Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
Parru
Uusi jäsen
  • 0 custom-general.kudos
  • 3 custom-general.replies
  • 0 custom-general.solutions

Telian liittymätarjouksen C more

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Telia tarjoaa liittymätarjouksena C MORE : n 3kk ilmaisekisi ja sen jälkeen 4,95€ - 39,95€. Missään ei kerrota, että kyseessä on C MOREN  ”light versio” mihin ei sisälly LATAAMISOMINAISUUTTA ja näin ollen OFFLINE- katselu ei ole mahdollista.

11 vastausta
SINAD
Konkari ☆
  • 599 custom-general.kudos
  • 1302 custom-general.replies
  • 40 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

@irritus  kirjoitti:

@SINAD  kirjoitti:

Elokuvien oikea kuvanopeus on 23,976 fps.


Väärin. Elokuvien oikea kuvanopeus on 24,000 kuvaa/sekunti.


No joo, siis joskus muinaishistoriassa filmiaikoina se olikin juuri näin, mutta nykyaikana ei oikeastaan enää, ainakaan kun puhutaan kotikäyttöön tarkoitetuista medioista kuten erilaiset striimauspalvelut tai BluRay-levyt.  Selkeä valtaosa digitaalisesti tuotetuista elokuvista jaellaan 23,976 fps. nopeudella. Sinänsä myös tasan 24 fps. nopeus on kyllä tuettu, mutta vaikuttaa tosi harvinaiselta. Leffateatterit ainakin pitäisi olla 24 fps mutta toisaalta kun niissäkin on nykyään digitaaliset projektorit, ei mikään estä ajamasta sielläkin ulos 23,976 fps:ää jolloin filmiyhtiön ei tarvitsisi enää tuottaa erilaista kuvanopeutta teattereille. Voisin yrittää kysyäkin tuota joskus kaverilta joka työskentelee leffateattreiden tekniikan parissa, mutta en tiedä näkeekö niistä edes tuota tietoa mistään, ovat tosi rankasti suojattuja järjestelmiä nykyään nekin.

 

Myös tuotantopuolella pitää olla jo melko hinnakas videokamera että sillä edes pystyy tuottamaan tasan 24 fps. Jos otat melkein minkä tahansa muutaman tonninkin kameran ja laitat sieltä 24p tilan päälle niin kas kummaa video ei ole 24 fps. vaan 23,976 fps kun asiaa lähdetään tarkastelemaan vähän lähemmin. Toki suurilla leffayhtiöillä on hinnakkaat kamerat ja sitä kautta myös tasan 24 fps. olisi mahdollista tuottaa.

 

Mutta palataksemme siihen mistä tässä keskustellaan eli elokuvien esittämisestä kotona, niin kyllähän Netflix, AppleTV yms. striimauspalvelut kuten myös kaikki BluRayt on selkeä valtaosa 23,976 fps, mutta TV-sarjoissa voi olla muutakin esim. 50 tai 60 Hz. Myös 59,95 Hz on mahdollinen mutta silloin on yleensä kyse alun perin 23,976 fps. elokuvan konversiosta.

 

Harva edes tietää tätä eroa. Sanoisinkin että 24p on käytännössä aina 23,976 Hz kun toimitaan kotiympäristössä.

 

Resoluution ja kuvanopeuden lisäksi kolmas hyvin olennainen juttu striimauspalveluissa nykyään on värisyvyys. Perinteisesti puhutaan 8 bittisistä värikanavista joilla saadaan 24-bittinen värierottelu. Mutta nykyisin 12 bittiset värikanavat eli 36-bittinen värierottelu alkaa olla arkipäivää monissa jakeluissa ja esim. Netflix ja AppleTV:n palvelut tukevat tätä. Voisi luulla että miten sitä enää silmä edes erottaa, mutta käytännössä vahan 24-bittisen kuvan ongelmat tulevat esiin herkästi mm. kohtauksissa joissa näkyy taivasta, väriliuku ei toistu tasaisena vaan tulee sellaista banding efektiä sinne. Cmorea ei taida saada muuten kuin 8-bittisenä ulos, ainakaan en havainnut ko. palvelua testatessani että projektorin videomode olisi vaihtunut mihinkään muuhun 8-bit 50 Hz tilasta joka oli käytössä valikoiden aikana. Esim. netflixissä tämän moden vaihdon huomaa kun kuva menee hetkeksi pimeäksi ja servot huutaa säätäessään lampun valotehoa ja linssin aukkoa yms.

Parru
Uusi jäsen
  • 0 custom-general.kudos
  • 3 custom-general.replies
  • 0 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Kiitos ! Luin huonosti vaihtoehdot. Täytyy päivittää suoratoistoon.

Tämän osion uusimmat keskustelut