Dota 2 - The International 2019

  • 14 August 2019
  • 1 kommentti
  • 2 katselukertaa

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +12


 


On tullut jälleen aika nauttia maailman parhaasta Dotasta, kun nyt jo yhdeksättä kertaa järjestettävä The International starttaa Kiinan Shanghaissa. Turnaus pelataan 15.-25.8.2019 ja vihdoin fanien sekä pelaajien odotus palkitaan. Käyn tässä artikkelissa The International -turnausta hieman tarkemmin läpi ja sen kulkua.


 


The International -turnaus (tuttavallisemmin lyhennettynä TI) on jokaisen Dota 2 -pelaajan unelma. Se on kyseisen lajin Stanley Cup, jonka jokainen haluaa urallaan voittaa. The International-turnaus on vuosittain rikkonut esportsin palkintopottien ennätyksiä eikä tämäkään vuosi ole poikkeus. Kokonaispalkintopotti tulevassa TI9:ssä on tällä hetkellä lähes 33 miljoonaa dollaria, josta on voittajajoukkueelle menossa melkein 15 miljoonaa. Pelintekijä Valve kehitti taannoin joukkorahoitusjärjestelmän, jossa peliyhteisön tekemiä pelinsisäisiä mikromaksuja sijoitetaan The International-turnauksen palkintopottiin. Palkintorahat ovat vuosittain kasvaneet yhä isommiksi ja siitä on myös mielenkiintoista dataa tarjolla. Se kuvaa ehkä osittain myös esportsin suosion kasvua.


 


Kaikki alustat huomioiden turnausta katsoi viime vuonna keskiarvollisesti yli neljä miljoonaa katsojaa ja yhteensä katsottuja tunteja kertyi melkein 500 miljoonaa. Tulevaa The International 2019-turnausta voit seurata kätevästi Twichistä, jota kautta voit seurata haluamaasi ottelua tai esimerkiksi Multicast-lähetystä, joka hyppii pelien välillä ja seuraa hieman niitä kaikkia. Myös Dota 2-pelin sisällä voi seurata peliä, jossa onnistuu esimerkiksi pelaajan näkökulmasta katsominen ja Battle Passin omistajille ottelutapahtumien veikkaaminen.


 



 


Voittorahojen ja areenojen kasvaessa isommiksi on todettava, ettei voittajajoukkueen ennakointi ole helppoa, sillä paineet voivat yllättää ennakkosuosikinkin helposti. Turnauksessa nähdään yhteensä 18 joukkuetta ympäri maailmaa, joista 12 sai kutsun turnaukseen aiemmin pelattujen DPC-turnausten menestyksen perusteella ja loput kuusi joukkuetta selvitti tiensä alueellisten karsintojen kautta. Kukaan pelaaja ei ole voittanut kyseistä turnausta kahta kertaan, joten nähtäväksi jää onnistuuko jokin joukkue tässä tänä vuonna. Mukana on myös suomalaisväriä edustettuna, kun Jesse ”JerAx” Vainikka sekä Topias ”Topson” Taavitsainen puolustavat viimevuotista mestaruuttaan OG -joukkueen riveissä ja Lasse ”MATUMBAMAN” Urpalainen lähtee taisteluun viimeaikaisten rosterimuutosten myötä Chaos Esports Clubin joukkueessa.


Joukkueet:



  • Team Secret (EU)

  • Virtus.pro (CIS)

  • Vici Gaming (CN)

  • Evil Geniuses (NA)

  • Team Liquid (EU)

  • PSG.LGD (CN)

  • Fnatic (SEA)

  • Ninjas in Pyjamas (EU)

  • TNC Predator (SEA)

  • OG (EU)

  • Alliance (EU)

  • Keen Gaming (CN)

  • Royal Never Give Up (CN)

  • Na’Vi (CIS)

  • Chaos Esports Club (EU)

  • Newbee (NA)

  • Infamous (SA)

  • Mineski (SEA)


 


Turnauksen kulku


 


Turnaus alkaa 15.-18.8. lohkovaiheella, jossa on kaksi eri lohkoa ja molemmissa yhdeksän joukkuetta. Lohkoissa joukkueet kohtaavat kaikki kerran toisensa kahden ottelun sarjoissa. Näistä kahden ottelun sarjoista joukkueet ansaitsevat voitoilla pisteitä ja lopulta sijoittuvat lohkoonsa. Lohkojen neljä parasta pääsee playoff- vaiheen ylempään jatkosarjaan, sijat 5-8 menevät alempaan jatkosarjaan ja jumboiksi jäävät joutuvat kotiin jo ennen päätapahtumaa eli playoff-vaihetta.


 


Maanantaina 19.8. on välipäivä, jonka jälkeen alkaa playoff-vaihe, joka pelataan aikavälillä 20.-25.8 Mercedes-Benz Arenalla. Ylemmässä jatkosarjassa on lyhyempi tie turnauksen huipulle ja siellä häviämällä saa vielä toisen mahdollisuuden siirtymällä alempaan jatkosarjaan kampeamaan tietä kohti finaalia. Alemmassa jatkosarjassa on työläämpi tie mennä päätyyn saakka, mutta historiassa on nähty sieltäkin upeita nousuja. Alemmassa jatkosarjassa tappio tarkoittaa turnauksesta tippumista. Alemman jatkosarjan ensimmäinen kierros pelataan paras yhdestä eli kerrasta poikki menetelmällä, koko turnauksen loppufinaali paras viidestä-sarjana ja kaikki muut pudotuspelit paras kolmesta-sarjoina.


 


Mikä ihmeen Dota 2?


 


Dota 2-peli on pitänyt itsensä yhtenä kilpapelaamisen suosituimmista peleistä pidemmän aikaa. Peli itsessään on jokseenkin mutkikas MOBA -peli (Multiplayer online battle arena), jossa kohtaavat pelaajien yksilötaidot sekä joukkueen strategia ja sen toteuttaminen vastustajan suunnitelmaa vastaan. Pelin alussa on valinta-vaihe, jossa molempien joukkueiden viisi pelaajaa valitsevat itselleen hahmon, jolla lähtevät peliin ja tässä muodostuu joukkueille myös pelisuunnitelma. Pelin lopullinen tarkoitus on omaa strategiaa ja pelikentältä saatavia resursseja hyödyntäen tuhota vastustajan tukikohta. Viime vuonna The International-turnauksessa Twitchissä oli valittavissa myös oma lähetys sellaisille, jotka eivät ole viettäneet aikaa pelin parissa. Tässä selitettiin tapahtumia hieman tarkemmin ja vastaava on ilmeisesti saatavilla tänäkin vuonna englanninkielisellä lähetyksellä. Suosittelen lukaisemaan myös Dota 2-oppaamme, jotta peliin pääsee paremmin kärryille.


 


The International -turnaukseen ja pelaajien ajatuksiin voi kurkistaa dokumentin muodossa.


Against the Odds on Red Bullin tekemä dokumentti, jossa käydään läpi OG -joukkueen The International 2018 voiton tarina ja itse turnauksen sekä Dota 2-pelin historiaa. Se on ehdottomasti myös hieno kertomus ystävyydestä ja siitä, mitä voittaminen merkitsee. Tämä pätkä sopii erinomaisesti myös Dotasta vähemmän tietävälle katsojalle.


 


Aiotko katsoa tulevaa The International-turnausta? Mikä joukkue vie lopulta homman kotiin?


1 kommentti

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +12

Lohkovaihe oli tähänastisista The International -turnauksista varmasti laadukkain. Erittäin tasaväkisiä vääntöjä nähtiin joukkueiden välillä ja kamppailu ylemmän jatkosarjan paikoista oli äärimmäisen kovaa. Viimeisenä lohkopelien päivänä ratkottiin ylempään sekä alempaan jatkosarjaan menijät. Chaos Esports Clubille ja tiimin suomalaisvahvistukselle Lasse "MATUMBAMAN" Urpalaiselle matka The Internationalissa jäi lohkovaiheeseen joukkueen jäädessä viimeiseksi, kun joukkue ei pystynyt nostamaan tasoaan riittävästi. Toisen lohkon viimeiseksi jäi Ninjas in Pyjamas jopa hieman yllättäen. Suomalaisvahvisteinen joukkue OG voitti oman lohkonsa melko suvereenisti ja heidän dominointi tuli monelle yllätyksenä, vaikka viime vuoden mestareita olivatkin.


 


Ylempi jatkosarja kulki melko odotetusti, josta lopulta ylemmän jatkosarjan finaaliotteluun tiensä selvittivät OG sekä PSG.LGD. Tämä ottelusasrja oli suora uusinta viime vuoden The International-turnauksesta. Yleensäkin The International-turnauksissa perättäisinä vuosina ei olla juuri nähty menestystä samoilta joukkueilta puhumattakaan samoilla kokoonpanoilla pelanneena. PSG.LGD kuitenkin taipui OG:lle ja tippui alemman jatkosarjan finaaliin hakemaan uutta mahdollisuutta grand finaleen.


 


Alempi jatkosarja alkoi raaoilla "kerrasta poikki"-tyylisillä paras yhdestä-ottelusarjoilla. Pelit etenivät ja lopulta alemman jatkosarjan kärkikamppailuissa ei nähty oikeastaan yllätysnimiä. Kuitenkin kunnioitusta on annettava Royal Never Give Upille sekä Infamoukselle, jotka yllättivät positiivisesti päästessään sijoille 7-8 ja pelasivat viihdyttävää Dotaa. Tämäkään vuosi ei lopulta ollut Evil Geniusesin tai Team Secretin, joilta on muutamia vuosia odoteltu kirkkaampaa tulosta. Myös kestomenestyjä Virtus.Pro hyytyi The Internationalissa, voisiko sanoa, tuttuun tyyliinsä. Lopulta alemman jatkosarjassa kohtasi hurjan playoff-vaiheen tehnyt Team Liquid sekä ylemmästä jatkosarjasta pudonnut PSG.LGD, joista Team Liquid kampesi itsensä grand finaleen OG:ta vastaan ja PSG.LGD:n matka päättyi kotiyleisön edessä pettymykseen.


 


OG oli turnauksen loppufinaalissa Team Liquidia parempi voitoin 3-1, kun pelattiin paras viidestä-ottelusarja. Tämä näkyi pelissä ja OG oli selkeästi niskan päällä. Kukaan pelaaja tai joukkue ei ole koko The Internationalin historiassa voittanut turnausta kahdesti. Nyt OG teki sen uskomattoman vakuuttavalla suorituksella kahtena perättäisenä vuotena putkeen ja vielä samalla pelaajarosterilla. OG:n arvioitiin ennen turnausta päätyvän jonnekin keskikastin tienoille, mutta joukkue näytti ettei heitä kannata aliarvioida (tänäkään vuonna). OG näytti olevan henkisesti aivan eri tasolla muihin verrattuna ja heidän peli oli erittäin viihdyttävää katsottavaa. Turnauksen jälkeen sanottiinkin, että muut joukkueet tekevät Dotasta tiedettä ja OG taidetta. Ikuisen kunnioituksen ja muhkean rahasumman voittaneena OG:n joukkuetta pelaajineen pidetään Dota 2 -pelin historian parhaana joukkueena koskaan eikä tuota väitettä ainakaan allekirjoittanut voi kiistää. Erityisonnittelut OG:n suomalaispelaajille Jesse ”JerAx” Vainikalle sekä Topias ”Topson” Taavitsaiselle! 

Vastaa