Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
MinnaLN
Moderaattori
Moderaattori
 • 110 custom-general.kudos
 • 396 custom-general.replies
 • 24 custom-general.solutions

Esittelyssä Xbox Series X ja Xbox Series S - Uuden sukupolven konsolit

Xbox Series S ja X.jpg

 

 

Viime vuoden loppupuoliskolla Microsoft julkisti uuden sukupolven konsolinsa, jotka kantavat nimeä Xbox Series X ja Xbox Series S. Vaikka konsoleiden nimet ovat lähes identtiset, löytyy suorituskyvyistä merkittäviä eroja. Yhteisiäkin ominaisuuksia on, kuten todella hyvä taaksepäin yhteensopivuus niin pelien kuin lisätarvikkeidenkin suhteen sekä nopeat latausajat. Tässä artikkelissa tutustutaan tarkemmin kaksikon ominaisuuksiin, ja kenties helpotetaan päätöstäsi kumpi konsoli vastaa paremmin sinun tarpeitasi.

 

xsx.jpg

 

Xbox Series X

 

Numeroiden valossa Xbox Series X on tämän hetken tehokkain konsoli. Tornimallinen runko muistuttaa ulospäin pöytäkonetta ja muotoilulla on toki myös merkityksensä. Graafinen suorituskyky tarvitsee toimiakseen kunnon jäähdytyksen ja tämä toteutetaan Xbox Parallel Cooling Architecture -tuuletusratkaisulla. Tuuletus koostuu kolmesta tuuletuskanavasta, joiden ansiosta sisäisten osien tuottama lämpö jakautuu tasaisesti ja se poistuu tuuletusaukoista laitteen päältä. Pystysuora ilmavirtajärjestelmä pitää jäähdytyksen myös hiljaisena. Tummanpuhuvaa mattapintaa koristaa minimalistinen valkoisena hohkaava Xbox-logo, joka ajaa myös virtanapin virkaa. Konsolin etupuolelta löytyy lisäksi 4K Blu-Ray-asema.

 

Suorituskykyä ja sulavaa grafiikkaa

 

Xbox Series X saattaa muistuttaa ulkoisesti pöytäkonetta ja itseasiassa myös sisuksista löytyy yhtäläisyyksiä keskihintaisen pelitietokoneen kanssa. Suorituskyvystä vastaa AMD:n 8-ytiminen mukautettu Zen 2 -arkkitehtuuriin perustuva prosessori, joka toimii 3,6 - 3,8 Ghz kellotaajudella. Myös grafiikkaohjain on AMD:n käsialaa ja se perustuu RDNA2-arkkitehtuuriin, jonka käytössä on 52 Compute Unit -yksikköä, jotka toimivat 1825GHz kellotaajudella. Näytönohjain kykenee peräti 12 teraflopsin tehoihin – vertailuna Xbox One X pystyy 6 teraflopsin tehoihin.

Xbox Series X pystyykin tuottamaan laajasävykuvaa korkeilla kuvanopeuksilla ja 4K-tarkkuudella jopa 120 ruutua sekunnissa. Yksityiskohtaiset ja realistiset grafiikat näyttävät entistä todentuntuisemmilta Direct X -säteenseurannan avulla. Säteenseuranta osaa simuloida sitä miten valot ja varjot reagoivat eri pinnoilla.


Keskusmuistista konsolissa on 16 gigatavun GDDR6 -muisti ja tallennustilasta vastaa 1 teratavun SSD-levy, josta hyödynnettäväksesi jää noin 802 gigatavua. Vaikka tallennustila saattaa kuulostaa paljolta, vaativat uudet pelit yhä enemmän ja enemmän tilaa jolla muistin saa helpostikin täyteen. Esimerkkinä Halo 5: Guardian’s -pelin lataaminen vie melkein 50 GB muistia, ja kyse on kuitenkin vuosia vanhasta julkaisusta. Muisti on laajennettavissa erikseen myytävällä kortilla.

 

Lue lisää

Xbox Series X Tekniset tiedot

Prosessori: 8 ydintä. 3,8 GHz (3,66 GHz SMT:n kanssa), mukautettu Zen 2 -suoritin
Näytönohjain: teho 12 TFLOPSia, 52 yksikköä @ 1,825 GHz mukautettu RDNA 2 GPU. Järjestelmäpiirin kantakoko 360,45 mm. 7 nm:n parannettu prosessointi.
Muisti: 16 Gt GDDR6, 320 bitin väylänleveys
Muistin kaistanleveys: 10 Gt @ 560 Gt/s, 6 Gt @ 336 Gt/s.
Sisäinen tallennustila: 1 Tt:n mukautettu NVME SSD
I/O-kapasiteetti: 2,4 Gt/s (raaka), 4,8 Gt/s (pakattu, mukautettu laitteiston purkulohko)
Laajennettava tallennustila: tukee Xbox Series X|S -konsolin 1 Tt:n Seagate-laajennuskorttia, joka vastaa sisäistä tallennuslaitetta täsmälleen (myydään erikseen). Ulkoisen USB 3.1 -kiintolevyn tuki (myydään erikseen).
Peliresoluutio: aito 4K
Laaja dynaaminen alue (HDR): jopa 8K HDR
Optinen asema: 4K UHD Blu-Ray
Suorituskykytavoite: jopa 120 FPS
HDMI-ominaisuudet: automaattinen matalan virrankulutuksen tila, HDMI Variable Refresh Rate, AMD FreeSync.
Ääni: Dolby Digital 5.1, DTS 5.1, Dolby TrueHD ja Atmos, jopa 7.1 L-PCM
Portit ja liitännät: 1 x HDMI 2.1 -portti + 3 x USB 3.1 Gen 1 -porttia
Langattomat yhteydet: kaksikaistainen 802.11ac, Ethernet. 802.3 10 / 100 / 1 000
Lisälaitteiden radio: erillinen kaksikaistainen langaton Xbox -radio.
Mitat: 15,1 cm x 15,1 cm x 30,1 cm
Paino: 4,45 kg

 

Xbox series s valkoinen tausta.jpg

 

Xbox Series S

 

Pienikokoinen Xbox Series S -konsoli on muotoilultaan tyylikkään yksinkertainen ja se muistuttaakin hieman vanhaa Xbox One S -mallia. Kompaktin kokonsa puolesta konsoli ei vie tilaa ja se on helppo ottaa mukaan vaikka reissuunkin. Jäähdytyksestä ja kenties katseenvangitsijan roolista huolehtii hieman kaiutinta muistuttava musta tuuletin. Tuuletusta kaipaa laitteen sisuksista löytyvät neljän TFLOPin näytönohjain ja 8-ytiminen kustomoitu Zen 2 -suoritin.

Xbox Series S on huokeampi versio Microsoftin seuraavan sukupolven konsolista. Konsoli tarjoaa joitain samoja ominaisuuksia kuin Series X, kuten nopeat latausajat, korkeamman ruudunpäivityksen, tilaäänen ja säteenseurannan. Nämä ominaisuudet tekevät pelaamisesta huomattavasti miellyttävämpää, kuin edeltävällä mallilla.

 

Konsolilla pelaat pelejä 1440p-resoluutiolla jopa 120 fps kuvanpäivitysnopeudella. Vaikka aitoon 4K-resoluutioon ei päästä, löytyy konsolista kuitenkin 4K-skaalaus. Tallennustilasta vastaa 512 Gt SSD-asema ja isosisaruksensa tavoin muisti on laajennettavissa erikseen myytävällä laajennuskortilla.

 

Xbox Series S on digitaalinen konsoli, eli siinä ei ole Blu-Ray -asemaa. Fyysisiä pelikopioita et välttämättä jää kaipaamaan Xbox Game Pass -palvelun myötä. Kuukausimaksun takana olevien satojen pelien joukosta löydät niin uutuus- kuin klassikkopelejä, ja sen lisäksi pääset välittömästi käsiksi uusiin julkaisuihin.

 

Lue lisää

Xbox Series S Tekniset tiedot

Prosessori
 • Suoritin: 8 ydintä. 3,6 GHz (3,4 GHz SMT:n kanssa), mukautettu Zen 2 -suoritin

 • Järjestelmäpiirin kantakoko: 197,05 mm2

 • Näytönohjain: 4 TFLOPS, 20 laskentayksikköä, 1,565 GHz mukautettu RDNA 2 GPU

Muisti ja tallennustila

 • Muisti: 10 Gt:n GDDR6, 128 bitin väylä

 • Muistin kaistanleveys: 8 Gt @ 224 Gt/s, 2 Gt @ 56 Gt/s

 • Sisäinen tallennustila: 512 Gt:n mukautettu NVME SSD

 • I/O kapasiteetti: 2,4 Gt/s (raaka), 4,8 GT/s (pakattu, mukautettu laitteiston purkulohko)

 • Laajennettu tallennustila: Tukee Xbox Series X|S -konsolin 1 Tt:n Seagate-laajennuskorttia, joka vastaa sisäistä tallennustilaa täsmälleen (myydään erikseen). Ulkoisen USB 3.1 -kiintolevyn tuki (myydään erikseen).

Grafiikkaominaisuudet

 • Peliresoluutio 1440p

 • Suorituskykytavoite: 120 FPS

 • HDMI-ominaisuudet: Automaattinen matalan virrankulutuksen tila, HDMI Variable Refresh Rate, AMD Freesync

Ääniominaisuudet

 • L-PCM, jopa 7.1

 • DTS 5.1

 • Dolby Digital 5.1

 • Dolby TrueHD ja Atmos

Portit ja liitännät

 • 1 x HDMI 2.1 -portti, 3 x USB 3.1 Gen 1 -porttia

 • Langattomat yhteydet: Kaksikaistainen 802.11ac

 • Ethernet. 802.3 10 / 100 / 1000

 • Lisälaitteiden radio Erillinen kaksikaistainen langaton Xbox-radio

 • Levyasema: Ei 

Koko

 • Mitat: 6,5 x 15,1 x 27,5 cm

 • Paino: 1,93 kg

 

Xbox Series X|S lisätarvikkeet ja pelit


Kaikki Xbox Onen lisälaitteet, kuten ohjaimet ja kuulokkeet, ovat yhteensopivia Xbox Series X|S:n kanssa. Valmistaja julkaisi uuden konsolin myötä myös maltillisesti uudistetun ohjaimen. Ohjain on saanut uuden mattapinnan, jonka kuosi käykin yhteen itse konsolin kanssa. Ohjaimen napit ovat hieman aikaisempaa pienemmät ja niissä on hyödynnetty uutta tekstuuria otteesi pitävyyden parantamiseksi. Ohjaimen uusi Share-nappi mahdollistaa kuviesi ja videoidesi jakamisen Xbox-syötteeseesi tai sosiaaliseen mediaasi yhdellä painalluksella. Langattomalla ohjaimella voit pelata Xbox Series X|S, Xbox One -konsoleilla, Windows 10 -tietokoneilla ja Android-laitteilla.

 

Xbox uuden sukupolven ohjain.jpg


Xboxin Series X|S:n, yhteensopivuus aikaisemman sukupolven pelien ja lisälaitteiden kanssa on poikkeuksellisen hyvä. Uuden sukupolven konsolilla pääset pelaamaan ihan ensimmäisiäkin Xbox-pelejä. Optimized for Xbox Series X/S -kuvake tarkoittaa, että vanhaa peliä on uudistettu niin, että pääset hyödyntämään uuden konsolisi ominaisuuksia. Lisäksi Smart Delivery -kuvake varmistaa, että saat pelistä oikean version riippumatta siitä, millä Xboxilla pelaat.


Tällä hetkellä uusia pelijulkaisuja ei Xboxille juurikaan ole. Microsoftin yksinoikeuspelisarjan uutuutta Halo Infiniteä odotetaan julkaistavaksi tämän vuoden syksynä. Muita pelejä yksinoikeudella Xboxille, jotka ovat tulonpäällä ovat esimerkiksi State of Decay 3, Warhammer 40K: Darktide, The Gunk ja Forza Motorsport.

 

Halo Infinite on jatko-osa vuoden 2015 julkaistulle Halo 5: Guardiansille.Halo Infinite on jatko-osa vuoden 2015 julkaistulle Halo 5: Guardiansille.

Pelejä varten ainakin alkuun kannattaakin harkita Xbox Game Pass -palvelua. Xbox Game Pass Ultimaten huokeahkoa kuukausimaksua vastaan saat pelattavaksesi välittömästi yli 100 peliä ja pelaaminen onnistuu myös PC:llä ja uutuutena pilvipalveluna Android-puhelimella. Xbox Game Pass Ultimate sisältää kaikki Xbox Live Goldin edut, kuten moninpelaamisen verkossa sekä EA Play -jäsenyyden.

Xboxin uuden sukupolven konsoleissa näemme pieniä uudistuksia myös käyttöliittymässä, jota on hiottu hieman entistä selkeämmäksi. Mainittavan arvoinen ominaisuus on uusi Quick Resume, joka mahdollistaa pelin vaihtamisen toiseen lennosta, ilman uutta latausta.

 

Mikäli et koe välttämättömäksi sitä, että pelit pyörivät 4K-resoluutiolla, tai sinulla ei ole tarvetta pelien fyysisille kopioille, Xbox Series S -konsoli kannattaa laittaa harkintaan. Xbox Series X on puolestaan varsinainen tehomylly ja se varmistaa, että pääset nauttimaan pelien graafisista ominaisuuksista pienempiäkin yksityiskohtia myöten. Suorituskykynsä puolesta Xbox Series X palvelee sinua vuosiksi eteenpäin. Lisäksi, jos sinulla on tapana ostella pelejä käytettynä saatat jäädä kaipaamaan Blu-Ray-asemaa.

 

TILAA Xbox Series X|S

 

Lue myös:

Telia Yhteisön moderaattori | iPhone 12 | Apple Watch Series 5 | PC | Nintendo Switch | PS4 | ( ͡° ͜ʖ ͡°)

0 vastausta