Julkinen alue
Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
piiawr
Telialainen
Telialainen
 • 2 custom-general.kudos
 • 3 custom-general.replies
 • 0 custom-general.solutions

Tehot irti mobiiliyhteydestä – viritä yhteys lisäantennilla tikkiin

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

amelia-bartlett-OgT83CPGbQI-unsplash.jpg

 

Kun aurinko alkaa lämmittää, niin moni meistä muuttaa etätoimistonsa vapaa-ajan asunnolle. Reilu vuosi sitten yli miljoona suomalaista siirtyi rytinällä etätöihin. Modernien työvälineiden ja asianmukaisen ergonomian lisäksi sujuvaa työskentelyä edesauttavat myös nopea ja vakaa internet-yhteys.

 

Suomi on harvaan asuttu maa, joten valokuitu on saatavilla vain noin kolmasosalle kotitalouksista.

 

Moni suomalaisista tekeekin etätyönsä joko osittain tai kokonaan mobiiliyhteyksien päästä.

Teknologia menee tälläkin osa-alueella huikeaa vauhtia eteenpäin, mutta kaikkiin langattomiin verkkoihin pätevät samat lainalaisuudet: mitä korkeampi taajuusalue, sitä lyhyemmän matkan signaali kulkee ja sitä heikommin se läpäisee esteitä. 5G:n taajuusalue on huomattavasti korkeampi kuin 4G:n ja näin ollen sen kantama on lyhyempi.

 

Jokainen on varmasti ollut palaverissa, jossa jonkun osallistujan ääni tai kuva pysähtelee tai katoaa jopa kokonaan. Voisiko tälle asialle tehdä jotain?

 

Mikä avuksi, kun mobiilinetti hidastelee?

 

Mobiiliverkon suorituskykyä pystyy parantamaan ulkoisella antennilla huomattavasti. Antenneja on runsaasti erilaisia ja erilaisiin käyttötarpeisiin. Asiantuntijamme auttavat sinua mielellään oikean antennin valinnassa, täältä löydät asiakaspalvelumme yhteystiedot.

 

Työskentelen Telialla yrityspuolella tehokkaan ja sujuvan arjen palveluiden tarjoomapäällikkönä. Pääsin henkilökohtaisesti testaamaan Finnsat-antenneja muutaman viikon: toinen testi suoritettiin kotikonttorilla Kymenlaaksossa ja toinen kesäkonttorilla Etelä-Karjalassa.

 

Sagemcom Hybrid Router Fast 5370 ja Finnsat FS1500

 

Testijaksolla Telia Hybrid-modeemin nopeuskeskiarvo nousi 15 à 30 Mbit/s, huolimatta siitä, että modeemin signaali näytti neljää tolppaa, myös ilman ulkoista antennia.

 

Huawei B535 ja Finnsat FS5000

 

Huawei B535:ssa nopeus ja tolpat nousivat huomattavasti enemmän, joskin signaalitolpatkin nousivat kolmesta viiteen (modeemin hallintapaneeli). Nopeuskeskiarvo muuttui 12,5 Mbit/s à 48 Mbit/s.

 

Lopuksi

 

On kuitenkin tärkeä muistaa, että antennin vaikutus riippuu monesta tekijästä, ja ulkoinenkin antenni ainoastaan vahvistaa olemassa olevaa signaalia.

 

Parhaan asiakaskokemuksen varmistamiseksi kaikissa verkkokaupassamme myytävissä antenneissa on mukana SMA- ja TS9-liittimet, joten ne sopivat suoraan suurimpaan osaan modeemeista.

Parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi suosittelemme hyödyntämään asennuksessa ammattilaista. SANT Ry:n sivuilta löydät oman alueesi asiantuntijat ja heidän yhteystietonsa.

 

Aurinkoista kesän odotusta!

12 vastausta
Purnipsi
Telia 5G lähettiläs 2021
 • 1916 custom-general.kudos
 • 2926 custom-general.replies
 • 131 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Ei se automaatti ole, mutta kyllä ulkoantenni voi auttaa ratkaisevasti. Ei välttämättä tarvitse korvessakaan olla, vaan taajamassa. Jos sattuu olemaan vaikka tukareiden välimaastossa, niin lisäantennilla voi saada sopivasti sijoittaen kelvollisen yhteyden haluamaansa tukiasemaan. Sama pätee maalla. Ulkoantennit myös auttavat tuntuvasti  uplinkin osalta jos sattuu olemaan 1800/2100 MHz kuuluvuuden rajamailla. Kyllä nuo myös jonkin verran tasaavat tietynlaista hyppelyä signaalin laadussa ja voimakkuudessa, kun saadaan (suunta-antennilla) tietystä suunnasta signaalit vahvistettua eikä ympärisuuntaavalla kaikkea mahdollista - myös naapuritukiasemien häiriöitä.

 

Muropaketissa eräät henkilöt kokeilivat kana/naakkaverkon asentamista antennin ympärille. Tämä jonkin verran paransi SINR-parametria, ilmeisesti siis kaventaen antennin keilaa entisestään tai sitten vain suodattamalla muualta tulevia heijastuksia.

 

Antennikaapeleiden pituus on kriittistä erityisesti 2,6 ja 3,5 GHz taajuuksille mentäessä. Laadukas, LMR-400 kaapeli on eräässä liikkeessä 6,90€ / m + mahdolliset liittimet ja muut työt + toimituskulut. Se ei halpaa ole. Toki perus 4G-taajuuksilla pärjätään hyvin LMR-200 kaapelillakin.

 

Siksi antenni-radio-yhdistelmät olisivat viisaimpia laitteita. Zyxelillä niitä on, mutta harmiksi uusimpia, kehittyneimpiä malleja ei oikein ole missään saatavilla.

AsiakasY
Vakiokalustoa ☆☆
 • 110 custom-general.kudos
 • 452 custom-general.replies
 • 3 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Taajama-alueella kyllä pitäisi olla tarjolla laadukasta kiinteää yhteyttä, eikä mobiiliin pitäisi turvautua. Mutta täällä nettiyhteyksien Albaniassa tämä ei taida enää olla mahdollista monessakaan paikkaa.

AnniinaBee
Moderaattori
Moderaattori
 • 8 custom-general.kudos
 • 10 custom-general.replies
 • 1 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

@Purnipsi@  kirjoitti:

Kuitu on toki ylivoimainen, mutta joka paikkaan ei millään voi tässä maassa sitä saada tai kannata rakentaa. Toki, jos on käytettävissä äärettömästi rahaa, ei sen rakentamiselle estettä toki ole. Jottei tästäkin ketjusta tulisi kuitupakotusta, niin jätän aiheen tähän.

 

Minulla on ollut kaksi tuollaista Finnsat FS5000 Pro-antennia jo muutaman vuoden talon seinustalla. Mielenkiintoisesti noiden nimi oli Robin Hoodissa Macab 5000 Pro.

 

Tässä ei käytännössä olisi käyttökelpoista 4G-yhteyttä ilman lisäantenneja. Ilman lisäantenneja (modeemina Huawei B818) yhteysnopeus olisi n. 1-5 Mbps ja lisäantennein 100 Mbps. DNA:n yhteydellä sama pohjanopeus, mutta lisäantennein jopa 350 Mbps. Lähetyssuunnassakin yhteys paranee, samoista tasoista 20-40 Mbps tasolle.

 

Passiiviantennia fiksumpi ratkaisu olisi tuollainen 5G-ulkomodeemin tyylinen antenni+modeemiyksikkö. Tuolloin ei tarvitsisi vetää niin montaa eri kaapelia ja tulisi vähemmän häviötä signaalin voimakkuuksiin, kun kaapeleita ei tarvitsisi olla.


Lisäantenni on yksi ratkaisu. Meillä täällä kotona landella on ratkaistu asia juurikin ulkokäyttöön soveltuvalla modeemilla (suunnattu tukiasemaa kohti), jossa on vahvistavat antennit integroituna. Plussana on, että ei tule antennijohtoa ollenkaan vaan data ja virta kulkee yhtä piuhaa pitkin, jolloin ei myöskään tapahdu vaimennusta ollenkaan.