Näytönohjaimen osto-opas

  • 14 August 2019
  • 4 kommenttia
  • 967 katselukertaa

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +14

 

12302iEADC5D7945D854D5.jpg

 

Näytönohjain on yksi tietokoneen tärkeimmistä komponenteista etenkin pelaajalle ja raskasta visuaalista työtä tekevälle, sillä näytönohjain määrittää tietokoneen graafisen suorituskyvyn. Mitä kauniimmiksi ja realistisemmiksi pelien grafiikat kehittyvät, sitä enemmän näytönohjaimen tehon merkitys kasvaa. Vaativammat grafiikat tarvitsevat tehokkaamman näytönohjaimen, kun taas kevyempään käyttöön riittää edullisempikin vaihtoehto. Näytönohjaimelta vaaditaan entistä enemmän tehoa, jos tietokoneeseen liitetään useampi näyttö tai suunnitelmissa on käyttää esimerkiksi VR-laseja. Nykyään näytönohjaimen tehoja voidaan hyödyntää myös kryptovaluuttojen, kuten Bitcoinin louhintaan.

Näytönohjaimen ostaminen voi olla haastavaa, koska markkinoilta löytyy tosi monia vaihtoehtoja. Niitä on saatavilla eri brändien nimillä ja eri brändien näytönohjaimet eroavat hieman toisistaan. Eroja voi olla esimerkiksi näytönohjaimen tuulettimissa, RGB-valaistuksessa, koossa ja näyttöliitännöissä. Joitain näytönohjaimia on myös valmiiksi ylikellotettu, eli ne ovat tehtaalta tullessaan astetta tehokkaampia verrattuna alkuperäiseen malliin. Tämän oppaan tarkoituksena on antaa sinulle vinkkejä ja opastusta uuden näytönohjaimen hankintaan.

 

Mikä on näytönohjain?

 

Näytönohjain työskentelee yhdessä tietokoneen prosessorin kanssa tarjotakseen parhaan mahdollisen suorituskyvyn tietokoneelle. Näytönohjaimissa on oma grafiikkaprosessorinsa, jota voi verrata PC:n prosessoriin. Näytönohjaimen grafiikkaprosessori eli GPU (Graphics processing unit) kuitenkin kiihdyttää ja suorittaa grafiikan renderointia tietokoneelle, kun tietokoneen prosessori eli CPU (Central processing unit) käsittelee laajalti muita tehtäviä. Näytönohjaimen grafiikkaprosessorilla ja tietokoneen prosessorilla on siis samanlaiset tarkoitukset, mutta ne on optimoitu erilaisiin tehtäviin. Tehokasta näytönohjainta ei kannata ostaa budjettiluokan prosessorin rinnalle. Tällöin prosessori ei pysy näytönohjaimen vauhdissa mukana eli tavallaan prosessori rajoittaa näytönohjaimen suorituskykyä ja muodostaa pullonkaulan. Toisaalta budjettiluokan näytönohjainta ei myöskään kannata ostaa tehokkaan prosessorin rinnalle, jotta prosessorista saa kaiken irti, koska tällöin tehottomampi näytönohjain rajoittaa tehokkaan prosessorin toimintaa.


Näytönohjain koostuu tyypillisesti grafiikkasuorittimesta, näyttömuistista, väyläliitännästä sekä ulostuloliitännästä, johon näyttö kytketään. Näytönohjaimen jäähdyttämiseen käytetään yleensä tuulettimia, joita voi olla näytönohjaimesta riippuen 1-4 kappaletta. Markkinoilla on myös nestejäähdytteisiä näytönohjaimia. Näytönohjaimien kotelosta tai taustalevystä löytyy usein myös ledivaloja, joita voi säätää laitevalmistajan omalla ohjelmistolla, joka ladataan tietokoneelle. Emolevyyn integroidut näytönohjaimet voivat käyttää tietokoneen keskusmuistia oman erillisen muistinsa sijaan, mutta ne ovat huomattavasti tehottomampia, eikä integroitua näytönohjainta voi suositella pelikäyttöön. Tässä artikkelissa keskitytään nimenomaan erillisiin näytönohjaimiin, jotka kytketään tietokoneen emolevyyn. Yleisin käytössä oleva liitäntätapa on tällä hetkellä PCI Express.

 

12339i6AA43840ED0E392B.png
Yksi yleisimmistä termeistä, johon näytönohjaimen ostaja törmää on gigatavuissa kerrottu VRAM eli videomuistin määrä. Korkea muistimäärä on tärkeä ominaisuus, jos pelaat raskaampia pelejä ja haluat saada kaiken irti pelin tarjoamista grafiikoista. Tällä hetkellä verkkokaupassamme myynnissä olevien näytönohjaimien muistimäärä vaihtelee 4 gigatavusta 11 gigatavuun.
Näytönohjainta voidaan ylikellottaa, jolloin siitä saadaan enemmän tehoa irti. Tämä on kuitenkin jokaisen käyttäjän omalla vastuulla, sillä pahimmassa tapauksessa liiallinen ylikellotus voi rikkoa kalliin näytönohjaimen. Kannattaakin ensin perehtyä aiheeseen kunnolla, jos ajatuksissa on antaa lisää potkua näytönohjaimelle. Joitain myynnissä olevia näytönohjaimia on valmiiksi ylikellotettu ja tällöin valmistaja tietenkin takaa, että laite toimii ja kestää kyseisellä kellotaajuudella. Lyhyesti sanottuna näytönohjaimen ylikellotus lisää sen suorituskykyä lisäämällä nopeutta, jolla grafiikkaprosessori toimii. Kaikki näytönohjaimet asetetaan toimimaan tietyllä nopeudella, jota kutsutaan termillä Base Clock, mutta näytönohjaimet pystyvät yleensä ylittämään valmistajan asettaman nopeuden.

SLI- ja Crossfire-teknologian avulla näytönohjaimia on mahdollista kytkeä tietokoneeseen myös useampia. Yksi tehokas näytönohjain on kuitenkin parempi vaihtoehto, kuin kaksi edullisempaa. Usean näytönohjaimen kokoonpanossa täytyy olla todella tehokas prosessori ja luonnollisesti tietokoneen kotelon tuuletuksen pitää olla riittävä, koska useamman näytönohjaimen kokoonpano tuottaa enemmän lämpöä. Tarvitset myös suuremman virtalähteen, jos haluat käyttää useampaa näytönohjainta kerralla.
Näytönohjain ei yksistään takaa suorituskykyä peleihin, vaikka se onkin tärkein yksittäinen komponentti pelaajalle. Muita tärkeitä komponentteja pelaamisen näkökulmasta ovat esimerkiksi prosessori (CPU) ja keskusmuisti (RAM).

 

12308iA6FE1100602D4DF9.jpg

 

Huomioi nämä asiat näytönohjainta hankkiessa

 

Mihin käyttöön olet hankkimassa näytönohjainta? Käyttötarve on tärkein yksittäinen kriteeri oikeaa näytönohjainta valittaessa, sillä käyttötarve määrittelee tarvittavan teholuokan. Jos haluat pelata uusimpia pelejä täysillä grafiikka-asetuksilla tai sinua houkuttaa virtuaalitodellisuus ja 4K-resoluution tarjoama kuvanlaatu, joudut pulittamaan enemmän euroja näytönohjaimeen. Kevyempään pelailuun sopii edullisempi vaihtoehto.

Onko kotelossa riittävästi tilaa? Suuremmat näytönohjaimet eivät välttämättä mahdu pienempiin koteloihin. Näytönohjaimen koon näet tuotetiedoista. Kurkkaa siis tietokoneen sisälle ja varmista ettei mikään tule näytönohjaimen tielle. Tehokkaat näytönohjaimet tuottaa myös paljon lämpöä joten kotelon koko ja tuuletus tulee myös huomioida.

Onhan virtalähde riittävän tehokas? Näytönohjain käyttää tietokoneen komponenteista kaikkein eniten virtaa, joten uutta näytönohjainta hankkiessa kannattaa tarkistaa nykyisen virtalähteen teho. Verkkokauppamme tuotetiedoista näet, kuinka tehokasta virtalähdettä näytönohjaimen kanssa suositellaan käytettäväksi. Jos käytössä on liian pieni virtalähde, voi tietokone sammua kokonaan kesken pelaamisen.

Streamaatko tai havitteletko uraa Esports-ammattilaisena? Jos aiot streamata sisältöä esimerkiksi Twitchiin, täytyy koneen olla riittävän tehokas. Toisaalta, jos pelaat kilpailullisesti ja haluat pärjätä, ei vastustajalle kannata antaa tasoitusta ainakaan tietokoneen heikolla suorituskyvyllä.

Minkälainen näyttö sinulla on? Jos käytössäsi on 4K-näyttö tai haluat saada korkean virkistystaajuuden näytöstä kaiken irti, tarvitset tehokkaamman näytönohjaimen. Jos tietokoneesi ei jaksa pyörittää pelejä näytön virkistystaajuutta (Hz) vastaavalla ruudunpäivitysnopeudella (FPS), et pysty hyödyntämään näyttösi tarjoamaa maksimivirkistystaajuutta. Vastaavasti jos käytössäsi on tavallinen 60 Hz Full HD-näyttö, etkä suunnittele uuden näytön hankintaa, et tarvitse järin tehokasta näytönohjainta. 4K-näytöissä on 4 kertaa enemmän pikseleitä kuin FullHD-näytössä, joten siksi 4K-resoluutiolla pelaaminen vaatii enemmän tehoa näytönohjaimelta. Nykyisestä näytöstäsi tulee luonnollisesti löytyä vastaava liitäntä, mitä näytönohjaimessa on, jos et halua kikkailla erilaisten adapterien kanssa. Uusimmissa näytönohjaimissa on yleensä ainakin DisplayPort ja HDMI-liitännät. Jos käytössäsi on korkean virkistystaajuuden (144 Hz tai 240 Hz) näyttö, tulee näyttö kytkeä näytönohjaimeen käyttäen oikeanlaista johtoa, jotta saat suurimman mahdollisen virkistystaajuuden käyttöön. Yleensä ostamasi näytön ohjeessa on kerrottu liitännät 144 Hz tai 240 Hz virkistystaajuutta varten.

 

GeForce RTX vie suorituskyvyn uudelle tasolle

 

Vajaa vuosi sitten myyntiin tulleissa GeForce RTX -näytönohjaimissa on tehokas Turing-grafiikkasuoritinarkkitehtuuri ja upouusi RTX-alusta. Tämän ansiosta näytönohjaimen suorituskyky on kuusinkertainen aiemman sukupolven näytönohjaimiin verrattuna ja peleihin on mahdollista tuoda reaaliaikainen säteenseuranta sekä tekoälyominaisuuksia. GeForce RTX on ensimmäinen säteenseurannan sisältävä näytönohjain. Käytännössä säteenseurannan avulla valon taittoefektit näyttää realistisilta. Valikoimastamme löytyy uudempia GeForce RTX-malleja, sekä vanhempia GTX-malleja.
 

12345i603B20E34F84A0BC.jpg

 

Eri vaihtoehtoja helpottamaan ostoksen tekoa

 

Näytönohjain on usein tietokoneen kallein komponentti ja siitä syystä oikeanlaisen näytönohjaimen valinta on erittäin tärkeää. Mielestäni on parempi satsata hieman parempaan näytönohjaimeen, jotta sitä ei heti tarvitse olla päivittämässä uuteen. Hyvin suunniteltu ostos kannattaa myös rahallisesti ja ostajan kannattaakin pohtia myös tulevaisuuden tarpeita. Harkitsetko tulevaisuudessa kenties uuden näytön hankintaa? Odotatko jotain tiettyä peliä, joka julkaistaan tulevaisuudessa ja onko se grafiikoiltaan vaativa? Minkälaiset komponentit tietokoneessasi on tällä hetkellä ja sopiiko uusi näytönohjain tietokoneeseesi?

Yksinkertaistettuna homma menee näin: Mitä kalliimpi näytönohjain, sitä enemmän tehoa. Alapuolelta löydät muutaman vaihtoehdon ostopäätöksen helpottamiseksi.

 

Asus Phoenix GeForce GTX 1650 OC edition 4GB

 

12336i4899ADDB3A3912B6.png

 

Budjettiluokan näytönohjain 4 gigatavun muistilla, joka sopii aloittelevalle pelaajalle. Virtuaalilaseilla ja 4K-resoluutiolla pelaamisen voi tosin tällä näytönohjaimella unohtaa. Phoenix GTX 1650 on varustettu IP5X-sertifioiduilla pölysuojatulla tuulettimella ja näytönohjaimen valmistuksessa on käytetty Auto-Extreme -teknologiaa, mikä vähentää ympäristövaikutuksia ja alentaa valmistuksen energiankulutusta. Auto-Extreme-teknologiaa hyödynnetään myös muiden Asuksen näytönohjaimien valmistamisessa. Jos grafiikat eivät ole kaikki kaikessa tai harrastat kevyempää pelailua, on tässä hyvä vaihtoehto sinulle.

Katso tarkemmat tiedot verkkokaupan tuotesivulta
 

 

ASUS Dual GeForce GTX 1660 Ti

 

12334i9541549B6E1B9C8D.png

 

Kuuden gigatavun videomuistilla varustettu näytönohjain, joka on riittävän tehokas pyörittämään suurta osaa nykyaikaisista peleistä. GTX 1660 Ti -näytönohjain on valmiiksi ylikellotettu ja siitä löytyy VR-tuki. . Parhaan VR-kokemuksen saa kuitenkin hieman tehokkaammilla näytönohjaimila. ASUS Aura Syncin avulla voit muokata GTX 1660 Ti -näytönohjaimen valaistusta omaan tyyliin sopivaksi. Jos sinulla on tällä hetkellä Full HD -näyttö ja kaikkien graafisten asetusten maksimointi ei ole sinulle tärkein asia, on tämä todella hyvä valinta seuraavaksi näytönohjaimeksi. Jos kuitenkin suunnittelet 4K-resoluutiolla pelaamista tai ajattelit hankkia itsellesi kilpapelaajien suosiman 240 Hz -näytön, kannattaa rahat suosiolla laittaa pykälää tehokkaampaan näytönohjaimeen. sopii kuitenkin melko hyvin esimerkiksi FullHD-resoluutiolla operoivan 144 Hz -näytön vauhdittajaksi, jos olet valmis tinkimään grafiikka-asetuksista.

 

Katso tarkemmat tiedot verkkokaupasta.

 

 

Asus ROG Strix RTX 2070 8G Gaming RGB

 

12335i3B2262619A4D796B.png

Lisää potkua verrattuna ylempään GTX 1060 -näytönohjaimeen: ASUS ROG Strix RTX 2070 on kahdeksan gigatavun videomuistin omaava näytönohjain. FullHD-resoluutiolla pelaava ei tule pettymään, koska voit suurimmassa osassa pelejä hyödyntää korkeimpia grafiikka-asetuksia hyvällä ruudunpäivitysnopeudella. Asuksen 0dB-tuuletinteknologian ansiosta näytönohjaimen tuulettimet eivät pyöri, kun grafiikkasuorittimen ytimen lämpötila pysyy alle 55 celsiusasteessa. Kun lämpötila nousee, tuulettimet käynnistyvät automaattisesti. Näytönohjaimen rakennetta on myös vahvistettu metallisella tuella, joka estää piirilevyn liiallisen kiertymisen ja taittumisen. Näytönohjaimen valaistusta pääsee kustomoimaan Aura Sync RGB:n ansiosta. Jos pelaat 4K-resoluutiolla ja etsit uutta näytönohjainta, on tässä hyvä keskihintainen vaihtoehto. RTX 2070 passaa myös 240 Hz -näytön kaveriksi, jos pelaat esimerkiksi Counter-Strike: Global Offensivea.

 

Tarkemmat speksit löydät verkkokaupan tuotesivulta.

 

 

ROG Strix RTX 2080 Ti 011G Gaming

 

12343iEA72E4EE912E115D.png
Ja aina vaan paranee! Tämä ylikellotettu versio RTX 2080 Ti -näytönohjaimesta on järisyttävän tehokas. ASUS ROG Strix RTX 2080 Ti 011G Gaming -näytönohjain suoriutuu VR-maailman ja 4K-resoluution tuomasta rasituksesta mallikkaasti. Pystyt hyödyntämään pelien korkeimpia grafiikka-asetuksia myös 4K-resoluutiolla. Kannattaa huomioida, että tietokoneen prosessorin tulee olla riittävän tehokas, jotta saat kaiken hyödyn irti tästä premium-luokan näytönohjaimesta. Tässä Asuksen näytönohjaimessa on niin ikään Aura Sync RGB-valaistus ja vahvistettu runko. Näytönohjain hyödyntää myös Asuksen 0dB-tuuletinteknologiaa ja siinä on IP5X-pölysuojaus. Jos etsit vain parasta ja kassassa on rahaa, on tämä paras vaihtoehto sinulle.

 

Kurkkaa tarkemmat speksit verkkokaupasta

 

Toivoisitko jotain tiettyä näytönohjainta valikoimaamme tai kiinnostaisiko sinua kenties muut komponentit? Kommentoi artikkelin alapuolelle!

 


Lue myös nämä:

 


4 kommenttia

Kyllähän sitä mielellään näkisi myös Team Redin (AMD Radeon) valmistamia näytönohjaimia kilpailemassa 🙂 Uudet 5800 ja 5800XT mallit on varmasti ihan pian oven takana, joista toivottavasti on haastajaksi Team Green (Nvidia) 2070 ja 2080 malleille.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Äsken oli uutisissa, että AMD on ohittanut Nvidian uusien näytönohjainten toimituksissa. No, kyllä nuo 5700 ja XT ovat hyvin kilpailukykyisiä. Ehkä jotain kertoo se, että saatavuus on lähes nollaa jopa referenssikorteilla (eli siis perusjäähdyttimellä, mallia turbiini) mukava nähdä, että AMD:n tuotteet tuovat kilpailua. Oikeastaan mitään konkreettista, suurempaa uutta (jos ei raytracing lasketa) olla nähty sitten 1080TI:n jälkeen.

Kilpailua nimenomaan olisi kiva nähdä. Ainut ikävä puoli, minkä vuoksi en itse ole kallistunut päivittämään 5700XT korttiin on se, että ajuripuolelta optimointi ontuu vielä pahasti :/

2020 - 2021 tulee olemaan aika mielenkiintoista aikaa, ajaako AMD ohitse Intelistä uusilla prosessoreillaan ja puristaako Radeonin huokea hinnoittelu mitenkään Nvidian top-of-the-line mallien hintaa alaspäin. Pelkkä RTX ei mielestäni saa isoille massoille ostohousuja jalkaan ja Radeonin huokemmat samantehoiset mallit voi helposti tipahtaa ostoskoriin RTX-korttien sijasta ;)

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

@LiAntti@  kirjoitti:

Kilpailua nimenomaan olisi kiva nähdä. Ainut ikävä puoli, minkä vuoksi en itse ole kallistunut päivittämään 5700XT korttiin on se, että ajuripuolelta optimointi ontuu vielä pahasti :/

2020 - 2021 tulee olemaan aika mielenkiintoista aikaa, ajaako AMD ohitse Intelistä uusilla prosessoreillaan ja puristaako Radeonin huokea hinnoittelu mitenkään Nvidian top-of-the-line mallien hintaa alaspäin. Pelkkä RTX ei mielestäni saa isoille massoille ostohousuja jalkaan ja Radeonin huokemmat samantehoiset mallit voi helposti tipahtaa ostoskoriin RTX-korttien sijasta ;)




Totta, mitä foorumeita on tullu luettua, niin ajurien osalta ollut varsin epävakaa meno. No sama on X570 emojen kanssa (ne jotka tukee uusinta Ryzeniä suoraan). Ongelma myös XT: ssä on valmistajien omien mallien erittäin heikko saatavuus. Ja eipä tuota referenssikorttiakaan ole oikein saatavilla. Mulla oli 6870 referenssikorttina ja kyllä tuo turbiinimallinen tuuletin oli aivan kauhean äänekäs jopa tyhjäkäynnillä. Sitä ei oikein voi suositella.


 


Jos katsoo suoraan benchmarkkeja sivuilta kuten Guru3d, niin Radeon kyllä pistää kampoihin. Ja tosiaan Nvidialla 1080Ti on edelleen kova kortti, vaikka ikää on...

Vastaa