peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
54736 Jäsentä
155594 Kirjoitusta
Uusi käyttäjä, aloita täältä
^

Keskustele. Kerro kokemuksistasi. Ratko ongelmia. Testaile uusia makeita juttuja.

ALOITA HAUSTA

Etsimästäsi aiheesta voi löytyä jo valmiita keskusteluita tai artikkeleita. Jos ei, aloita uusi keskustelu.

HAKUUN

VERTAISTUKI

Yhteisössämme jäsenet ovat tähtiä. Törmäät nopeasti VIP-jäseniimme. Mukana on ajoittain myös telialaisia.

TUTUSTU

OLE AVULIAS

Paina peukkua hyville kommenteille. Merkitse ratkaisuksi vastaus, joka ratkaisi ongelmasi. Neuvo muita.

YHTEISÖN SÄÄNNÖT

Pelihiiren osto-opasModeraattori
Moderaattori
Rekisteröitynyt: ‎06-06-2017
Kirjoituksia: 224
1/1

Pelihiiren osto-opas

pexels-photo-570035.jpeg

 

Erilaisia pelihiiriä on markkinoilla todella paljon, joten uutta hiirtä ostaessa voi monella mennä sormi suuhun. Vaihtoehtoja löytyy langallisesta hiirestä langattomaan, pienikokoisesta suurempaan ja ergonomisesti muotoilluista sellaisiin, jotka sopivat niin oikea-, kuin vasenkätisille. Toki toimistohiirellä pelaaminenkin on mahdollista, mutta halvemmat hiiret eivät tahdo pysyä mukana nopeissa liikkeissä heikkolaatuisten sensoreiden vuoksi.


Vääränlaisen hiiren käyttö voi pidemmällä aikavälillä saada aikaan jopa rasitusvamman, joten mitä tahansa hiirtä ei kannata ostaa. Käden kipeytymiseen voi toki vaikuttaa myös pöydän korkeus ja käden asento, joten huomioi myös nämä asiat, jos hiirikäsi kipeytyy rasituksen seurauksena.

 

Ennen ostoa pohdi etenkin hiiren kokoa ja muotoa, jotta hiiren käyttäminen on mukavaa ja se istuisi mahdollisimman hyvin käteesi. Lisäksi tarkista myös oman kätesi koko, sillä isompikokoisille käsille pieni hiiri ei välttämättä ole paras mahdollinen vaihtoehto. Suosittelen myös miettimään minkälaisia pelejä pelaat, mikä on käytettävissä oleva budjetti ja lisäominaisuudet, joita mahdollisesti hiireltä haluat.

MOBA tai MMO-pelejä, kuten World of Warcraftia ja League of Legendsiä pelatessa tärkeimpinä ominaisuuksina pidän hiiren mukavuutta ja lisänäppäimiä, sillä lisänäppäimiin voi tallentaa erilaisia makroja, joka mahdollistaa monen eri komennon suorittamista yhdellä napin painalluksella.

FPS-peleissä huomio kannattaa kiinnittää hiiren oikeaan kokoon ja hyvään sensoriin. Sensorin tulee olla sen vuoksi riittävän hyvä, että tähtäimellä voi tehdä millintarkkoja liikkeitä ilman, että sensori hyppii pikseleiden yli. Heikompilaatuinen sensori ei myöskään pysy mukana liikkeessä, jolloin FPS-pelien pelaamisesta tulee tuskallista. Kaikkein turhauttavinta lienee se, kun liikutat tarkkuutta vaativissa tilanteissa hitaasti hiirtä ja tähtäin hyppääkin yhtäkkiä jonnekin muualle kuin pitäisi.

Nämä suositukset eivät kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö esimerkiksi FPS-pelejä voisi pelata erityisesti MOBA-peleille suunnitellulla hiirellä tai päinvastoin.

 

 

Eri hiiriotteet

Hiirestä voi tarttua kiinni useammalla eri otteella ja yleisimmät hiiriotteet ovat palm grip, claw grip ja fingertip grip. Vaikka monet hiiret sopivat useammalle eri hiiriotteelle, löytyy markkinoilta myös erikseen tiettyä hiiriotetta käyttäville suunnattuja hiiriä. Jos selaat tällä hetkellä tätä kirjoitusta tietokoneella, koita katsoa omaa hiiriotettasi. Muistuttaako se jotain alla olevista kuvista?

 

 

gripstyles.png 

 

 

Langaton vai langallinen

 

Langattomat hiiret saavat virtansa paristoista ja ne kytketään tietokoneeseen USB-liitäntään kytkettävällä vastaanottimella. Langattoman hiiren hyvä puoli on se, ettei hiiren johto ole tiellä tiukissakaan tilanteissa. Etenkin pelikäyttöön suunnitellut langattomat hiiret kuitenkin ovat usein kalliimpia ja painavampia kuin langalliset hiiret. Logitech on tuonut hiljattain markkinoille myös kevyempiä langattomia hiiriä, joissa käyttöaika yhdellä AA-paristolla on jopa yli 200 tunnin luokkaa. Langattomat hiiret olivat aiemmin huonompia pelaamiseen viiveensä vuoksi, mutta nykyteknologian ansiosta langattomien hiirien vasteajat ovat pudonneet jopa 1 millisekuntiin.

Langallisella hiirellä sinun ei tarvitse huolehtia paristoista, sillä hiireen tulee virta USB-portista. Koska paristoja ei tarvita, voit luottaa siihen, ettei paristoista pääse virta loppumaan kesken tärkeän pelin. Jos koet johdon olevan tiellä, hiiren johdolle on nykyään saatavilla erikseen myytävänä lisätarvikkeena johdonpidikkeitä, jotka estävät hiiren johdon sotkeutumisen tiukissa pelitilanteissa.

 

Jos kuljetat hiirtä mukanasi esimerkiksi työn vuoksi tai haluat pöydältä ylimääräiset johdot pois, on langaton hiiri usein parempi vaihtoehto. Langallinen hiiri ajaa hyvin asiansa, jos hiirtä käytetään ainoastaan kotona ja etsit erityisesti kevyttä hiirtä itsellesi.

 

Hiiren DPI ja Polling rate

 

DPI

 

Usein hiiriä markkinoidaan korkealla DPI:llä, joka tulee sanoista "dots per inch". Yksinkertaisimmillaan, tämä on kuvaa sitä, kuinka pitkälle hiiren osoitin liikkuu tuumaa kohti. Useimmissa hiirissä DPI-arvoa voi säätää itselleen sopivaksi ja etenkin pelaajille tämä on tärkeä ominaisuus. Korkeampi DPI-tarkoittaa sitä, että osoitin liikkuu nopeammin. Korkea DPI voi olla hyödyllinen esimerkiksi useampaa näyttöä käyttäessä tai mikäli näyttösi toimii korkealla resoluutiolla (4K). Alemmalla DPI:llä hiiri liikkuu hitaammin ja näin ollen se antaa sinulle paremman kontrollin. Suosittelen matalamman DPI:n käyttöä esimerkiksi kuvia muokatessa tai tarkkuutta vaativia pelejä pelatessa.

 

Polling rate

Mainoksissa törmää myös ominaisuuteen nimeltä "Polling rate", joka on hertseillä mitattu luku. Tämä kertoo kuinka monta kertaa sekunnin aikana hiiri ilmoittaa sijaintinsa tietokoneelle. Korkeampi luku merkitsee parempaa tarkkuutta ja sulavampia liikkeitä. Suosittelen itse 1000 Hz käyttöä etenkin pelaamiseen, mutta ei 500 Hz huonokaan ole. Käytännössä 500 hz ja 1000 hz:n ero on ainoastaan yksi millisekunti.

 

 

Mikä hiiri sopii minulle

Kokosin alle muutamia hyviä vaihtoehtoja uudeksi hiireksi, ottaen huomioon erilaiset vaatimukset ja tarpeet.

 

 

Logitech G703 Lightspeed
LOGITECH G703 LIGHTSPEED.PNG

 • Tämä langaton hiiri sopii keskikokoiselle ja isommallekin kädelle. Suositellut hiiriotteet: Claw- ja Palm grip. Suurilla käsillä voi sopia myös Fingertip gripille.
 • Yhteensopiva PowerPlay-latausjärjestelmän kanssa. PowerPlay-latausjärjestelmä lataa langattoman Logitech hiiren pelin aikana. Paristoilla käyttöaika paristoilla jopa 30 tuntia.
 • Huipputason sensori (PMW3366), joka löytyy esimerkiksi monien kilpapelaajien hiiristä.
 • DPI:tä voi säätää 200 - 12000 DPI:n väliltä.
 • RGB-valaistus, jota voi säätää Logitech Gaming Softwaren avulla.
 • Paino 106 grammaa

 

 

Logitech G Pro

GPRO.PNG

 • Kevyt ja pienikokoinen langallinen hiiri, joka sopii myös perheen pienimmille. Tätä hiirtä voi olla hankalaa käyttää palm grip -otteella kokonsa ja hiiren takaosan muotoilun vuoksi, mutta pienillä käsillä sekin on mahdollista.
 • Symmetrisesti muotoiltu, mutta lisänäppäimet löytyvät ainoastaan hiiren vasemmalta puolelta ja hiiren päältä.
 • Huipputarkka sensori (PWM3366)
 • DPI:tä voi säätää 200 - 12,000 välillä.
 • Kuusi ohjelmoitavaa painiketta.
 • Paino 85 grammaa

 

Logitech G305 Lightspeed

 

G305.PNG

 • Langaton pelihiiri, joka painaa 99 grammaa. Tismalleen sama muotoilu ja koko, kuin yllä olevassa G Pro hiiressä.
 • Yhdellä AA-paristolla käyttöaika jopa 250 pelituntia
 • Symmetrisesti muotoiltu, mutta lisänäppäimet löytyvät ainoastaan hiiren vasemmalta puolelta ja hiiren päältä. Näin ollen vasenkätiset eivät pääse hyödyntämään peukalon puolelle sijoitettuja sivunäppäimiä, jotka helpottavat esimerkiksi selaimen käyttöä.
 • Näppärä kantaa mukana pienen koon ja langattomuuden ansiosta.
 • Huipputarkka HERO-sensori
 • Kuusi ohjelmoitavaa painiketta

 


ASUS ROG Pugio

PUGIO.PNG

 • Molempikätisille käyttäjille sopiva hiiri.
 • Hiiri on hieman painavampi (119 g) ja isokokoisempi. Tätä en suosittele pienemmille käsille.
 • Muotoilun ansiosta turvallinen vaihtoehto, joka mahdollistaa useamman eri hiiriotteen käytön.
 • Molemmilta puolilta hiirtä lötyy kaksi lisänäppäintä ja nämä saa jopa halutessaan poistettua ja korvattua suojilla, jolloin esimerkiksi oikeakätisellä käyttäjällä eivät hiiren vasemmalla puolella olevat lisänäppäimet tule tielle.
 • Hyvä sensori
 • Näyttävä RGB-valaistus, jota voi säätää mielensä mukaisesti Armoury -ohjelman avulla.
 • Hiiren mukana tulee vaihtoehtoiset kytkimet, joten hiiren painikkeet saa halutessaan hieman jäykemmiksi.

 

 

Toivottavasti löydät näillä vinkeillä itsellesi sopivan hiiren. Jos haluat kysyä jotain tai jokin asia askarruttaa, laita ihmeessä kommenttia alapuolelle, niin autan parhaani mukaan. Loppujen lopuksi paras pelihiiri on sellainen, joka on laadukas ja tuntuu parhaalta kädessäsi.

 

Käy katsomassa myös Yhteisön jäsen @jluuri:n tekemä Logitech G903 unboxing video


paras yhteisö.jpgeSIM.jpgliiga.jpg
0 tykkäystä