttimaan keväällä 2019. Pääkameroiden lisäksi halleissa on toki myös muita kameroita.

Preseasonin aikana viilaamme vielä asetuksia ja systeemeitä siihen malliin, että runkosarjan alkaessa kaikki on valmista. Katsomme varmasti myös kameroiden sijoittelun olevan sellainen, että katsojakokemus on paras mahdollinen. Otamme mielellämme palautetta vastaan tähänkin asiaan liittyen Hymiö Onnellinen  Uusi kamerakalusto on käytössä runkosarjan ekasta matsista lähtien.

Telia Yhteisö on nyt myös Laiteyhteisö.jpg
0 tykkäystä
Uusi jäsen
Rekisteröitynyt: ‎26-04-2018
Kirjoituksia: 3
117/262

Vs: Liiga kanavapaketit, tekniikat ja sisällöt Q&A


@SaJoonas@  kirjoitti:

@NanonLaitoin kyselyä eteenpäin tähän liittyen Hymiö Onnellinen Palataan asiaan, kun saan lisätietoja

Edit: Sain vastauksen kameratekniikkaan liittyen. Tarkkoja tietoja en saanut, mutta tässä hieman lisäinfoa Hymiö Onnellinen Tekninen kalusto on kokonaisuudessaan uutta. 

Jokaisessa ottelussa on 4 pääkameraa (Panasonic) UHD-resoluutiolla ja UHD-optiikalla (Fujinon). Ensimmäisistä UHD-lähetyksistä päästään nauttimaan keväällä 2019. Pääkameroiden lisäksi halleissa on toki myös muita kameroita.

Preseasonin aikanaviilaamme vielä asetuksia ja systeemeitä siihen malliin, että runkosarjan alkaessa kaikki on valmista. Katsomme varmasti myös kameroiden sijoittelun olevan sellainen, että katsojakokemus on paras mahdollinen. Otamme mielellämme palautetta vastaan tähänkin asiaan liittyen Hymiö Onnellinen  Uusi kamerakalusto on käytössä runkosarjan ekasta matsista lähtien.


Kiitos tästä tiedosta. Mikäli omat päätelmäni ja johtopäätökseni pitävät paikkansa, niin olette investoineet raskaalla kädellä kuvaustekniikkaan, mikä on mielestäni se tärkein asia. Ainut mikä tekstissäsi pisti silmään oli tuo "4 pääkameraa". Voiko samalla logiikkaa käyttäen puhua siitä että myös sanomamedialla oli 4 pääkameraa (päälähetys, zoom ja kulmakamerat) vai vain 2 (päälähetys ja zoom), jos telian standardeilla katsotaan. Tietenkin kuvanlaatu tulee teidän lähetyksiin näköjään olemaan aivan eri luokkaa mitä sanomalla oli. Ilmeisesti tällä uudella systeemillä saadaan kuvattua pääkameroilla 240fps kuvataajuudella vai olenko täysin väärässä? Posia ehdottomasti näistä tiedoista, mukava että meille katsojillekin lähdetään tällaisia asioita selventämään.

0 tykkäystä
Moderaattori
Moderaattori
Rekisteröitynyt: ‎17-12-2014
Kirjoituksia: 1 355
118/262

Vs: Liiga kanavapaketit, tekniikat ja sisällöt Q&A

Kaikkeen kalustoon on panostettu todella paljon. Kuvauskalusto on toki tärkeässä roolissa ja ensi kaudella on tosiaan tarjolla enemmän kuvakulmia, kuin mitä aiemmin on nähty. Tuohon en osaa ottaa kantaa, että millaisella setupilla viime kaudella on menty.

 

Kuvanlaatuun vaikuttaa lisäksi oleellisesti lähdemateriaalin käsittely ja jakelu eri kanaviin. Nämä kaikki vaiheet päästään toteuttamaan ihan huippu kalustolla, joten lopputulos tulee olemaan ihmisten ruudulla erittäin hyvä kauden alkaessa.

Telia Yhteisö on nyt myös Laiteyhteisö.jpg
0 tykkäystä
Uusi jäsen
Rekisteröitynyt: ‎10-08-2018
Kirjoituksia: 4
119/262

Vs: Liiga kanavapaketit, tekniikat ja sisällöt Q&A

Tätäkö tämä nyt tulee olemaan? Pysähtelevää lähetystä, hidastukset pikselöityvät jne

 

Johan tue peli kerkee oikeasti päättyä ennen kun kolmas erä striimattuna pääsee edes puoleen väliin..

 

Surekin liigapaketti ikinä

0 tykkäystä
Konkari
Rekisteröitynyt: ‎28-12-2014
Kirjoituksia: 633
120/262

Vs: Liiga kanavapaketit, tekniikat ja sisällöt Q&A

Tulipa tänään ensimmäistä kertaa katsottua tuota Telian Liiga lähetystä.

 

Katselin sitä Telia TV kiinteän laajakaistaboksin kautta. Reaaliaikainen kuva oli sinällään ok, mutta kuten edellisessä viestissä mainittiin, niin nuo hidastukset jotain aian hirveää.

 

Ei niistä hidastuksista saanut mitään selvää kauheaa puuroa ja nykimällä meni. Aivan turha oli yrittää katsoa kävikö kiekko maalin takaraudassa vai yläputkessa. Ei mitään selvää saanut hidastuksesta.

 

Tällä kuvanlaadullako liigan videotuomaristokin tekee siellä liigastudiossa päätöksiä?

Kyllä menee homma turhaksi.

 

Joten, nyt sinne teille tiedoksi, ettei hidastuskuva ainakaan toimi. Jopa VHS kasettiaikana kuva oli "tarkempi", että silleen!